Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   208 / 1385
(#) aderka válasza totti91 hozzászólására (») Nov 10, 2008 /
 
Az bizony +-ra is kerül, csak a képen nm látni jol. Ott egy átkötés van. Egyébként nem Knight Rider villogo . Ez egy Elektronikus dobókocka lesz OR kapukkal megvalósítva!
Itt mondjuk a szépség volt a fő mérce, de természetesen, válaszolok rá mi is ez!
Köszi az építő kritikát!

üdv: aderka
(#) gulasoft hozzászólása Nov 10, 2008 /
 
Meg kell várni vasalás után míg kihűl a panel, és csak utána áztatni, vagy egyből mehet a langyos vízbe?
(nekem tovább tart míg felhólyagzik, és nem két rétegben jön le mint a videón ez baj?
(#) Shoo válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 10, 2008 /
 
Ismét köszi és bocsi hogy eddig nem írtam csak nem volt időm és közbe már sikerült megoldani
(#) gulasoft válasza aderka hozzászólására (») Nov 10, 2008 /
 
Hát lehet hogy nem elég meleg a vasalónk, de ze nem megy, lepucoltam, tettem rá paírtörlőt, nyomtam toltam huzigáltam, 5-6 percen keresztül és ugyan úgy lejött.
Ezért tértem át a fotózásra. Ott nincsenek ilyen problémák. Megveszed az uv ledet meg a meghajtót. Elsőre veszel gyári lakkos nyákot, elsőre sikerélmény.
Megyek is lefotózom a nyákokat amiket vasalni akartam.
(#) niedziela válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 10, 2008 /
 
Idézet:
„elsőre sikerélmény.”


Szerintem jó pár ember van akinek a vasalás is elsőre sikerélmény volt. :yes:
(#) mioline hozzászólása Nov 10, 2008 /
 
Sziasztok,

Nagyon-nagyon kezdő vagyok, nem rég kezdtem "hobbielektronikázni". Kérdésem egyszerű és lehet, hogy dühítően hülye is: NYÁK készítésére milyen lemez alkalmas? Illetve hol lehet ilyet beszerezi? Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) Attila86 válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 10, 2008 /
 
Én egy kicsit várok hogy hűljön, no de nem sokat. Csak azért, mert ha a ~200 fokos nyákot beteszem a ~40 fokos víz alá, akkor meghajlik egy kicsit.

Az nem baj ha egy húzásra lejön!
Bővebben: KÉP
Nálam a videón azért nem jött le egyben, mert konkrétan az a nyák amit csináltam elég sűrű a réz szigetek miatt. Ritkásabb huzalozású nyákoknál általában egyben le tudom húzni a műnyomót áztatáskor.
(#) Attila86 válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 10, 2008 /
 
Gulasoft, én a fejemet tenném rá hogy a vasalód talpa nem sima.
(#) gulasoft válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 10, 2008 /
 
Hát sima nem sima, ezért inkább még húzogatom is, és itt egy kolléga tanácsára tettem a műnyomóra papírszalvétát kiegyenlíteni meg elosztani a nyomást, de mindig marad a papíron vonal.

Mellékelem a képet. A nyákot fémszivaccsal pucoltam fényesre, adtam a testének, a karcokon látszik, de az tuti hogy zsírmentes! (mondjuk az 2000-es csiszolópapír ennél finomabbat csinál)

Szerintem a hőfok nem elég, mert egy ekkora darababon azért egyenes a vasaló talpa.


IMG_6333.JPG
    
(#) bbalazs_ válasza mioline hozzászólására (») Nov 10, 2008 /
 
Uvegszalas vagy bakelit alapu nyaklemezek kaphatok, kulonfele meretekben, kezdonek erdemes minel kisebbet venni. Az uvegszalas szerintem jobb.
Van egyoldalas es ketoldalas, egyelore az egyoldalas eleg lesz neked. Van fotoerzekeny es sima (a fotoerzekenyen van egy muanyag, amit elotte le kell huzni.
Elektronikai szakboltokban kaphato, mint pl. a RET.

Vagni lemezvago olloval vagy finomfogu furesszel tudod, furni egyszeru furoval is lehet, de elegge eszi, ezert kemenyfem javasolt.
Ha fotozassal akarsz nyakot kesziteni, akkor a fotoerzekeny kell neked, ha vasalassal, akkor a sima is jo. Tanulmanyozd az ezekkel foglalkozo topicokat.

Ezek a nyakok uvegszalas vagy bakelit hordozon kulonfele vastagsagu vorosrezlemezt tartalmaznak, ragasztassal vannak rogzitve (valami mugyanta). Ha nagyon sokaig melegited pakaval, akkor levalik

(#) gulasoft válasza niedziela hozzászólására (») Nov 10, 2008 /
 
Elhiszem, és örüljenek is neki, nem azt mondom, hogy nem megvalósítható, csak nagyon nem mindegy a vasaló, a nyomás, a nyomtató, a tinta. Lehet hogy azon canon-on vagy amin te nyomtattál nem olyan hőfokon ég be a tinta mint az enyémen.
Vagy a mi vasalónk talpa nem elégé sima, (nem mai darab, ezért újat nem fogok venni, mert a fotózás sem sokkal több idő, most éppen egy kétoldalast fotózok mellette két egyoldalas is bent van, tehát egy kétoldalas fotózás alatt megcsinálok 3 nyákot, de mehetne 4 vagy 5 vagy 6, vagy akár mennyi ami befér a levilágító alá.
Nem azért világítanak a profi nyákkészítők mert az olyan snájdig, hanem mert az nem rontja el a maszkot, mindig megbízható eredményt produkál, és a legfinomabb rajzolatokat is ezzel a módszerrel lehet kialakítani.
A vasalás nagyon jól tudjuk, hogy házi nyákkészítéshez jó. Láttam a videót, tényleg gyors is volt, ennek ellenére hiába szereztem be a papírt, nyomtattam lézerrel 600dpi-s nyomatot kikapcsolt festéktakarékossággal talán a vasalóm hibája talán a nyomtató hibája, talán a festékpor hibája, talán a nem megfelelő nyomás miatt nekem nem megy!
Én csak azt mondom, hogy ennyi talán a fotózásnál nincs, de ez magánvélemény, mert gyári nyákot még nem tudtam elrontani.
De mondom ez valószínű nálam lévő hiba, hiszen másnak megy akár elsőre is. Azért azt írd már meg, hogy Te milyen laserrel csináltad a maszkot, hátha ezzel beljebb jutunk.
(#) feki00 válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 11, 2008 /
 
Egy próbát még tegyél, kinyomsz mondjuk 5 egyforma nyáktervet és mindegyiket más hőfokon "vasalod ki", legyen benne teliföld is.

Szerintem csak a szerencséseknek lesz elsőre jó vasalt nyákja. Én a szerencsétlenebbek között voltam egy hétig próbálgattam mire sikerült valami normálisat csinálni. Sokszor van hogy nekem is félresikerül a dolog, ha türelmem van újrakezdem ha nem akkor messzire eldobom az egészet majd máskor csinálom tovább.
(#) Csaplar hozzászólása Nov 11, 2008 /
 
Sziasztok!

Immár eljutottam odáig, hogy fotó technikával számomra tökéletes réteget tudok a panelekre felvinni.
Most szeretném tökéletesíteni a maratási technikámat.

Vaskloriddal dolgozok. A kezdet kezdetén egyszerűen beleraktam a panelt és ide-oda lötyköltem.
Az eredmény sohasem volt jó minőségű, mert mire mindenhonnan lejött a felesleges réz, addigra néhány helyen alámarrt vagy teljesen eltűntek hasznos vonalak.

Az utolsó paneljeimet már máshogy csináltam. Melegítettem a lötyit, beleöntöttem egy zárható műanyag edénybe, beleraktam a panelt és 1-2 percig erősen ráztam.
Az eredmény minden esetben nagyon szép lett, igaz elég fárasztó és nagyon kell vigyázni, hogy ne fröcsögjön mindenhova a vasklorid.

Szeretnék érdeklődni, hogy ki milyen technikával csinálja? Illetve hogyan érdemes? Más vegyszernél is ennyire lényeges a mozgatás, vagy rázás?

Gondoltam rá, hogy építeni kellene, valami kis gépet erre a célra, esetleg kézi habverő vagy akvárium buborékoltató segítségével...

Kíváncsi lennék a véleményetekre!

Köszi és üdv.:
Zoli
(#) SzervízMacska válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 11, 2008 /
 
Üdv! Én még nem próbáltam ki a vasalást, mert nincs lézernyomtatóm. Viszont képeket már láttam róla és az tűnt fel a képeden, hogy a vasalást követően is homogén egyszínű a papírod. Ebből arra következtetek, hogy túl alacsony hőfokon csinálod. Mert ha nem így lenne, a nyák fölötti részen, ahol rányomtad a vasalótalpat, a papírnak meg kellene sárgulnia a hőtől. Régebben itt már többen leírták, hány fokon kell csinálni. Ha megméred a talp hőfokát, megbizonyosodhatsz róla. Az is ki volt már tárgyalva, hogy kell a bimetált megbuherálni a vasaló hőfokszabályzójában, hogy melegebb legyen. Ha sajnálod a vasalótokat kibelezni, a novák piacon vagy a vaterán párszáz forintért vehetsz másikat, külön erre a célra. Egyébként ahhoz képest nem olyan rossz ez kezdésnek így sem, kevés a javítanivaló. Előkapsz 1 vékonyhegyű lakkfilcet és pikk-pakk kihúzod, ahol hiányos. A végeredményen észre sem lehet majd venni.
(#) kaqkk válasza Csaplar hozzászólására (») Nov 11, 2008 /
 
Itt a témában vissza olvasva találsz buborékoltatót is
de pl a sósav +hidrogénperoxid sokkal gyorsabb maratást
eredményez sem melegíteni sem rázogatni nem kell
(#) gulasoft válasza SzervízMacska hozzászólására (») Nov 11, 2008 /
 
Este feltöltöm a fototechnikával készült nyákot. Na azon semmit nem kellet javítani, pedig csak egyszeres pauszra lett nyomtatva azzal a lézerrel amit a vasaláshoz is használtam, és 10 perces levilágítással ment. A kétoldalas az hosszabb volt azért mert ott dupla pauszt használtam és 15 percet. és csak max 0.3-0.5mm csúszás van benne, csak ott venni észre ahol 0.5-ös fúróval fúrtam ki.
Vasalót nem buherálom meg, inkább megnézem a vaterát, papír meg azért nem sárga, mert volt a műnyomó és a vasaló között egy papírszalvéta+ egy rendes a4-es papír.
(#) SzervízMacska válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 11, 2008 /
 
Ha több réteget raktál rá, akkor még hőigényesebb. Akkor nézzél 1 olcsó vasalót, Attila86 majd biztosan megmondja séróból, hány fokra kell feltornázni.
(#) gulasoft válasza Csaplar hozzászólására (») Nov 11, 2008 /
 
Tegnap este marattam pár panelt. Nagyon durva tud lenni a sósav hidrogénperoxid. Csak szabad levegőn szabad csinálni, mert iszonyú büdös és mar is rendesen.
Vegyél cba-ban vagy hasonló (NEM TESCO) boltban sósavat. 20%-os van általában. Fodrászkellékesnél meg hidrogénperoxidot 30%-ost árulnak.

Mind a kettő nagyon durva, de tegnap csináltam olyan lötyit, hogy 2 perc alatt kész volt a nyák. Pezsgett, füstölt, nagyon durva volt, még jó hogy sötét volt, különben lehet hogy megijedtem volna.

Ennél sokkal barátságosabb a TN150, azt viszont melegíteni kell. és jó ha arcal lefelé úsztatod a felszínén a nyákot. Az jó esetben 5 perc alatt kész van, attól függ mennyire telített, és a hidrogénperoxidossal szemben később is haználható-
(#) gulasoft válasza SzervízMacska hozzászólására (») Nov 11, 2008 /
 
Tudom 200-ra, csak elromlott a műszerem hőérzékelője a ds1810 meg csak 150-ig mér, de majd a hőellenálást megpróbálom kalibrálni a ds1810-al, ha lineáris az ellenállás növekedés, akkor könnyen ki tudom számolni hol a 200 fok.
(#) Attila86 válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 11, 2008 /
 
Idézet:
„Szerintem a hőfok nem elég...”


Igen, ez a kép erre utal. Hajlítsd el a bimetálját a vasalónak!
(#) Attila86 válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 11, 2008 /
 
Idézet:
„Elhiszem, és örüljenek is neki, nem azt mondom, hogy nem megvalósítható, csak nagyon nem mindegy a vasaló, a nyomás, a nyomtató, a tinta.”


Megértem hogy a helyzetedben ezt gondolod, de azért lásd be, hogy ez a mondat azért erősen szubjektív és túlzó!
Ilyet akkor jelenthetnél ki, ha már próbáltál volna több vasalót, nagyon sokat vasaltál volna, és többféle nyomtatóval/tintával próbálkoztál volna.

De nem, Te tudtommal egyetlen vasalóval próbálkoztál, nem vasaltál sokat, és ha jól sejtem csak egyetlen lézernyomtató nyomatát (és tintáját) próbáltad.


Idézet:
„De mondom ez valószínű nálam lévő hiba, hiszen másnak megy akár elsőre is.”


Na erről van szó. (Ezért inkább kicsivel írom az előzőeket.)
(#) Attila86 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Nov 11, 2008 /
 
Na, ez a hozzászólás olyan, mintha szóról szóra én írtam volna.
Teljesen egyet értek veled!
(#) Attila86 hozzászólása Nov 11, 2008 /
 
Gulasoft!
A vasalót én is a Vaterán vettem, 500Ft-ért. De ezt nézd meg, csak 370Ft.
Bővebben: Link
Vagy itt van ez 200Ft-ért:
Bővebben: Link
De itt van még néhány:
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link

Na jó, ennyi elég lesz.
(#) Attila86 válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 11, 2008 /
 
A videón látszik hogy a vasaló talpának egyik helyén 200 fokos, a másikon kb 210, a harmadikon kb 220.

A DS1810 szerintem 200 fokot nem bír ki.
(#) aderka hozzászólása Nov 11, 2008 /
 
Mikor lehúztam a papírt a NYÁK-rol nekem olyan volt mint ahogy a 2. kép mutatja. Ezen nagyon keveset kellett csak javítgatnom, és a végeredmény pedig az 1 kép kép.
(#) aderka válasza aderka hozzászólására (») Nov 11, 2008 /
 
Jah és a vasalom az ilyen!
(#) Action2K válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 11, 2008 /
 
Sziasztok!

Ha jól olvasom, akkor a vasalónak 200 fokosnak kell lennie?
Én még vasalásost nem csináltam, de kipróbálnám. Viszont nincs erre hőmérőm. Akkor mi legyen? Feltekerem maxra, aztán lesz ami lesz?
(#) aderka válasza Action2K hozzászólására (») Nov 11, 2008 /
 
Jah... Csinálj próba NYÁK-ot. Nyomtasd ki mondjuk 3X és vasald rá először max-on. Ha tul meleg, akkor vedd vissza 3/4-re. és igy tovább. De mondjuk én tekertem rajt egyet a max felé és ment Lehet mázlibol pont eltaláltam a hőmérsékletet. Próba szerencse! Sok sikert!
(#) Attila86 válasza Action2K hozzászólására (») Nov 11, 2008 /
 
Üdv.!

Idézet:
„Ha jól olvasom, akkor a vasalónak 200 fokosnak kell lennie?”


Most írtam le hogy nálam mennyi, és a videón is külön rajta van. Úgyhogy most erre a kérdésedre nem válaszolok.

Idézet:
„Viszont nincs erre hőmérőm. Akkor mi legyen? Feltekerem maxra, aztán lesz ami lesz?”


Én ezt tenném.
(#) gulasoft válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 11, 2008 /
 
Ez mind egyenes talpú? volt ott egy philips (utolsó előtti) hát ha annak egyenes a talpa, megeszem a kalapom.
Következő: »»   208 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem