Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Lapozás: OK   123 / 124
(#) proli007 válasza Black7275 hozzászólására (») Márc 1, 2021 /

Ha már megépítetted, akkor kissé macerásabb a dolog. Először is három tápfeszültség van a 24V-on felül. +8V, +5V, és -5V.

- A +8V-al nincs gond, azt a 7808 stabi elő tudja állítani.
- A +5V már gond, mert a 7107 fogyasztása már tetemes, a sima 7805-el már "füstölne rendesen". Azt valami kis DC/DC konverterrel lenne célszerű előállítani. Esetleg a 7805-nek van kapcsolóüzemű verziója, azt beépíteni.
- A -5V fogyasztása csekély, így az előállítható az adatlap 10. ábrája szerint is, vagy mint ahogy Attila máshol megoldotta cél IC-vel..
- Az OK1 optocsatolót és a Triac-ot el kell hagyni, és helyette egy Fet-et kell alkalmazni. Tekintve hogy az LM324 8V táp esetén legfeljebb 6V kimeneti feszültséget ad, célszerű Logic bemenetű pld. IRLR2905-ös Fet-et némi hűtéssel alkalmazni.
(#) Black7275 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 26, 2021 /

Köszönöm a segítséget de vegül nem így építettem meg mert találtam egy transformátort. A transformátor 24V helyett inkább 30V jött ki ezért egyenirányítottam a triak utáni feszültséget és diódákkal 24V-ra csökkentettem. Lehet, hogy nem a legszakszerűbb megoldás de legalább egyszerű és így nekem az egész ingyen volt. Ja és nem elhagyagolható, hogy működik.

Még egy kérdésem lenne. Mivel a páka kábele nagyon merev, a régi pákám kábele nagyon jó minőségű ezért gondoltam kicserélem de az csak 3 eres a solomon páka kábele pedig 4 eres. Abból lehet bármi gond ha a hőelem egyik kábelét összekötöm a fűtőszál egyik kábelével?

A választ előre is köszönöm.
(#) proli007 válasza Black7275 hozzászólására (») Márc 26, 2021 / 1

Hello! Igen, lesz belőle gond. Pld. egy "K" típusú hőelem 40.6µV feszültséget ad le fokonként. Ehhez képest meg a páka Amperekkel fűt. Csak olyan szabályzóknál lehet ilyen dologgal operálni, ami a hőfok mérés alatt kikapcsolja (vagy szinkronizálja a mérés idejét) a fűtőtestet. Így az alatt a fűtőáram nem folyik.
(#) Black7275 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 26, 2021 /

Köszönöm a gyors választ.
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Aug 17, 2021 /

Helló kedves kollágák!

A JLT forrasztópákában, a Solomon*ban mi a típusa a hőelemnek? Meg tudnátok nekem mondani? Építenék egy PyroPrintert, illetve annak a fűtő egységét. Arra gondolta, hogy hőelemmel oldanám meg a visszacsatolást, a mérést. Azért esett a választás a hőelemre, mert a JLT-hez van egy nagyon stabil, jól bevált szabályzóm.

Köszönöm.
(#) Johnny0004 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 17, 2021 /

Helló. K tipusú. Táblázat.
(#) Black7275 hozzászólása Aug 25, 2021 / 1

Mostmár megvan 6 hónapja, hogy megépült Attila86 által tervezett forrasztóállomásom. Minden tökéletesen működik vele. Mindenkinek ajánlom a megépítését.
Jövőre tervezek építeni egy JBC állomást vagy venni egy Weller WSP80-as pákát állomással.
(#) sany hozzászólása Szept 25, 2024 /

Üdvözlet topik olvasók!
Adott egy JLT-2-es 24V 48 W forrasztópáka. A kérdesem az lenne, hogy ennél a típusú pákánál mennyire kell félni attól, hogy "tönkretesz" pl. egy IC-t? Jó tudom maga a meleg is tönkreteheti, és gondolom nem nagyobb a valószínűsége, mint egy más típusú pákáknál. Azonban én arra az esetre gondolok, amikor pl. valamilyen nagyfrekvenciás jel jut a pákára valahonnan. A 230 V-os pákák esetében a védővezetőt értelemszerűen a páka fűtőbetétének fém házához csatlakoztattják. Itt a fórumom, és az RT-ben is olvastam már, hogy egy RC tag alkalmazható a PE vezetőbe kötve, mint lehetséges védelmi elem.
Ezeknél a pákáknál miért nincs PE-re kötve a páka fém háza? Tudom trafó, kettős szigetelés megvan.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2024
(#) user1914 válasza sany hozzászólására (») Szept 25, 2024 /

Ezért nem is ESD-s pákák ezek. Nincs földelve a fém rész amivel az alkatrészekhez hozzáérsz.
Sztatikus feltöltődés miatt tőbb kV feszt is kisüthetsz az IC-k lábához érve a forrasztáskor.
Üdv. M.
(#) bbatka válasza sany hozzászólására (») Szept 25, 2024 /

Több mint 20 éve forrasztok hasonló pákával és még egy IC-t se sikerült tönkretennem vele.
(#) Alkotó válasza sany hozzászólására (») Szept 25, 2024 /

Ennél a pákánál is megteheted a védővezetőre való rákötést.
De a probléma összetettebb mint az elsőre látszik, mert nem zárható ki olyan eset sem amikor a pákával valamilyen potenciálon lévő részt érintesz (forrasztasz), ami okozhat zűrzavart. Éppen ezért alakultak ki olyan köztes megoldások, amik hozzá is kötik a pákát a védővezetőhöz, meg nem is. Azaz nem direktben kötik őket össze, hanem "köztes elemeket" használva. De a mérték széles határok között mozog.
Skori forrasztó állomásánál én 330nf//47kR párhuzamos tagot használtam.
(#) Hutty válasza sany hozzászólására (») Szept 25, 2024 /

Igazából a páka le van földelve itt meg itt található rajz szerint. Egy csipogós tesztet megérne, hogy a te pákád miért nem. Esetleg a fűtőbetétet a nyélről lecsavarozva széjjel nézni, van e föld vezeték a kábelben egyáltalán.
(#) sany válasza bbatka hozzászólására (») Szept 25, 2024 /

Ez én nem kétlem.
(#) sany válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 25, 2024 /

Annyira nem ismerem még ezt a pákát. Igaz forrasztottam már ilyen típusú pákával. Most lehetőségem volt venni egyet innen az apróból.

A forrasztópáka amit vettem az eladási papírja szerint 2007-es. Tehát viszonylag régi. Lehet, akkor még nem is kötötték be a védővezetőt.
(#) sany válasza Hutty hozzászólására (») Szept 25, 2024 /

Az állomás és a páka közötti kábelben nincs védővezető, csak négy ér van. Én szerintem ez gyárilag ilyen kialakítású. A trafó sincs leföldelve.

Lehet belül van elszigetelve!? Hmm... Ez érdekes, megnézem.

A vett pákának a hálózati kábele hibás volt, ezért cserélnem kellett. De csak három erű kábelem volt. Így azt raktam bele, így a sárga-zöld "csak lóg" benne. Gondoltam adok neki feladatot.

Azonban nem tudom megérné, mert ha jól tudom, akkor ahhoz speciális kábel kell az állomás és a páka közé.

Ha végül kábelt nem is, de ilyen pákát vennék hozzá. Csak nem tudom PE vezetős-e?
(#) Hutty válasza sany hozzászólására (») Szept 25, 2024 /

A rajzok szerint a földelés csak a pákára megy.
Én is jobbnak tartanám, vagy Alkotó 330nF/47kR, vagy 750k -1,5 MΩ ellenállással kötni a páka fém részét a földre kötni utólag.
A ZD-929CP páka más képen 5-ös csatlakozóval látható, van esély rá, hogy földelt.

Bár nem szeretek élni vele, de a HEstore internetes rendelés után engedi az elállást, ha nem felelne meg.
(#) sany válasza Hutty hozzászólására (») Szept 25, 2024 /

Hi-hi. Az enyém is ötös megsém földelt. Ha nem jó leaz tartalékom.
(#) proli007 válasza sany hozzászólására (») Szept 25, 2024 /

Hello! A drót külső szigetelése nem vezet cseppet? Mert már láttam olyant is..
(#) sany válasza proli007 hozzászólására (») Szept 25, 2024 /

Szia!
Nem vezet. Ide egyszerűen nem akartak földelést kialakítani. A képen a DIN aljzat kis segéd panelja látható. Értem, hogy csak 24 V.

U.i.:
Hoppsz! Most látom a képen, hogy ott a helye kifúrva.
(#) sany válasza Hutty hozzászólására (») Okt 2, 2024 / 1

Ma megjött az új páka. Jelentem földelt,és működik az állomással. Még be kell kötnöm a pákán belül a védővezetőt. Rakok be RC tagot is, X2 330nF és 47kΩ / 1 W-os ellenállást.
Köszönöm mindenkinek a tanácsokat!
(#) sany válasza sany hozzászólására (») Vas, 19:35 /

A múltkoribban már kérdeztem tőletek a JLT-2-es 24V 48 W forrasztópákámmal kapcsolatban. Most is szeretnék kérdezni, de most más témában.

Szóval adott az említett páka. Az új (nekem új ) forrasztó páka nagyon szépen teszi a dolgát. Gyorsan felmegy a beállított hőfokra a LED soros kijelzője szerint, a fűtés (heater) LED is kialszik, ha eléri a beállított hőfokot. Ha gyorsan beforrasztok egy alkatrészt, akkor a forrasztási technikának megfelelően megolvasztja az ónt, és szépen körbefogja az alkatrész lábát. Persze ez nem tart sokáig. Azonban, ha kiszeretnék forrasztani valamit, pl. ellenállást, akkor azt nem nagyon tudom.
Ilyenkor amikor már egy kicsit több ideig tartom rajta a forrponton a páka hegyét, akkor már a fűtés LED felvillan és, gyorsan elalszik. Mintha a fűtést lekapcsolná. Ez hiba lehet?
Még mielőtt nagyon leoltanátok, tényleg ennyire nem lehet kiforrasztásra használni ezt a pákát?
A hozzászólás módosítva: Vas, 19:38
(#) Alkotó válasza sany hozzászólására (») Vas, 21:07 /

Nehéz értelmezni amikor szépen olvaszt a páka beültetéskor, aztán ellenállást már nem tudsz vele kivenni. A két dologban közös részlet, hogy a forraszanyagot kell megolvasztani, csak utóbbi esetben kicsit több hő kell hozzá.
Én évekig forrasztottam ilyen pákával, és fel se merült bennem hogy jobb kellene. Ha több hő kell, akkor feljebb kell tekerni és kész.
De aztán mikor elkészültem Skori JBC245-ös állomássával, akkor szembesültem mennyivel jobb megoldások is vannak. Most már azt mondom érdemes váltani, de előtte maximálisan elégedett voltam a JLT-02-es állomással és pákával.
(#) sany válasza Alkotó hozzászólására (») Vas, 21:37 /

Nem mondom, hogy rossz típus lenne. Csak nem tudom, hogy az enyémnek lenne-e valamilyen szabályozási problémája. Valóban több hő kell, de többet nem tudok adni,mert a potit maximumra tekerem fel természtesen.
Nekem is egy megváltás, Farenheit 28020 után.
A hozzászólás módosítva: Vas, 21:38
(#) Alkotó válasza sany hozzászólására (») Vas, 21:54 /

Ha jól emlékszem akkor 420°C-igy lehet feltekerni, de ha gyanakszol, akkor meg kell mérni, mennyi a valós hőfok. Van a panelen néhány trimmer, azokkal biztosan lehet befolyásolni a határokat. Viszont ez kétélű fegyver, mert nagy hőfokon gyorsabban elhasználódik a hegy.
Én nagyon ritkán tekergettem az enyémet, valahol ott volt jó ahol az első piros világított.
Van hozzá talán kapcsolásom ha akarod, meg néhány fotóm is a panelről (mert szét kellett szednem, a csatlakozó elégés miatt).
(#) sany válasza Alkotó hozzászólására (») Vas, 22:14 /

Csináltam egy kis videót, így szabályozza magát maxra tekerve. A páka a tartóban. Olyan hőmérőm nincs ,amivel le tudnám mérni.

Videó
A hozzászólás módosítva: Vas, 22:22
(#) Alkotó válasza sany hozzászólására (») Vas, 22:20 /

Itt nincs videó. A hőfokot nem kell feltétlenül direkt pákahőmérővel mérni, elég az is amit a multiméterekhez adnak. Csak azt kell eldönteni kell-e kicsit feljebb tekerni vagy nem kell.
(#) sany válasza Alkotó hozzászólására (») Vas, 22:25 /

Javítottam,most már van videó.
Akkor multiméterrel meg tudom mérni. Jó ötlet, köszi!
(#) Alkotó válasza sany hozzászólására (») Vas, 22:29 /

Ez akár jó is lehet, ha közben megvan a kívánt hőfok. Talán VR1-et kell forgatni ha növelni akarod, de azért nézd meg a kapcsolást mielőtt tekersz.
Igazából nem az számít mit mutat a készülék, hanem hogy tudj vele forrasztani.
(#) sany válasza Alkotó hozzászólására (») Hé, 0:16 /

Állítani biztosan kell. Megpróbálom, köszi!
Ugyanaz a panel, mint a kèpeden.
A hozzászólás módosítva: Hé, 0:23
(#) elactrofan válasza sany hozzászólására (») Hé, 6:39 /

esetlegesen egy "vaskosabb" hegy is sokat tud segíteni, nagyobb lesz a hőtartalék.
főleg ha vaskosabb földfólia vagy esetleg többrétegű a hordozó.
Következő: »»   123 / 124
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem