Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3998 / 3999
(#) Lamprologus válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 29, 2025 /

Mennyi egy üveg biztosíték? 50Ft?

Mennyi a kismegszakító? 1000Ft?

Na akkor 200 csere/visszakapcsolás után meg is térül a beruházás ...

Akku töltőt hányszor használja az ember, évente 10-szer? Ebből hányszor csinál az ember zárlatot? 1-szer ... akkor potom 200 év a megtérülési idő!
(#) kendre256 válasza Lamprologus hozzászólására (») Jan 29, 2025 / 1

Azért ha a targoncás már hatodszorra csattantja össze véletlenül a töltővezetéket, és utána csak annyit tud mondani, hogy, "Már megint nem tölt, jöjjön már valaki és csinálja meg!", én is elgondolkodnék a kismegszakítón....
(#) sany válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 29, 2025 / 1

A műszer melletti gomb, nem egy kismegszakító tulajdonképpen?
(#) jani1987 válasza sany hozzászólására (») Jan 29, 2025 /

Az egyik max de nem a 230-as oldal.
(#) elactrofan válasza pumpa hozzászólására (») Jan 30, 2025 /

Mivel ez egy akkus/elemes készülék, egyszerűen nem megoldható. biztos, hogy a prociba van az időzítés.
(#) Macsek71 válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 30, 2025 /

Amennyiben ez egy akkutöltő,
1, mindíg ugyanazt a gép(ek)et tölti -> zárlatbiztos csatlakozók kiépítése, és megoldódott a probléma...
2, csak csipesszel, a járműben (gépben stb) elhelyezett akkukat tölti -> a régi trükk, egy megfelelő izzó sorba a kimenetre ?

De ahogy a képet elnézem a 3 A üvegcsöves bizti a primer oldalon van. Ha az rendszeresen kiolvad ott más gond is lehet ...
(#) Lamprologus válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 31, 2025 /

A kérdés alapján nem feltételezném, hogy a kérdező villanyszerelőként dolgozik egy üzemben.
(#) Epu2 válasza Macsek71 hozzászólására (») Jan 31, 2025 /

Idézet:
„a 3 A üvegcsöves bizti a primer oldalon van. Ha az rendszeresen kiolvad ott más gond is lehet ...”

Üdv! Például nagyon nem megfelelő biztosíték érték.
Még mindig nem köztudott, hogy a primer biztosítéknak a hálózat védelme a feladata. A készülék védelme a szekunder biztosíték, automata, áramhatároló, stb.
(#) Adumble válasza proli007 hozzászólására (») Jan 31, 2025 /

Hello! Kimértem az LA5601-et. Csatoltam a mért értékeket. Mivel a készülék minden állapotában szinte megegyeztek az értékek, arra következtettem, hogy hibás az IC. Most érkezett meg az új, kicseréltem. Csak a tápot kötöttem rá a main boardra, arról pedig minden egyéb csatlakozást lehúztam. Mértem, és a kapott eredmények teljesen megegyeznek a csatolt táblázat jobb szélső oszlopával. Aztán összeraktam a cuccot, sajnos továbbra se mukkan meg a CD.
A kapott LA5601 adatlapon a blokk diagramból azt látom, hogy ha a 2-es EN láb nyitott, akkor 5,7 Voltos bemenetnél jogos a 3,9 Volt rajta. Azt viszont nem tudom megállapítani, hogy milyen feltételek mellett kell a 8-as RESET kimeneten a magas jelnek megjelennie. Kérhetek ebben segítséget?
Esetleg akkor esik le a RESET alacsony jelszintre, ha az EN láb feszültsége alacsony? (<1Volt) Az a láb viszont az 501-es IC 49-es lábához kapcsolódik (CD OFF) a display boardon. Mekkora feszültséget kellene kiadnia ezen a lábon, hogy az LA5601-es EN lába alacsonyjelszintre kerüljön?
Most látom, hogy amikor előidéztem a hibát, akkor tulajdonképpen az LA5601-es Reset(8) és Vo(3) lábait kötöttem össze egy távolabbi csatlakozónál. Nagyon örültem volna, ha tényleg ez az IC szállt volna el, de úgy tűnik, túlélte.

Ha esetleg kaphatok további ötletet, iránymutatást, hogy merre keressem a hibát, hálásan megköszönöm.

Üdv: Adumble
(#) proli007 válasza Adumble hozzászólására (») Jan 31, 2025 /

Hello! Nem igazán látom én sem, hogy itt mi a hiba.. (Mondjuk sem az Ic-t sem a készüléket nem ismerem.)
Az adatlap azt írja a VENL-re hogy max 1V. A VENH-ra. hogy minimum 2,6V és maximum a Vin.
A Vin pedig 5,9V..14V lehet. (A gépben mondjuk, 5,6V van írva.) De hát akkor azért ezzel is működni kellett anno.

Én egyébként úgy látom, hogy a gépben csak a Reset áramkör van használva és az EN bemenet.
(Így az 5-6-7 láb nem számít.) A Reset-re meg elvileg az EN hat és feltételezhetően figyeli a tápfeszt. Bár a blokkvázlat szerint a belső referenciát a VO kimenet feszültségéhez használja a hibajel erősítővel. De hogy a Reset generátorban mi van azt a fene sem tudja, de mivel kondi csatlakozik a 9-es lábhoz, vélhetően időzítés van benne.
Az is érdekes, hogy az adatlapon a Reset kimenet felülvonással van ellátva, tehát Reset alatt, itt alacsony szintnek kellene lenni. A készülékedben, meg simán Reset van írva ami azt sugallja, hogy Reset alatt itt H szint van. Ez cseppet ellentmondásos. (Az adatlap is elég furcsa.)
Minden esetre ha Te üzem közben, mikor működött a dolog, felhúztad a Reset pontot, miközben az L szintű lett volna, akkor a 10-8 láb közötti tranyónak kellett volna az Ic-ben megpusztulni.

Így nemigazán tudok értelmes tanácsot adni, a táblázatodban az EN lábnak nem látni a változását, az pedig az Ic-nél bemenet, nem kimenet. Nem tudom, hogy az Ic felületszerelt-e, esetleg tettél bele foglalatot, mert ha ez lehetséges, kiveszed az Ic-t és akkor a 8-as Reset láb helyét fel tudod húzni az 5V-ra vagy a 0V-ra. És ekkor működni kellene a gépben valaminek.
(#) ecchphoto hozzászólása Kedd, 9:54 /

Érintkező neve

Sziasztok!

Milyen jellemző neve van az alábbi rugalmas érintkezőfajtának magyarul és angolul ?
(#) Bakman válasza ecchphoto hozzászólására (») Kedd, 10:02 /

Angolul spring contact. Nem tudom, van-e "elfogadott" magyar neve, talán rugós érintkező néven adja a Google a legtöbb találatot.
(#) antikzsolt hozzászólása Kedd, 10:13 /

Elektromos moped

Egy elektromos zt96moped vásárláson gondolkodom de nem találok róla egy számomra fontos adatot. Az akkumulátort tálca mérete érdekelne. A savas aksik helyére lifepo4 kerülne. Igen ki lesz használva a távolság növelés futárkodni fogok vele.
(#) uniman válasza antikzsolt hozzászólására (») Kedd, 11:26 /

Hűha...ez "autó"!: Bővebben: Link Leírásában a 19. oldalon van kép az akkukról (72V).
Na de a tiédben mekkora...V/Ah lesz?
A hozzászólás módosítva: Kedd, 11:34
(#) nábrok hozzászólása Kedd, 12:36 /

Milyen relére van szükségem?

Sziasztok!

Szükségem lenne egy relére, amivel egy 230V-os elszívó ventilátort szeretnék vezérelni.
Az lenne a cél, hogy 24V-os (esetleg 230V) vezérlő feszültség hatására a ventilátor elinduljon, majd a vezérlő feszültség megszűnése után a beállított kb. 30-60 másodpercig még üzemeljen, majd újbóli vezérlő jelnél újra elinduljon.
Tudnátok segíteni, hogy ezt milyen típusú relével tudnám a legegyszerűbben megoldani?

Előre is köszönöm!
(#) Gafly válasza nábrok hozzászólására (») Kedd, 12:46 /

Szinte minden jobb villamosságiban kapsz.
Tipikus alkalmazása a fürdőszoba/WC lámpa felkacsolásakor elindul a ventillátor, lekapcsolás után megy még valameddig.
Néhány ezres tétel, akár a dobozban is elfér. Például.
(#) sany válasza nábrok hozzászólására (») Kedd, 13:11 /

Vagy esetleg egy multifunkciós időrelé. Igaz kicsit drága.
Bővebben: Link
(#) antikzsolt válasza uniman hozzászólására (») Kedd, 13:14 /

Köszi ezt nem találtam sehol meg. Hogy mekkora passz amekkora befér. De ezt látni és számolni kell. De egy biztos a gyári savas aksi amit tud leadni kb a 2x biztos. Amire kell nekem elég lesz. Futárkodom motoron amit le fogok váltani.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 13:18
(#) antikzsolt válasza uniman hozzászólására (») Kedd, 16:55 /

Sajnos ami kellett volna nincs benne. Nem.irja sehol hogy mekkora aksi kell bele méret téren. Azt jó tudni hogy 6 aksi egymásra pakolva. Köszönöm azért. Ez is sokat segített.
(#) uniman válasza antikzsolt hozzászólására (») Kedd, 19:03 /

Tele van a net, hogy milyen az akkuja: Bővebben: Link
De van 2x60V/45Ah változat 10 db akkuval...
(#) nábrok válasza sany hozzászólására (») Sze, 15:56 /

Köszönöm a válaszokat!

Ez elvileg azt tudja, ami nekem kell, ugye?
Aliexpress relé
(#) proli007 válasza nábrok hozzászólására (») Sze, 16:01 /

Hello! Igen de jó típust válasszál időben, mert több fajta van.
(#) nábrok válasza proli007 hozzászólására (») Sze, 16:34 /

Köszi mindenkinek!
(#) Scenic hozzászólása Csü, 18:15 /

Forrasztópáka probléma

Sziasztok! Van egy névtelen 230V-os forrasztópákám. Jól működik de SMD MOSFET-eket nem tudok vele forrasztani mert kinyirja őket. Forrasztás előtt tesztelve multiméterrel jól működik a FET, beforrasztva vezet minden irányban. Csak úgy tudom forrasztani ezeket az alkatrészeket ha felmelegítem a pákát, kihúzom a hálózatból és maradék hővel beforrasztom a három lábat gyorsan. Mi lehet a megoldás erre a problémára?
(#) Skori válasza Scenic hozzászólására (») Csü, 18:24 / 2

A pákahegyet le kellene földelni (védővezetőre kötni). Az ilyen pákák eléggé gagyik szoktak lenni (némelyik nem csak a mosfetekre, hanem a használójára is veszélyes)... szóval igazából normálisabb páka kellene ehhez a hobbihoz...
(#) KidXp hozzászólása Csü, 21:17 /

Sharp tv alaplap

Sziasztok. Valaki tudna segíteni a beazonosításban a bekarikázott alkatrészt szeretném kicserélni. Tv alaplap Sharp 55" .Bekapcsol a tv ez a " kütyü" ciripel pár perc és elhalgat de akkor a tv is kikapcsol és visszakapcsol és ez megy . Köszi a válaszokat.
(#) Bakman válasza KidXp hozzászólására (») Csü, 23:38 /

Szinte elhanyagolhatóan kicsi a valószínűsége, hogy az az alkatrész a hibás. L1A, minden bizonnyal csak egy tekercs. Ha csak két kivezetése van, akkor biztosan az.
A hozzászólás módosítva: Csü, 23:38
(#) KidXp válasza Bakman hozzászólására (») 9:30 /

Valaki foglalkozik javítással? Három kivezetése van.
(#) Gafly válasza KidXp hozzászólására (») 9:49 /

Az a kérdés, hogy van-e fórumon olyan aki újra tekercseli, vagy hogy ez-e a hibás?
Majdnem biztosra merem mondani mindkettőre, hogy NEM.
(#) lasertank válasza KidXp hozzászólására (») 9:50 /

Következő: »»   3998 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem