Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Viszont a 12% vagy működik vagy nem és egy hónap múlva már bedöglött . Én viszont kínában gyártatok filléterkért kétoldalas furatgalvános forrmaszkos nyákot (természetesen pozíciófelirattal) 2-3 hét de azt az 5 dollárt nagyon megéri
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2024
Utoljára 30%-os peroxidot Pesten az Azúr-ban vettem de szerintem a megváltozott törvények miatt azt ma már hétköznapi embernek nem adnak.
Ha toner port vasalsz akkor a peroxid felejtős, én egyszer próbáltam ki, és ment a panel a kukába mert mindenhol alámart, az átvasalt por nem bírja a peroxid/sósav keveréket. Tisztítás. Szinte mindent kipróbáltam, egyedül az jött be, hogy fizikailag semmiképpen nem bántom a rezet, tehát nem csiszolom, nem súrolom mert abból csak baj lesz. Fogok egy darab wc papírt, ráfordítom a sósavas flakont, azzal áttörlöm a panelt, nem csak a koszt szedi le róla hanem az oxidréteget is ami nagyon lényeges. Utána fogok még egy darab wc papírt arra az izopropil alkoholos flakont fordítom rá, és alaposan áttörlöm vele a panelt. Maratni vaskloriddal maratok, nekem ez vált be, függetlenül attól ki mit mond. Ezt régen nagyon "egyszerű" volt beszerezni, azaz annyira mégsem, mert el kellett menni hozzá talán a Donauchem-hez személyesen de már nem emlékszem, 95Ft volt a 40%-os oldat literje, sok éve vettem, a 20 literes kanna még mindig több mint félig van, eláll bármeddig, nem romlik meg.
Az, hogy te mit értesz, és mit nem, a te dolgod. Viszont a 12%-os peroxid nekem sem vált be, valami idétlen adalék miatt habzott, és csak folyamatos ecsetelgetés mellett működött valamennyire. Sok év után kénytelen voltam visszatérni a vaskloridhoz.
Idézet: „Ha toner port vasalsz akkor a peroxid felejtős” valamit nagyon elronthattál, évekig vasaltam a nyákot, műnyomó papírra nyomattam és sose mart alá szakadásom se volt. Szakadás vagy elmarás is akkor ha nem volt jó a vasalás. Amig volt 35% peroxid sósav keverékkel marattam, most ha kell a 12% nekem bevált mondjon akárki akármit...
Én vaskloridot huszonpár éve nem használok, csak peroxidos-sósavas megoldással, és nem mart a toner alá, (legfeljebb kezdetben, amikor néha túltoltam az arányokat, és habzott a panel a savban).
Nekem akkor volt "alámarás" ha hibás a vasalás/laminálás bármilyen okból. Akkor viszont a kíméletesnek nevezett nátriumperszulfát is alámar, meg a vasklorid is.
Laminálás, SENCOR SLA 211Dry fóliához használ valaki SENCOR SLA 211 Laminálót vagy milyen most megvásárolható típust ajánltok?A régebben ajánlott Tesco, Lidl típusokat nem találom.
A legolcsóbb tipus is jó hozzá.
Szárazon rakod fel vagy vizesen?
Elsőre vizesen gondoltam.
Még nem használtam Dry fóliát, nemrég vettem 5m-t. Régebben kézzel rajzoltam, utána a vasalásos technikát használtam. Ha kér valaki szívesen adok próbára egy kicsit, csak napközbe jöjjön el a Klinikák metróállomás közelébe.
Dry jobb lesz a mint a vasalás.
Megéri azt a 15 percet.
Én mindíg szárazon lamináltam a DRY-t Bővebben: Link
Tudom, én szárazon rontottam el mert bubis maradt, vizesen tudom javitani.
A folyamat további részére nincs semmilyen hatással sem a száraz sem a nedves felvitel.
Mostanában vettem SENCOR SLA 102 típusút, összességében megfelelő. Ez alatt azt értem, hogy a hengerek bevonata puha gumi (vagy szilikon), ezért tud deformálódni az 1,6mm vastag NYÁK miatt, illetve az egyik henger tengelyének a felfüggesztése is rugalmas, tehát kissé meg tud nyílni.
A laminálás minőségére vonatkozóan nem tudok nyilatkozni, mivel életem első laminálós próbálkozásait végeztem vele, ami után természetesen még nem tudom eldönteni, hogy miattam vagy a laminálógép miatt keletkeztek buborékok, felgyűrődések.
A legfontosabbat kifelejtettem: természetesen szét kell szedni és a papírterelő bordákat sniccerrel le kell vágni, illetve a kimeneti nyílás magasságát is érdemes felbővíteni. Eredetileg ugyanis a papírt ívesen vezetnék meg ezek a bordák, ami a merev NYÁK esetében persze nem lehetséges, ezért vélhetően széttörne a szerkezet az említett átalakítás nélkül.
Proteus íves téglalap lyukSziasztok!Proteus-ban hogyan kell szoborni ellipszis (vagyis nem, elnyújtott téglalap ívesen a végén) lyukat? Az árammérő IC be-kijárata 2x3mm-es lekerekített vasdarab. Tehát, mint alkatrész kellene. (nem tudom, ha board edge szinten berajzolom, attól nem kapnak agyfrászt, logikus, csak a Jó Isten tudja, hogyan értelmezi a SW-ük). ACS758 ez a nyomorult. (vagy reszelek...nem akarok)
"rendes" nagy furat nem fér el? Én nem erőltetném a hosszúkást. Persze ha termék, és számít az a sok ón amit a nagy furat feleslegesen felvesz, akkor érdemes vele foglalkozni
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2024
Nyáklap rajz mérethelyes kinyomtatásaÜdv mindenkinek.Itt találtam egy kis szösszenetet amit szeretnék megépíteni. Már megvan minden alkatrész, a maratásnál járok, viszont nem tudom mérethelyesen kinyomtatni a nyáktervet. Csak kép van, maga a szerkeszthető program nincs meg, írtam a tervezőnek, de ez már kb15 éves történet, nem sűrűn látogatja az oldalt. Róla lenne szó. Nyilván a vezetősávok, illetve fel szeretném vasalni az alkatrész oldalt is a könnyebb szerelhetőség miatt. Tud nekem esetleg valaki segíteni? Előre is köszönöm szépen. Minden jót.
A nyomtatni kívánt képet dob be egy szövegszerkesztőbe. A szövegszerkesztőben a képre kattintva megadható annak mérete mm-ben.
Papírra kinyomtatva ellenőrizhető/finomhangolható a mérethelyesség...
Ha jól van beállítva a nyomtató, a hozzá tartozó SW és maga a program (legfőképpen a papírméret), jónak kell lennie, elvileg nem kell hangolni. Nagy keveredést szokott okozni az A4-es és az US Letter papírméret...
Fogalmazok másképpen: Szerintem nyomtassa ki a kolléga előbb sima papírra, próbálja rá az alkatrészeket, utána az összes többi...
Tessék méretarányosan.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2024
Nagyon szépen köszönöm a segítségeket!
Lágyforrasztással kapcsolatban kérek javaslatot.Kaptam 1mm-es töltött lágyforrszt. Az van a tégelyre írva,hogy: FSn 60Pb. Milyen folyatószert használjak?Különböző pákákkal próbáltam,nem jó a forrasztás.Pillanatpáka 75W-os többféle heggyel,hagyományos 100W-os.
Köszönöm a választ.
Ez egy NEM RoHS-os forrasztóanyag . Mit értesz az alatt hogy nem jó a forrasztás? Nem olvad meg eléggé? Nem tapad a felületre? Mit akarsz forrasztani? Ezek elég rugalmask szoktak lenni.. hogy érted hogy törött? A megfeleő előkészítés után (minden oxidáció eltávolítása) jól kéne tapadjon. Lehet használni folyasztószert is (flux, forrasztópaszta) . És olyan 300 °C-on elég jól kéne tapadjon de ezt ki is lehet kisérletezni egy állítható hőmérsékletű pákával.
Úgy van ahogyan mondod.
Klaszikus csehszlovák (310 Ft volt annó, sokat gyűjtöttem rá gyerekként) forrasztópákával majdnem mindent meg lehet forrasztani. Hogy ebben az esetben mi nem sikerül, azt homály fedi.
Azt még meg kellet volna kérdezzem tothgyula-tól hogy milyen vastag az a forrasztóanyag? Mert én láttam már kisujjnyi vastagságút is (persze ezt nem nyáklaphoz szokták használni). De egy fénykép is segíthetne az ügyben
Amiket felvetsz itt, azokat a legelső kérdésekor leírta. Pl. hogy 1mm, és nem törött hanem töltött, azaz gyantás, 60/40-es ónról van szó. Hogy nem mentek át ezek az infók neked, fura.
Hát ha töltött akkor nem feltétlenűl kell hozzá folyasztószer mivel az már benne van.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |