Fórum témák
» Több friss téma |
Az anódot sikerült már kitekerned? A záródugó az hasonló lehet, mint az autónál az olajleeresztő csavarja. Az a zöldes tömítésnek látszó valami az lehet menetragasztó. Ha sikerül kivenni a visszacsavarásnál használhatsz teflonszalagot. Ha nincs olyan méretű imbuszkulcsod a belőle kiálló részre rá tudsz fogni vízpumpafogóval (a racsnis félével) vagy egy megfelelő szélességű gépi csavarhúzót benyomsz a hatszög átlójába és arra ráfogsz egy csavarkulccsal vagy a csavarhúzón erre kialakított részre.
A hozzászólás módosítva: Szo, 14:14
Anód folyamatban. Ott arra gondoltam, dremellel kimarni a tömítés szélét a csavar alól illetve a tartályt ecetes lavorban fejjel lefelé beállítva áztatni a csavart.
A hozzászólás módosítva: Szo, 14:15
Ha levetted a tartályt akkor már "szabadabb a vásár" mint a helyén de ott is meg lehetne csinálni de jól jöhet egy segítség minkét kezével. Azt majd elfelejtettem, hogy a citromsavas oldószer az jobb mint az ecetes mert azt lehet töményre csinálni az ecet pedig maximum 20%-os.
A hozzászólás módosítva: Szo, 14:21
A menetes részek (bármilyen) oldására azért említettem a csavarlazítót, mert az olyan viszkozitású, hogy a jól záró rozsdától összegyógyult menetes kötések közé is mélyen behatol és kenőanyagként is szolgál a mozgatásnál. Az új anód visszarakásánál inkább kócot használnék ha az a tömítő anyag nem felelne meg valami miatt. A meneteket kend meg egy kis szilikonzsírral ha nem használsz teflonszalagot.
Idézet: „mert rákerült egy szürke, fali műanyag gégecsőre hasonlító valami (mágnes lehet vízkóoldási céllal?)” Ó, nem. A mágnes rátét, a drót tekercs nagyfrekvenciával, mind népámítás. Ez túl egyszerű lenne. A használható, komoly vízlágyítók mindegyike egy elég nagy berendezés (pl BWT), amiben egy műgyanta granulátumot tartalmazó tartályon folyik át a víz. Van egy átfolyásmérő, ami a gyanta kapacitásától függően elindítja a regenerálást (éjjel, mert addig nincs víz). A berendezés sótablettával van felötlve, amiből tömény sólé lesz. Ezt nyomják át regenerálásnál. Persze a só tablettát időnként pótolni kell. Ez az üzemeltetés költsége. A telepítés (első beruházás) kb. 200 eFt + szerelés. De lehet, hogy a mai árfolyamon már drágább. A berendezést fagymentes helyre kell rakni, oda ahol bejön a víz a házba (pl. pince, mosó helyiség). Lehet kalkulálni, hogy megéri-e. Hosszú távon biztos. Mi az a sercegés egy 15 éves Ariston Egis típusú cirkó kazán keringető szivattyújában?Tegnap tisztítottam ki a melegítés visszatérő ágának külső illetve a kazán belsejében található szűrőjét. Mindkettő olyan szinten tele volt szennyeződéssel, hogy utólag azon csodálkozom, hogyan is tudott a meleg víz keresztül haladni. Ha már le volt engedve a víz, kiszereltem a kazán beépített automata légtelenítőjét is, azt is szétszedtem, Cillitben kiáztattam majd fogkefével kisuvickoltam. Miután feltöltöttem a rendszert vízzel, radiátorokat légtelenítettem, és megszűnt a rendszerben maradt levegő bugyborékoló hangja, feltűnt, hogy keringető szivattyúnál valami folyamatosan serceg, amiről nem tudom eldönteni, hogy levegő vagy esetleg vízkődarab. Melegítés közben többször megnyitottam a szivattyú légtelenítőjét is, kifolyik valamennyi víz, de a sercegés nem szűnik. Mi lehet az oka? Mit lehetne tenni? Tegnapig nem volt hallható.
Szia! Nem akarom temetni a kazánodat de ha olyan koszos a rendszerben a víz az nagy valószínűséggel már helyrehozhatatlan károkat okozott a bitermikus hőcserélőjében, mert beleég az a vasiszap amit a szivattyú behord oda. Ha nem használsz inhibítort a feltöltő vízben az oxidáció elkerülésére akkor az új feltöltéssel csak rontasz a helyzeten nélküle. A szivattyú is a hordaléktól adhat hangot vagy a hőcserélőben helyileg felforrt víz hangja hallatszik.
Itt erre a szűrőre gondoltál? A fűtőági szűrőre? A fűtési kör visszatérő ágban van. Te már tisztítottad, akkor ilyen kicsi mint a rajzon? Ezek nem egy cső alakúak szoktak lenni? Ott lesz ahol a rögzítő villa van? Könnyen kijött?
A hozzászólás módosítva: Szo, 20:40
Pontosan ott igen. Még nem vettem ki mert előről könnyen nem jött ki.
A hőcserélő nyáron volt cserélve, tehát új. A visszatérő ági szűrőt tisztítottam ki, ahova bemegy a manométer érzékelője, illetve a kinti szűrőt is.
Ha a nyáron cserélted a hőcserélőt és máris koszos a feltöltővíz az nagymértékű oxidációra utal (ha akkor nem cserélted le). Valamit kezdened kellene azzal, hogy ne állandósuljon ez a helyzet.
Nem értem, mire gondolsz, nyáron volt cserélve a hőcserélő, szűrők akkor nem voltak tisztítva, sem a radiátorok. Radiátorokra is ráférne egy mosás, de az csak majd jövőben. A sercegés okát derítsük ki. A rendszerből csak annyi víz volt leengedve, hogy ne folyjon a szűrőből, tehát radiátorokból nem.
A hozzászólás módosítva: Szo, 21:28
Hőcserélőt cseréltél de feltöltő vizet nem pedig jól láttad akkor is, hogy milyen volt és a szűrőket sem nézted pedig a kazánból (ha másból nem is) le kellet ehhez engedni a vizet. Értelmetlen dolgot csináltál, mert beépítettél egy új hőcserélőt a "mocskos vízhez" amikor annak az lesz a veszte. A szivattyú tengelyét a vasiszapos víz vette körbe és azt onnan csak a szivattyú szétszedése és kitakarítása után lehet eltávolítani de ha marad a "mocskos víz" nincs értelme ezt megtenni. A sercegés az valóban sercegés vagy esetleg nyikorgás ami a szivattyúból hallatszik vagy úgy a kazánból valahonnan?
Inkább sercegés, és a szivattyú felől hallatszik. Vagy levegő, vagy vasszemcse. Nem tudom, ki az a kazánszaki, akit, ha elhívnál hőcserélőt cserélni, átmosná az egész rendszert. 7 fűtőtest van, leszerelni, kivinni, átmosni, visszahozni, nem 20 perces munka. Jövő nyáron erre is sor kerül. Addig meg ez van. Kérdem én, kiépítesz egy új rendszert, új kazán, új csövek, új radiátorok, meddig lesz tiszta a keringő víz? Pár hónapig, aztán elszíneződik szép lassan. A radiátorok alján valóban van feketeség, onnan tudom, hogy egyikből le volt engedve a víz, viszont, ha megnyitok egy légtelenítőt, onnan tiszta víz jön.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |