Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Az R18 1k ellenállás növelésével növelhető az erősítés , másik ellenállást nem kell változtatni , de akkor a C11 is változik , kicsit csökkenteni kéne .
köszi!
Feri, az 1. trióda "alsó" katódellenállása. 220 Ohm , tehát kb. 1/-a jut a katódra. Ha az 1 k-t kicseréled 2,2k ra, akkor kb megduplázódik az érzékenység. A párhuzamos kondit is arányosan csökkentsd!
Szerk: CHZ gyorsabb volt.
HELP! Segítsetek!
Szóval 6p45c vagy ha jobban tetszik akkor 6p45s. Táp 500V, Pki 15W. Ra 1600 ohm, Zh 8 ohm. Fa 25 Hz. Kell-e ilyen alacsony primer impedanciánál a teekercset szétosztani? A szekundert kell-e többfelé osztani vagy elég ha vastag huzalt használok? A trafó 6.5 cm2, hálózati trafó volt, 0.2-es légrést szeretnék hozzá. Remélem minden adatot megadtam. Lehet ezt a csövet kisebb feszültségre is beállítani? Az 500 volt ilyesztően hangzik...
vagyis 1n-ra kell a kondit csökenteni,ha 2.2kra nővelem az ellenállást, igy számitásaim alapján 4.54-ről 9-re emelkedik a jelerősités! Ugyabb kérdésem,hogy ez nem fogja e jelentősen megváltoztani a freki átvitelt!
Osztott tekercselés kell ide is !
A vasmag kicsi lesz ! A táp is sok , föleg a megadott Ra-hoz viszonyítva , nagyobb Ra -val kellene számolni ebben az esetben..
Hát akkor kezdhetek új trafókat keresni...
Az adatokat a svetlana katalógus adta, lehet h valamit nem vettem figyelembe... Igazából direkt kicsi impedanciás csövet keresek a trafó miatt... Lehet h ez a cső nem az, csak a 0.5 Amperes anódáram tetszett meg benne
Ebből az adatlapból hogy kell még normális munkapontokat felvenni ahol még jó hangja van a csőnek? Anódellenállásra jó lenne az 1600 ohm, a táp meg max 310 v. Be lehet ezt így állítani? Nem értek még annyira hozzá sajos...
Kapcsolásod van már hozzá ?
A katalógusban megadott teljesítmény a kimenő veszteségei nélkül számított adat , nagy torzítás mellett , tehát az nem jön össze . A cső nem lenne rossz , de megfelelő beállításban , jól méretezett kimenővel lesz jó csak . 25Hz-re főleg SE -hez 6,5 cm2 vas igen kicsi , nem is teljesülhet ez az átvitel. Ha magsátvitel nem lényeges akkor nem kell osztani ....
No igen...ez már nem is előfok,ez egy ékszer.azt meg sem kérdezem,hány munkaórát fektettél bele...de az eredmény parádés.gratula!
én is próbáltam elhagyni a meghajtó fokozatot,mindkét kapcs-nál megejtettem ezt a próbát,de nálam a hangkép "összeomlott",ványadt,sávhatárolt lett,csak karikatúrája önmagának.szerintem szükséges vmi kimenő fokozat(bár nem kétlem,h nálad bevált),már csak azért is,mivel a katódellenállásról visszük ki a jelet,de innen indul el a visszacsatolás is,-a terhelőimp.bekavarhat,stb.aztán abban is lehet vmi filozófia,h az ARC-nél a két fokozat teljesen azonos(vcs-t kivéve),holott a végét SOKKAL egyszerűbben is megoldhatták volna,pl.2,de akár 1 csővel is.(SRPP).hogy mégis így tervezték,ebben van vmi tudatos koncepció,de magyarázatot nem tudok... ma már igen kevesen hallgatnak bakelitet,bár a komolyzene még mindig LP-ről szól a leghitelesebben. :yes:
ezt találtam én is hozzá, csak itt nincsenek adatok a kimenő impedanciájához. Pontosan ilyen vasat sajnos nem tudok szerezni, ezért kellene átméretezni. A 10W is elég lenne.
Vagy inkább próbáljam meg ezt? Itt megvan minden adat
Ez a cső az egyik legjobb választás.számolatlan sok kapcsolásban alkalmaztam,mindig "hozta magát".a légrésből következik,h együtemre akarod.(gondolom) ezzel csak annyi a gond,h nem lesz jó hangja.triódába ezt a típust nem lehet kötni,mivel a g2 nem mehet 200(de inkább160)volt fölé.efölött hajlamos a megfutásra.ilyenkor az "enhanced"kapcsolás jöhet szóba.15W-ra mindenképp kell az 500 volt,még így is feszített üzemmódban jár.12-13W reálisan kivehető.marad inkább az ellenütem,de ha a trafó nem középleágazásos,akkor....ez a 22"-es csapdája.a munkapont nem kritikus,ésszerű határok között ez a cső mindig teljesít.a tekercset minden esetben osztani(rétegezni)kell,-jobban,vagy kevésbé.legalábbis,ha minőséget akarsz... de a 6.5cm2 kevésnek tűnik.úgy 100VA kellene(10cm2)
Akkor nem marad más hátra mint hogy szerezzek másik trafót. Honnan tudok esetleg új vasmagot szerezni? Vagy inkább próbáljak meg internetről beszerezni, esetleg kibontani valamiből?
A második rajz (gif file) bíztatóbbnak tűnik,ez nekem is megvan,de nem építettem meg.ez a kapcs.viszont nem a legegyszerűbb eset.ha be tudod szerezni az alk.részeket hozzá,inkább ajánlanám,de 15W-od nem lesz belőle,márcsak az anódfesz miatt sem.úgy 5-6W inkább.a balsiker elkerülése érdekében KEZDENI vmi egyszerűbbel érdemes.
Szeretnék mindenképpen legalább olyan jó hangot kihozni mint a sony erősítőmből. Lehet h elsőre ez egy kicsit nagy vállalkozás, de majd csak sikerül. Igazából nem értek hozzá így nem is látom a dolog korlátait.
Kisebb teljesítményre esetleg jó a 6.5 cm? Mondjuk 10 w-ra? A terminálfórumos képletek alapján sikerült egy kimenőt megterveznem, igaz h az alsó határfreki 50 Hz-lett, arra a képletek alapján jónak bizonyult. A valóságban is megfelelő lehet 50 Hz-re?
El 84-el építettem már erősítőt, ott a kimenőtrafó egy tv-ből származott. Csak azt meg át kellett volna igazából tekercselni a 8 ohmos hangszóróhoz.
Csak most egy olyat szeretnék építeni ami megéri a belefektetett munkát és pénzt
Szóval akkor mindenképpen csak ellenütemű erősítőben lehet ezt a csövet kihasználni. Erre van egyszerű rajzod? Még csak két csövem van, de ha megéri a befektetett több alkatrészt akkor veszek még két csövet.
50Hz szerintem nem elég alacsony. Inkább 20Hz alá válaszd, hogy szép mélyek is legyenek ne csak ciripeljen.
Én még mai is gyűjtöm és használom is a bakelitet.
Két ilyenen van szerencsém hallgatni őket. Bár leginkább EP-ket nem LP-ket, és inkább a 70-es évek zenéit. Ezért ha egyszer elkészülök a végfokkal nekilátok majd egy csöves RIAA-nak is vonalszintű kimenettel.
Köszönöm az elismerést .
Nekem nem okozott gondot a vonali rész hiánya , gondolom az ARC azért tervezte így , mert nem csak phono , hanem komplett előfokot gyártott hangerő és bement választóval egyben , érzéketlenebb végfokok meghajtására is alkalmas és akár hosszabb IC kábelt is elvisel Katódból jól kihajtja a csöves végfokom , pontosan ideális kimenő szinttel , 0,75 V a bemeneti érzékenysége /100K
Ez a rajz nem rossz , 10W -hoz kellene min. 12-14 cm2 vas , sima lemezes esetben .SM85B is nagyon jó lenne .
Rajzon meg van a kimenő terve is , abból minden adat visszaszámítható .
Sziasztok!
Abban a bizonyos Piccolo(1db PCL86) kapcsolásban a táp secunder oldalára egy 100mA-es bizti van téve, megtudja mondani valaki hogy kb. mekkora áramerősséggel mehet? Úgyértem mennyit használ ebből a 100-as korlátból. Én 70-80mA -re tippelek. Illetve lehet hülye kérdés, de nem tudom: A PCL86 közvetett vagy közvetlen fűtésű?(Szerintem az előbbi de nem tudom :nemtudom: ) Illetve kaphatnék példát mindkettőre? köszi
Ricsi, a tuti az ha felhívod őket 06-1-280-25-00. Belépő természetesen nincs ha csak magamfajta bámészkodó-vásárló vagy. Az árúsítással nem tudom mi az ábra de majd arra is választ kapsz tőlük (igazából a portás veszi fel a telefont, a néni olyan kedves hogy ha személyesen kérdeznéd zserbóval kínálna, ellenben a bácsi elköszönés nélkűl b@ssza rád a telefont, mindegy az infót így is úgy is megkapod.) Ha problémás az odajutás és csak egyet választhatsz akkor mindrenképpen a nosztalgia találkozósat ajánlom mert az tutira nagy börze. A többi vagy kicsi ami még egyáltalán nem rossz csak sokkal kevesebb gyönyörű csöves rádiót látsz, de van apró is (ha mondjuk más városban vagy országban is ugyanekkor van megrendezve és oda csábúl a csöves kofa) amire nem igazán érdemes elmenni. Hogy milyen eladó dolgok vannak ott...? MINDEN!
Idézet: „Illetve lehet hülye kérdés, de nem tudom: A PCL86 közvetett vagy közvetlen fűtésű?(Szerintem az előbbi de nem tudom ) Illetve kaphatnék példát mindkettőre?” Manapság már elég ritka jószág a közvetlen fűtésű cső. A P(E)CL86-os közvetett fűtésű, hisz a trióda, és pentóda katódja külön van kivezetve, miközben a fűtés is csak 2 kivezetést foglal. Tehát egy fűtéskör van, ami mind a 2 részt fűti, és a katódok ettől - villamosan - el vannak szigetelve. Közvetlen fűtésű - a mi felhasználási gyakorlatunkban - az AZ1-4-21. Itt maga a fűtőszál a katód. De ilyenek kivétel nélkül a telepes csövek is. A kis teljesítményű típusokat szigorúan sima egyenárammal kell fűteni, mert a fűtőszál kis hőtehetetlensége miatt a hőmérséklete valamelyest leköveti a a váltakozóáram pillanatnyi munkavégző képességét.
Anyit tudtam csak eddig, hogy a közvetettnél a fűtőszálat behúzták egy csőbe, és igy az egész felületén egyenletesen "jöttek ki" az elektronok.
Köszönöm
Igazából a közvetett fűtés megjelenése a váltakozóáramú hálózatok terjedése miatt következett be. A fűtőszálakat "csőbehúzták", és a nagy hőtehetetlenségű katódcsöveket akár félhullámmal is lehetett fűteni, az sem okozott problémát.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |