Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hello
Az LM324-ben ha csak az egyik komparátort akarom használni, akkor a többit be kell kötni valahova, hogy ne zavarják be az áramkört? Üdv.
ha lábait nem kötöd be akkor, hogy zavarnák a kész áramkört? Ha több műv. erősítő egy tokban van belül nincs köztük kapcsolat.
Tipikus trafó + egyenirányító+puffer adapter. Nincs benne stabilizátor. A nagy belső ellenállásán terhelés hatására sok feszültség esik, ezért úgy méretezik, hogy a névleges terhelésnél a kapocsfeszültsége legyen a megadott környékén. Te, gondolom, üresjárásban mérted. Sokmindenre nem jó, építeni kell hozzá egy stabilizátort.
Azért ezt gondold át még egyszer! Nem szeretem ha "vak vezet világtalant", bármennyire is biztos a vak az igazában!
Ráadásul fellengzően visszakérdezel, hogy mégis hogy zavarhatná. Majd ha olyan áramkört építesz, akkor majd bizony rájössz. Először is, van kapcsolat tokon belül, mégpedig a tápfeszültség biztosan! Másodszor pedig: igenis okozhat gondot az, hogyha a tok többi elemének szabadon van hagyva a lába!! Persze nem azt mondom hogyha nem köti be, akkor garantáltan nem fog működni az áramköre. De ez határozottan egy zavarforrás. Üdv.!
Hi! Az lenne a kérdése kedves Szakik.Hogy mit lehetne tenni akkor az általam épitett pmr-hez való kézibeszélő illetve hangszóró hangszórója halk max hangon is??Tudtok javasolni valami megoldást?Én arra gondoltam hogy valami pár w-os műveleti erősitővel segitek rajta de nem tudom hogy jó lenne-e.Köszi a válaszokat előre is
üdv. Roberto
Hello!
Logikai áramkörök megértéséhez egy oldal :Bővebben: Link Kipróbálhatjuk minek mi lesz a hatása, jó pofa, kezdőknek kiváló tanulási lehetőség.
Sziasztok! Van egy robogó akksim (zselés)! lemerült kb 5V-ra a 12-ről. Menthető még esetleg valahogy vagy újat kell vennem?
Feltöltöd, egy 5W -os helyzetjelző izzóval kisütöd, majd ismét feltöltöd és kiderül.
Attila86, teljesen igazad van, csak kíváncsi voltam figyelsz e. ... ha jól emlékszem múltkor is te voltál aki kijavított...
Bocsánat a félretájékoztatásért m.joco, meg aki elolvasta a hsz-emet. Megyek oszt aaszok... De amúgy azt most sem tudom, hogy zavarhatna be, belerángat a tápba, miközben a levegőben lóg a lába? :lama:
A tokozáson belül a négy műveleti erősítő egymás mellett van kialakítva egy szilícium lapkán. Nagyon picikék, de ettől még ott is vezetősávok vannak. Márpedig ha egymás mellett vezetősávok vannak, akkor köztük kapacitív vagy induktív csatolás jöhet létre. Innentől fogva már nem tekinthetőek egymástól abszolút független áramkörnek.
Sőt, köztük a termikus kapcsolat is elég jó. A másik dolog pedig az, hogy mind a négy OPA ugyan azt a tápfeszültséget kapja.
Cserei Marton vagyok,en is meg csak most megyek 7-be,de azt hiszem tudnek segiteni.En is nagyon szeretem a fizikat es nekem az edesapam villanyszerelo es engem is tanitgatott.Sokat csinaltunk eggyutt.Ha elmondod a kerdeseidet talan tudok valaszolni rajuk!
Kedves Márton!
Üdvözlünk a csapatban! Jó, ha segítőkész vagy a fórumtársakhoz, és ha sokat olvasol itt a HobbiElektronikán, akkor a saját tudásodat is rohamléptekben tudod majd fejleszteni. Viszont, mielőtt válaszolsz 1 kérdésre, érdemes annak dátumát is szemrevételezni. Most éppen egy 3 éves hsz.-ra válaszoltál. Ez már valószínűleg aktualitását vesztette. Inkább friss kérdésekre válaszolj, vagy olyanra, amire még nem érkezett válasz. Egyébként sok sikert kívánok Neked az elektronikában és remélem, mi is tudunk majd segíteni, ha kérdésed merül fel. Üdv!
Köszi szépen a jótanácsot
Szia Márton!
Üdvözöl az elektronika rajongók népes tábora. A beállításoknál is be tudod állítani az "alapértelmezett rendezés" címszó alatt (időben csökkenő). Sok sikert, és remélem, sok kellemes percet töltesz el közöttünk.
Hello
A kérdésem a következő lenne: uaz töltés viszajelzö órát szeretném bekötni de nincs hozá kapcsolási rajzom. Tudna valaki segíteni?
Ha emlékeim nem csalnak, akkor ez egy középállásos árammérő, két kivezetéssel. Ha UAZ-ba akarod bekötni, akkor a régi helyére értelemszerűen, és polaritáshelyesen. Ha más járműre akarod szerelni, akkor a generátor, és akksi közé, de ez esetben csak a töltőáramot mutatja. Ahhoz, hogy a kisütő irányt is mutassa, a fogyasztók áramát is át kell vinni rajta.
Hát ez egy trabant kasznis uaz kombináció
a trabi vezetékezése marad csak hozzá jönnek az extrák víz hőfok olaj nyomás üzemanyag szint töltés óra és úgy szeretném bekötni hogy frankon működjön.
Az biztos, hogy a Winkler a Totalcar-ból rögtön rámozdulna erre a járműre. A generátorról szokott egy 10-mm2 körüli vezeték felmenni az akksira, a + ra. Azonkívül meg kéne nézni, hogy a generátorról viszi-e a fogyasztókra az áramot. Ha igen, akkor ezt a 10-es vezetéket kéne felvinni a műszerhez (és onnan folytatni, az akksi felé), és akkor mutatja mindkét irányban az energiaáramlást. Úgy kell a végeket bekötni, hogy fogyasztásra negatív irányban térjen ki.
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy USB-re csak így simán lehet-e kötni 2db nagyfényerejű fehér ledet? Ha igen, akkor kelle-e elé ellenállás, gondolom kell, olyan 1kohm körül... Ha kettévágom az usb kábelem, akkor hány szál vezetéket találok benne és melyikre kössem? De elsősorban az lenne a kérdés, hogy szabad-e, nem lesz a gépnek semmi baja?
Ha kettévágod akkor lesz benne 4 vezeték.piros és a fekete a táp.piros+ fekete- a zöld és a fehér a data.Ennyit tudok.
Üdv.!
Na ná hogy kell! Legalábbis a LED elé kell. (Feltételezem hogy arra gondoltál.)
http://www.hobbielektronika.hu/segedprogramok/?page=astabil555
Ez a kapcsolás tuti? mielőtt összeraktam volna gondoltam kipróbálom TINA-ban. De a Tina akármilyen értékeket adok meg, azt irja h munkapontbeállitási hiba .
Még egy olyan kérdésem lenne, hogy 12V elvezetésére elég olyan szalagkábel, mint ami a flopy meghajtóba megy?
Kb csak 15cm-es szakaszon használnám...
Szerintem attól függ hány mA megy át rajta.Minél több annál jobban melegszik.
Attól függ, hogy mekkora áramot akarsz rajta átfolyatni. (És persze hogy nagyfrekvenciás váltakozófeszültség-e vagy egyenfesz.)
16db kivezérlésjelző lenne láncba kötve.
1 kivezérlésjelzőn a következő alkatrészek vannak: UAA180IC; 12db led; 1 ellenállás; 1 trimmer poti. Ilyen panelből lenne 16 db láncba kötve: GND; 12V; 5V ui.: Régi számítógépes tápról menne, tehát egyenáram. |
Bejelentkezés
Hirdetés |