Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   301 / 4002
(#) kissi válasza Szilvo hozzászólására (») Okt 5, 2008 /

Szia!

Az adott pontra nem kell külön 5V-ot kapcsolni, azt csinálja a 7805! Mérd meg ( indikáld!), hogy van-e az adott ponton 5V: ha nincs, akkor vagy a stabilizátor rossz, vagy nincs kontakt, de ezt már csak a helyszínen lehet eldönteni mérés segítségével ( A 7805 egyébként megbízható áramkör, de fordított polaritásnál, bekötésnél kimehet!!) !

Steve
(#) Frankye válasza Szilvo hozzászólására (») Okt 5, 2008 /

A 7805-ös meg is sülhetett, ha viszonylag nagy áramot kellett előállítania. Ez az IC ui. (már ha TO-220-as tokozású) "csak 1,5A-t képes leadni. Ha a felvett áram ennél nagyobb, akkor letilt a túláramvédelme. Ha viszonylag sok átamot kell leadnia, akkor 24V bemenő feszültség esetén igencsak izzad szegény, hogy afölösleget eldisszipálja, tehát méretes hűtésről gondoskodni kell! Ha nem volt rajta hűtőborda, akkor lehet, szegénynek felforrt az agya -> kuka.
(#) Zotya75 hozzászólása Okt 5, 2008 /

Hi!
Nekem a 20 éves minszk 15 tipusú hűtőm haldoklik,illetve már leolvad mire vissza kapcsol.Egy ideig,ha megütögetem az állitogomb dobozát akkor elindul a kompreszor,és 1 napig müködött.De ma már ez sem segit.
Kérdésem,hogy elkébzelhető hogy egy kis wd 40töl megjavul?Vagy mindenkép cserélni kell?Ma felelhetö termosztátok kompatibilisek egy ilyen régi hűtővel?Hűtős témában olvastam,hogy a termosztáton az az aluminium rúd,egy kapiláris cső!!!Az mi?Abban is benne van a hűtő közeg?Jelen esetben amónia?
(#) Szebence válasza Zotya75 hozzászólására (») Okt 5, 2008 /

Drágák a mai hűtők, illetve meg kell fizetni a márkát és az élettartamat (mint minden másnál) viszont szerintem érdemes lenne cserélni a fogyasztás miatt is. A régiek sokkal többet fogyasztanak, pláne ha nem működik rendesen.
(#) Zotya75 válasza Szebence hozzászólására (») Okt 5, 2008 /

Igen bizony!Nekünk is láthatóan megnött a villanyszámla,amióta rosszalkodik a ruszki csoda!Amugy nagyságrendileg mennyivel fogyaszt kevesebbet egy nem túl drága hűtő?És valóban megéri,mert ezt 20 éve nem látta szerelő,ismerösöknek meg 4-5 éves készűlékeit kell javitattni.És abban a pillanatban hogy elromlik,már buktam is az energián megtakaritott pénzt.
Esetleg tanács,hogy az olcsobb tipusokból melyik a megbizható?Bocs mindenkitől az off a témáért.
(#) WaRL0 hozzászólása Okt 5, 2008 /

Sziasztok!
Van otthon egy EI magos trafom. ezen van kb 700primer es tudok ra tekerni sekundert kb 1mm-es drotbol 90-100 at ! ebbol lehet valahogyan 12 to 230 invertert csinalni?

Koszi
(#) szikla hozzászólása Okt 5, 2008 /

Sziasztok!

Tudna nekem abban a problémában segiteni, hogy vettem egy kocsit és szeretem volna erősitöt és mélyládát kötni a magnora de nincs RCA kimenet a magnon. létezik-e valamilyen átalakito erre a problémára? Elöre is köszi ha vállaszol valaki.
(#) WaRL0 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 5, 2008 /

A teljesitmenyet tudom 115W nem tudnal nekem segitteni ebben? hogy mibol mennyit tekerjek raa? Mert ha nem jonne bele sokba akkor megepittenem ! Es eleg lenne ez a 115 W !

Koszi
(#) Szilvo válasza Frankye hozzászólására (») Okt 5, 2008 /

Hát hűtő, az nem volt rajta. Veszek másikat, és kipróbálom hűtőstül. köszi
(#) WaRL0 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 5, 2008 /

mar ott vagyok
(#) Zotya75 válasza szikla hozzászólására (») Okt 5, 2008 /

Igen létezik ilyen átalakitó!DE vehetsz olyan erősítőt (elkébzelhető hogy a már meglévő erősitőd is tudja)amiben benne van a magas szintű bemenet(SAL,MNC sztem felejtős!!)szóval minimum ground zero,vagy talán Blaupunkt,ezek nem olyan drágák,de nagyságrendekkel jobbak mint az említett hárombetűsek,és ezekhez nem kell RCA kábel,és átalakító,mert már bennük van(mármint az átalakító).
Elég a hangszórókimenetre rákötnöd az erősítőt,és erre kötöd a hangszórókat és a ládát!
Nem a legjobb megoldás,de ez kevésből kijön,és kb azt éred el,mintha RCA jelátalakítót,+RCA kábelt használnál.
(#) laci222 hozzászólása Okt 5, 2008 /

nemtudjátok, hogy létezik e olyan dolog aminek egyre erősebb mágneses tér hatására egyre kisebb lesz az ellenállása
(#) vicsys válasza laci222 hozzászólására (») Okt 5, 2008 /

A hall kapcsoló egy bizonyos határ felett záró kontaktust ad. Ez nem lenne jó?
(#) kobold válasza vicsys hozzászólására (») Okt 5, 2008 /

Vannak lineáris Hall-IC-k is, csak jellemzően drágábbak. Igaz, nem az ellenállásuk változik, de az már részletkérdés.
(#) munkacsy hozzászólása Okt 5, 2008 /

Egy vicces kérdés foglakoztat már egy ideje. Teljesen elméleti. Adott mondjuk egy 100kw rádióadó. Tudjuk, hogy minden rádió energiát nyel el, az adó által kisugárzott teljesítményből. Tudom néhány miliwattot. De a számítások könnyebbségéért vegyünk 0.1 wattot. 100KW=100.000W:0,1=1.000.000 -val. Tehát a számítások szerint 1 millió rádiót tudna az adó normálisan működtetni elméletileg. Na most feltevődik a kérdés /ha lenne/ működésbe állítható-e annyi rádió, hogy ne legyen elegendő a rádióadó által kisugárzott elektromágneses energia a működtetésükhöz?? Vagy hibás a kogikám? bonk: Esteleg hol van a hiba? Erról szeretnék véleményt hallani!Még feltélezzük, hogy a rádiók elektomágneses energiával való besugárzása teljesen egyenlő körülmények között történik.
(#) moltam hozzászólása Okt 5, 2008 /

Helosztok!
Az operational ampfilter a kapcsolásokon jelölve egy háromszög aminek 5 kivezetése van.Van 2 hátul 2 két oldalt 1 elöl.Mire szolgálnak ezek?A hátsó kettőhöz oda van irva hogy + - Ez a tápfeszültség?
(#) vicsys válasza moltam hozzászólására (») Okt 5, 2008 /

Ez egy műveleti erősítő. Az oldalánál levő + és - az invertáló és neminvertáló bemenetek. A 3szög csúcsa a kimenet.
Bővebben: Link
(#) gg630504 válasza munkacsy hozzászólására (») Okt 5, 2008 /

Az (vevő)antennának van hatásos felülete ( az adóra merőlegesen ). Mint a napelemnek is van. Az erre a felületre érkező energiát vezeti le a vevő felé. Ha teljesen beborítod gömb alakban az adót mozaikszerűen, akkor már csak mögé tudsz rakni. Ha sűrűbben rakod, akkor kevesebb jut egynek-egynek.
{ helyesírás: kW; milliwatt }
(#) moltam válasza vicsys hozzászólására (») Okt 5, 2008 /

Köszi a linket el is mentettem!
(#) Frankye válasza Szilvo hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

Sok sikert! Ne felejts el a borda alá szilikon-pasztát is tenni, és ha mással is érintkezhet (galvanikusan), akkor szigetelő lemezt+gyűrűt is!
Majd számolj be az eredményről!
(#) aderka hozzászólása Okt 6, 2008 /

Szevasztok!
Hogyan tudnám ellenőrizni egy FET tr.-t jó-e vagy sem?

előre is thx
(#) moltam válasza aderka hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

Szerintem lehet diódavizsgálóval mérni Ha mindkét irányba csipog (gd dg)akkor zárlat.
(#) Krisz03 válasza aderka hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

Hali!

Ajánlom Skory oldalán lévő írást, az alkatrészek vizsgálatáról.
(#) sempi601 hozzászólása Okt 6, 2008 /

Sziasztok!
Csak annyit szeretnék kérdezni, hogy ha meg van adva egy áramkörben, hogy 51 ohm-os ellenállást kell használni, de nekem 47 ohm-os van. Azt betehetem helyébe, belefér még a tűréshatárba?
A másik kérdésem az lenne, hogy 2 vagy 3 ellenállást egybeforraszthatok, hogy úgy érjek el vele nagyobb ellenállást? Pl: 690ohm +560ohm =1250ohm
(#) ElectricalTech hozzászólása Okt 6, 2008 /

Sziasztok!

Volna egy valószínüleg nagyon alap kérdésem:

Kezdő vagyok az elektronikában csak az általános iskolában fizika órán tanultakból tudok gazdálkodni ill. abból a kevéskéből, amit önszorgalomból itthon tanultam tapasztaltam. Kérlek titeket ez alapján válaszoljatok, viszonyuljatok hozzám

A következő a történet.

Van ill. már csak volt nekem egy Genius hangfal szettem két pici hangszóróval.
Na ezt jól szétszedem, kigyógyítottam a hangszóróit, kiemeltema panelt, amin ugye van a bekapcsoló, hangerőszabályzó na meg maga az erősítő. Van nekem egy régi hi-fi rendszerből 2db. Angliában gyártott Marantz hangszóróm. 3way-70W van a hátuljára írva. Semmi konkrétum, hogy mi a típusa. Googleban kerestem már a számokra, de semmi --> lényegtelen végülis.

Panelt rákötöttem a két nagy hangszóróra azok pedig gyönyörüen szóltak ill. szólnak a mai napig. 1 hete kb.~ valami történt a kis hangszóró gyári transzformátorával(?) és nem volt hajlandó utána kiadni magából egy darab voltot sem(műszerrel is bemértem). Na akkor jött a gondolkodás, hogy honnan lesz nekem 10V körüli egyenáramom? Jött egy ötlet, hogy majd jól a számítógép tápegységéből. Ugye abból jön a pirosból 5V a citromból meg 12V. Mind a kettőről megpróbáltam, szólt is, de akár adtam hangot, akármit csináltam volt egy alap zúgás, amit nem tudom, hogy hogyan tudnék kiküszöbölni. Amikor elemről kapta az áramot a rendszer, akkor nem volt zúgás. Jelenleg egy kb. 10 éves távirányítós kisautó akumlátorának a töltőjéről megy neki 6V(úgy tűnik elég), hogy tudjak zenét hallgatni. Ezzel nincs is gond. Bent van szekrény mögött stb.. de furdal a kíváncsiság, hogy miért volt az a zúgás, amikor a számítógép tápegységéről kapta az áramot.
Próbáltam 2 tápegységről is, de mind a kettő u.azt a zúgást reprodukálta.

Van valami ötletetek, hogy mi okozta ezt a zúgást?

Előre is köszönöm válaszotokat!
(#) moltam válasza ElectricalTech hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

Tölhevülésvédelem kioldott.Egy kis fehár bizbasz ami ha túl nagy hőt érez megszakitja a primer kört.
(#) moltam válasza moltam hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

Szerintem nem lehet valami jó tápod.Ennek tiszta egyenáramot kéne szolgáltatnia.A zúgást sztem az egyenirányitás/pufferelés/szűrés hibája okozza
(#) moltam válasza ElectricalTech hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

Amúgy én is valahogy igy állok mint te Csak én sajna seholsem tanulok még semmi elektroval kapcsolatosat.
(#) lapose válasza ElectricalTech hozzászólására (») Okt 6, 2008 /

Szia!
A zúgás azért volt mert a kis erősítő két helyről kapta a földet: a jack dugón keresztül és a tápegységen keresztül. Ez pedig pont elég egy földhurok kialakulásához.
Én is jártam így egyszer, amikor az erősítőt beépítettem a számítógépbe.
Az segített hogy a bemenőjel kábelének földelését leforrasztottam a panelről.
(#) MolnarG hozzászólása Okt 6, 2008 /

Hali!
Elkezdtem próbapanelen összerakni egy órát TTL IC -kel (74ls90 & 74ls92) működik is szépen, egyelőre kézzel adagolom neki az órajelet és ezért gondoltam amíg nincs összerakva a pontos 1Hz -em kipróbálom 555 ös astabillal... összeraktam kb 6 szor de mindig ugyanaz volt az eredmény... a kimenetre kötött led világít és nem villog. Biztos, hogy jól raktam össze sokszor leellenőriztem, 5 db 555 össel próbáltam úgyhogy az sem lehet a baj. Akkor mi?
Következő: »»   301 / 4002
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem