Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos sertéskábító
Lapozás: OK   25 / 25
(#) tothbela válasza proli007 hozzászólására (») Aug 24, 2024 /
 
Köszönöm. Néha elfelejtem hogy a helyes topikba kellene társalogni. Természetesen tiszteletben tartom a szabályokat, csak valóban elfoglalt vagyok. A részletekre nem figyelek.
(#) moele válasza tothbela hozzászólására (») Aug 26, 2024 /
 
Bocsánat, én sem figyeltem a topikot, annyira bele voltam merülve a tenni valókba.
A 7-8 útja újra átnézve, de csak közvetlen az időrelénél volt tévesztés, 2-póusú a működésben, de van két szabad üres bekötési pont rajta. A működésben nem befolyásolja a kábítót, csak az idő lejárta után jelez.
(#) moele válasza proli007 hozzászólására (») Aug 26, 2024 / 1
 
Köszönöm szépen. Megpróbálom utánépíteni a kapcsolást. Jónak tűnik, de egy új panelt készítek, mert a régi panelt vastag lakkréteg borítja. Forrasztáskor pedig a fólia is leválik a panelról.
(#) proli007 válasza moele hozzászólására (») Aug 27, 2024 /
 
Hello! Kíváncsi vagyok, majd mire jutsz vele. Én még a 10 ohm-os ellenállást nem látom hogy jó helyen lenne. Mindenesetre én is megterveztem a panelt, sőt egy egész más változatot is, ami nem 324-el készült.. Jó munkát!
(#) moele válasza proli007 hozzászólására (») Aug 27, 2024 /
 
Üdv !

A párhuzamos 2x22 ohm-os ellenállás a panel 2-6 pontjaira van kötve ( legalább 10X átnéztem, a kötegelőket levágtam és a vezetékeket kézben tartva ellenőriztem).
A most közölt rajzon nem látom feltüntetve az ellenállásokat.
Vagy sönt ként volt benne vagy, talán lágy indításként ?
Ahova kötve van egyik sem valószínű.
A nagy trafót is kivettem a dobozból és mellette egy típusra vonatkozó lemez volt EFA 28 B-50 . GmbH & Co.
(#) proli007 válasza moele hozzászólására (») Aug 27, 2024 /
 
Ha sönt alatt az árammérő söntjét érted, akkor azzal kellene párhuzamosan lennie.
Ha áramkorlátozás lenne a szerepe, akkor a trafó 300V-os tekercsével kellene valahol sorba lennie, pld. a panel 1 vagy 6-os pontjával sorba, esetleg az 5-ös és a kábítófogó közötti szakaszon..
Ha a 2-es 6-os között van, akkor a 300V-ot bevezetné a bemenetre. De ennek mi értelme lenne? Hiszen a triac-os kapcsoló, a 6-5 pont között van.
Egyszóval nem értem a működését és helyét. Béla lerajzolta a működés lehetséges formáját, én sem tudom máshogy elképzelni. Te pedig változatlan állítod hogy ez így működött, csak meghibásodott. Na ez számomra antagonisztikus ellentét.
(#) tothbela válasza moele hozzászólására (») Aug 28, 2024 /
 
Megfordult a fejemben, hogy nem lenne e helyesebb egy új készüléket tervezni. Igazából csak még kell adnunk a feltételeket, aztán ezeknek megfelelően működő valamit kell csinálni.
Eddig ezek jutottak az eszembe:
A fogó közé rakott malac ellenállása ha R min értéktől kisebb, induljon a kábító feszültség.
Ha kiugrik a fogó közül a malac kábítás közben, a lehető legrövidebb idő alatt szűnjön meg a kábító feszültség biztonsági okokból.
Legyen rajta időzítő, ami kézi beállítással egy előre deffiniált időtartartományban dolgozik, valamint ennek lejárta után állítsa le a kábító feszültséget. Ha lehet, akkor a malac ellenállását vegye figyelembe, azaz ennek függvényében akár automata időzítésű is legyen.
Lehyen fény és hangjelzés rajta. Szerintem a hangjelzés csak a kábítás végén használható, mert ott már nem riad meg tőle a malac.

Nagyképűen azt mondanám, ez gyerekjáték. Valójában nem tudom mekkora ellenállást képvisel egy malac. Magamon teszteltem, milyen lennék én malacnak. Két darab 10Ft-os érmét tettem a bőrömre, majd ellenállás mérővel megmértem a köztük mérhető ellenállást. Nekem nem sikerült 40kOhm alatti ellenállást mérni még sós vízzel benedvesített egymástól 5 cm távolságban lévő pénzérme között sem. Persze nem vagyok sertés de így nincs kiindulási paraméter amit használhatnék. Az meg ugye nem megoldható, hogy kérek kölcsön egy malacot amin méregethetnék. Sőt ha automata kábító a gondolkodok, akkor végig kellene mérnem nagyon sok sertést, amiből meghatározhatnám a méret vs ellenállás összefüggést. Erre egyelőre nincs lehetőségem. Majd ha találok egy sertés tartó embert, annak adok egy mérőszondát. Ez olyan mint a sertés kábító, de nincs benne éles lőszer, azaz csak mér. A kedves gazdi meg adatot gyűjt egy évig, mert szerintem évszaktól is függ az ellenállás. Párhuzamosan az éppen kábított sertéseken meg kell vizsgálni, hogy az alkalmazott sokkoló energia és idő kevés, elégséges, vagy túl sok volt e. Egy év után meglesz a táblázat, ami alapján megépülhet a prototípus.
Úgy gondolom, ez az út nem kerülhető ki, mert egy elhibázott elektromos kábítás akár emberéletet is követelhet. Nem beszélve a sertésről.
Meglévő adatbázist pedig nem ismerek.
(#) proli007 válasza tothbela hozzászólására (») Aug 28, 2024 / 1
 
Malacot egy vágásra érdemes kölcsönkérni..
(#) tothbela válasza proli007 hozzászólására (») Aug 28, 2024 /
 
Eladó malacot keresek lehetőleg rendezői (vágatlan) változatban.
Ez olyan mint a kifogástalan állapotú Balatoni ponty.

Viccen kívül van itt a fórumon olyan aki alkalmanként megmérné egy malac ellenállását azon pontok között, ahova egy böllér majd a fogót fogja tenni?
(#) moele válasza tothbela hozzászólására (») Aug 28, 2024 /
 
Üdv !
Jó ötlet, de, meg kellene felelni a következő kitételeknek.
A hatályos állatvédelmi törvény vágóállatokra vonatkozó rendeletének, valamint a jelenlegi VDE-előírásoknak. A kábítási paramétereket tárolja nap, havi statisztikák formájában, ami a hibaüzenetekkel együtt kiolvasható. Állatjóléti megfelelő kábítás: Gyors áramfelvétel az első másodpercben max. 2,3 A. Vizuális és hallható jelzés a minimális kábítási idő elérésekor. Vizuális és hallható jelzés a minimális áramerősségnél 1,3 A (sertéseknél) illetve 1,0 A (bárányoknál). Integrált kijelző feszültséggel, áramerősséggel és frekvenciával (Volt/Amper/Hz).
Ezeket tudtam kiollózni (más adatokat nemigen adnak meg).
(#) tothbela válasza moele hozzászólására (») Aug 28, 2024 /
 
Éppen ez a gond. Szinte az összes kábító amit láttam jogilag illegális. Magánkézben meg nem hiszem hogy akad valami hivatalos forrásból származó. Ha mégis, akkor lehet hogy az itthon nem engedélyezett.
Ha jól emlékszem, volt egy Samus 725 elektromos halászgép, ami az Oroszoknál elterjedt volt, de nálunk illegális.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2024
Következő: »»   25 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem