Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   627 / 627
(#) majkimester válasza Gafly hozzászólására (») 13:31 / 4

(#) erbe hozzászólása 13:49 /

adatlap

Idézet:
„Műszaki jellemzők
Generátor: egyfázisú, szinkrongenerátor
Teljesítménytényező: cos φ =1
Elektromos teljesítmény max./tartós: 2,3 kVA / 2 kVA
Váltóáramú kimenet: 3 db 230V~50 Hz (max. 8,7 A)
Egyenáramú kimenet: 12 V = (max. 8,3 A, lüktető)
Feszültségszabályozó rendszer: AVR
Motor: négyütemű, OHV vezérlésű, olajszint érzékelővel ellátva
Indítás: kézi
Hengerűrtartalom: 163 cm3
Teljesítmény: 5,5 LE / 4000 ford. / perc
Üzemanyagfajta: 95-ös oktánszámú benzin
Maximális fogyasztás. ~ 1,3 l / óra
Üzemanyagtartály térfogata: 15 l”

Egy aggregátor adatlapja. Ami feltűnt. A benzinmotor leadott teljesítményét 4000 fordulatnál határozták meg. 50 Hz-hez 3000 fordulattal fog forogni. Az ott leadott teljesítmény volna a lényeges. Persze biztosan elég lesz 2300 VA előállításához, bár ez a parasztvakítás még sehol sincs a strucc féle 8500 W-os generátor 6,5 HP-s motorjához.
Éppen a hétvégén hoztak egyet. Nem gerjed föl. Nem találtam semmi baját. 2021-es az eredeti akkumulátora. Egyik saruja hiányzott (-). Kipiszkáltam mellette a műgyantát. A réz lemezke apró pikkelyekre foszlik. Ráforrasztottam egy darab rezet. Felesleges volt. Nem veszi már a töltést. Egy 7 Ah szünetmentes akku. Nem igazán motorindításhoz való. A fenti aggregátor 12 V-os töltőrésze ugyanúgy 8,3 A töltőáramra készült, mint a Struccos. Talán bizony ugyanaz gyártja?
(#) lazsi válasza Gafly hozzászólására (») 14:33 /

Idézet:
„Az űrhajós arról is beszélt, hogy nem igaz, hogy lefogyott, ugyanannyit nyom, mint amikor eljött a földről”

Én pl. fekvőtámaszban, megállás nélkül, kb. 40-et tudok nyomni. De azért bízom benne, hogy a súlytalanságban ennél több is sikerülne...

Idézet:
„Az űrhajós arról is beszélt, ... és a súlyukat egy speciális mérleggel folyamatosan ellenőrzik.”

Szerintem a súlyukat nem mérik, csak a tömegüket.
Viszont, ha van súlyuk, akkor már nincsenek a súlytalanság állapotában, vagyis a hagyományos módszerrel (pl. fürdőszobai mérleg) is mérhetőek.

Az űrhajósok valamikor leszálltak a Holdra (egyesek kételkednek benne, de ez az ő dolguk...) és 10 év múlva le fognak szállni a Marsra (megjegyzem: legalább 40 éve folyamatosan mindig azt mondják, hogy "10 év múlva"...). Ha vittek volna / visznek majd magukkal mérleget, akkor az szintén használható lett volna / lesz majd, csak át kell kalibrálni. Én pl. a Marson csak 26 és fél kg lennék, a Holdon meg kicsit több, mint 11 kg.

A realisztikusabb Sci-Fi-kben "mesterséges gravitációt" hoznak létre az űrhajó / űrállomás forgásával. Ha ismerjük a fordulatszámot, ebben az esetben is használható lenne egy hagyományos mérleg. Ha jól van beállítva a fordulatszám, akkor még át sem kell kalibrálni...
A hozzászólás módosítva: 14:34
(#) Gafly válasza lazsi hozzászólására (») 14:43 /

Arra még nem jöttem rá, hogy miért is nem próbálták ki.
Amekkora böhömöket felvisznek, simán lehetne köztük egy körhinta is...
(#) nagym6 válasza lazsi hozzászólására (») 17:36 /

Idézet:
„De azért bízom benne, hogy a súlytalanságban ennél több is sikerülne...”
Mindegyik után vissza is kell jönni. Pld.: gumipókkal lekötve.
Következő: »»   627 / 627
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem