Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lenyűgöző!
De amúgy nem,de most már tudok egyszeres tápból kétszerets általad ![]() nah amit én mondok az ez,amit paint-ben rajzoltam: Nah és az a kérdés,hogy az I1 és I2 mennyire különbözik...mert nem akarom a két tekercset egymáshoz képest "elterhelni"
Szia!
Igen! :yes: Mégis csak jól gondoltam... ![]() Az alsó transzformátor megcsapolt kivezetése alacsonyabb feszültséget ad mint a teljes tekercskészleté. ...Ez olyan mintha két különböző feszültségű feszültségforrást akarmál egyesíteni... DE. A teljes terhelés a nagyobb feszültségű kivezetéseken fog jelentkezni. S a megcsapolásol (szinte) nem fog áram folyni. Mivel alacsonyabb a feszültsége, (egyforma tekercsek esetén csak a fele ). S így nincs sok jelentősége GRAETZ-hidat beépíteni, (vagy annak a másik váltóáramú pontját) úgy bekötni. Persze kárt nem okoz ha mégis bekötöd, csak fölösleges... Ga mégis GRAETZ-hidat alkalmazol, akkor a diódákat párhuzamosítva nagyobb áramot tudsz ráengedni, azaz mintegy megkétszerezed annak terhelhetőségét. ![]() S egy kis segítség: Tápegységtípusok -egyenirányító kapcsolások- Cikkek - Egyenirányítók. ![]()
Szia!
Igen! Tökéletesen igazad van ![]() A diódahidat megtartanám...ahogy van,mert: 1.- elég amperes akárhogy is szeretném ![]() 2.- így szebb,így már be van dobozolva. Akkor még egy paró kérdés....mint mondtad a kisebb feszültés nem szól bele így a kondik feltöltésébe. Akkor tulajdonképpen nem okoz kárt a trafónak de a kimenő összteljesítménynek csökkenését okozhatja? Köszi!
Köszi!
Akkor hétvégén elkészül a legnagyobb trafóm ![]()
Csak psszt.!!! úgy néz ki ithon vagyok a hétvégén
![]() Nah majd jelentek ![]()
Nah a trafó kész jelentem alásan..
2*43 menet került rá. 24,98-25V...ez lesz duplázva és akkor 70~V DC Kevesebb lett,mint vártam/tuk,de ez felfogható a vasmag hibájának,mivel sehol sem ér össze az E az I-vel. Üresjárat 80mA~ Ölni lehet vele,mert olyan nehéz. 20+KG A beszerelést nem garantálom a hétvégén....több óra,amíg szétszedem a cuccost és mégannyi,míg az új dobozt beteszem alulra a régi helyére...(túl meleg van...télen szeretek bütykölni) Ha sikerült volna egy 18DC-nek megfelelő tekercset még rátenni,akkor még ma beszereltem volna,mert akkor az egész elektronikát a föindító kivételével rá tudom építeni.(főként az Amper miatt) Ha beválik ez az építés,akkor a mostani 1400W+ trafóját áttekerjük hasonlóra és azon már 3-as drót is elképzelhető. Ami most sikerült az 2,5-ös. Igazából elég volna ez így,de még szeretnék két 300W körüli végfokot bele és akkor már teljes kivezérlésen nem csak max 2V-ot ugrálna a feszültség. Nekem pedig nagy tápstabilitásra épülnek a rendszereim,így ezért jól bírják a gyűrődést. Nah ez már teleregény. Fotók,amint lesz türelmem(stb)
Háhá....nem is fogom!...ragasztottam szinte mindent a régi dobozban...ez valahogy kiment a burámból
![]() Egy új dobozba teszem majd legalura...és külön kábelekkel viszem fel a jelet. De lehet kap teljesen új elektronikát az egész és kettős tápot építek...1400W+ a kisebbeknek...2500W a nagyvégfoknak. (csak akkor kell majd 4 orosz dióda ![]() De most marad így....délután csinálok képet a 2500W -ról. A többi fent van a honlapomon honlapom
Ígértem! És az szép szó!
Hello...
egy tanács.. Idézet: „Kevesebb lett, mint vártam/tuk,de ez felfogható a vasmag hibájának,mivel sehol sem ér össze az E az I-vel.” Egyik I oldal felöl, lazítsad fel a csavarokat, fogj egy kicsi 100-150g kalapácsot, adj neki 230-at és ütögessed az I lemezeket. Összebb fog menni, mivel fellazítva kicsit rezegnek a lemezek, kalapáccsal kicsit ütögetve a helyére gyógyulnak a lemezek. Ezt nekem gulyi88 tanácsolta és bejött. Egyik oldal kész utána a másik oldalt is.... Ez kaposvári trafó volt?? Üdv ![]()
HY
THX kicsit komplikáltabb a probléma. Nagyobb a csévetest...érdekes módon a keretleszorítók ehhez vannak passzolva. (jó magyarosan mondva) Ergo teljesen össze van nyomva...maga a csévetest ekkora... ÉS amúgy nem tudom...ferenc73@pr.hu Hát valami eszméletlen,hogy milyen állapotban küldte el a megvásárolt trafót. Az hagyján,hogy trafót tekerni nem tud,de úgy nézett ki,hogy ha ronygnak neveztük volna,akkor a kutya szájából szedték volna ki. Szekunder tekercs zárlat mellett a primer 4 fajta vezetékből volt "összetéve". Természetesen a tranzakció után nem volt elérhető az egyén. Éppen ezért mondtam,hogy kakiból építettünk várat...de egész jó lett,csak éppen 4-6 hónapig tartott ![]() Idézet: „ferenc73@pr.hu” Kerüljük nagy ívben, ismerjük, tagja volt az oldalnak, de ... no komment... Üdv
Köszönöm JANI
![]() ![]() szabi83 Nem tudtam sajna....egyik fórumon a piachoz tartozik egy kit kerüljünk fórumtopik és abban szokás keresni,de ahol ráleltem neten ott nem volt ilyen ![]() De akkor is jó lett!....
HEllo!
Nekem van egy trafóm amit szétszedtem és eltünt az amire tekerni a rézhuzalt ![]() Ebből szeretnék egy trafót csinálni!! Segitsetek köszi!
Köszi!
Eltudnád küldeni nekem ezt a .djvu fálj-t? És a parogramnak a linkjét?
Köszi!
De azt honnan tudopm meg hogy milyen vastagságú és mennyiségű rézhuzalt tekerjek rá?
Szia!
Például ez a program: Trafóméretező Bepötyögöd az adatokat és kiirja hogy mennyit kell milyet, és hogy elég e a keresztmetszet erre a terhelésre. ![]()
Tényleg ne haragudjatok hogy értetlenkedek de hogy kell kiszámolni a keresztmetszetet?
Igen böngésztem
![]() De nem jöttem rá hogy mit mivel kell szorozni ![]()
Ha az E vasakat összeszorítod, akkor az E középső nyulványának a területe lessz a keresztmetszeted, de ezt így nem tudod pontossan lemérni, mert ha a csévetestbe berakod őket, akkor jobban össze lesznek szorítva.
Megelőztek
![]()
Igy már értem elolvastam figyelmesebben!
![]() amúgy itt egy csévetest (vayg hogy hivják ![]()
"Tényleg ne haragudjatok hogy értetlenkedek de hogy kell kiszámolni a keresztmetszetet?"
Én kimondottam örülök, hogy felfeded magad. Elektronikával érdemes elkezdeni foglalkozni, de ne hálózati trafó építésével kezdd!!! Ez most számodra és környezetedre nézve is életveszélyes. Tudod, hogy a hálózati trafó egyik legontosabb tulajdonsága a prim/szek jó elválasztása, vagyis szigetelése, stb? A legfonotsabb jelszó: Az érintévédelemben való jártasság. A hozzáértők házilag nem készítenek hálózati trafót, legalábbis mindent megtesznek, hogy ezt elkerüljék.
Na de most én is kérdezek
![]() ![]()
Ebben igazad van, amúgy már tekercseltem át egy-két trafónak a szekunderét de még primért soha.
És ez az egy trafóm van itthon amit tudok használni ![]() Pénzem mosz nincs rá úgy hogy ebből kell valamit ki hoznom... De esetleg ha te tudsz egy trafót egy 6 csatornás Lpt portos vezérlőért akkor szólj!... ![]()
"És ez az egy trafóm van itthon amit tudok használni
Pénzem mosz nincs rá úgy hogy ebből kell valamit ki hoznom..." Csak értékrend és felelőségteljes hozzáállás kérdése. Nagyon olcsók a kész üzleti trafók. Mennyit ér az emberi élet? |
Bejelentkezés
Hirdetés |