Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1386 / 1387
(#) kaqkk válasza elactrofan hozzászólására (») Okt 4, 2024 /

Viszont a 12% vagy működik vagy nem és egy hónap múlva már bedöglött . Én viszont kínában gyártatok filléterkért kétoldalas furatgalvános forrmaszkos nyákot (természetesen pozíciófelirattal) 2-3 hét de azt az 5 dollárt nagyon megéri
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2024
(#) Ge Lee válasza JZoli hozzászólására (») Okt 4, 2024 /

Utoljára 30%-os peroxidot Pesten az Azúr-ban vettem de szerintem a megváltozott törvények miatt azt ma már hétköznapi embernek nem adnak.
Ha toner port vasalsz akkor a peroxid felejtős, én egyszer próbáltam ki, és ment a panel a kukába mert mindenhol alámart, az átvasalt por nem bírja a peroxid/sósav keveréket.
Tisztítás. Szinte mindent kipróbáltam, egyedül az jött be, hogy fizikailag semmiképpen nem bántom a rezet, tehát nem csiszolom, nem súrolom mert abból csak baj lesz. Fogok egy darab wc papírt, ráfordítom a sósavas flakont, azzal áttörlöm a panelt, nem csak a koszt szedi le róla hanem az oxidréteget is ami nagyon lényeges. Utána fogok még egy darab wc papírt arra az izopropil alkoholos flakont fordítom rá, és alaposan áttörlöm vele a panelt.
Maratni vaskloriddal maratok, nekem ez vált be, függetlenül attól ki mit mond. Ezt régen nagyon "egyszerű" volt beszerezni, azaz annyira mégsem, mert el kellett menni hozzá talán a Donauchem-hez személyesen de már nem emlékszem, 95Ft volt a 40%-os oldat literje, sok éve vettem, a 20 literes kanna még mindig több mint félig van, eláll bármeddig, nem romlik meg.
(#) morgo válasza elactrofan hozzászólására (») Okt 4, 2024 1 /

Az, hogy te mit értesz, és mit nem, a te dolgod. Viszont a 12%-os peroxid nekem sem vált be, valami idétlen adalék miatt habzott, és csak folyamatos ecsetelgetés mellett működött valamennyire. Sok év után kénytelen voltam visszatérni a vaskloridhoz.
(#) elactrofan válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 4, 2024 / 3

Idézet:
„Ha toner port vasalsz akkor a peroxid felejtős”

valamit nagyon elronthattál, évekig vasaltam a nyákot, műnyomó papírra nyomattam és sose mart alá szakadásom se volt. Szakadás vagy elmarás is akkor ha nem volt jó a vasalás.
Amig volt 35% peroxid sósav keverékkel marattam, most ha kell a 12% nekem bevált mondjon akárki akármit...
(#) KBal76 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 4, 2024 / 2

Én vaskloridot huszonpár éve nem használok, csak peroxidos-sósavas megoldással, és nem mart a toner alá, (legfeljebb kezdetben, amikor néha túltoltam az arányokat, és habzott a panel a savban).
(#) morgo válasza KBal76 hozzászólására (») Okt 4, 2024 / 1

Nekem akkor volt "alámarás" ha hibás a vasalás/laminálás bármilyen okból. Akkor viszont a kíméletesnek nevezett nátriumperszulfát is alámar, meg a vasklorid is.
(#) rectamas hozzászólása Okt 4, 2024 /

Laminálás, SENCOR SLA 211

Dry fóliához használ valaki SENCOR SLA 211 Laminálót vagy milyen most megvásárolható típust ajánltok?
A régebben ajánlott Tesco, Lidl típusokat nem találom.
(#) niedziela válasza rectamas hozzászólására (») Okt 7, 2024 /

A legolcsóbb tipus is jó hozzá.
Szárazon rakod fel vagy vizesen?
(#) rectamas válasza niedziela hozzászólására (») Okt 7, 2024 /

Elsőre vizesen gondoltam.
Még nem használtam Dry fóliát, nemrég vettem 5m-t.
Régebben kézzel rajzoltam, utána a vasalásos technikát használtam.
Ha kér valaki szívesen adok próbára egy kicsit, csak napközbe jöjjön el a Klinikák metróállomás közelébe.
(#) niedziela válasza rectamas hozzászólására (») Okt 7, 2024 /

Dry jobb lesz a mint a vasalás.
Megéri azt a 15 percet.
(#) kaqkk válasza niedziela hozzászólására (») Okt 7, 2024 /

Én mindíg szárazon lamináltam a DRY-t Bővebben: Link
(#) niedziela válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 7, 2024 / 1

Tudom, én szárazon rontottam el mert bubis maradt, vizesen tudom javitani.
A folyamat további részére nincs semmilyen hatással sem a száraz sem a nedves felvitel.
(#) karaszendre válasza rectamas hozzászólására (») Okt 7, 2024 /

Mostanában vettem SENCOR SLA 102 típusút, összességében megfelelő. Ez alatt azt értem, hogy a hengerek bevonata puha gumi (vagy szilikon), ezért tud deformálódni az 1,6mm vastag NYÁK miatt, illetve az egyik henger tengelyének a felfüggesztése is rugalmas, tehát kissé meg tud nyílni.
A laminálás minőségére vonatkozóan nem tudok nyilatkozni, mivel életem első laminálós próbálkozásait végeztem vele, ami után természetesen még nem tudom eldönteni, hogy miattam vagy a laminálógép miatt keletkeztek buborékok, felgyűrődések.
(#) karaszendre válasza karaszendre hozzászólására (») Okt 7, 2024 /

A legfontosabbat kifelejtettem: természetesen szét kell szedni és a papírterelő bordákat sniccerrel le kell vágni, illetve a kimeneti nyílás magasságát is érdemes felbővíteni. Eredetileg ugyanis a papírt ívesen vezetnék meg ezek a bordák, ami a merev NYÁK esetében persze nem lehetséges, ezért vélhetően széttörne a szerkezet az említett átalakítás nélkül.
(#) wbt hozzászólása Okt 23, 2024 /

Proteus íves téglalap lyuk

Sziasztok!
Proteus-ban hogyan kell szoborni ellipszis (vagyis nem, elnyújtott téglalap ívesen a végén) lyukat? Az árammérő IC be-kijárata 2x3mm-es lekerekített vasdarab. Tehát, mint alkatrész kellene. (nem tudom, ha board edge szinten berajzolom, attól nem kapnak agyfrászt, logikus, csak a Jó Isten tudja, hogyan értelmezi a SW-ük). ACS758 ez a nyomorult. (vagy reszelek...nem akarok)
(#) pipi válasza wbt hozzászólására (») Okt 23, 2024 /

"rendes" nagy furat nem fér el? Én nem erőltetném a hosszúkást. Persze ha termék, és számít az a sok ón amit a nagy furat feleslegesen felvesz, akkor érdemes vele foglalkozni
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2024
(#) Ákoska17 hozzászólása Okt 24, 2024 /

Nyáklap rajz mérethelyes kinyomtatása

Üdv mindenkinek.

Itt találtam egy kis szösszenetet amit szeretnék megépíteni. Már megvan minden alkatrész, a maratásnál járok, viszont nem tudom mérethelyesen kinyomtatni a nyáktervet.

Csak kép van, maga a szerkeszthető program nincs meg, írtam a tervezőnek, de ez már kb15 éves történet, nem sűrűn látogatja az oldalt.

Róla lenne szó. Nyilván a vezetősávok, illetve fel szeretném vasalni az alkatrész oldalt is a könnyebb szerelhetőség miatt.

Tud nekem esetleg valaki segíteni? Előre is köszönöm szépen. Minden jót.
(#) Bakman válasza Ákoska17 hozzászólására (») Okt 24, 2024 /

A nyomtatni kívánt képet dob be egy szövegszerkesztőbe. A szövegszerkesztőben a képre kattintva megadható annak mérete mm-ben.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Okt 24, 2024 /

Papírra kinyomtatva ellenőrizhető/finomhangolható a mérethelyesség...
(#) Bakman válasza Gafly hozzászólására (») Okt 24, 2024 /

Ha jól van beállítva a nyomtató, a hozzá tartozó SW és maga a program (legfőképpen a papírméret), jónak kell lennie, elvileg nem kell hangolni. Nagy keveredést szokott okozni az A4-es és az US Letter papírméret...
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Okt 24, 2024 /

Fogalmazok másképpen: Szerintem nyomtassa ki a kolléga előbb sima papírra, próbálja rá az alkatrészeket, utána az összes többi...
(#) niedziela válasza Ákoska17 hozzászólására (») Okt 24, 2024 /

Tessék méretarányosan.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2024

ez a jo.pdf

(#) Ákoska17 válasza niedziela hozzászólására (») Okt 25, 2024 /

Nagyon szépen köszönöm a segítségeket!
(#) tothgyula válasza Ákoska17 hozzászólására (») Nov 2, 2024 /

Lágyforrasztással kapcsolatban kérek javaslatot.Kaptam 1mm-es töltött lágyforrszt. Az van a tégelyre írva,hogy: FSn 60Pb. Milyen folyatószert használjak?Különböző pákákkal próbáltam,nem jó a forrasztás.Pillanatpáka 75W-os többféle heggyel,hagyományos 100W-os.
Köszönöm a választ.
(#) Gafly válasza tothgyula hozzászólására (») Nov 2, 2024 /

Mi az hogy nem jó a forrasztás?
(#) Jonni válasza tothgyula hozzászólására (») Nov 2, 2024 /

Ez egy NEM RoHS-os forrasztóanyag . Mit értesz az alatt hogy nem jó a forrasztás? Nem olvad meg eléggé? Nem tapad a felületre? Mit akarsz forrasztani? Ezek elég rugalmask szoktak lenni.. hogy érted hogy törött? A megfeleő előkészítés után (minden oxidáció eltávolítása) jól kéne tapadjon. Lehet használni folyasztószert is (flux, forrasztópaszta) . És olyan 300 °C-on elég jól kéne tapadjon de ezt ki is lehet kisérletezni egy állítható hőmérsékletű pákával.
(#) Gafly válasza Jonni hozzászólására (») Nov 2, 2024 /

Úgy van ahogyan mondod.
Klaszikus csehszlovák (310 Ft volt annó, sokat gyűjtöttem rá gyerekként) forrasztópákával majdnem mindent meg lehet forrasztani.
Hogy ebben az esetben mi nem sikerül, azt homály fedi.
(#) Jonni válasza Gafly hozzászólására (») Nov 2, 2024 /

Azt még meg kellet volna kérdezzem tothgyula-tól hogy milyen vastag az a forrasztóanyag? Mert én láttam már kisujjnyi vastagságút is (persze ezt nem nyáklaphoz szokták használni). De egy fénykép is segíthetne az ügyben
(#) KBal76 válasza Jonni hozzászólására (») Nov 2, 2024 / 1

Amiket felvetsz itt, azokat a legelső kérdésekor leírta. Pl. hogy 1mm, és nem törött hanem töltött, azaz gyantás, 60/40-es ónról van szó. Hogy nem mentek át ezek az infók neked, fura.
(#) Jonni válasza KBal76 hozzászólására (») Nov 2, 2024 /

Hát ha töltött akkor nem feltétlenűl kell hozzá folyasztószer mivel az már benne van.
Következő: »»   1386 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem