Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   47 / 489
(#) janocsi válasza vicsys hozzászólására (») Okt 8, 2008 /
 
Szia vicsys!
A Tied stabilabb, azt ajánlanám red-colt-nak is elkészíteni. 555-el jobb!


(#) janocsi válasza vicsys hozzászólására (») Okt 10, 2008 /
 
Szia vicsys!
Az 555-el működő négyszög-generátorodon tudnál-e olyan módosítást végezni, hogy amikor a LED van meghajtva, kb. 10-20x rövidebb ideig legyen rajta a vezérlés mint a "szünet" impulzus hossza. (Kitöltés).
A jelen eszköz vizsgálatánál ez lenne a célszerübb, de igy is müködik kifogástalanul, megcsináltam.
(#) janocsi hozzászólása Okt 10, 2008 /
 
Sziasztok/
Időközben elkészült az újjabb órám, amely már a hatodik a sorban. A külső kör másodperc-mutató lett, szerintem ez igy nagyon szép. (Tom025 órája alapján).
Videófej-motorral készült ez is, immár a harmadik ilyen tipusú Néhány kép róla:
(#) red-colt válasza janocsi hozzászólására (») Okt 10, 2008 /
 
Sziasztok!

Megépítettem. Teljesen jól működik! De a propom még sajnos mindig nem. :no: Mostmár tényleg nem tudom hogy mi lehet a baj. A mostani állapot: A ledek a Picet kivéve sorban a 14-es lábbal összekötve mind teljes fénnyel világít. A Pic-et ujraprogramoztam sőt megcseréltem a két picemet és ugy is kipróbáltam(ujraprogramozva). Találtam egy hálókártyát amin volt egy kvartz csak arra nem az volt irva h 20000 hanem hogy 20000M de gondolom az M nem megát jelent így azt is kicseréltem rá. A trimmerkondival párhuzamosan kötöttem egy 30pF-osat is. (bár az van ráírva h 30KY de már kétszer is vettem ilyet, gondolom nem rontotta el kétszer a boltos). Az fotoledet ellenőriztem egy lámpával és sötétben 5V lámpával lehúzza a PIC lábát majdnem teljesen GND-re. Az elektrolit kondikat sztem jól forrasztottam be ( ugye a - van rajtuk jelölve ugye?) Sztem mostmár minden jó, ugyhogy nem értem mi a baj. Ami még feltünt hogy ha fix tápra teszem a propot akkor a zénerem iszonyúan melegszik. Ez nem a jónak a jele szerintem. Na mostmár végképp nem tudom hogy mi lehet a probéma. Tudtok még segíteni? Egyébként össze is raktam hogy kiprobálhassam és ugy még mindig ugyanugy két led világít (félfénnyel) folyamatosan forgás közben is meg álló motornál is.

Üdv red-colt
(#) vicsys válasza janocsi hozzászólására (») Okt 10, 2008 /
 
Szép lett, gratula!

red-colt!
Ha kiveszed a picet akkor is világítva marad a külső led?
(#) red-colt válasza vicsys hozzászólására (») Okt 10, 2008 /
 
Nem akkor nem világít!
(#) janocsi válasza red-colt hozzászólására (») Okt 10, 2008 /
 
Szia red-colt!
Azért ez sem semmi! Ha már ideáig eljutottál, csak lesz belőle óra előbb vagy utóbb. ( Az első órámmal voltam igy, ha nem tudtam volna elindítani, fünyíró lett volna belőle, már annyira pörgött.) De félre a gondokkal, kezdjünk hozzá.
A propon a Zener azért melegszik fix tápról, mert nagyobb a puffer feszültsége mint 15V, igy a fölösleget Ö korlátozza le. Ez melegítheti rendesen. (Vagy forditva lenne bekötve?)
At elektrolit kondikat ha forditva kötjük be, fel szoktak robbanni..., tehát ez is jó. Mostmár talán a PIC-ben kellene keresni a hibát, hiszen minden más jó lett.
Az égetődet átt kell világítani, valóban helyesen kezeli-e a kiírást, megfelelően van-e beállítva minden.
Próbáld átnézni az íródat.
Hali, Janocsi
(#) vicsys válasza red-colt hozzászólására (») Okt 10, 2008 /
 
Na, akkor kezdjük:
Szerelj össze mindent, csak a venti motornak ne adj tápot, hogy ne forogjon!
Bekapcsolás után mérj tápfeszeket a picek lábain!
-Mindenhol megvan a +5V?
-A távszabályzóval tudod a bázist ki-be kapcsolni. Azért fontos, mert csak egy ki-be kapcsolás után jön elő a kijelzés, nem elég csak tápot adni neki. Tehát csak ezután mérj a prop picen tápfeszt!
- Ha eddig okés, mérd meg, hogy ha a fototranya az IR led felett van, lehúzza-e földre a pic lábát? És ha nincs felette, mekkora fesz van a pic lábán?

Várom az eredményeket! Fényképeket készíthetnél...
(#) red-colt válasza vicsys hozzászólására (») Okt 10, 2008 /
 
Köszönöm a gyors választ, lehet hogy csak hétfőn tudom megcsinálni mert bent van a munkahelyen a cucc. De ha betudok érte menni valamikor, akkor megcsinálom amiket írtál. Köszönöm.
(#) zolee1209 válasza vicsys hozzászólására (») Okt 10, 2008 /
 
Idézet:
„Azért fontos, mert csak egy ki-be kapcsolás után jön elő a kijelzés”


Mostmár csak rákérdezek...
Szóval miért van erre szükség? Néhány helyen olvastam tőletek ezt a "próbálkozást", de nem értettem lényegét. Az én órám, ha rákapcsolom tápra, felpörög, majd elindul a kijelzés... Akkor hogyan is van ez? Vagy vannak olyan program- eltérések, amik ezt a különbséget okozzák?
(#) vicsys válasza zolee1209 hozzászólására (») Okt 11, 2008 /
 
Igen. Az itt levő progi pont ilyen. Megjegyzem, jó is, mert ha áramszünet volt, villogva jelez ki.
(#) janocsi válasza red-colt hozzászólására (») Okt 11, 2008 /
 
Szia red-colt!

Egy próbát megér. Ezt a propeller hex progit égesd be ugyanugy mint az előzőt, talán mutat valamit. Ha ezzel is ugyanaz történik, akkor valószinű hogy az égetőd okozza a hibát.

Hali, janocsi

prop1.HEX
    
(#) zolee1209 válasza vicsys hozzászólására (») Okt 11, 2008 /
 
Akkor most már ezt is tudom! Köszönöm válaszod!
(#) red-colt válasza vicsys hozzászólására (») Okt 12, 2008 /
 
Sziasztok!

Előszöris kipróbáltam a prop1.hex-et. Sajnos semmi változás. Utána méregettem, a pic 14-es lábán csak ugy 3,5-4V van. Nem értem miért pedig a graetznél még 14V van ugyhogy meg kellene lenni ott is az 5V-nak, vagy nem? A ledes lábakon csak ugy 0.8 voltot mértem. Ellenőriztem hogy a fototranyó működik-e. Hát NEM. Jol van bekötve, ha fölé viszek egy lámpát akkor az ellenálása rendesen változik, de ha működtetem akkor a pic lábát mégsem húzza lejjebb még egy tized volttal sem. Azt hiszem ennyit csináltam most, feltöltök néhány képet a propról meg az égetőmről hátha lesz még egy két ötletetek. Addig is köszönöm hogy ilyen kitartóan segítetek! (a base felirat a propon azért van mert megcseréltem a piceket hátha...)

Üdv red-colt
(#) red-colt válasza red-colt hozzászólására (») Okt 12, 2008 /
 
Itt van még pár kép!
(#) vicsys válasza red-colt hozzászólására (») Okt 12, 2008 /
 
Szia
Alakul... Sajna a fototranyód nem látszik... Milyen típust raktál bele? Tudom leírtad, de biztos, hogy nem fordítva van benne?
Elsőnek a tápot kéne rendezni, hogy meglegyen a stabil +5V. Mérj egyenfeszt a 78L05 bemenetén és a kimenetén! A bemeneten 10-16V körül kell lenni. A kimeneten természetes +5V-nak. Ha nem így van, át kell nézni és megvizsgálni a stabic-t is.
(#) janocsi válasza red-colt hozzászólására (») Okt 12, 2008 /
 
Szia red-colt!
Majdnem jó a cucc!
Szerintem nem megy a 20MHz-es oszcillátor a PIC-ben.
Szedj ki minden kapacot, és kvacot, tegyél másikat helyette, (fix kondikat, 33Pf), azután, hogy vicsys leírta mit tegyél. Ha mindez ezután renben lesz, lassan el kellene indulnia az órádnak!
Hali, janocsi.
(#) red-colt válasza vicsys hozzászólására (») Okt 12, 2008 /
 
Sziasztok.

Itt a fototranyóm. Nem tudom milyen típusú ezt volt csak a boltban. Megpróbálom végrehajtani a leírtakat.

100_0623.JPG
    
(#) red-colt válasza vicsys hozzászólására (») Okt 12, 2008 /
 
Sziasztok.

Megmértem a 78L05-öt, megvan rajta pontosan az 5V. Az alkatrészek cseréje egyenlőre nem megy mert azt vennem kell. A fototranyónál számít hogy pnp vagy npn? Hogyan lehet ezt megállapítani? Én ugy kötöttem be ahogyan a ledeket szoktam, a vágott oldalát a gnd-re. Jó így?
(#) vicsys válasza red-colt hozzászólására (») Okt 12, 2008 /
 
Szia
Én PNP fototranyát még nem láttam... A tranyód ha nem viszi földre a pic lábát valószinüleg fordítva van bekötve. (az, hogy a vágott fele ennél vagy a lednél hogyan van, jelen esetben irreleváns. Mérni kell!)
(#) red-colt válasza vicsys hozzászólására (») Okt 12, 2008 /
 
Elindultttttttt! Madarat lehet velem fogatni!!! Megfordítottam a fototranyót és alindult az órám! Lesz még vele gondom az biztos (nem tiszta a kijelzés, egy másodperc mutató szerü áll rajta, melegszik a tekercs, videofej motort szeretnék rátenni,csinosítani szeretném...) de ez most nem számít, a lényeg hogy végre megy!!! Köszönöm a segítségeteket! Nélkületek nem ment volna! Itt egy kép róla!

Üdv red-colt

100_0627.JPG
    
(#) vicsys válasza red-colt hozzászólására (») Okt 13, 2008 /
 
Gratula!
(#) janocsi válasza red-colt hozzászólására (») Okt 13, 2008 /
 
Szia red-colt!

Tudtam hogy kitartóan fogod csinálni, ezt értékelem én is. Váltig azt gondoltam, a propeller áramkörödön minden rendben van, ott már nem lehet semmi gond.
Szintén gratulálok a hosszú, de eredményes munkádhoz.

Szia, janocsi
(#) red-colt válasza janocsi hozzászólására (») Okt 13, 2008 /
 
Sziasztok!

Köszönöm, nélkületek nem lett volna kitartásom hozzá. De most újult erővel akarom folytatni és széppé varázsolni! Két dologban kérném még a segítségeteket. Az első hogy szeretném én is áttenni egy videofej motorra. Van egy kiberhelt motorom aminek van egy 7eres kivezetése (vezérlőicvel) meg egy 4eres az oldalából. Gondolom a 4es az a videojelet viszi igy arra nincs szükségem. Utánaolvastam és a 7eresböl ha jol sejtem a piros fekete és a rózsaszín(vagy narancs) kell nekem. A bekötés ha jol gondolom piros+,fekete-,narancs 470K ellenáláson keresztül+. Ugye? Ha igen akkor ezt egyből így ráköthetem a bázisomra? Na meg a fej tetején 2x2 vezetékem van. Az egyiket csak bekötöm és már van is tápom a propnak? A másik dolog hogy Janocsi nagyon tetszik az utolsó órád. Büszke lehetsz rá! Az hogy a másodperc mutató a piros leddel menjen ahhoz kell valami átalakítás vagy csak a hex-en mulik? Ha csak azon akkor megkaphatnám a hexet ha nagyon szépen kérem? Na meg a távim vinni fogja ha ráteszem a propra ezt?
Huh megint sokat irtam, bocsi.
Előre (meg utólag) is köszönöm a segítségeteket!

Üdv red-colt
(#) janocsi válasza red-colt hozzászólására (») Okt 14, 2008 /
 
Szia red-colt!

A videofej-motor bekötését úgy tűnik jól írtad le. Álltalában a fekete = GND (1.), piros = Vcc (3.), és narancs vagy lila = szervo (2.) A többi az üresen marad. A Vcc-röl, (3.), egy 100 k Ohm-on a 2. lábra, és máris csak 2 vezetékünk marad (+/-). Minden tekecset sorba kell kötni az állórészen is és a forgón is. Ha nem helyes a kötés, próbálgatni kell amig nem lesz jó!
A külsőkörös másodperc-kijelzés programjait a 90. oldalon Tom025 hozzászólásában találod.

Pusztán csak érdekességképpen teszek fel képeket videofej-motorokról
(#) Krisz03 válasza janocsi hozzászólására (») Okt 14, 2008 /
 
Hali!

Lassan én is kedvet kapok egy ilyen óra elkészítésére, és lehetőség szerint én is video motorból készíteném. Valami Fisher márkájú készülékből sikerült hozzájutnom EHHEZ a motorhoz. Szerintetek fel tudom használni, esetleg tudja valaki, hogy mit hova kell kötni?

Krisz
(#) janocsi válasza red-colt hozzászólására (») Okt 14, 2008 /
 
Szia red-colt!
Még egy fontos instrukció a forgótrafó tekercseinek sorbakötéséhez!
Azonos színű kivezetéseket lehet kezdetnek tekinteni, pl.: fehér, igy már könnyebb lesz sorbakötni a tekercseket.
( 1. tekercs fehér/piros, 2. tekercs fehér/sárga vagy fehér/zöld).
Igy tehát: 1. tekercs fehér összekötve a 2. tekercs sárga kivezetésével, marad egy fehér és egy piros kivezetés. (kezdet/vég).
Ha igy jársz el, egyböl jól kötöd be. (Ez a kötésmód a több fejes eszközökhöz is megfelelő, néhány működik nálam).
Hali janocsi
(#) vicsys válasza janocsi hozzászólására (») Okt 14, 2008 /
 
Köszin a magyarázatot és a képeket. Úgy érzem már nekem is illene egy ilyet csinálni...
(#) red-colt válasza janocsi hozzászólására (») Okt 14, 2008 /
 
Szia Janocsi!

Köszönöm a magyarázatot.
Tudom béna vagyok de sajnos nem sikerült beüzemelnem. :no: Készítettem néhány képet, így megtudod mondani nekem pontosan hogy ennél a típusnál melyik vezetékeket kell használnom?
Amire a segítségeddel rájöttem: nekem a tetején 1.sárga-piros és 2.sárga-barna van. Akkor itt a 1.sárga lesz összekötve a 2.barnával ugye? De említetted hogy az álló tekercset is sorba kell kötni. Melyik álló tekercsre gondoltál? Amelyik az alján van vagy van egy a közepében?
A képen amit készítettem a barna kábel megy az 1. lábhoz(akkor ez a GND), a rozsaszin a 2. lábhoz(akkor ez a szervo), de a 3-as lábhoz nem megy egyböl kábel. Viszont a piros kábelem elmegy arra tovább vagy két lábhoz. Na itt kavarodtam bele. Tudnál ebben segíteni? Na meg az oldalán bemegy 3 szál amit ugy tudom nem kell használnom. Vagy ez megy egy belső állótekercshez és ezt kell sorbakötnöm? Ja és egyébként az ic ami ott van rajta az egy M51721SL, vagy mindegyiken ez van?
Nah megint irtam szépen. Bocsi.

Üdv red-colt
(#) Tom025 válasza red-colt hozzászólására (») Okt 14, 2008 /
 
Szia!

Igen, felül a sárga-piros és a sárga-barna közül kell kettőt összekötnöd, ha esetlegesen ez nincsen már előre megtéve. A tekercselési irányra viszont figyelj, hogy ugyanabban az irányban folytatódjon a tekercselés az összeközösítés után is, ahogy indult, mert különben nem sokat ér a trafód. Ha nem látszik ez szemmel, hogyan a jó, akkor próbálkozással is kideríthető, ugyanis egyik fajta összekötésnél alig lesz kimenő fesz, ha egyáltalán lesz, míg a másiknál tökéletesen ahogy kell. A primer tekercs kivezetése az a szalagkábel, amit a 100_0639.JPG képen látni. Ennek két szélső vezetékét kell használni, a középső 99%-ban a két tekercs közös pontja, ezt nem használva a két tekercs automatikusan sorba lesz kötve. A 628-634- es képeken lévő áramkör csak a motor forgatásáért felelős, remélem ide nem kötögettél semmit ami a trafóba menne eredetileg. A meghajtó IC adatlapjából ki kell nyomozni annak bekötését, és a tápvezetékeket és a szervó bemenetet kell használni a forgás elindításához. A tápra 12-18V-ot adni (minél több annál gyorsabb - de a maximum feszt érdemes az adatlapban megnézni, ha van, nehogy túl sokat adj rá), a szervó bemenetre meg a poz. tápfeszből egy ellenálláson keresztül kell tápot adni (értéke asszem 470K, de ez most full fejből volt, akinek a keze ügyében van az elkészített verzió, kisegíthetne). Nekem amúgy van egy pont ilyen IC-t használó motorom, de most nem tudom megadni a bekötést, mert koleszban vagyok, a motor meg otthon pihen. Ha hétvégéig nem sikerülne megtudnod, szívesen megnézem neked.

Üdv, Tom
Következő: »»   47 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem