Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény szabályozás be/ki kapcsolgatással
Lapozás: OK   1 / 2
(#) skynetpro hozzászólása Jún 5, 2006 /
 
Sziasztok!
Az a gondom, h. van egy 60W-os pákám és sajnos szvsz túl forró, mert ha megy ~5perce, akkor szét tudja égetni a panelt, megrongálja a vezetőpályákat, stb.
szóval szeretnék kérni tőletek egy olyan kapcsolást, ami 12V-t (relét) tud kapcsolgatni úgy, hogy egy potival beállítom azt, h. mennyi időre kapcsoljon be pl. egy perc alatt. mert ha mondjuk a felére csökkentem a teljesítmény átlagát és úgy pont tartja a saját hőfokát, akkor úgyhagyom. Gondoltam hőfokszabályzóra, de szvsz túl bonyolult.
egy 555-ös időzítőáramkörre gondoltam, v. egy sima astabil multivibrátorra de szeretném ha segítenétek.
köszi
(#) sirály12 válasza skynetpro hozzászólására (») Jún 5, 2006 /
 
Szerintem viszont mégis hőfokszabályzót kellene építened, gondolj egy kicsit bele: ha naturban beállítod, hogy tartsa a hőfokát, akkor amint elkezdessz vele dolgozni, minthogy olyankor hőelvonás van a páka hegyéről (olvasztod a forrasztóónt), az jobban ki fog hűlni a kelleténél, vagyis nem fogja tartani a beállított hőfokot. hidd el nem olyan bonyolult az a hőfokszabályzó.
(#) skynetpro válasza sirály12 hozzászólására (») Jún 5, 2006 /
 
termisztorral? hmmm
van rá rajzod?
(#) Chip válasza skynetpro hozzászólására (») Jún 5, 2006 /
 
Szia!

Szerintem, ha kapsz egy jó kis hőfokszabályzós rajzot, akkor természetesen használd azt,de a te elképzelésed is jó, csak a relével lehet kis gond.
Mert ugye kihülhetne a páka, ahogy sirály12 írja.

Ugyanakkor, ha a be és ki-kapcsolás ideje is rövid (pl. mp-ek, vagy mégrövidebb), akkor nem lesz bajod a kihüléssel sem, csak megőrülsz majd a relé hangjától....másszóval elméletileg teljesen jó az impuzus-hossz szabályzás,de gyakorlatilag inkább tirisztorral v. triakkal v. tranzisztorral, szilárdtest-relével.. lenne jobb. (bár rajzom nincs)
(#) Sebi válasza skynetpro hozzászólására (») Jún 6, 2006 /
 
Bármit tudunk Neked rajzolni ami elektronika , de az alapvető gond a hőérzékelés megoldása a fent említettek miatt. Tehát először is mechanikailag meg kell oldanod a hőérzékelő elhelyezését a hegyhez minél közelebb. A konkrét rajzhoz nekem mindössze a szenzor ellenállásértékére van szükségem. A relét nem javaslom, a megoldás triac, feltéve hogy nem tervezed az akkumulátoros üzemeltetést.
Amúgy a Weller forrasztóállomás is ki-be kapcsolgat egy triac-kal-
(#) skynetpro válasza Sebi hozzászólására (») Jún 6, 2006 /
 
az a baj, hogy nagyon forró. nem tudok rárögzíteni szinte semmit, mert még a rézdrót is elég 10 perc alatt, forrasztás meg természetesen megolvad, hisz az a dolga
Valami bimetallos külyüre is gondoltam, de azzal is csak a rögzítés a baj.
a hegytől messze meg nem követi a hegy hőmérsékletét
Valami izom drót kellene, ami nem ég el... rozsdamentes acél, v. krómacél, az elég jól bírja (simson leömlő)
akkor kell egy hőérzékelő, amit a hegyhez minél közelebb teszek és kell egy elektronika neki...
tehát?
(#) mex válasza skynetpro hozzászólására (») Jún 6, 2006 /
 
Ha már mindenképp azt a pákát akarod szabályozhatóvá tenni akkor egy használaton kivüli gáztúzhelyből vagy vizmelegitőből kiszerelt hőelemet kell szerezned ezt rá tudod erősiteni a hegyre,nem is ég el. Viszont meg kell röviditeni,ez már viszonylag egyszerú. Ezek után a kijövő jelet le kell zárni egy kis értékű ellenállással,pl 1 ohm. Az ellenálláson eső feszültséget kell figyelni egy hiszterézises komparátorral ami vezérli az elektronikus kapcsolót,célszerűen triakot. Mindenesetre elég sok munka,körúltekintően kell megcsinálni a hálózati fesz miatt, szóval nem tudom ,hogy megéri-e?
(#) tatabike válasza skynetpro hozzászólására (») Jún 7, 2006 /
 
Esetleg még azt lehet csinálni, hogy nem muszáj oda tenni a hőérzékelőt, ahol a legmelegebb a páka. Mert ugye pl. a szobatermosztát sem a vízhőfokot méri, ami a radiátorban van, hanem a szoba levegőjét, ami kisebb, és ahhoz képest állítja a vízhőfokot. Tehát ha találsz olyan helyet a pákán, ami mondjuk nem a legmelegebb, de melegszik az is a heggyel együtt, ott is vehetsz le jelet, és ahhoz képest ki lehet kísérletezni, hogy pl. az adott hely ha 60 fokos, akkor a páka hegye 200, vagy valami ilyesmi....
(#) Stefan válasza tatabike hozzászólására (») Jún 7, 2006 /
 
ha ilyesmi pakad van amit aranylag szet lehet szedni meglehetne probalni oda berakni egy termisztort
kerdes hogy mennyire erezne meg hogy a paka vege hidegebb de ha eleg precizen betudod allitani lehet hogy mukodne...

paka.GIF
    
(#) Stefan válasza Stefan hozzászólására (») Jún 7, 2006 /
 
legrosszabb esetben marad a megszakitos hosszabbito meg a pohar viz
(#) toto válasza Stefan hozzászólására (») Jún 7, 2006 /
 
Korábban én is végigjátszottam magamban gondolatban ezt a "meglévő pákához hőfokszabályzót szerelni" dolgot, de lemondtam róla. Azért, mert nagy kókányolás lett volna, és nem lett volna eléggé esztétikus és használható: a termisztort szerintem el lehet felejteni, mert ezek általában félvezetőkből vannak, amik ugye 150-200 fok felett meghalnak (bár katalógusban láttam már 300 fokost is ). Az egyik megoldás a hőelem, amihez elktronika kell, mondjuk egy triac-kal kapcsolgatva. Lehet venni neten 1790 forintért 24 voltos, hőelemes pákát, amihez egy 24 voltos trafóra is szükség van, de finom forrasztásra is jó. Ha ragaszkodsz a meglévő pákához, akkor fentebb jól összefoglalták a lehetőségeket. Hallottam olyanról is, hogy valaki egy diódával sorbakapcsolta a pákát, és mindjárt nem fűtött annyira. Persze ki kell próbálni, hogy a lcsökkentett hő elegendő-e.
(#) skynetpro válasza toto hozzászólására (») Jún 7, 2006 /
 
Ha találok olcsón szabályzós pákát, akkor asszem benevezek egyre...
Csak ahol körbeérdeklődtem, mindenhol azt modták, 8000 alatt nincs semmilyen szabályzós páka. Nem Weller forrasztóállomásra gondoltam, csak ne legyen melegebb x foknál.
már bánom, h. 2500ért tavaly megvettem ezt a magyar pákát.
(#) tatabike válasza skynetpro hozzászólására (») Jún 7, 2006 /
 
12 voltos a páka? Ha esetleg 9 voltról hajtod meg? Akkor lehet, hogy nem lenne annyira forró, de még elég a forrasztáshoz.... Ha meg 230 voltos, akkor egy fázishasítós okossággal be lehetne állítani a cuccot, az is nagyon egyszerű...
(#) skynetpro válasza tatabike hozzászólására (») Jún 7, 2006 /
 
???
230V-ról megy, ja.
fázishasítós? tegyek bele egy diódát? -> 30W ???
(#) tatabike válasza skynetpro hozzászólására (») Jún 7, 2006 / 4
 
Hát, akkor valami ilyesmire gondoltam, mintEZ itt, csak az izzó helyére a pákát teszed.
(#) tatabike válasza tatabike hozzászólására (») Jún 7, 2006 /
 
Tapasztaltabb társaim meg tudják mondani, helyettesíthető-e a páka az izzóval? Szerintem igen, mert mindegyik ohmos ellenállású fogyasztó, ha nem tévedek... meg létezik ilyenből olyan is, ami 230VAC/2000W-ot bír, pl. fűtőtest szabályozására, akkor gondolom egy 60W-os páka nem okozhat gondot, a potméterrel meg ki lehet kísérletezni kábé 10 perc alatt, hogy melyik a jó hőfok, aztán akár fix ellenállatokból állandóra lehet csinálni, ha megvan az osztó értéke...
(#) skynetpro válasza tatabike hozzászólására (») Jún 7, 2006 /
 
Köszi!!! ez jónak tűnik!
A páka 60 wattos, tehát tutkó elbírja
én is gondoltam rá hogy a páka ellenállását kellene mérni, de ez kell tényleg, kösz!!!
(#) toto válasza skynetpro hozzászólására (») Jún 7, 2006 /
 
http://net-market.hu/elektroart/
Itt van 24v/48W hőelemes páka 1790 forintért.
Ehhez még kell 24 voltos trafó és vezérlőelektronika is.
Most nem találtam az oldalon, de mintha régebben láttam volna itt egyben az egészet kb. 12.000 forintért. Egy potméterrel szabályozható kb. 180-450 fok között a hőmérséklet.
3 méretű hegyet lehet venni hozzá. Én is most készülök venni egyet, ismerősök szerint jó a páka.
Az elektronika kapcs.rajza benne volt a Hobbi Elektronika 2003/8-ban.
Elektronikus ák-ök forrasztásához egyébként nem nagyon ajánlanak 230 voltos pákát, ezekhez jobbak a 24 voltosak.(gondolom a kapacitíven csatolt feszültségek kinyírhatják a CMOS-okat).
(#) tatabike válasza skynetpro hozzászólására (») Jún 8, 2006 /
 
Örülök, ha tudtam segíteni. Remélem így már jobb lesz a pákád...
(#) Stanford válasza tatabike hozzászólására (») Aug 16, 2006 /
 
Sziasztok!

Már régóta olvasója vagyok a fórumoknak, és eddig meg is találtam mindent, ami csak kérdésként felmerült az otthoni barkácsolásom közben. Azonban most előjött egy olyan, amire ebben a topicban talán megvan már a válasz, de azért szeretnék biztosra menni.

Nekem is teljesítmény szabályozásra lenne szükségem, csak nekem a fogyasztóm nem csak ohmikus, hanem induktív is.

Készítettem egy szerszámot, amiben van egy elektromágnes, és azt kellene szabályozható áramerősséggel táplálni. Mivel minegy volt, hogy egyen v váltó árammal vezérlem-e, én maradtam a hálózati váltóáramnál, amit trafóval letranszfomáltam 12V-ra. Úgy mértem, hogy ilyen kürölmények között kb 8-10 A áramot vesz fel az elektromágnes tekercse. Ezt szeretném szabályozhatóra megoldani.

A kérdésem az volna, hogy jó-e a topicban említett kapcsolási rajz ennek az elektromágnesnek a meghajtására is? Ha nem, akkor pedig hogyan lehetne kiegészíteni, hogy jó legyen? Előre is köszönöm mindenkinek!
(#) vicsys válasza Stanford hozzászólására (») Aug 16, 2006 /
 
Szerintem a legegyszerűbben kivitelezhető megoldás egy SSR (szilárdtest relével) lehetne. Láttam 25A-es típust belőle. Ha ennek a bemenetét megtoldod 1 PWM-el (555) akkor kész is a berendezésed. Jah, és az előnye az, hogy galvanikusan le van választva a gyengeáramú rész.
(#) Stanford válasza vicsys hozzászólására (») Aug 16, 2006 /
 
Köszönöm szépen a gyors reagálásod, de sajna nem mindent értek, amit itt leírtál. Lehetne, hogy egy kicsit kifejtsd a
Idézet:
„1 PWM-el (555)”
megjegyzésedet?
(#) bbatka válasza Stanford hozzászólására (») Aug 16, 2006 /
 
Az induktív terhelések melegszenek hagyományos teljesítményszabályzás hatására. Van egy leírásom az átalakítás módjáról. Délután megkeresem és felteszem ide.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Aug 16, 2006 /
 
Ezt érdemes elolvasni. Bocsi ! Kicsit nagy a mérete.
(#) Stanford válasza bbatka hozzászólására (») Aug 16, 2006 /
 
Nagyon köszönöm, elolvasom, és jelzek, hogy jó-e!
(#) Stanford válasza bbatka hozzászólására (») Aug 16, 2006 /
 
Nos. Áttanulmányoztam a cikket, amit küldtél, de azt hiszem, hogy nekem ohmikus komponense a szerszámomnak alig van, és a cikkben azt írták, hogy ebben az esetben inkább ne használjuk az ic-t mert folyamatosan kikapcsolja a rákötött berendezést.

Azonban nagyon tanulságos dolog volt olvasni. Közben azért sokminden tisztázódott bennem, és lehet, hogy a táplálást fogom megváltoztatni egyenáramúra, amit aztán már egy ellenállással is szabályozhatok (bár azt hiszem, hogy melegedni fog mint az állat mert ugye 12V-on 8-10A ....)

Szeretném azért megtudni, hogy egy tisztán (vagy majdnem tisztán) induktív fogyasztót hogyan lehetne szabályozni?

Ja! és azért, hogy ne keljen rébuszokban beszélnem, felteszem a szerszám leírását.
(#) _JANI_ válasza Stanford hozzászólására (») Aug 16, 2006 /
 
Egy 12V, 10A-s trafó (AC-n (esetleg DC-re szűrve)) prímer oldali, fázishasításos-teljesítményszabályzással szerintem megoldható a problémád. Erre is van példa ITT!!!
Egy próbát szerintem megér!
(#) Stanford válasza _JANI_ hozzászólására (») Aug 17, 2006 /
 
Nem lesz vele probléma, hogy a trafó induktívan terheli? Vagy akkor mostmár kicsit ossze vagyok kavarodva...
(#) bbatka válasza Stanford hozzászólására (») Aug 17, 2006 /
 
A kapcsolások között van egy Pic-es fényerőszabályzó. A program írása során a tesztet egy 12V-os halogénízzós asztali lámpával végeztem. Bizony a trafója jobban melegedett mintha szabályzás nélkül hálózati feszültségre dugtam volna. Ettől függetlenül a fényerőszabályzás müködött rendesen, csak a megnőt veszteség hővé alakult.
Jani azt mondja, hogy a lüktető egyenáramot kellene fázishasítással szabályozni.
A másik módszer a PWM lehetne. Ellenben ekkor pufferkondit kell használnod, ami ekkora áram esetén min.10000uF. Ebben az esetben természetesen minél kisebb átmeneti ellenállású Mosfetet használsz.
Én Jani módszerét választanám.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Aug 17, 2006 /
 
Visszatérve a fényerőszabályzómra. Az első program beégetése után meglepve tapasztaltam hogy az asztali lámpám csak fél fényerővel ég. El kezdtem vizsgálni a dolgot aztán rájöttem hogy a programba egy kis hiba csúszott. A Pic csak minden második félhullámot gyújtotta be. Ez tulajdonképpen egy egyenfeszültségű teljesítmény szabályzásra sikeredett, csak fél teljesítménnyel.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem