Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrohullámú sütő javítás, magnetron csere, stb.
Lapozás: OK   142 / 143
(#) gyulank válasza Régi motoros hozzászólására (») Okt 4, 2024 /

Hát olajos nem tudom mitől lenne, poros valószínűleg azért, mert nem volt rajta tető mert úgy terveztem hipp-hopp összerakom. Nem hiszem amúgy, hogy a portól füstölt volna. De akkor most kispricceltem meleg vízzel és szárítom. Mert közben rájöttem, hogy a másik kondin kisebb saruk vannak. Szóval össze lehetne dugni, de az gondolom nem lenne olyan jó érintkezés.
(#) kadarist válasza gyulank hozzászólására (») Okt 5, 2024 /

A kondenzátorból kiszivárgó olajtól lehet olajos.
(#) uniman válasza gyulank hozzászólására (») Okt 5, 2024 / 1

A nagyobbat a kisebb sarura rá lehet nyomnyi, ha vékonyabb lenne a lapos saru, akkor az anyát kicsit összébb kell nyomni.
Az a kondi már használhatatlan...
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2024
(#) andrÁSZ hozzászólása Okt 16, 2024 /

Szikra

Üdv mindenkinek !
Véletlen hibából, kapkodásból fém edény került a mikróba, melynek hatására egy pillanat alatt kiégette a rácson keresztül a műanyag ajtót. Mikro jól működik, kérdés hogy mennyire veszélyes így?
Ha a fém rácsot lefestem feketére ,kívül pedig a műanyag ajtót ragasztópisztollyal kinyomom majd lefóliázom az ajtót ,tovább használható-e?
Köszönöm a válaszokat.
(#) kadarist válasza andrÁSZ hozzászólására (») Okt 16, 2024 /

Szia!
Ha a fémrács sértetlen, akkor nem okoz gondot a szellős kivitel.
(#) szsrobert válasza andrÁSZ hozzászólására (») Okt 17, 2024 /

Milyen anyagú és alakú fém eredményezte? Elvileg nem jön át a rácson a mikrohullám.
(#) andrÁSZ válasza szsrobert hozzászólására (») Okt 17, 2024 / 1

Szia ,nagy méretű vékony ,préselt fém edény!Hozzá ért a rácshoz!Ívet húzott!Kb 3 sec volt!
(#) szsrobert válasza andrÁSZ hozzászólására (») Okt 18, 2024 /

Kérlek fotózd le az edényt. Köszönöm.
(#) andrÁSZ válasza szsrobert hozzászólására (») Okt 21, 2024 /

Szia, javításra hozták hozzám a mikrót, az edény oldalán, szélén egy kis kormos folt volt, letörölték és ennyi. Most próbálom be javítani a rács körül . Ragasztópisztollyal!
(#) gibo72 hozzászólása Dec 15, 2024 /

Koniec mikró órakapcsoló hiba

Sziasztok!
Adott egy Koniec kombi mikró sütő.
Idős szüleimé. Megszűnt működni.Azt tudni kell, hogy a grill funkciót egyáltalán nem használják,max ha tévedésből eltekergetik.
Átméregettem mindent benne,nagyfesztrafó,magnetron,kondenzátor jónak tűnik, diódát nem mértem.
Viszont a trafó nem kapja meg a 230 voltot.
Szétszedtem az órakapcsolót, eredmény a képeken.
Kicsit megkapargattam az érintkezőket, újabb próba, úgy hogy trafó nincs benne,de most már megkapná az üzemi feszültséget.
Ahogy az időzítő működik, kapcsolgatja is neki a tápfeszt, bár van kis zavar, mert a grill fűtőszálat is kapcsoltja,amit már nem kellene.
1.-kérdés:
-Ha kikötöm a fűtőszálat, és direktbe összekötöm az órakapcsolóra menő fehér és fekete vezetéket, amit eddig az órakapcsoló kapcsolgatott, akkor az úgy az elvi max fokozat lessz, vagy az órakacsoló még max fokozaton is kell hogy kacsolja ki-be a trafó tápfeszt?
Ha így működne, az egyszerűsítené a kezelését,,mert csak az időzítőt kellene beállítani és működik,
a grillfunkció abszolút nem szükséges, csak bonyolítja az életüket.(meg így költséghatékonyabb is lenne a javítás.
Kérdés,hogy hogy az órakapcsoló érintkezői meddig bírják még.
2.-kérdés:
-Van e esetleg valakinek jóáras, a képen látható típusszámú 6 pines kapcsolója, amit még érdemes beépíteni.A grill tápellátását mindenképpen megszüntetem,mivel nincs rá szükség,így kicsit kímélné a következő órakapcsoló érintkezőit.
Alin van 8 ezer alatt, most viszonylag gyorsan meg is jön, szokás szerint minőséginek hirdetik, de képek alapján ugyanez mint az eredetije ennek a készüléknek,orzy-nál is ugyanezzel a képpel hirdetve 10.259ft.

https://orczy.com/index.php?route=product/product&product_id=98...yword=órakapcsoló

https://www.aliexpress.com/item/1005004708463884.html?spm=a2g0o.pro...rom%3A

Melyik megoldást ajánljátok?

-Átkötés,ez szerintem a már kicsit megégett érintkezők miatt tuti nem lessz hosszú életű

-Bontott alkatrész(ha esetleg lenne valakinek jutányos áron eladó/bár abba se látni bele, hogy milyen állapotú a belseje)

-Megrendelni az Aliról az újat.

A készülék szép állapotú, kérdés megéri e rákölteni ?
Bocs,hogy kicsit hosszúra nyúlt.....

Szép napot/estét Mindenkinek, és előre is köszönöm, ha lenne jószándékú tanács a megoldásra!

Órakapcsoló pontos típusa : VFD35M106 II EG
(#) kadarist válasza gibo72 hozzászólására (») Dec 15, 2024 / 1

Szia!
Én azt csinálnám, hogy megtakarítanám az érintkezőket, kimosnám a kormot valamilyen kíméletes oldószerrel, kikötném a fűtőszálat, visszatenném a kapcsolót és mehet tovább.
(#) Skori válasza gibo72 hozzászólására (») Dec 15, 2024 / 1

Ha az óramű még jó, akkor a megtisztított kontaktokkal vezérelhetsz egy nagyobb áramú relét, ami kapcsolja a tényleges főáramkört. Én mondjuk kidobtam az egész óraművet, mert szétégett belül az érintkezők környékén, kapott egy mosógépből bontott nagyáramú relét, és készítettem egy kis időzítőt hozzá, arduino nano-val.
Bővebben: Link
(#) gibo72 válasza Skori hozzászólására (») Dec 15, 2024 /

Arre gondoltam én is,hogy megvezérlek egy relét az óraművel, viszont az a kérdésem lenne, hogy a beállított ideig, pl 3-4-5 esetleg 10 perc, mehet folyamatosan a tápfesz a trafóra?
Mert most a próba alatt úgy tűnt, hogy az óramű kapcsolgatta ki-be a tápfeszt.
(#) kadarist válasza gibo72 hozzászólására (») Dec 15, 2024 /

A ki-be kapcsolgatást a teljesítménykapcsoló végzi, ezzel szabályozva az ételre jutó összteljesítményt. Az időkapcsoló és a teljesítménykapcsoló sorba vannak kötve.
(#) gibo72 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 16, 2024 /

Ezért kérdezem, hogy ez a ki-be kapcsolgatás szükséges?
Ha ezt a részt fixre kötöm, akkor elvileg max fokozaton megy ?
Vagy a max fokozaton is szükséges a kapcsolgatás ?

Tehát a terv a következő:

Az órakapcsoló ki-be kapcsolásért felelős érintkezőit megtisztítom, ezzel vezérelnék egy nagyáramú relét,így ezt a részt tehermentesíteném, megmaradna az időzítő rész, mintha gyári lenne.
A tejesítménykapcsoló részt viszont rövidrezárva (a kapcsoló helyett ) kihagynám ebből, mert ott a kis fogaskerekeknél már vannak amúgy is bajok.

Életképes ebbe a formában a megoldás ?
Mint már írtam, csak és kizárólag, max pár perces ételmelegítésre van használva a készülék, nincs semmi extrára szükség az időzítőn felül.
(#) uniman válasza gibo72 hozzászólására (») Dec 16, 2024 / 1

Betűzd mégegyszer a nevét! A koniec jelentése: "vége" !
A .heic meg kevesek számára látható, a jpg-t szeretjük.
Ha írnál még típusszámot is, akkor..
A mikrók időzítő kapcsolójában vagy ócska lemezérintkezők vannak, vagy -a jobbakban, mirokapcsolók, amelyek cserélhetők.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2024
(#) gibo72 válasza uniman hozzászólására (») Dec 16, 2024 /

Igen,elírtam !!!
KOENIC KMW2221 B

Megpróbálom jpg-be is a képeket.

Még mindig fennáll viszont a kérdés:

-Mehet-e folyamatos tápfesz a trafóra a pár perces melegítések idejére, vagy kell a folyamatos kapcsolgatás (ki-be)
(#) Skori válasza uniman hozzászólására (») Dec 16, 2024 /

Így van. A sajátomban is egyszerűen elfáradt a lemezérintkező a hajladozástól, megrepedt, majd a rossz kontakt miatt szétégett az egész. Mondjuk az is érdekes, hogy még manapság (2024-ben) is egyszerűbb/olcsóbb egy halom műanyag fogaskerékkel, és villanymotorral időzítőt készíteni, mint elektronikával?
Egy rövid videó: Bővebben: Link
A led kapott egy mattfehér műanyag kupakot, mert néhány családtag sokallta a fényerejét, én meg nem akartam szétszedni, hogy ellenállást cseréljek. A kupak meg szépen szétszórja a fényét.
A "teljesítmény szabályozót" és a grill részét kiiktattam, mert soha nem volt használva.
(#) Ge Lee válasza gibo72 hozzászólására (») Dec 16, 2024 /

Igen, mehet folyamatosan ha csak 2-3 percről van szó, mi mindig is így használtuk a mikrót, sosem állítottuk kapcsolgatósra a melegítést. Ha valamit netán ki kell olvasztani azt kivesszük előtte nap és ráér felengedni, ha mégis mikróval kell akkor előfordul hogy magam kapcsolgatom. Megy mondjuk 1 percet, utána 1-2 perc szünet, majd újra elindítom 1 percre.
(#) gibo72 válasza Skori hozzászólására (») Dec 16, 2024 /

Ez teljesen jó megoldás, van esetleg róla bővebb információ?

Valahol mintha olvastam volna már, de most hirtelen nem találom, sőt mintha Valaki linkelt volna ilyen "alis" áramkört is.
(#) Régi motoros válasza gibo72 hozzászólására (») Dec 16, 2024 /

Ezt akkor tudnád meg pontosan, ha a kapcsolásból visszafejtve megállapítanád, hogy a te típusod tart e szünetet 100% -ra állított teljesítménynél.

Személyes véleményem szerint egyébként nem hülyeség néha kikapcsolni menet közben is, még ha 100% energiára is van szükség, ugyanis ha a teljes melegítés alatt néha ki van kapcsolva a nagyfesz trafó, a hűtés ugyan úgy megy tovább. Tehát van ideje hűlni a magnetronnak, és a nagyfesz trafónak is, ami élettartamban hozhat plusz időt, azzal ellentétben, mikor folyamatosan üzemeltetve van ez a két alkatrész, és egyre melegebb. Természetesen ez hosszabb melegítés alkalmával jobban előtérbe kerül.

De egyébként egy túlgerjesztett transzformátornak (ami tipikusan pont a mikró nagyfesz trafója) a plusz hűtés biztosan nem válik kárára.

Ui.: Egyébként ha az érintkezők még menthetőek, nincsenek kifáradva, nem repedt, és biztosan kapcsol, egy korom eltávolítás és az érintkezőpontok polírpapírral való felcsiszolása után még biztos üzemelhet pár évet.
(#) uniman válasza gibo72 hozzászólására (») Dec 16, 2024 /

Igen, fölösleges óvatoskodni, mehet a folyamatos üzem...gyárilag is be lehet állítani arra!
Persze max. teljesítményem elég rikán használjuk a mikrókat félórákra. Az a pár perc nem okozhat gondot. De tuti beszerezhető bele új timer egység, a zöld címkén ott a típusszáma. Ha még "pöpec" a készülék én beszereznék bele egy újat.
Változó áron kínálják: Bővebben: Link
(#) oimuka hozzászólása Dec 18, 2024 /

Mi baja lehet a Hyundai mikrómnak?

Vagy 2 napja indítanám a mikrót, tányér forog, lámpa világít, zúgás van, az étel hideg maradt. Levettem a csillám lapot, alatta a magnetron ép, égésnyom nem látszik. Lekaptam a hátlapját, kiderült, hogy a trafó előtti 5 kv-os üvegbiztosíték kiégett. Egy szakboltban találtam ugyanolyat, kicseréltem. Nagy reményekkel kapcsolom be, tányér forog, lámpa világít, viszont egy olyan berregés hallatszik, mint amikor ívhegesztenek, víz hideg marad a csészében. Kiszerelem a magnetront, ahol megy be a 2 nagyfeszültségű csatlakozó, mellette vannak lyukak, beleszagolok, elég fura szagot áraszt, mintha égett szag lenne. Szikrázni nem szikrázik sehol, ívet nem húz. Trafó ép, égésnyom nincs rajta, szagot nem áraszt. Van 2 kondenzátor, végei épek, olvadás nem látszik rajtuk. Mi lehet a gond?
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2024
(#) Gafly válasza oimuka hozzászólására (») Dec 19, 2024 /

Fénykép sokat segítene, lehet hogy csak a kondenzátor adta meg magát (nem a púpos)...
(#) oimuka válasza Gafly hozzászólására (») Dec 19, 2024 /

Lefotózhatom, de nem púpos. Diódán se látszik semmi elváltozás, persze ezt mérni kéne. Merőműszerem van, csak nem tudom, hogyan mérjem ki.

Magnetronra gyanakszom. Valami mérést nem lehet azon eszközölni?
(#) Ge Lee válasza oimuka hozzászólására (») Dec 19, 2024 /

Olyan jó, hogy senki nem veszi a fáradtságot hogy keressen ezért ezt időről időre újra le kell írni. Érdemes lenne a téma fejlécébe betenni!
Fogod a multimétert, ohmmérő állásban megméred a kondenzátort (miután a sarukat lehúztad róla) és ha 1 vagy 10 (nem emlékszem) megaohmot mutat a műszer akkor nagy eséllyel a kondi jó. Dióda. Lekötöd a dióda egyik végét, utána sorba kötsz a diódával egy 9V-os elemet és feszültséget mérsz rajtuk multiméterrel, ekkor a dióda nyitófeszültség értékét kell látnod a műszeren, fejből meg nem mondom de ilyen 6,5 és 8,5V közt valahol.
Ha a magnetron maga vagy a trafó erősen búgó hangot ad, akkor rossz a magnetron.
(#) Gafly válasza oimuka hozzászólására (») Dec 19, 2024 /

Leírásod alapján, a fehér csatlakozók és a fém részek között szakadást kellene mérni, ha jó.
Ránézésre meg ott nem lehetnének égésnyomok, meg fekete büdös lyukak...

Amúgy mit nyersz azzal, hogy nem fényképezed le?

Magnetron hátlapját, nehéz levenni? Csavarhúzóval feszegessem le? Ha belátnék, okosabbak lennénk.
Következő: »»   142 / 143
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem