Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   32 / 380
(#) AMD hozzászólása Máj 4, 2008 /

Van egy 230/12 voltos 10A?? es trafóm amit át akarnám tekerni hogy a kimeneti fesz 110 volt legyen és 180 wattos motort akarnák róla hajtani. Lehetséges ez?
(#) Erick válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 4, 2008 /

okés!
Leírom!
Első cséve(Bal oldali):
Magasság: 3cm
Szélesség: 3,2cm
Mélység(tehát ahonnan nézed onnan befelé):2.5cm

Második cséve(Jobb oldali):
Magasság:3cm
Szélesség:2.5cm
Mélység: 2.8cm

Ezek a méretek!
(#) AMD válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 4, 2008 /

12 voltról el tud indulni egy 110 voltos motor?

Biztos nem fér rá,vagy megpróbálhatom azért?
Hány menet kellene a primerre pl?
Vagy a szekunderre?
Ugy sem fér rá hogy csak egy szekunder kéne rá?
Mert ha egy ráfér akkor a 24V os kéne rá mert a 12V-osat megoldom máshogy?

Bővebben: Link A lap alján van infó a motorról. Egy kézi húsdaráló lenne átalakítva motorosra csak 110 voltos a motor.

Hát az a baj hogy pont holnap reggel lenne olyan időm amit erre szánnék4
Most nem tudod még megnézni?
Lécci!
Vagy akkor azt hogy ráfér-e?

Van rajta áttétel. Majd teszek fel róla képet.

És azt sem tudod megmondani hogy akkor a 24-es szekunderrel elfér-e a magra a trafó,
Vgay azt hogy milyen huzal kellesz a primerre meg a szekunderre?
(#) Solt85 válasza _JANI_ hozzászólására (») Máj 5, 2008 /

Sikerült megoldanom a problémát, sorba kötöttem. Remélem elbírja a vékonyabb kábel is az előerősítőt, ami nagyjából 500mA -t eszik....

Csatoltam néhány képet is.....

üdv.
(#) _JANI_ válasza Solt85 hozzászólására (») Máj 5, 2008 /

OK!
Szerintem többet is elbírnának!
(#) 04ahgy hozzászólása Máj 7, 2008 /

Hello mindenki!

Van egy hiperszil trafóm. A szekunder kb. 18V, igen vaskos (>2mm) vezetékkel. Hogy tudnám kideríteni, hány wattos?

Üdv.: HGyu
(#) Gery hozzászólása Máj 18, 2008 /

Hellosztok!
Most állok majd neki trafót tekerni. Primerje az megvan, a szekundert kell megtekerni. És azt szeretném kérdezni hogy mondjuk egy 1mm-es vagy egy 2mm huzalbol hány ampert lehet "kiszedni"?
(#) mex válasza Gery hozzászólására (») Máj 18, 2008 /

Általánosságban elmondható: 1mm^2 -re számolnak3-5A között. Kisebb teljesitménynél a nagyobbik áramsűrűséggel lehet számolni.
(#) Gery válasza mex hozzászólására (») Máj 18, 2008 /

Az egész jó. Köszi!
(#) uli hozzászólása Jún 6, 2008 /

Sziasztok!
Monitorból kibontott trafóm van egy-kettő, és szeretném kérdezni azokat mire tudom használni???
Tegnap az egyiket, csak ugy próbaként rákötöttem 18 VAC-re. egy másik trafóról, hogy megnézzem mit mutat. Mutatni nem mutatott, csak 2 pillanat alatt átmelegedett
Ez gondolom nem jó hír.
Mit lehet kezdeni az olyan trafókkal?
Kössz Uli
(#) Medve válasza uli hozzászólására (») Jún 6, 2008 /

Ezek valószínűleg az impulzusüzemű táp trafói lehettek. Csak hangfrekvencia fölött működnek helyesen (20-100kHz)
(#) frrrrr hozzászólása Jún 6, 2008 /

Vigyázzatok!
Attól, hogyha egy trafót "megtekertek" 230-ról 12 voltra, az még nem biztonságos!!! A két tekercset megfelelően el kell szigetelni.

Ne haragujdatok az őszinteségemért: Aki önállóan nem tudja méretezni a prim/szek huzalokat a vasmag keresztmetszete alapján, az ne is gondoljon 230V/xx trafók építésére. Itt a legfontosabb tudnivalók az érintésvédelmi szempontok, s ez nem gyerekjáték. Ez emberéletekről szól. Mindenkinek csak azt tudom ajánlani: Trafót vegyen és ne tekerjen. Ha "igazi" szaküzletben vásároltok, tanácsot is kaptok, hogy melyiket vegyétek meg (melyik mire jó és mire nem).
(#) zolee1209 válasza otto54 hozzászólására (») Jún 13, 2008 /

Nekem is szükségem volt egy ilyen táblázatra, hosszas keresés után ma találtam egyet!Bővebben: Link
(#) otto54 válasza zolee1209 hozzászólására (») Jún 13, 2008 /

Köszi a linket! Pont ezeket az adatokat kerestem. Nagyon jónak tűnik! Üdv. Ottó
(#) _JANI_ válasza zolee1209 hozzászólására (») Jún 13, 2008 /

Ez is erről szól... ( Fórum -> Kereső! )
(#) Bonanza02 válasza rockersrac hozzászólására (») Jún 13, 2008 /

PC táppal próbáltad már? Halogénhez kíváló.
(#) Bonanza02 válasza Pafi hozzászólására (») Jún 13, 2008 /

Ezt a 3M-es szalagot ki fogom próbálni. Használtam én is sokat,de hogy 5kV lenne az átütési szilárdsága??
Megnézzük!!
(#) Bonanza02 válasza otto54 hozzászólására (») Jún 13, 2008 /

5VA alattiak? Arra inkább beöntöttek vannak.A primert 0,04-es huzallal elég macerás tekerni, mint a hajszál.

A témához:
Indukció létrehozható trafónál sima vas csavarral is. A hatásfok viszont elszomorító. Van zárt vasmag, és légréses vasmag. A hálózati transzformátoroknál 50Hz-re zárt vasmagú trafó ajánlott, lényeges a keresztmetszet. Sacc/kb a keresztmetszet a teljesítménnyel azonos. (Pontos számítás nélkül)
Pontos méretezésnél ismerni kell a következőket: vas anyaga (veszteség/gerjesztési tényező %-os adat táblázatból),ismerni kell a számolt vasmag alapján a teljesítményt és abból a promer köri áramot, ismerni kell a szek. feszt. és áramot. Az áram meghatározza a huzal átmérőjét. (Nekem van táblázatom a különböző huzalok áramterhelhetőségére). Ki kell számolni, hogy a huzal a kiszámított menetszámok (Volt sűrűség-Volt/menetszám)alapján elfér-e a csévetesten.
Az alulmérezetett trafó (kis vasmag keresztmetszet,éppen csak elférő huzal) melegedést okoz.)
Szigetelőanyag: prespán soronként! (én nem bízok a szig.szalagban,mert a meleget nem bírja) Osztott csévetestben kell gondolkodni,mert az egy osztásos veszélyes! Tehát külön cséve primer, külön cséve szekunder.

Amit már láttam lefüstölve és elrettentett!: Sem FBS, sem gumiám,sem sziloplaszt nem használható szigetelésre!! Oldja a rezet! Zárlat lesz.

Ajánlat: hiperszil trafó kezdőknek! Könnyen tekercselhető, könnyen számolható, jó hatásfok EI-hez képest, könnyen szétszedhető és változtatható.

Inverterekhez: légréses vasmag. A Tv sorkimenők is légrésesek, egy kis darab papírral is megoldható a légrés a két porvasmag között. Több kHz-en másképp viselkedik a trafó.

(#) zolee1209 válasza _JANI_ hozzászólására (») Jún 13, 2008 /

Köszönöm a segítséget, de használtam az oldal keresőjét! Nekem egy táblázatra volt szükségem, amiben megvannak bizonyos adatok. Lehet, hogy rossz címszavakkal kerestem, de nekem nem jött össze! :no:
(#) otto54 válasza Bonanza02 hozzászólására (») Jún 14, 2008 /

Nem hálózati transzformátorhoz kerestem a kisméretű vasat,hanem jel illesztésére. Kis teljesítményű hálózati transzformátor tekercselésével biztosan nem bajlódnék én sem,mivel azok gond nélkül beszerezhetők készen. Más a helyzet a jel illesztéssel. Mivel egyedi tulajdonságról van szó, és a kisérlethez 1-2 darab kellene,így célszerű azt saját magamnak elkészíteni. Ennek ellenére olyan vasat kell választani,amelyik több példány elkészítése esetére is biztosítja a beszerezhetőséget. A trafó primerjét 5A-re kell méretezni, mivel áramváltó jelét dolgozza fel. Az átfolyó áram maximális értéke (6A) sem okozhat telítődést a vasban,mert akkor torz lesz a kimenő jel. Ennek ellenére mindez kis helyet foglaljon. Valamint 50Hz-es az áram.
(#) djyuri válasza kad hozzászólására (») Jún 14, 2008 /

Szia

Kertész utca 30 azt hiszem. Ez a király ucából nyílik. Oda pedig 4-6-os villamos vezet

Nem voltam már ott két éve. Ha gyurcsánybácsi megszüntette azt is,akkor nem tudok többet

Itt a fórumon vannak tekercselős bevállalók. ÉS nem is dolgoznak drágán. Csak legyen alapanyag.

MOD: Ó,hogy már megint megtréfált ez a dátumszerinti fordított rendezés.
(#) toroidal válasza frrrrr hozzászólására (») Jún 20, 2008 /

Teljes mértékben igazat adok.
Rámegy mindenki az áramerőség/keresztmetszet témára, de pl. olyan kérdést még nem találtam, hogy: "egy adott trafónál pl. mekkora lég és kúszóáramút kell ".
Pedig egy galvanikusan leválasztó transzformátornál ez a lényeg, mert ez az ami komoly gondokat tud okozni ha gáz van.
Ha egy huzalkeresztmetszet nem elég, max. melegszik, nagy a rézveszteség stb...
(#) djyuri hozzászólása Júl 5, 2008 /

Sziasztok!

egy helytakarékos kérdésem volna.

Tegyük fel,hogy nincs elég helyem a 2,5-ös huzal feltekerésére a trafómra +/- 55V-hoz. De mondjuk lenne 27,5V-hoz.
Tudjuk,hogy ha felcseréljük a földet az egyik + vagy --al még a diódahídnál,akkor megkétszerezhető a végső feszültség.
Viszont azt még nem tudtam lemérni,hogy ekkoris-e ugyanazt a teljesítményt le tudja-e adni a trafó,mint alapjáraton. Tehát nem-e lesz túlterhelve az egyik szekunder tekercs a másikhoz képest.

Köszi!
(#) _JANI_ válasza djyuri hozzászólására (») Júl 5, 2008 /

Szia!
Ezekszerint te valószínűleg az egyutas egyenirányításra gondolsz. Csak kettős tápegységre alkalmazva.

Ha igen. akkor a kivehető ösz teljesítmény nem fog változni. "Csak" ketté osztod. Sajnos a buffer kondenzátor(-ok) értékét JELENTŐSEN meg kell növelni, mivel csak az egyik félhullámot használjuk a kondi töltésére. (Egyik félhullám a +tápot. , a másik félhullám a -tápot. fogja tölteni.) Képleteket a CIKKEK vagy a KAPCSOLÁSOK között találhatsz. De a fórom keresője is sokat segíthet...
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Júl 5, 2008 /

Következő: »»   32 / 380
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem