Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Freecad-Miértek hogyanok
Jó, szerintem maradjunk annyiba, hogy az A2plus úgy teli van szoftverhibával, mint kutya bolhával.
Kis egyszerű alkatrészekből, ahogy a videokba is látható, minden oké, de ha már kicsit bonyolultabb...., lazán hajigálja el azokat a kapcsolatokat, amiket egyszer már beállítottam neki. Igen, 1 objektum= 1 file, így csináltam. Mint az ahogy ebbe a videoba is van: Bővebben: Link
Sziasztok
Meglévő body-ra akarok egy másik body-t rátervezni. Új vázlat létrehozást, hogy kell csinálni, hogy az eredeti body-ról le tudjam venni a méreteket + rá tudjak tervezni?
Sziasztok
A sketchupba meglévő offset funkciónak mi a freecad-os megfelelője vázlat módba?
A legegyszerübb ha a bal oldalon átkapcsolgatsz az eredetire, vagy azt kinyomtatod mértekkel és az alapján rajzolsz.
Van valahol egy átkapcsolo gomb is, de azt nekem is sikerül mindig elfelejtenem. ( a youtubon megvan ).
Hali!
Parkettaszegélyt szeretnék nyomtatni Na nem egyenest, hanem a kéményt "kerülő" ives sarkot. ha megrajzolom a szegély keresztmetszetét, akkor ezt 3dben iven körbe lehet forgatni? Nem tudom erre milyen címszóval kereshetnék rá... Köszi
Közben találtam hasonló megoldást, megrágom:
https://www.youtube.com/watch?v=P-qQSuMxjtI
Szia!
Ezt a programot nem ismerem, viszont az Inventor-ban ilyet a forgatás (Revolve), vagy a kihúzás (Loft) parancsokkal szoktam készíteni.
Szia
Kérdésedből ítélve kezdő lehetsz (bocs, ha nem), javaslom Nagy Attila Freecad videoit
Hja igen, hobby, illetve a kényszer egyszerű dobozokat már tudok, mert kellett , amit kell az hozza magával mit kell megtanulni. A videjó alapján egy próba mintát körcikk mentén már sikerült.
Köszi A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2023
Én még a MangoJellySolutions youtube csatornáját ajánlom a FreeCAD tanulásához. Ugyan nem magyar, de követhető és abszolút kezdő szintről kezdi a tutorialokat. Ha jól rémlik, olyat is bemutat, amit te keresel.
A fejlécen a sárga ikonok között van egy amin egy függöleges piros tengelyvonal is van. Ha arra kattintasz akkor a keresztmetszetet a kiválasztott tengely körül megforditja. ( beállithatod a szöget is.(1-360 fokig).
Pár nap óta nem tudok SVG fájlt importálni a tervezésbe. Eddig jól működött és a megrajzolt grafikát szépen importálta most meg semmi. Ez a szöveg jelenik meg piros színben. Most frissítettem is, de semmi változás. Merre keressem a megoldást?
19:22:07 Traceback (most recent call last): File "<string>", line 1, in <module> File "C:\Program Files\FreeCAD 0.21\Mod\Draft\importSVG.py", line 1789, in insert parser.parse(pythonopen(filename)) File "C:\Program Files\FreeCAD 0.21\bin\lib\xml\sax\expatreader.py", line 111, in parse xmlreader.IncrementalParser.parse(self, source) File "C:\Program Files\FreeCAD 0.21\bin\lib\xml\sax\xmlreader.py", line 123, in parse buffer = file.read(self._bufsize) File "C:\Program Files\FreeCAD 0.21\bin\lib\encodings\cp1250.py", line 23, in decode return codecs.charmap_decode(input,self.errors,decoding_table)[0] <class 'UnicodeDecodeError'>: 'charmap' codec can't decode byte 0x81 in position 508: character maps to <undefined>
Az svg fájlban van a hiba. Az Inkscape programmal készítettem a rajzot. A korábban készítettekkel működik az importálás.
A lényegre kérdeztél rá!
Egy szöveget szeretnék körvonalra illesztve kihúzni.
Konvertáld át a betűket görbékké, s úgy próbáld meg.
Pár sorban kifejtenéd? Ilyet még nem csináltam.
Nem ismerem az Inskapet, de pl a corel drawban van egy extra funkcio a görbe konvertálásra.
Az sincs kizárva, hogy létezik online konvertor is.
Nem tudom segít-e, szöveget lehet így is: https://www.youtube.com/watch?v=o1h6YfwuzME
Karikába tenni azt nem tudom...
Most találtam, hátha: https://www.youtube.com/watch?v=AJD5bFa8m3I
https://www.google.com/search?q=freecad+text+curve&client=aff-m...el=t24 A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2023
Sziasztok letöltöttem a legujabb 21.1 verziot. Gyorsabb mint az eddig használt 19,0, de nem müködik a copy, paste stb. Sem a CTRL+C gombbal sem a menüböl. Ott ezek a funkciok szürkék. Találkozott már valaki ilyesmivel. W7Pro/64bites OS.
Kösz
Egy másik kérdés. Tudja valaki, hogyan lehet FreeCadban egy ilyen fogas tárcsát rajzolni.
A Gear nevü workbenchben ilyent nem találtam. Kin szenvedéssel egyet rajzoltam a TinkerCadban, de az sem leányálom. Viszont gyakrabban kellene ilyen alkatrész. Kösz a tippeket.
Kapásból most nekem sem menne. Elméletben két testet kell létrehozni és az egyik testet kivonni a másikból. A pozitív test egy egyszerű henger. A másik testből egy fogat kell kirajzolni, amit körbeforgatással lehet sokszorozni. Ezt vonjuk ki a hengeres testből. A Part Desigban van egy olyan utasítás hogy PolarPattern. Ezt az utasítás tanulmányoznám. Úgy emlékszem hogy kivonásra is lehet használni. Így csak egy fogat kell megrajzolni és azt körbeforgatással ki lehet vonni a hengeres alap testből.
Az a része világos, de nem tudom, hogyan lehet a V alaku mélyedést kialakitani a FreeCadban. Ezért csináltam TinkerCadban mert ott egyszerü. Igaz mind a két programban számolgatni kell. Most jut eszembe, hogy a kettövel közösen talán meg lehet. Az egyikben kialakitom a V alaku fogmélyedést ( alakot), majd átviszem a Freecadba ahol a polar patternnel körbe rakom. Ki fogom probálni.
Az a probléma hogy a fog szűkül? Veszel fel két párhuzamos síkot. Mindkét síkra rajzolsz egy háromszöget, egy kisebbet és egy nagyobbat a másik síkra. Additiv Loft utasítással összekötöd. Némi számolást nyilván igényel. Ilyenkor célszerű valami 2D-és tervező programot használni a számítgatás helyettesítésére.
Ezek Loft utasítással készültek. A hozzászólás módosítva: Kedd, 11:12
Szerintem ez kell neked: youtube - Hirth joint
Egyáltalán nem értek a címben lévő programhoz, de megnéztem bbb videó ajánlását. Azon egy érdekes kihívást valósít meg, de szerintem a gyakorlat egyáltalán nem ez, hiszen az ott lerajzolt idomot nem lehetne forgácsolással létrehozni, mert a "fogak" palástja egy ravaszul megcsavart felület (amire semmi szükség). Mellékeltem egy képet amin bejelöltem azt a két szöget, ami a képeden is, és a valóságban is azonos szokott lenni, mert ezt lehet értelmesen kiforgácsolni.
Ha a két jelölt szög azonos, akkor egy megdöntött marósíkkal lehet elérni hogy az alkatrész koronája síkban legyen, és értelem szerűen a fogárok ezzel nem lesz párhuzamos, hiszen szöget zár be vele.
Már nem tudtam kiegészíteni.
Nem tudjuk mi a cél, ezért ha például azt akarjuk elérni, hogy két ilyen idom egymásba tudjon illeszkedni, akkor a korona vonal sem síkban van, hanem az is szöget zár be, éppen akkorát mint a fogárok szöge. A teljes dőlésszög felére kell állítani a marósík döntését (Ha nem érthető amit írok, megpróbálhatom lerajzolni.) |
Bejelentkezés
Hirdetés |