Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Van egy 230/12 voltos 10A?? es trafóm amit át akarnám tekerni hogy a kimeneti fesz 110 volt legyen és 180 wattos motort akarnák róla hajtani. Lehetséges ez?
okés!
Leírom! Első cséve(Bal oldali): Magasság: 3cm Szélesség: 3,2cm Mélység(tehát ahonnan nézed onnan befelé):2.5cm Második cséve(Jobb oldali): Magasság:3cm Szélesség:2.5cm Mélység: 2.8cm Ezek a méretek!
12 voltról el tud indulni egy 110 voltos motor?
Biztos nem fér rá,vagy megpróbálhatom azért?
Hány menet kellene a primerre pl? Vagy a szekunderre? Ugy sem fér rá hogy csak egy szekunder kéne rá? Mert ha egy ráfér akkor a 24V os kéne rá mert a 12V-osat megoldom máshogy?
Bővebben: Link A lap alján van infó a motorról. Egy kézi húsdaráló lenne átalakítva motorosra csak 110 voltos a motor.
Hát az a baj hogy pont holnap reggel lenne olyan időm amit erre szánnék4
Most nem tudod még megnézni? Lécci! Vagy akkor azt hogy ráfér-e?
Van rajta áttétel. Majd teszek fel róla képet.
És azt sem tudod megmondani hogy akkor a 24-es szekunderrel elfér-e a magra a trafó,
Vgay azt hogy milyen huzal kellesz a primerre meg a szekunderre?
Sikerült megoldanom a problémát, sorba kötöttem. Remélem elbírja a vékonyabb kábel is az előerősítőt, ami nagyjából 500mA -t eszik....
Csatoltam néhány képet is..... üdv.
Hello mindenki!
Van egy hiperszil trafóm. A szekunder kb. 18V, igen vaskos (>2mm) vezetékkel. Hogy tudnám kideríteni, hány wattos? Üdv.: HGyu
Hellosztok!
Most állok majd neki trafót tekerni. Primerje az megvan, a szekundert kell megtekerni. És azt szeretném kérdezni hogy mondjuk egy 1mm-es vagy egy 2mm huzalbol hány ampert lehet "kiszedni"?
Általánosságban elmondható: 1mm^2 -re számolnak3-5A között. Kisebb teljesitménynél a nagyobbik áramsűrűséggel lehet számolni.
Sziasztok!
Monitorból kibontott trafóm van egy-kettő, és szeretném kérdezni azokat mire tudom használni??? Tegnap az egyiket, csak ugy próbaként rákötöttem 18 VAC-re. egy másik trafóról, hogy megnézzem mit mutat. Mutatni nem mutatott, csak 2 pillanat alatt átmelegedett Ez gondolom nem jó hír. Mit lehet kezdeni az olyan trafókkal? Kössz Uli
Ezek valószínűleg az impulzusüzemű táp trafói lehettek. Csak hangfrekvencia fölött működnek helyesen (20-100kHz)
Vigyázzatok!
Attól, hogyha egy trafót "megtekertek" 230-ról 12 voltra, az még nem biztonságos!!! A két tekercset megfelelően el kell szigetelni. Ne haragujdatok az őszinteségemért: Aki önállóan nem tudja méretezni a prim/szek huzalokat a vasmag keresztmetszete alapján, az ne is gondoljon 230V/xx trafók építésére. Itt a legfontosabb tudnivalók az érintésvédelmi szempontok, s ez nem gyerekjáték. Ez emberéletekről szól. Mindenkinek csak azt tudom ajánlani: Trafót vegyen és ne tekerjen. Ha "igazi" szaküzletben vásároltok, tanácsot is kaptok, hogy melyiket vegyétek meg (melyik mire jó és mire nem).
Nekem is szükségem volt egy ilyen táblázatra, hosszas keresés után ma találtam egyet!Bővebben: Link
Köszi a linket! Pont ezeket az adatokat kerestem. Nagyon jónak tűnik! Üdv. Ottó
Ez is erről szól... ( Fórum -> Kereső! )
PC táppal próbáltad már? Halogénhez kíváló.
Ezt a 3M-es szalagot ki fogom próbálni. Használtam én is sokat,de hogy 5kV lenne az átütési szilárdsága??
Megnézzük!!
5VA alattiak? Arra inkább beöntöttek vannak.A primert 0,04-es huzallal elég macerás tekerni, mint a hajszál.
A témához: Indukció létrehozható trafónál sima vas csavarral is. A hatásfok viszont elszomorító. Van zárt vasmag, és légréses vasmag. A hálózati transzformátoroknál 50Hz-re zárt vasmagú trafó ajánlott, lényeges a keresztmetszet. Sacc/kb a keresztmetszet a teljesítménnyel azonos. (Pontos számítás nélkül) Pontos méretezésnél ismerni kell a következőket: vas anyaga (veszteség/gerjesztési tényező %-os adat táblázatból),ismerni kell a számolt vasmag alapján a teljesítményt és abból a promer köri áramot, ismerni kell a szek. feszt. és áramot. Az áram meghatározza a huzal átmérőjét. (Nekem van táblázatom a különböző huzalok áramterhelhetőségére). Ki kell számolni, hogy a huzal a kiszámított menetszámok (Volt sűrűség-Volt/menetszám)alapján elfér-e a csévetesten. Az alulmérezetett trafó (kis vasmag keresztmetszet,éppen csak elférő huzal) melegedést okoz.) Szigetelőanyag: prespán soronként! (én nem bízok a szig.szalagban,mert a meleget nem bírja) Osztott csévetestben kell gondolkodni,mert az egy osztásos veszélyes! Tehát külön cséve primer, külön cséve szekunder. Amit már láttam lefüstölve és elrettentett!: Sem FBS, sem gumiám,sem sziloplaszt nem használható szigetelésre!! Oldja a rezet! Zárlat lesz. Ajánlat: hiperszil trafó kezdőknek! Könnyen tekercselhető, könnyen számolható, jó hatásfok EI-hez képest, könnyen szétszedhető és változtatható. Inverterekhez: légréses vasmag. A Tv sorkimenők is légrésesek, egy kis darab papírral is megoldható a légrés a két porvasmag között. Több kHz-en másképp viselkedik a trafó.
Köszönöm a segítséget, de használtam az oldal keresőjét! Nekem egy táblázatra volt szükségem, amiben megvannak bizonyos adatok. Lehet, hogy rossz címszavakkal kerestem, de nekem nem jött össze! :no:
Nem hálózati transzformátorhoz kerestem a kisméretű vasat,hanem jel illesztésére. Kis teljesítményű hálózati transzformátor tekercselésével biztosan nem bajlódnék én sem,mivel azok gond nélkül beszerezhetők készen. Más a helyzet a jel illesztéssel. Mivel egyedi tulajdonságról van szó, és a kisérlethez 1-2 darab kellene,így célszerű azt saját magamnak elkészíteni. Ennek ellenére olyan vasat kell választani,amelyik több példány elkészítése esetére is biztosítja a beszerezhetőséget. A trafó primerjét 5A-re kell méretezni, mivel áramváltó jelét dolgozza fel. Az átfolyó áram maximális értéke (6A) sem okozhat telítődést a vasban,mert akkor torz lesz a kimenő jel. Ennek ellenére mindez kis helyet foglaljon. Valamint 50Hz-es az áram.
Szia
Kertész utca 30 azt hiszem. Ez a király ucából nyílik. Oda pedig 4-6-os villamos vezet Nem voltam már ott két éve. Ha gyurcsánybácsi megszüntette azt is,akkor nem tudok többet Itt a fórumon vannak tekercselős bevállalók. ÉS nem is dolgoznak drágán. Csak legyen alapanyag. MOD: Ó,hogy már megint megtréfált ez a dátumszerinti fordított rendezés.
Teljes mértékben igazat adok.
Rámegy mindenki az áramerőség/keresztmetszet témára, de pl. olyan kérdést még nem találtam, hogy: "egy adott trafónál pl. mekkora lég és kúszóáramút kell ". Pedig egy galvanikusan leválasztó transzformátornál ez a lényeg, mert ez az ami komoly gondokat tud okozni ha gáz van. Ha egy huzalkeresztmetszet nem elég, max. melegszik, nagy a rézveszteség stb...
Sziasztok!
egy helytakarékos kérdésem volna. Tegyük fel,hogy nincs elég helyem a 2,5-ös huzal feltekerésére a trafómra +/- 55V-hoz. De mondjuk lenne 27,5V-hoz. Tudjuk,hogy ha felcseréljük a földet az egyik + vagy --al még a diódahídnál,akkor megkétszerezhető a végső feszültség. Viszont azt még nem tudtam lemérni,hogy ekkoris-e ugyanazt a teljesítményt le tudja-e adni a trafó,mint alapjáraton. Tehát nem-e lesz túlterhelve az egyik szekunder tekercs a másikhoz képest. Köszi!
Szia!
Ezekszerint te valószínűleg az egyutas egyenirányításra gondolsz. Csak kettős tápegységre alkalmazva. Ha igen. akkor a kivehető ösz teljesítmény nem fog változni. "Csak" ketté osztod. Sajnos a buffer kondenzátor(-ok) értékét JELENTŐSEN meg kell növelni, mivel csak az egyik félhullámot használjuk a kondi töltésére. (Egyik félhullám a +tápot. , a másik félhullám a -tápot. fogja tölteni.) Képleteket a CIKKEK vagy a KAPCSOLÁSOK között találhatsz. De a fórom keresője is sokat segíthet... |
Bejelentkezés
Hirdetés |