Fórum témák
» Több friss téma |
Ez a fet itt ágyúval verébre, mivel ez 250V 14A kapocslására képes, itt pedig párszáz mA maximális fogyasztású ventit szabályoznál, bár disszipatív szabályzóként, azaz lehet olyan körülmény amikor langyosodik az feted.
A megszólalási fesz itt a gate felé akár 4V (ez alatt a ventid áll), ezért mondjuk egy IRLZ44 sokkal jobban nyitásba hozható volna ebben a kapcsolásban (annak elég 4V is hogy teljesen nyisson), de amint írtam, szerintem a termisztorod közvetlen V+ ra kötve jó is lehet ezzel is. Az termisztoron kevés áramot hajtanék át, mert ha saját magát fûti, az idővel nemvárt működést fog eredményezni. Tehát egyszerűen fogalmazva a rajzon a termisztor felső lábát ne a fethez kösd (a drain lábán van most), hanem a +tápra. A poti középső lábát pedig a gate-re, és a két szélsőt pedig a termisztorra és a GND(-) re. Nem a feted korlátoz téged, hanem a kapcsolás így nem az igazi. Mivel ennek a fetnek a teljes nyitásához majdnem 6V kellene a source (azaz itt a GND-hez) képest, így ebben a felállásban ha 12V a tápod, akkor 6V felett kaphat kicsivel a ventid maximum, ezért nem pörög fel. A gate fesz tehát kb. 4V-6V közt kellene hogy mozogjon a szobahômérsékelt és az elvárt max fordulat között. De akár tévedhetek is.
Nem hagyott nyugodni és a fet-et kicseréltem irl1404-re és a termisztort is egy tuti 10k-s jószágra és valamivel jobb lett. Próbálltam úgy is hogy a termisztort a tápra tettem de úgy valamiért a venti nyüszögött kis fordulatnál.
Azért nyüszög mert már annyira leszabályoztad hogy majdnem megállt. Gondolom azért valamekkora légáramlatot csinálnál a dobozban, tehát ennél magasabb alapfordulatot állíts be a potival. Ha úgy teszed be ahogy írtam akkor be tudod.
Ez a megoldás amúgy sem életbiztosítás, mivel a venti öregedésével lehet egy pont amikor már nem indul be amikor bekapcsolod, mert túl nagy a kezdeti súrlódás (a csapágyon), ezért úgy korrekt ha induláskor felpörög és utána beáll egy lassú fordulatra. Ezt talán egy plusz kondival el is lehet érni.
Hello! Csináld így. (Ha az NTC a Drain-Gate között van, akkor a Fet maximum a GS küszöbfeszültségéig tud csak kinyitni. Tehát nem a Fet-ben, hanem az elméletben van a hiba.)
Egyenlőre visszatettem az ntc-t Drain-Gate közé illetve a trimmert maxon járatva megy egy fordulaton majd az ntc hőre emeli a fordulatot csak épp nem a max-ig.
Hát ha nem akarod megérteni a dolgot, csak próbálkozni mint a kutya, az a Te dolgod.
Értem én persze csak mikor próbálltam a + tápról hozni az ntc-t akkor valami oknál fogva a venti elkezdett nyekegni és lassú fordulat nem nagyon volt csak indul és pörög vagy megáll és morogva nyüszög. Hogy miért azt passzolom.
Egyenlőre Drain-Gate közé tett ntc-vel van szép alacsony fordulat és nem nyekeg illetve melegítésre szépen felpörgeti csak épp nem a max fordulatig. Alapból olyan 4,5v-tól kb 9v-ig kalapálja föl a ventin a feszt. A tiédet is ki fogom próbállni amint tudom és a véglegeset építem majd be amelyik jobban viselkedik. Az alap az hogy lassan forog a venti és melegre felhúzza a hangerőt magán.Megállni ne álljon meg soha.
Ahhoz a Gate-Source ellenállást kell megválasztani, vagy ellenállást kell kötni a Drain-Gate közé.
De ez nem egy tudományos valami, csak egy Fet, sokat nem lehet tőle várni. Ha az NTC-t a tápra kötöd, akkor a küszöbfeszültségen "hirtelen" nyit ki a Fet. Ha a Drain-re kötöd, akkor negatív visszacsatolás van, ez "linearizálja" a dolgot. A potival meg a két állapot arányát súlyozod. De mindjárt lemodellezem Neked, hogy lásd. De egy Fet GS küszöbfeszültsége 2..4V között változhat. Tehát a beállítás meglehetősen eszközfüggő.
Összepókoltam jelentem. Az r2 ellenálatot 4,7k-ra tettem így nem áll le a venti és valamivel szebben is szabályozható az alap fordulat. Melegítésre viszont már felhúzza a hangerőt frankón.
Vááááh az utolsó képet most vettem észre hogy van alapjárat is.
Megépült !
Kis módosítás kellett mert ez a venti csoda jószág így az alapjáratot le kellett tennem 120ohm-ra így szépen duruzsol és hőre frankón felhúzza maggára a hangerőt. A potival meg lehet állítani mennyire legyen érzékeny a hőre. Úgyhogy proli007 köszöntem szépen ez így már jó lessz.
Szia!
Éppen egy ilyen vezérlőt kerestem, ami egy beállítható hőmérséklet után indítja a ventilátort, majd a hőmérséklet növekedésével emeli a fordulatszámot. Én a védelmi áramköri rész nélkül építettem meg, arra nincs szükségem, így a panelt kicsit átterveztem LM741-hez, abból volt "készleten". Úgy működik, ahogyan tervezted, köszönöm! A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2024
Hello! Szívesen. Készült belőle több verzió is.
Höérzékelős feszültség szabályzó.Sziasztok.Szeretném a segitségeteket kérni. Olyan hömérséklet fügö vezérlésre lenne szükségem,hogy kb. 12v-os fűtömodul elér egy beálittot hőfokot pl.70 fokot akor lejebb vené a feszültséget. Feten vagy igbt-n keresztül 20A-s terhelése lenne. Elenttétesen kellene müködnie mint a venti vezérlésnek. Arduino-l is jo lenne csak programot kellene hozzá találnom és alkatrész ősszeállitást. Segitségeteket előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2024
Szia!
Az adott feladatra én ezt tudnám ajánlni. Ha ennél komplexebb megoldást szeretnél, írj rám privátban. |
Bejelentkezés
Hirdetés |