Fórum témák
» Több friss téma |
100% természetesen a 240ohm-os ellenálláson keresztül
így van ,én először egy sima LED kockát szeretnék ,4*4*4 be ami működik is
megjött TI bácsiéktól 10 db ULN2803AN Darlington Transistor Array. Most mitévő legyek?
Szeirntem veszek 595 öket, elé a 2803 at aztán mehet.
hali!
amit Mickey5 linkelt be a 3. oldalon tök jol megy nagyon zsir
Na akkor lássuk a medvét!
Hosszas szenvedés után összeállt végre a panel terve. Mellékelem a SprintLayout tervet egy .pdf doksiban. A programban ellenőrizve úgy tűnik, hogy minden a helyén van. De amint látjátok, eléggé zsúfolt lett. Lesz egy kis munka a forrasztással. Nekem sajnos nincs olyan jó kis csapatom, mint Gurga Petinek, így biztosan eltelik néhány nap, mire a kész panelről tehetek fel képet. Ja és persze telhetelen is vagyok: nem érem be annyival, hogy összehoztam egy 10x10-es panel két oldalán. Az 5V-os tápba szeretnék még egy Graetz-hidat is becsempészni a biztonság kedvéért. Szóval az a rész még változhat!!! Mára ennyi, mert igen hosszú napom volt. Úgyhogy most megyek a töltőre. Sziasztok!
Nehogy valaki ennek alapján hozzákezdjen építeni!
Tegnap, több órányi munka árán rájöttem, hogy ez így nem lesz jó. Ma megszületett a 2.0-ás verzió a rajzból. Már építem a vezérlőt (időközben ugyanis megérkeztek az alkatrészek). További infót csak akkor teszek fel, ha már működik a szerkezet.
Amúgy a74HC, 74HCT, 74LS között mi a különbség?
Ha megnézed a mellékelt .pdf második oldalát, a következőket írja (kissé szabad fordításban): a HCT család kombinálja a CMOS IC-k alacsony fogyasztását a Schottky LSTTL hatékonyságával (teljesítményével). A család kompatibilis a 74-es sorozat lábkiosztásával és funkcióival.
Egyébként gugliban ez volt a legelső találat, amikor beírtam, hogy Idézet: . Ezt Te is megteheted (megtehetnéd!) bármikor! „74hct+datasheet”
Nah hy mindenki,
láttam hogy itt LED cube-bal foglalkoztok. Nekem is most készült el egy, amint van időm lesz róla részletesebb leírás is. Bővebben: Link A projectben van leírás, bővülgetve. A letöltésekben pedig videó róla. PIC-cel van elkészítve.
Elfelejtettem: 5x5x5-ös a kocka víztiszta piros LEDekből van, nem utánépített, a vezérlő teljesen saját. Bocs hogy külön ment de nem enged már módosítani
lehet hogy hülye kérdés, de akkor világít egy led amikor az oszlop 1 et kap, az emelet meg 0 t?
tehát ha én minden emeletre kiírok 1 et meg minden oszlopr is akor nem megy egyik led sem, mert egy potencáélon vannak. jól gondolom???
Találtam a TI nél LED vezérlőt.
TLC5917 - 8-Bit Constant-Current LED Sink Driver Ha ezt használom, akkor nem kell se 74HC595 se ULN2803 se ellenállás??? mert az nagyon jó lenne. Köszi előre is a válaszokat.
Ahogy mondod instantvíz, ezzel lehet elérni hogy a LED-eket egyesével lehessen vezérelni.
Az IC-t nem ismerem sry, majd megnézem.
köszi. akkor tehát ha csak 1 ledet nézünk akkor a register(vagy PIC) láb 1 es állapota a táp + nak a 0 állapota a táp - nak felel meg?
amúgy a kocka "emeleteihez" kell tranzisztor? vagy csak simán nyomjak rá egy olyan registert amivel az oszlopokat vezérlem majd? csak mert a led MÁTRIX (2D) nél láttam, hogy kell.
bocs nem a led mátrixnál hanem itt
Kell mindenképp tranzisztor, mert ha pl: az összes LED világít az nálam épp 25x20=500mA annyit a legtöbb IC nem bír el, főleg nem a regiszterek. Maximum a meghajtó IC pl:ULN ami bírja ezt. Érdemes mondjuk egy 2N2222 (nálam ezek vannak) vagy valamelyik BD ha nagyobb teljesítmény kell. A LEDek áramától függően. Vedd azt hogy mindegyik kap vezérlést. Remélem segítettem. Ha van még kérdés nyugodtan.
ULN ből van 20 db itthon akkor azal csinálom.
Tehát akkor csak az emelet vezérléshez kell? vagy az oszlop vezérléshez is?
Az emeletvezérléshez kell,
ha a regiszter kimenetei meg tudnak hajtani egy egy ledet akkor az oszlopvezérléshez nem kell.
az 595 elvileg 35mA t bír pinenként
ULN2803 valóvan elbír 500mA t ami a 4x4x4 es kockához egy 4x4 es emeletre 320mA t simán elbír. de mi van ha én mondjuk 8x8x8 ast akarok? annál 8x8 as emeletre már 1.280 mA jut. ahoz már erősen tranzisztor kell
Hát igen oda már vmi erősebb dolog kell vmi tranyó lehet nem ártana. De a 4x4x4 eshez bőven elég az ULN is. Sok sikert hozzá.
Most rendeltem 100 db ledet.
Az FT245R el pedig az a helyzet, hogy a soselektronikánál a legolcsóbb, de minimum 5000 Ft ért kell rendelni, annyiért pedig nem szeretnék, mert nem szeretnék onnan mást. Rendel valaki mostanság 5000 körül soselektronikából?
vegyél fel msnre
cím: kassaikukachellobello.hu
Köszi. Ha minden igaz, még ma megkapom. Sikerült egy ismerőssel megboltolni.
Azért köszi. nah, megkaptam. hát a fényképen 5x nagyobbnak látszott. Van valakinek valami ötlete a házi panelra forrasztáshoz?
ami edig megvan:
FT245RL 100db 3mm es piros led (postán) 10db 6N137 opto (postán) már csak ellenállások kellenek, meg pár kondi a FT245RL hez, aztán már csak forrasztani meg programozni kell. (ja meg kell pár 74HC595, de lehet hogy a belinkelt led vezérlővel sikerül megoldani, és akkor nem kell 595)
TLC5917 - 8-Bit Constant-Current LED Sink Driver
Már belinkeltem egyszer. Van a datasheetben képlet, ami alapján levezettem hogy 20mA os kimenethez 62,5ohmos ellenállás kell az IC nek. Namármost ilyen tuti hogy egen földön nincs. mi a legközelebb eső kapható ellenállás? Ha esetleg valakit érdekel a képlet levezetés : 0,020A=(1,25V/Rext)*15 0,020A=(15*1,25V)/(15*Rext) 0,020A=18,75V/(15*Rext) 0,020A=18,75V/(15*Rext) 0,020A*15*Rext=18,75V Rext=18,75V/(0,020A*15) Rext=18,75V/0,3A Rext=62,5R ui:az FT245 már össze van rakva, működik királyul
Ez a forrasztás nem gyenge
köszi.
Wellerben túl vastag volt a hegy, ezért a "piros vezetékes" felét csináltam csak azzal (csak azért piros, mert ilyen volt az első szál vezeték a 80 eres IDE kábelben), a másik felét pillanatforrasztóval egy preparált heggyel ami úgy néz ki, hogy nem hagyományos hegy, hanem a hegyre van rátekerve egy drót, ami hegyesre van csinálva.tehát simán pontosan tudtam vele forrasztani a lábakat. a hűtést úgy oldottam meg, ogy befogtam fogóba, hogy megálljon függőlegesen, hgy hozzáférjek a lábakhoz, és 80 eres vinyó kábelt vágtam szét a lábak bekötéséhez. addig hült a chip amig a következő láb drótját vágtam. ja, és minden második lábat tűvel felgörbítettem, illetve picit legörbítettem. így 2x esére nőtt a hely a lábak közt. féltem is hogy letörnek, de nem. működik királyul. |
Bejelentkezés
Hirdetés |