Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   845 / 845
(#) exabit válasza Geri86 hozzászólására (») Jan 6, 2025 /

Arra is készülj hogy feszkétszerező egyenirányítás kell majd, mert másképp nem igazán lesz meg a 33V.
(#) Karesz 50 válasza Geri86 hozzászólására (») Jan 6, 2025 /

Így meg lehet oldani. Nem tudom mit jelent az állandó áramerősség, most 4.2 Amax.
A 0.175 Ohm-mal tudod fixre beállítani, vagy pedig feszültségosztó az áramfigyelő bázisára.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Feb 16, 2025 /

feszülség szabályozása

Sziasztok!

Vásároltam egy eléggé nagy teljesítményű kapcsolóüzemű tápegységet, 53 volt 50 amper amit tud nagyjából.
Maga a táp tud áramkorlátot rs 485-ön keresztül szabályozni, viszont feszültséget csak 40 és 58 volt környékéig, lehetne erre valamilyen külső feszültség szabályozást kötni? Fettel? Bármilyen ötlet érdekel, illetve hogy érdemes e a melegedés miatt stb, ritkán, de jó lenne egy táp ami tud nagy áramot.

psu4850a a típusa

Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2025
(#) Ge Lee válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Feb 16, 2025 /

Rajz kellene róla, mert elvileg vissza kéne tudni szabályozni valahogy legalább 20%-ra de talán még 10-re is. Volt itt fent egy cikkem (UKT) ami tudta ezt, a cikk már nincs fent de a topikban megvan valahol. Ahhoz a tápod sem kell.
(#) Sanyesz5 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 16, 2025 /

A neten van mindenféle kókler, indonéz "szakembör" aki módosítja, de úgy őrzik a titkát hogy hihetetlen.....
(#) Ge Lee válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Feb 16, 2025 /

Ott van pl. a PC táp, egy ellenállás osztó helyére kell betenni egy potit és ennyi, annál sem lehet sokkal bonyolultabb, kivéve ha valami proci vezérel benne mindent.
(#) Sanyesz5 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 16, 2025 /

Összetett egy lélek, belenéztem....
(#) tothtechnika2 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Feb 17, 2025 /

Én kb 2 óra buherálás árán tudtam 5V--al lejebb tekerni a feszt. Nyilván soros kommunikációját nem fejtettem meg. De ez nagyon nem a kezdő szint, írtózatosan bonyolult táp!
(#) Sanyesz5 válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Feb 17, 2025 /

Ezzel tisztában vagyok, nem véletlen nem piszkálom, egyelőre veszek egy rs485 átalakítót, úgy tudom hogy az áramkorlátot támogatja, a feszültséget viszont kb 40 voltig engedi levinni szoftveresen.
(#) tothtechnika2 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Feb 17, 2025 /

Nagyon nagyon kétlem, hogy ez tudna áramkorlátot. Egyszerűen ez nem arra való. Szerintem maximum áramvédelem van benne, ami fölött lekapcsol. Ez erre nem alkalmas. Ha ebből laportápot szeretnél, akkor ehhez kell építeni egy labortápot, vagy venni kínából valamit hozzá!

Mivel eredetileg akkukat tölt, gyanítom tudja, az 1u magas verziója is tudja, az 4850g2 néven van, de az adatlapja is írja hogy van áramkorlát

Bővebben: Link

De gondolom már végig olvastad "Supports voltage adjustment,current adjustment,and
current sharing"

ill ezt is érdemes meglesni, a rokon modell

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2025
(#) tothtechnika2 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Feb 18, 2025 /

OK, ha nem vitatkozom, akkor hajrá!
(#) Sanyesz5 válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Feb 18, 2025 /

Vitatkozz, ha nem értesz egyet
Arról szól az oldal hogy véleményeket megosszunk, ütköztessünk stb...
(#) tothtechnika2 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Feb 18, 2025 /

Már bocsáss meg, de miért vitatkozzak, hiszen te elolvastad, hogy ez jó labortápnak. Te labortápot szeretnél vele csinálni (gondolom azért írtál a labortáp csoportba..), de az nem fog menni. Ez egy tápegység visszahajló karakterisztikájú áramkorláttal, abból is több kW-os, tehát semmiképpen sem egy precíziós áramkorlátról beszélünk, még csak nyomokban sem lehet ráfogni a labortáp jelzőt. Tápegységnek viszont kiváló. Lehet hozzá készíteni egy labortápot, aminek ez a tápja. Ezt írtam neked.
(#) Sanyesz5 válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Feb 18, 2025 /

Van három darab labortápom, kellene egy tápegység ami tud nagy áramot, egyébként ha nem látnám hogy mások átalakítják akkor nem is gondolkodtam volna el rajta.

Átalakítva árulták a neten ezeket a tápokat, volt alibaba-n is, valahogy meg lehet csinálni
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2025
(#) Sanyesz5 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Feb 18, 2025 /

Ezt a 4850g2 tudja:

Output Voltage – Online – 41.5 to 58.5 volts, 0.1A steps
Output Voltage – Offline – 48 to 58.5 volts, 0.1A steps
Current Limiting – 0 to 60A, 0.1A steps

De majd megjön az rs485 átalakító akkor kísérletezem
(#) Ge Lee válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Feb 18, 2025 /

Idézet:
„kellene egy tápegység ami tud nagy áramot”
Tessék, ez tud nagy áramot, kikötött fesszabályozással hegeszteni is tud, páran után építették itt régebben. Az áramkorlátja picit kihajlik, mert ugye az áramnak nem az átlag hanem a csúcsértékére szabályoz (árammódú szabályozás) mert az szükséges feltétel ahhoz, hogy az IGBT-k ne menjenek tönkre. Adott keretek között tetszőleg áramúra és feszültségűre megépíthető, az a lényeg, hogy megfelelő hűtése legyen, meg ne lépd túl vele azt a kb. 2-2,5kW-ot.
(#) Alkotó válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 18, 2025 /

Volt erről a tápegységről régen egy cikk, de az eltűnt. Elérhető, tanulmányozható valahol még?
(#) tufatofu válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 18, 2025 / 3

Egyszer privátban belinkeltem neked miután kerested. Ge Lee engedelmével, ismét íme. Már régen használtam, de nekem jól működött....
(#) Alkotó válasza tufatofu hozzászólására (») Feb 18, 2025 /

Köszönöm. Nem emlékeztem a korábbi esetre, de most elmentettem.
Ez nem a legkényelmesebben olvasható formátum, de láthatóvá tudom tenni. Arra gondoltam, talán nem tűnt el, csak én keresem rosszul. Illetve ha mégis eltűnt, akkora mi lehetett ennek az oka.
(#) tufatofu válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 18, 2025 /

Erre nem tudom a választ sajnos. Lehet a szerző döntött így, de mivel többen keresték megengedte, hogy aki lementette, az kirakja a fenti linken. Talán ő megmondja miért tűnt el a cikke. A htm formátum böngészőkkel olvasható zökkenőmentesen.
(#) Alkotó válasza tufatofu hozzászólására (») Feb 18, 2025 /

Igen, olvasható minden. Csak a lapozáshoz másikat kell megnyitni, azaz nem egy folyamatos valami. De ez nagyon apró kis kényelmetlenség, ismét köszönöm a linket.
(#) tufatofu válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 18, 2025 /

Igazán nincs mit!
Következő: »»   845 / 845
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem