Fórum témák
» Több friss téma |
Hasonlítsd össze a nem működő - működő beállításokat. A legmélyebb szintig! Példának okáért pár kérdés:
- egyforma BIOS (firmware) verziók vannak a gépekben? - minden biztonsági beállítás egyforma? - illesztőprogramok verziója egyforma? - windows frissítések állapota egyforma? - illesztőprogramok beállításai megegyeznek? (pl. sebesség és duplexitás automata, vagy fix?) - mekkora tempón használnátok? (giga, kétgiga, négygiga, tízgiga?) - a tempónak megfelelő UTP kábel van a switch és a gép között? - a switch portjai ugyan úgy vannak beállítva?
Azzal nincs gond. A kábelekkel sem, most lettek behúzva cat6a kábelek. A switch is tudja a 10gigát. Két gép között megvan az sebesség. Megy is rendesen minden, ameddig meg nem szakad. Meglepődtem rajta, de windowsra is létezik "iperf3".
Na ez jó sok ötlet, van benne amit még nem néztem. Köszönöm!
A beállítások átviszgálásához kérek majd segítséget az egyik kolegától, aki jobban benne van a windowsok lelki világában. A hálózati kártyák firmware verziója megegyezik. A rendszer BIOS a két hibát produkáló gépen frissítve volt a két jól működőn pedig nem! Lehet ez lesz a megoldás. Megvizsgálom a BIOS "downgrade" lehetőségét. Hátha segít. Biztonségi beállításokat összehasonlítottam, nem láttam különbséget. Tűzfalat is kikapcsoltam ideiglenesen, de nem segített. A windows frissítések elvileg mindenhol fent vannak, de ezt sosem lehet tudni microsoftéknál... lefuttatva a keresést egyiken sem talál új frissítést. Illesztőprogramokkal már sokat próbálkoztam, több féle verziót kipróbáltam. A két jól működő gépen sem egyforma, de a nem jól működőkön ezek közül egyik se tudta megoldani jól a feladatot. A beállításokat egyeztettem, de nem láttam eltérést. 10 gigabit a cél és ez meg is van. A kábelezéssel (cat6a) se hiszem hogy gond lenne, mert felcseélve két gép között a kábelt sem javul a helyzet. Ez szerintem kiszűri a switch esetleges hibás működését is. Mindenesetre köszönöm a sok tippet! Ezekkel el leszek egy ideig.
CAT6A 100m-ig jó 10gigára. Az iperf3 nagyon jó kis programocska, "ezer éve" használom Windowsos gépeken is. A megszakadósdi főként azokból jöhet össze, amiket leírtam, de közülük is ha automatára van állítva a sebességbeállítás, akkor szeret ilyen történni. Ezen kívül gondolom falialjzatok vannak, azokat is érdemes átpróbálni.
Ha meg hozzáteszem, hogy pont egy olyan helyről jövök, ahol CAT5 kábelezés van... Sírok
Új fejlemény van a memóriafoglalás és felszabadítás rejtelmeimben. Leírom mert érdemes tudni róla.
Mint régebben írtam, nem igazán derült ki akkor, hová lesz a lefoglalt memória, milyen szoftverekhez tartozóan foglalódik le, és miért nem szabadul fel bármi/minden alkalmazás bezárásakor. Voltak szuper ajánlások részetekről ennek kiderítésére, de nem mutatták meg milyen szál ül a sok GB memórián. Azóta rájöttem mi okozza. Az a neve hogy: AliExpress! Szóval valami elég hibásan van fejlesztve az oldalukon (leginkább a "Bundle deals" lapozgatásakor) a böngészők elveszítik a lefoglalt memóriát, tehát bezárásuk (minden feladatkezelőben stb. megtalálható böngésző nyomainak törlés sem segít). Ez vagy nettó szoftverhiba, vagy valami spéci "kínai faló", ami akár kód-injektálási fertőzés lehet. Firefox és Edge alatt is megtörténik, tehát nem korlátozódik egy böngészőre. Próbából nem nyitottam meg az Ali oldalát heteken át, azóta nincsen ez a memóriaszivárgás jelenség, illetve most teszteltem pár napja, és reprodukálhatóan ismét el tudtam veszíteni több GB memóriát, amit csak újraindítás orvosol. Nálam ez nem okoz használati gondot, mivel 64GB ram van a gépben, de mivel folyamatosan nyomon követem, így azonnal szemet szúr.
Ez érdekes. Szoftver fejlesztőként nincs valamilyen eszközöd, amivel be tudnád azonosítani, hogy milyen kódokat helyez el a gépeden egy weboldal? Akár sütiként, akár valamilyen injektálási formában? Én a helyedben ennek megpróbálnék utána járni, talán még a böngészők gyártói is díjaznák, ha találnál valami huncutságot. A kínaiak tevékenysége úgy is szúrja a szemét sokaknak.
TPM 2.0 modulSziasztok,Ezek a TPM modulok mennyivel tudnak többet, mint a "sima" BIOS-ból bekapcsolható TPM funkció? Érdemes vennem ilyen modult itthonra, az itthoni asztali gépemre? Ha veszek, akkor muszáj ragaszkodnom ahhoz, hogy ugyanolyan gyártmányú legyen, mint az alaplap (esetemben: Gigabyte)?
A géped alkalmas így önmagában a win11 telepítésére? Ha igen, akkor valamilyen formában tartalmaz TPM2 modult. Vagy a processzorban, vagy az alaplapi chipsetben integrálva.
Általános esetben semmi szükség nincs egy plusz modul berakására, mivel a TPM2 egy szabványosított eljárás, így akár hol is van a gépen, ugyanazt kell tudnia.
Linux WI-FIÜdv!A következő problémám van. Van egy számítógépem amin Linux van op.rendszernek, mégpedig Lubuntu és LXQt. Minden szépen működik kivéve a WI-FI csatlakozást. Ugyan ez a hardver konfiguráció Linux Mint-el jól működik a WI-FI-t is beleértve. Az Editing WI-Fi connection-ban elvileg minden be van állítva (SSID, jelszó, titkosítást az IPv4 és a IPv6 automatikusra van véve (DHCP), mégsem csatlakozik a WI-FI-t biztosító eszközhöz ami egy mobiltelefonon bekapcsolt hotspot. Maga a hotspot működik másik eszközzel tesztelve. Kezdő vagyok a Linux-ban és szeretnék rájönni, hogy miért nem működik. Valakinek van ötlete? Azt tudni kell, hogy amikor telepítve lett a Linux akkor még nem volt benne a WI-FI modul, az azután került bele, de ez ugyanígy igaz a Linux Mint-re is és ott gond nélkül elindult. A hozzászólás módosítva: Szo, 15:40
Néha az IPv6 okozza a problémát (nem mindig sikerül hibamentesre), próbáld letiltani.
Idézet: „egy mobiltelefonon bekapcsolt hotspot” Próbáld ki igazi routerrel, ne telefonnal...
Letiltottam, nem történt javulás sajnos.
Sajnos nem megoldható, ahol vagyok (és ahol a gépnek működni kéne) ott nincs vezetékes internetkapcsolat, csak a mobilomról tudok netet megosztani. Eddig úgy volt használva, hogy egy router volt átalakítva WI-FI -> Ethernet átalakítónak (firmware csere) de kényelmetlen hogy külön routert is vinni kell hozzá, ezért szereztem egy wi-fi modult az alaplapba hogy közvetlenül működjön a mobilról osztott nettel. Mondom, másik op. rendszerrel működik, de a Lubuntu jobban tetszik mint a Mint ezért jó volna ha ezzel is működne.
Túrom közben a netet de nem sok mindent találok (buta vagyok hozzá, na) már azon vagyok, hogy megpróbálom újratelepíteni, csak ahhoz először le kell mentenem róla mindent, szóval ha volna rá más mód annak örülnék. A hozzászólás módosítva: Szo, 18:55
USB-internetmegosztás?
Minden eszköz szoftver/hw támogatja a router --> kliens üzemmódot, de a kliens --> klienst nem mind, főleg linuxon.
PC nem működikJó estét a tisztelt uraknak! Tegnap este nem indult el a PC-m, nem bootol, csak a fekete monitor van, ventillátor működik, az alaplap bejelentkező képernyője sem jelenik meg, csökkentett módban sem történik semmi, úgy érzékelem,hogy a HDD forog. Win 7 oprendszer. Alaplap PSK premium .Hol kezdhetem a javítást? Valaki tudna ötletet adni? köszi, üdvA hozzászólás módosítva: Szo, 20:09
A kérdés most már tárgytalan, újratelepítettem a gépet ugyan azzal a telepítővel csak most benne volt már a WI-FI modul és szépen működik.
Ha javítani kellene, az már rég rossz. Mi az alaplap típusa?
A ventillátorok mennek? Táp, meg proci? Nézd meg az alaplapi elkókat, hogy vannak-e púpos, kifolyt darabok. ( Bár az újabb lapokon már szilárd elektrolitúak vannak, ott nem jellemző. ) Csatlakoztasd le az összes merevlemezt, optikai meghajtót. Vedd ki a memória modulokat, és egyet rakj vissza és próbáld indítani. Ezt mindegyik modullal. Ha egyikkel sem indul, az gáz.
1. Áramtalanítsad a gépet 2 percre.
2. Ha az alaplapi elem 3V alatt van cseréljed. 3. Csináljál CMOS resetet. 4. Húzzál le minden nélkülözhető eszközt az alapapról és úgy kacsoljad be. 5. Húzzad le a bekapcsoló- és a reset gombot és óvatosan kapcsoljad be a gépet pl. csavarhúzóval. 6. Szerezzél kölcsönbe egy másik tápot és teszteld azzal.
Szervusz!
Mármint ASUS P5K Premium? Az életkorából fakadóan én vizuális szemrevételezéssel kezdeném, hogy látsz e a tetejükön felpúposodott, szétnyílt, ill. kifolyt (sárgás-barnás trutyi) elektrolit kondenzátorokat (mint a legvalószínűbb hibaok, ugyanígy a tápba is benézhetsz a lukain keresztül), aztán amit az előttem válaszolók már jól összefoglaltak. A hozzászólás módosítva: Szo, 20:48
Jók ezek a lépések, de egy alaplap lemerült elemmel is elindul.
A többi OK.
Polimer kondiból te láttál már olyat? Ezen a lapon szerintem csak olyan van.
A Gigabyte alaplapok pl. notóriusan nem indulnak lemerült RTC elemmel, csak egy pillanatra megmoccannak a ventilátorok.
Nem mindig. Több esetben javult meg a nem induló gép egy elemcserével.
Nem emlékszem a konkrét lapra csak a típusszámából arra, hogy nem mai csirke.
Lehet hogy szerencsém volt eddig, mert csak olyannal találkoztam, hogy lemerült elem esetén mindig elindult, csak hibaüzenetet adott.
Erre van egy nagyon jó példa. Mintavételezéssel állapítsuk meg, hogy van-e hal a tengerben. Merítsünk egy vödörrel, és ellenőrizzük a mintát.
Azt, hogy "az alkohol öl, butít, és nyomorba dönt" folyamatosan tesztelik a talponállókban.
Ez a PSK alaplap olyan, mint a 710-es alkatrész az autóban (OIL).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |