Fórum témák
» Több friss téma |
Régi Q7-es termosztát cseréjeSziasztok! Van egy régi Computherm Q7-es szobatermosztátom, ami egy Semia C24E kombi kazánt irányít már régóta. Szeretném lecserélni egy új Wifis termosztátra úgy, hogy ne kelljen falat bontani, új vezetékeket behúzni. A jelenlegi vezetékelése a Q7-nek nekem fura (de tökéletesen működik már évek óta), így a segítségeteket szeretném kérni abba, hogy az általam kinézett BeOk BOV R9V alkalmas-e a cserére és ha igen, akkor a Q7-es 2-es és 3-as pontjára kötött vezetékeket milyen sorrendben kell a BeOk két csatlakozási pontjára kötni. A fotókat csatolom. Előre is nagyon köszönöm ha tudtok segíteni.
Hello! Az NO-NC-COM pontok egy mindentől független kontaktust jelölnek így mindegy hogy hogyan kötöd rá a két vezetékedet.
Szia! Köszönöm a gyors válaszod. Akkor ezek szerint nem számít hogy a Q7 esetében most az NC és COM pontokra van kötve a két vezeték, a BeOk esetében pedig a NO és COM portokra lesz kötve? Ugyanúgy fogja működtetni a kazánt?
Az NC-NO-Com egy váltó érintkező. NC nyugalmi helyzetben, NO pedig meghúzott reléhelyzetben zár a Com-ra. Elvileg úgy van, hogy NO akkor zár, mikor fűteni kell, NC pedig mikor hűteni.
Persze ez a programozástól is függhet. Vélhetően ez itt is így van, tekintve hogy csak az egyik kontaktus van kivezetve.
A fényképed szerint most a COM (2) és NO (3) kapcsokra van kötve a kazán.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2024
A Q7 hivatalos leírása szerint: "A termosztát kimeneti reléje három potenciálmentes csatlakozási ponttal 1 (NO); 2 (COM); 3 (NC) rendelkezik." E szerint a 3-as az NC.
Nekem is ezért furcsa ez a bekötés, és ezért is tettem fel itt a kérdést az új termosztát bekötésével kapcsolatban. Az viszont még mindig nem egyértelmű számomra hogy az új BeOk termosztátot, aminek (csak) COM és NO csatlakozási pontja van, beköthetem-e a Q7 helyére a jelenleg a Q7 NC és COM pontjain lévő vezetékekkel és jól fogja-e így a BeOk működtetni a kazánt?
A fényképeden lévő rajz és a két bekötött vezeték alapján COM = 2, NO = 3.
Elnézést, lehet nem lett egyértelmű, de az első fotó a Q7-es most is működő bekötése, a második kép pedig az új BeOk termosztátra vonatkozik.
Én a Q7-es fényképéről írtam. Gyaníthatóan a használatiban van fordítva, de ezt ellenőrizheted. Ha kikötöd az egyik vezetéket (pl. a 2-es pontból) a Q7-es termosztátból, akkor elvileg mindegy mit állítasz be a termosztáton, a kazán nem fog elindulni. Ha 40, ha 10 fokot állítasz be, akkor sem. Természetesen a termosztát összeszerelt állapotban legyen.
szerk.: A vezetéket szigeteld, ki tudja, milyen veszültség van ott, és ennek megfelelően inkább ne érintsd meg a fém részeket. szerk. 2: Megnéztem a használati utasítást, más típusú relémodul van benne mint a fényképeden, a számozás sorrendje is fordított. A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2024
Értem, és köszönöm az utánajárást. Akkor most az én Q7-esem esetében a 3-as NO és nem NC. Ezek szerint megvehetem az indító kérdésemben írt BeOk-ot, aminek beköthetem a 2 pontjára a mostani két szálat és jól fogja működtetni a kazánt?
Nem tudok olyan kazánról, amelyik alaphelyzetben zárt érintkezőt kívánna a működéshez. Ha elvégzed a fenti tesztet, megnyugtathatod magad. Ugyanakkor én minden további nélkül meg merném venni a termosztátot.
Ugyanakkor nem tudom miért jobb a BeOK, mint a Q7?
Amikor okos termosztátról, meg WiFiről hallok, mindig a következő párbeszéd jut az eszembe:
- Termosztát, hideg van. - Tudom. - Akkor csinálj meleget. - Bár én egy okos termosztát vagyok, szerinted leugrok a falról és hozok be tűzifát? Benned kellene már elemet cserélni.
Én azt tartom okos termosztátnak amelyik "trolibusszal" közlekedik a kazánig.
Talán így érted....(vagy most sem?):
De valami nem stimmel, mert gyárilag 24V-os termosztát volt a kazánhoz (valaki már"meghekkelhette"...) A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2024
Idézet: Hát ez lehet, hogy ettől többet nem is tud, mert csak ennyi van hozzá írva. Bővebben: Link „A kazán vezérlésének funkciói – ki/bekapcsolás, a helyiség hőmérsékletétől függően, ahol fel van szerelve;” Hogyan kell bekötni?Sziasztok!Amatőrként szeretnék termosztátot cserélni mert a régi elromlott. A bekötéséhez szeretnék segítséget kérni! A régi termosztát: Potterton PRT2 Az új: RCOOL Vision3 Képeket mellékelek. Köszönöm szépen előre is a segítséget.
Köszönöm szépen.
Gondolom a harmadik szálat csak szigetelni kell. További szép napot kívánok.
Kedves Bakman,
Tanácsodnak megfelelően teszteltem a Q7-est és úgy volt, ahogy írtad; a nálam lévő használatiban volt rosszul írva, vagy más gyártás volt más relével. A lényeg, hogy ezen felbátorodva megrendeltem és már be is kötöttem a BeOk-ot. Egy kicsit kellett csak faragni a hátlapját a vezetékek rövidsége miatt, de bármi egyéb fúrás, vésés vagy bontás nélkül sikerült a Q7 helyére tennem. Szuperül működik és irányítja a kazánt távolról is Tuya Smart appon keresztül. Nagyon szépen köszönöm a hozzáértő segítségedet és türelmedet amatőr kérdéseimhez. További szép napot! Természetesen a többieknek is köszönöm a saját tapasztalataik alapján írt megjegyzéseket; sokat tanultam belőlük. A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2024
|
Bejelentkezés
Hirdetés |