Fórum témák
» Több friss téma |
Valóban, ahogy VIM írta,az áramláskapcsoló volt a ludas.Tanácsára megkocogtattam és jó lett.
Ha nem volt még tisztítva a hőcserélő akkor azt is célszerű volna megnézni, hogy mennyire van elvízkövesedve és ha szükséges akkor savazni kellene, hogy a következő fűtési szezonnak felkészülten induljon neki a készülék.
![]()
Nem olvastam végig a dolgot, de ha elindul és menetközben F9 hibát dob, akkor az NTC-ket (fűtési + HMV) ki kell cserélni.
Ma két napi üzemszünet után fűtési igénnyel indítva (5-ös skálán 2-es fokozaton) két rövid begyújtás után (azaz kétszer begyulladt, volt láng, de 2-3 mp-en belül ki is aludt) harmadikra teljesen jól beindult, majd kb. 5 perc fűtési mód után átváltottam hmv-re és az is szépen ment egyfolytában legalább kb. 10 percet míg elérte a beállított hőfokot (6-os skálán 3-as). Közben változott a láng intenzitása, majd egyszer teljesen leállította az égést, utána pedig újra begyújtotta hibátlanul. Majd a végén szépen leállt.
Előtte csak annyit csináltam, hogy az ionizációs elektródán lévő csatit kicsit megmozgattam, hogy szorosan legyen rajta és a vezérlőpanelen az érzékelők csatijait lehúztam, a panelen az érintkezőket kicsit megtisztogattam, majd visszatettem.
Azt tudvalevő, hogy a lehűlt rendszert vagy is a hideg vizet nehezebb mozgásba hozni a szivattyúnak mint a meleget, ezért az első indulás az többszöri próbálkozással "szokott" kezdődni de ez nem lehet több mint a programban meghatározott sikertelen darabszám, mert az leálláshoz vezet.
Egy valamit nem igazán tudok, hogy a vízhiány kapcsoló vagy érzékelő az mikor érvényesül azaz előfeltétele e a főégő működéshez a víznyomás megléte vagy az csak a szivattyú működése után van "élesítve", mert ha már gyújtás előtt nem lenne meg a víznyomás akkor a vezérlés hozzá sem kezd a főégő begyújtásához. Az F9 hibakód pedig a vízhiányra utal(na). A szivattyú kondenzátorára azt mondtad még tavaly, hogy a 2µF helyett 1.47µF ami nem olyan nagy különbség de itt a szakemberek azt mondják, hogy a 2.5µF sem sok ha olyan értékű van betéve. Ez a szállító teljesítménnyel függ össze, hogy a gyakori próbálkozások az indulásnál talán összefüggésbe hozható a gyengélkedő szivattyúval vagy annak kondenzátorával (ha még nem cserélted ki azt). Tudom, hogy minden alkatrész sokba kerül de nehéz olyat mondani a probléma megoldására, hogy az biztosan találó legyen. Egy szerelőnek a tárházában vannak olyan alkatrészek amiket pár perc alatt bepróbál és azonnal jó lesz és akkor is csak remélni lehet, hogy nem átmeneti a javulás. Az NTC-k szintén de inkább a fűtéshez tartozó érték is beleszól az idő előtti kikapcsolásba vagy lemodulálásba ha csak nem a szobatermosztát kapcsolt ki. Nehezen akar a készüléked a javulás útjára lépni. ![]()
A szivattyúkban vadi újak a kondik, az ntc-k is újak.
Amire még gyanakodnék, a vezetékek és csatlakozók, következő körben ezeket fogom jobban átnézni. Esetleg a relék okozhatnak ilyen bizonytalan működést? Vagy a relé úgy megy tönkre, hogy egyszer csak már nem kapcsol? Azzal nem vagyok még képben, hogy a lángmodulációt azt hogy csinálja, a gázszelep az nem digitális, azaz nem csak teljesen zárt vagy teljesen nyitott, hanem fokozatokban tudja állítani? Egyik relé ad neki 24V-ot és azon túl pedig fokozatokban szabályozza? Az ábrán az EVS-el jelöli a gázszelep biztonsági szelepét, Vm pedig a gáz armatúra moduláló szelepét. Ha ezeknél a vezetékek vagy a csatlakozók kontakhibásak, ez okozhat ilyen bizonytalan működést vajon? És pont az F9 leírásban szerepelt egy ilyen ,hogy Idézet: , ez nem éppen ez a gáz armatúra lenne? „du moteur pas á pas, ... léptetőmotor meghibásodása”
De az lenne. Találtam egy magyar szerviz könyvet .... abban is erre a gázszelepre utal a sikertelen gyújtás esetén.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |