Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység

Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   120 / 120
(#) erbe válasza fakezű hozzászólására (») Szept 22, 2024 /

DM0265
Legfeljebb felet. De mérd meg a 12 V-os szekundert. Ha van mérhető ellenállása, akkor kicsi a terhelhetősége.
Ha dobozban van, 16W, csupaszon (vagy hűtve) 27W.
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2024

DM0265.jpeg

(#) kadarist válasza fakezű hozzászólására (») Szept 22, 2024 /

Szia!
Szuper maximum 27W-os a kontroller IC ,úgyhogy erősen határeset.
(#) erbe válasza kadarist hozzászólására (») Szept 22, 2024 /

Ráadásul biztos nem a 12 V az elsődleges, hanem inkább az 5 V.
(#) kadarist válasza erbe hozzászólására (») Szept 22, 2024 /

Valószínű, hogy igen. Esetleg ha semmilyen fogyasztás sincs a többi kimeneten, akkor működhet a 12V túlterhelése. Ahhoz viszont nyitott szerelés, dióda és simító kondenzátor csere szükséges.
(#) erbe válasza kadarist hozzászólására (») Szept 22, 2024 /

Érdekes, hogy a 3,3 V-ról megy a visszacsatoló opto. Az az egy dióda van nevesítve, 1N5820-as (3 A-es). A többi jóval soványabb.
(#) fakezű válasza erbe hozzászólására (») Szept 22, 2024 /

Akkor ezt elengedem. Amúgy is dobozban lenne, tehát még kisebb a teljesítmény.

0,7 ohm ellenállást mértem. (de mind a négy kivezetésre ennyit mutat a műszer)
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2024
(#) fakezű válasza kadarist hozzászólására (») Szept 22, 2024 /

Ez alapján ha csak az 5V-os ág van használva, akkor az biztonsággal tud 4 ampert?

Meg kell terhelni próbából és figyelni kell a viselkedését. Ha feszültség beesést vagy extrém melegedést lehet tapasztalni, akkor nem érdemes erőltetni.
(#) fakezű válasza kadarist hozzászólására (») Szept 22, 2024 /

Persze, értem. Ezt most csak elméletben kérdeztem, a számolás miatt, hogy papíron a 27W-ba beleférne.

Egy ág általában kevesebbet bír, mint a megadott összteljesítmény. De lehet az is hogy ennek ellenére bírná a strapát tartósan is egy ág. Ezért kell ilyenkor a gyakorlatban tesztelni.
(#) pedro7 hozzászólása Szept 24, 2024 /

Tanulás,gyakorlás céljából "bírkózom" egy kapcsolóüzemű tápegységgel.
Első hibája a primer oldali MOSFET zárlat és az egyik primer oldali biztosíték csere volt.
IRFPC50 helyett IXTK62N25-t raktam bele.Nagyjából megegyeznek az adatok.
Egy sorba kötött 40W-os izzón keresztül elindul a táp, de 15V helyett csak 10V-os feszültség pulzál.
Ha közvetlen hálózatra kötöm, akkor kb fél percet működik, de újra zárlatos lett a FET és kivágta a biztit.
Alkatrészeket átnéztem, ESR mérővel a kondikat és nem találtam egyenlőre hibát.
Viszont az izzón keresztül járatva valami kattog másodpercenként.Relé nincs benne.
Milyen alkatrész tud kattogó hangot kiadni ?
A FET-ek különbözőségéből adódhat a hiba ?
(#) vteo válasza pedro7 hozzászólására (») Szept 24, 2024 /

Biztos, hogy IXTK62N25 akartál írni? Nálam ezt 250V hozza a net. (Vagy benéztem valamit?)
(#) pedro7 válasza vteo hozzászólására (») Szept 24, 2024 /

Igen,azt akartam írni.Valami régi plazma TV-ből bontottam egy csomót.
Ja, akkor kevés lesz a primer oldalra ugye ? 320V feletti kellene ?
Akkor benéztem.Nem voltam elég figyelmes.Most nézem, hogy az eredeti az 600V-os.
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2024
(#) vteo válasza pedro7 hozzászólására (») Szept 24, 2024 / 1

Min. 600V ha flyback, ha half bridge akkor lehet akár 500V. (de lehet, hogy végig kellene ellenőrizni a kapcsolást.
Egyszerűbb ha a régi 600V volt, akkor ilyet válassz, és a min. 11A se felejtsd.
(#) tothbela válasza pedro7 hozzászólására (») Szept 24, 2024 / 1

Inkább 600 felett. Ha széles bemeneti feszültségről (85-280V) is biztonságosan működő kapcsitápokat megfigyeled, akkor 900V.
Javítás előtt érdemes belemélyedni a működési elvbe, valamint az impulzus trafó primer és szekunder tekercsein kialakuló hullámformák és feszültségcsúcsok világába.
(#) pedro7 válasza tothbela hozzászólására (») Szept 25, 2024 /

Kicseréltem a MOSFET-et egy 47N60-ra ez már talán bírni fogja.
A hiba továbbra is megvolt. Rámértem szkóppal a vezérlő IC kimeneti lábára és kb.10 másodperc múlva megjött a stabil kimenő fesz.
Ez akkor most milyen hiba ? Próbáltam lefújni fagyasztó spray-al hátha leáll,de működött továbbra is.
Valami impulzus hatására beindult a régóta nem működő rész ?
(#) kadarist válasza pedro7 hozzászólására (») Szept 25, 2024 /

Szia!
Az a vezérlő IC kapott egy pofont a zárlatoktól és kissé instabillá vált.
(#) user1914 válasza pedro7 hozzászólására (») Szept 25, 2024 / 1

A vezérlő IC táp szúrő kondenzátorát cserélted? A mi első pillanatban ellenálláson keresztül tőltődik fel a hálózatról.
Üdv. M.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2024
(#) tothbela válasza pedro7 hozzászólására (») Szept 25, 2024 / 1

Azt azért érdemes megnézni, hogy nem melegszik e a vezérlő IC a több mint dupla gate kapacitás miatt. Ezt a böszme fetet meghajtani sem könnyű. Az is előfordul, hogy a fet be és kikapcsolása lassabb lesz, aminek következtében jobban fog melegedni.
(#) pedro7 válasza user1914 hozzászólására (») Szept 25, 2024 /

Igen,annak picit magas volt az esr értéke és inkább cseréltem.
(#) somitomi hozzászólása Nov 2, 2024 /

Gyári tápegység nyüszít

Elővettem a tápegységes dobozból egy laptoptáp fazonú kinai noname kapcsitápot, amit még valami LED-szalaghoz kaptam egyszer, hogy elhasználjam valamire. Csakhogy feszültség alá helyezve a 12V mellé idegesítő sípolást is előállit, gondolom a trafó tekercselés rezonál a kapcsolási frekvencián, mert terhelésre változik a hangmagasság. Ami furcsa, hogy régebben nem csinálta (azonnal vittem is volna vissza, ha újként ilyen hangot ad) és fogalmam sincs, mi érhette állás közben. Lehet ezzel házilag kezdeni valamit, vagy egyszerűbb keresni egy másik tápegységet, mint ezzel küzdeni?
(#) tothbela válasza somitomi hozzászólására (») Nov 2, 2024 /

Valószínűleg réebben is csinálta, csak nem hallatszott.
Az oka a működési módban keresendő, de ehhez valamennyire ismerni kell a flyback tápok működési elvét. A kapcsolőfreki az nem hallatszik bele a hallható sávba, mert 50-100kHz nagyságú. Tehát nem ez a bűnös. Egy flyback tápegység úgy próbálja stabilizálni a kimeneti feszültségét, hogy kisebb terhelésnél a kapcsolójel kitöltési tényezője kisebb. Természetesen a kitöltési tényező nem lehet nagyon kicsi, már az 5% is nagyon határon van. Ebből kifolyólag egy 300W-os flyback tápot ha csak a kitöltési idő modulálásával szeretnénk szabályozni, akkor ha 300W-hoz 70%-os kitöltési idő kell, akkor a minimális 5% esetén minimálisan 21,5W terhelésnek kell a kimeneten lennie, hogy a kimeneti feszültség ne emelkedjen túl nagyra. Ezt a 21,5W-ot valahol le kell nyeletni. Vagy a kimenetet kell előterhelni, vagy a kapcsolás egyéb pontjain kell elfűteni.
Ez csak példa volt, de a valóság hasonló. Hogy a zöld minősítést el tudjuk érni, terhelés nélkül 1W, vagy a szigorúbb 0,5W felett teljesítményt kell megcélozni. Az erre képes flyback vezérlő IC-k sem tudnak elmenni 5% kitöltési tényező alá, de más utat választanak a kimeneti feszültség stabilizálásra. Burst üzemben dolgoznak, azaz néhány periódus után lekapcsolnak, majd vissza. A kapcsolófreki marad 50-100kHz, azaz nem hallható, de a Burst periódusidő az ms nagyságrendű, vagyis néhányszor 100, vagy néhányszor 1000 Hz frekvenciával engedélyezi, vagy tiltja a működés. Ez a frekvencia hallatszik.
(#) bbatka válasza tothbela hozzászólására (») Nov 2, 2024 /

Tökéletesen leírtad a lényeget. Flyback táp kimenetét le kell terhelni. A saját készítésű tápegységemre (UC3842) terhelésként az 1W-os leddel frankó villogót lehet készíteni. Kevés neki ennyi terhelés.
(#) somitomi válasza tothbela hozzászólására (») Nov 5, 2024 /

Valószínűleg igazad van, megterhektem a kimenetet kábé 1 amperrel és így már csendben marad, korábban ezek szerint nem akartam kis terheléssel használni. Ez amúgy csak valami 30-40 wattot tud, de persze egy kis hangerőn működő D-osztályú erősítő nyilván töredékét se veszi fel ennek, szóval zenél a tápegység is.
(#) kadarist válasza tothbela hozzászólására (») Nov 5, 2024 /

Szia! Azért van olyan kontroller, amely extrém kis terhelésnél átvált szaggatott üzembe, azért, hogy mégis fenn tudja tartani a kívánt kimeneti feszültséget. Ilyenkor kis kitöltési tényezőjű impulzuscsomagokkal vezérli a végfokot, aminek a hangfrekvenciás tartományba eső hangját lehet hallani.
Burst mode operation.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2024
(#) tothbela válasza kadarist hozzászólására (») Nov 5, 2024 /

Ez mondjuk nem lenne baj, ha tápegység választáskor figyelembe vennénk várható terhelést. De gondolom sokunknak van otthon levetett tápegység, amit nem szeretnénk kidobni. Azok meg adottak. Nekem elavult laptopok tápjairól megy panelfúró, tekercselőgép, meg forrasztó állomás. Egy panelfúrónál nem zavar ha vinnyog két fúrás között a táp, de már a forrasztó állomás esetében kicsit idegesítő, főleg hogy ha éjjel forrasztok. Audió felhasználás esetén meg nagyon. Szerencsére nem minden táp ilyen, van nagyon csendes is köztük.
Következő: »»   120 / 120
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem