Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC panelműszer tapasztalatok

Témaindító: Bigya, idő: Okt 18, 2006
Lapozás: OK   10 / 10
(#) Massawa válasza tamaaska2 hozzászólására (») Ápr 16, 2025 /

A V1.1 kapcsolási rajz több sebböl vérzik. Keress jobbat.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2025
(#) Alkotó válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 16, 2025 /

Erre nem gondoltam.
Azt tételeztem fel, hogy a külső söntös változatban a külső sönt ellenállásához van kalibrálva a kijelzés. Ebben az a kihívás, hogy a külső sönt ellenállása kisebb (100A/75mV > 0,00075R). Ezzel szemben a belső sönt (a fotó alapján) 0,01R.
(#) tamaaska2 válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 16, 2025 /

Van 12v/100A tápom de nem az a lényeg hanem 10A alatt se tudok a külső sönttel mérni.
(#) Alex2 válasza tamaaska2 hozzászólására (») Ápr 16, 2025 /

Még mindig azt tudom javasolni, hogy a belső és a külső sönt esetén is mérj a műszerben (a csatlakozón és a sönt csatlakozásánál is) feszültséget.
(#) tamaaska2 válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 16, 2025 /

A V1 itt van bemutatva videóban: https://youtube.com/watch?v=UubXv_w4x5s&si=WOoLpzszIG3_ZuXG
Itt pedig a söntel játszik indiai barátunk:
https://youtube.com/watch?v=D00HTVQ9COY&si=EhKZ-INttK6CV3Zc
(#) Massawa válasza tamaaska2 hozzászólására (») Ápr 16, 2025 /

Akkor valaki rosszul rajzolta meg a kapcsolási rajzot, mert abbol ilyen eredmény nem csalogathato ki. Nézd meg az árammérö áramkört a v1.1-s rajzon. A V2.0 már jobb.

És biztosan müködik, mert nekelm is már évek ota van ilyen müszereim vannak a panelben ( csak nem tudom már milyen verzio). És nekem is söntölni kellett, hogy megfelelö tartományban legyek.
De ha hinni lehet az általad irottaknak, akkor a söntöd 100 A-on mér 75 mV-t, ami a 3 digites displayen alig láthato, mert az mindössze 0,07 V lenne.
Ha jol emlékszem nekem a táppal kellett büvészkedni, mert ahogy a rajzon is van, teljesen különállo tápot kaptak a müszerek, de a GND-t valahova máshova is oda kellett vezetni.
(#) Alex2 válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 16, 2025 /

A műszer alapállásban 10A-t mér. A beépített sönt 10 mΩ-os, így 100mV esik rajta. Ennyi a műszer/sönt méréshatára 10A esetén. A söntön eső feszültséget az LM358 erősíti fel a µC-nek szükséges értékre.
Így a 100A/75mV-os sönt ha nem is jó értéket, de a műszer által használható értéket ad vissza.
Ezért javasoltam a mérést, mert az a biztos. A kínai kütyüknél simán lehet jelentős eltérés a belsőben, ha épp az volt kéznél.
(#) tamaaska2 válasza Alex2 hozzászólására (») Ápr 16, 2025 /

Méricskéltem párat bocsánat a kinézetért de most így sikerült gyorsan frissen. Találtam még egy 50A/75mV söntöt akkor már azzal is mértem.Hát az eredmény nem megnyugtató szerintem hiába rendeltem együtt a műszerrel a söntöt nem hozzá való.Ellenálásukat nem tudom sajnos megmérni. És még a gyárto honlapján se találok róla adatot.
(#) proli007 válasza tamaaska2 hozzászólására (») Ápr 16, 2025 /

Már hogy ne tudnád megmérni! Van tápod, ráteszel egy terhelést és mV-ot mérsz rajta. Na bumm, ha nem lesz teljesen pontos, úgy is lehet az LM358 erősítését állítani. (Egyébként egy LM358 nem is való, erre a célra.)
(#) Alkotó válasza tamaaska2 hozzászólására (») Ápr 16, 2025 /

Ha tudod mekkora áram hatására mennyi lesz a rajta eső feszültség, akkor már nem is kell mérni. Egy osztással is megkapod az ellenállását.
De ha kétkednél a megadott értékekben, akkor a mérés tudja tisztázni a viszonyokat.
(#) tamaaska2 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 16, 2025 / 1

Pedig ezekben a műszerekben ezt használják és szerintem csináltak belőle jó pár darabot.
(#) tamaaska2 válasza tamaaska2 hozzászólására (») Ápr 16, 2025 /

Régebben vettem ezeket a műszereket ,szerintem a Hestor-ból most is árúlják és ugyanezzel a jelzéssel a söntön.
(#) proli007 válasza tamaaska2 hozzászólására (») Ápr 16, 2025 /

Én ezzel tisztában vagyok, meg szeretem is az LM358-at, főleg az ára miatt. De egy 5mV-os offset-ű OPA nem való méréshez egy 75mV-os sönthöz. Látható is, hogy a sönt feszültsége 4mV-al fel van emelve és vélhetően szoftverből visszakompenzálva. Csak ha az erősítés is változtatható, akkor ennek hatása változhat.

Ez elég érdekes, mert a két műszer belső söntje 50 mΩ-ra jön ki, ha az általuk mutatott árammal számolok, de a lakatfogó esetén is nagyjából ennyi.
Viszont emiatt a két külső sönt biztos nem jó ehhez a két műszerhez, mert túl kicsi rajtuk a fesz. esés (75mV). A műszer ~500mV esetén mutatna 10A-t (v. 100A-t külső sönttel).
A műszereken eső feszt. hol mérted? A kettes csatlakozón vagy közvetlen a belső söntön?
Egyébként lehet, azért mutatnak többet, mert nem sikerült jól visszaforrasztani és nagyobb lett az átmeneti ellenállás.
Ha viszont 100A/500mV-os külső söntöt használnál, az a mért áramkört is nagyon befolyásolná, a sönt is sok naftát elvenne és melegedne (100A*0,5V=50W).
Ha meg ezeket szeretnéd használni, ezekkel a műszerekkel, akkor át kellene alakítani a műszert és az erősítés növelése miatt a proli0007 által említett ofszet is még jobban beleszólna a mérésbe.

A HEStore-nál kapható verzió ahhoz a külső sönthöz van tervezve.
A tieid nem.
(#) tamaaska2 válasza Alex2 hozzászólására (») Ápr 16, 2025 /

Úgy emlékszem én is ott vettem és együtt a müszerrel a söntöt. Az enyém is FL-2 és amit most árulnak annak a képén is FL-2 van .Kíváncsiságból rendelni fogok újra egy szettet.Meg Kínából is. Vagy tudtok valami job megoldást ajánlani max 100amper és 20v mérésére?
(#) Massawa válasza tamaaska2 hozzászólására (») Csü, 10:05 /

Te ez pofon egyszerü ott van az orrod elött, csak lehet, hogy nem az amperméröt kell használnod, hanem a felsö displayt ami a voltokat méri. A söntön a feszültség jelenti az áramot.
A hozzászólás módosítva: Csü, 10:06
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Csü, 10:23 /

Nagyságrendileg 100 A / 75 mV söntről beszélünk, a feszültségmérő rész tartományától igencsak távol áll ez az érzékenység.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Csü, 10:25 /

És az gond oda egy lineáris erösitöt épiteni ( amugy a modulban is van ilyen). Nehogy már az legyen a gondod, hogy nem tudsz 75 mV-t mérni.
A hozzászólás módosítva: Csü, 10:26
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Csü, 10:33 /

Te írtad, hogy pofonegyszerű, mert a műszer a kezében van, csak jó helyre kell kötni a söntöt. Ha tamaaska2 mérőerősítőt szeretne építeni, olyan kérdést tett volna fel. Nem (jól) működő feszültség- és árammérő panelműszerről van szó.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Csü, 10:50 /

Feltételeztem, hogy egy elektrotechnikai forumon ez természetes. Az a lineáris erösitö ott van a modulban csak ki kell találni, hogyan kell használni.
(#) ktamas66 válasza tamaaska2 hozzászólására (») Csü, 19:29 /

Fogsz egy elemet, ellenállásból és potiból csinálsz egy osztót 75mV-ra. Ezt kötöd a sönt bemenetre, sönt nélkül. Ilyenkor kellene 100-at mutatnia a műszernek. Attól függően mit mutat valójában kell kitalálni mi a teendő az erősítővel.
(#) Alex2 válasza ktamas66 hozzászólására (») Csü, 22:48 /

A korábban belinkelt mérései szerint 500mV az árammérő végkitéréséhez (10A) tartozó feszültség.
A 75mV-ra ~1,5A-t fog mutatni.
Egyébként az, hogy nem ehhez tartozik a sönt, az is alátámasztja, hogy mindkét panelműszerben benne van a belső sönt. Ha külső sönthöz készült volna, nem raktak volna bele söntöt.
(#) SKY válasza tamaaska2 hozzászólására (») Szo, 21:04 /

Mekkora feszültséget kaphatnak maximum ezek a voltmérők? Úgy jártam, hogy egy épített tápban 35VDC áll elő, amire kötni kellett volna a kijelzőket. Ezt elbírják még, vagy mindenképpen kiegészítő DCDC kell? Van v1-es és 2-es verzióm is.
Valamint a max áramfelvételét tudjátok? Talán egy soros 5V körüli zener is megteszi.
(#) Alex2 válasza SKY hozzászólására (») Szo, 22:20 /

A hozzákapott doksiban benne van.
Amiről itt most szó van, az DC4-28V tápfeszültséggel működik, de 5-12V között célszerű használni, hogy ne melegedjen. 78L12-essel lehet leszabályozni a tápját.
Persze ügyelni kell, hogy a táp földje és az árammérő földje közös. Tehát csak a föld/negatív ágban lehet áramot mérni vele.
(#) SKY válasza Alex2 hozzászólására (») Vas, 9:27 /

Papír? A ferdeszeműek nem küldtek hozzá... lehet hogy bírna többet is, ha olyanok a kondik benne meg az IC, de mindegy nem kockáztatok.
Ez az 1es verzió amiben beépített sönt van huzalból. A képen látható megoldást találtam ki, úgy tűnik nem lesz vele gond. Eddig max 8,7mA áramot mértem 30 világító szegmensre. 43 van összesen, az arányosan is csak 12,5mA ami a zeneren 0,15W. Bőven elbírja, de lemehetnék 8,2V-os zenerig.

Egyedül az a probléma, hogy a tápomban van egy DCDC konverter, ami a negatív oldali söntre szabályoz, a kijelző árama meg így átfolyik rajta. De ezt a szabályzást csak 0,1A-es nagyságrendben használnám, pár mA nem visz bele nagy hibát, a kiegészítő tápkondi meg remélhetőleg elnyomja a szegmensek változását.

*Amúgy a 7812 és 78L12 határeset, mert 18V-os kimenőig csak 35VDC bemenetet viselnek el és ez már az absolute maximum rating. Esetleg egy 7820 vagy 7824 típus használható hozzá.
A hozzászólás módosítva: Vas, 9:33
(#) Alex2 válasza SKY hozzászólására (») Vas, 12:48 /

Idézet:
„Papír? A ferdeszeműek nem küldtek hozzá..”

Az oldal, ahonnan vetted szokott tartalmazni leírást, méreteket, kapcs. rajzot.

Lehet LM317-est is használni, az 40V-ig elmegy és van HV változata talán 60V-ig.
Műszer elé nem raknék zenert, mert nem elég stabil.
(#) SKY válasza Alex2 hozzászólására (») Vas, 15:20 /

Ebayon vettem évekkel ezelőtt, ott talán volt pár kép a bekötéshez. Hestore-ban is csak egyetlen bekötési rajz van független táppal, azon kívül a modulshopból vettem most pár V2-est, azokhoz sincs semmi a műszaki adatokon kívül.

Szerintem ehhez bőven jó a zener, a táp is a fix ág, nem pedig a szabályozott kimeneti. Van belső referenciája, az nem mászhat el nagyon. A táp változása nagyságrendileg kisebb hatással lehetne a referenciára, főleg úgy hogy alapból széles tápfeszültségről működhet.
A tájékoztatáson kívül nem kell másra, a feszültség még csak pontos, de az áramot nem mindegyiken lehet pontosan beállítani, pl. 4,03/4,01-et mértem lakatfogóval és dmm-el, de a mérőt csak 4,1-ig lehet levenni, ez a potméter alsó állása.
(#) Alex2 válasza SKY hozzászólására (») Vas, 16:19 /

A söntre próbálj meg egy kis plusz ónt ráforrasztani, hogy vastagabb legyen, akkor lehet, lejjebb megy a mért érték, ha a trimerrel nem.
A nagyobb táp.feszhez nekem ez a figyelmeztetés van: The instrument can work in dc4-28v, but it will be hot when it is above 12V and reduce the accuracy and life. Please use 5-12V power supply.
A hozzászólás módosítva: Vas, 16:22
(#) SKY válasza Alex2 hozzászólására (») Vas, 17:07 /

Ezt jó tudni, sehol nem láttam leírva!
Ezek a V2-esek a fix tápomban (24/12/5V), vagyis ezekben ellenállás van, nem tudom beónozni. Az 5V-on kicsit gyengén világít, de elfogadható. A problémás a 24V-on van, lehet hogy a pontatlanság oka tényleg a magasabb feszültség... majd ha egyszer szétszedem, kipróbálom ezt is zenerrel, hátha pontosabb lesz.
Következő: »»   10 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem