Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Mármint a tápegység kimenetén mértél 100 V-ot? Ha áramgenerátoros a tápegység (nagy valószínűséggel az), szakadás esetén a maximális feszültségre áll be a tápegység kimenete, ami úgy tűnik, jelen esetben 100 V.
A 32.768 az óra kvarc. Én 2db 22pF NP0 kondit rakok rá, és elég pontosan jár.
De ha igazán precíz akarsz lenni, és van 6-8 digites frekvencia számlálód, akkor az egyik kondi helyett egy 47pF trimmert berakva egészen pontosra állíthatod a frekit. Igazából ahol valóban számít a pontos freki, ott mindig trimmerrel hangolják, sőt sokszor termosztátba szerelik, és állandó hőfokra fűtik, például Peltier blokk segítségével.
Köszönöm a válaszodat, nincsen szükségem precizitásra az óra kvarcnál, csak ráterveztem a nyáklemezre hogy a későbbiekben legyen rajta.
A 10MHz-es kvarckristálynál szeretnék minél nagyobb precizitást mert USB és CAN FD periféria fog menni róla. A legnagyobb félelmem az ha a 10MHz-es kvarckristály nem indulnak el a rosszul választott kondenzátor miatt. ATmega328-nál eddig találomra mindig 18-22pF között tettem, de attól tartok hogy ez a STM32 kényesebb lehet.
Szia!
Igen a tápegység kimenetén mértem a 100 V-ot. A LED-en nem látni hogy füstölt volna.Meg lehet mérni hogy még használható-e? A tápegységen mi az ami ilyenkor elromolhat?
Ha ad 100 V-ot, akkor valószínűleg nem romlott el. A LED szakadhatott meg valahol, nem feltétlen van szemmel (nagyítóval) látható nyoma.
Köszi!
Egyéb módon tesztelhetem a tápegységet a mérésen kívül? Másik LEd? 220-as jelző izzó?
Ha nem sima kristályt választasz, hanem egy 10MHz kvarc oszcillátor modult, akkor nincs ilyen gond, az biztosan működni fog. Méretben sem sokkal nagyobb ma már, mint egy sima kvarc.
Négy lábú jószág, +/-táp ( 5V ), az oszcillátor kimenet, és esetleg még az enable. Lomexnél is kapható. A hozzászólás módosítva: Kedd, 20:09
|
Bejelentkezés
Hirdetés |