Fórum témák
» Több friss téma |
Ok, köszi. Akkor marad a próba. mivel monitoron nézem a kamerán keresztül így nagy baj nem történhet. (mondta a vak a süketnek... )
Hello
Én is most csinálok "éjjellátót". SE K700i telefonból. Hétvégén remélem meg tudom csinálni. Nyitok majd neki egy topikot. Lézert ne használj, engem is lebeszéltek. Használj ledet.
nem bírnátok nekem be linkelni vagy beírni ide hogy hogy lehet égető lézert csinálni? Félórája néztem de kb elértem az első 10 oldal végéig de időm nesok. úgyhogy megköszönném.
Veszel egy DVD írót, kiszeded a lézert, veszel a HQ videon egy lézermodult, csinálsz egy áramgenerátort, mondjuk LM317 el. és kész.
kösz az infót
no, asszem sikerült megölnöm a lézert. melegszik, de nem visz semmit. nagyon halvány... 3 akkuról direktbe se visz semmit. csak nemtom mikor szállhatott el. de az a sejtés, hogy amikor potival szórakoztam az LM317 el, akkor többször is túllépte a 200 mA, és elég sokáig ment, mert tekergettem a potit, és néztem az áramot a műszeren, többször is kiakadt (200mA ig tud mérni). Tehát úgy 1 perc időtartamig 200 mA körül ment. most is ha bekötöm, halványan megy de 180 mA el is melegszik rendesen. szóval hőmegfutás...
ez volt a "tanulópénz"
Régen én 300mA-el hajtottam több hétig. Csak azután halt meg egy. Egyik bluray diófámat szintén kinyírta az egyik generátor, bár lehet, hogy a műszerben merülő elem jelezte rosszul az áramot, sokminden megesik.
hát ezaz, hogy pár hete direktben 3 lemezről még floppyt égettem vele, és akkor nm meegedett ennyire, pedig akkor is hosszabb ideig használtam egyhuzamban, és nem is volt ilyen meleg.
Az a fránya LM317...
Mondjuk az elején én se hittem el
Elvileg a Samsung DVD író diódája is jó nem? ugye abban is TO tokozású dióda van? csak azért kérdezem, mert már megrendeltem a lézermodult a hqvideotól.
zenetom mit nemhittél el?
amúgy mért van az, hogy amit a neten "hibás" nak árulnak DVD írókat mindegyikben a DVD rész a rossz? a CD rész működik?
a DVD dióda kisül? de láttam már olyat is hogy DVD t olvas de nem ír. ott mi lehet a hiba?
ez TO tokozású?
amúgy itt egy jó hosszú topic LM317es lézerhajtásról: KATT Itt nincs kikötve az 1-2W os poti. ezekszerint jó akármilyen? mondjuk pointernek lesz, szal nem fog nagyon melegedni.
itt 100ohmos potival meg 4-5 ohmos ellenállással dolgoznak + LM317
a 100 ohmos poti nem nagy egy kicsit? sztem 30 ohm is túlontúl méretezett.
Hát azt hogy nem kell ide a szupepe féle generátor
No de mindenki a saját kárán tanul
Szia nekem sikerült eggy elektronikát csinálni hozzá.
1db 500 ohm-os poti 3db ceruzaellem 1db ampermérö csak arra figyelj hogy 270ma körül legyen.
ennél még a 317 es megoldás is jobb.
3 elem drága lézer inkább 3 akku. de akkor borul minden. 270mA zárlati áram vagy diódán átfolyó áram? hány voltról üzemel ez a kapcsolás?
4.5v-rol üzemel szépen lehet állitanni a lézer áramát. de ha van 1 mltimétered vagy amivel ampert tudsz mérni ugy az igazi szerintem csak kövesd a lézer höfokát is nehogy tulmelegedjen
Sziasztok!
Csak egy jó tanács: Teljesen mindegy milyen áramgenerátort használ az ember, a lényeg a jó minőségű poti!! Ha gyilkolod menetközben, és kontakt hibás lesz, az könnyen a dióda halálával végződhet! Célszerű a beállítás idejére a diódát kicserélni egy műszerre, és csak beállítás után visszakötni a helyére!
Hello! Feljebb olvastam hogy a szupepés áramgenerátor helyett lehet használni egy jóval egyszerűbb kapcsolást(LM317+meg pár alkatrész). Ez a kapcsolás jó lenne a lézerdiódához? Ha igen akkor valaki linkeljen már egy kapcsolást is légyszi. Nekem ez azért lenne előnyösebb mert beletudnám építeni egy kis zseblámpába az egészet. A szupepés generátor túl nagy ahhoz hogy elférjen egy zseblámpába, fototechnikával meg nem tudok kis nyákot csinálni.
Szóval ha valaki tud segíteni akkor segítsen. Előre is köszi! pamesz
célszerű kicserélni... de ha a rövidzárási áramot mérem akkor kiakad a műszer, legalábbis 200 fölé megy. de ha rákötöm a lézertakor visszaesik úgy 170-180 mA körüli értékre. ráadásulrövidzáráson az lm317 melegszik mint egy vulkán
amúgy csak anyit fűznék a szupepéshez, hogy eég régi, mert az IRL540 et nem egyszerű beszerezni (pesten lehet hogy az), illetve sok alkatrész kell hozzá, sok a hibalehetőség, és a legfontosabb kérdésem: Vajon külföldön akkor minden lézer meghal mert nincs szupepe féle áramgenerátoruk??
Ott is ugyanaz a helyzet mint itt
vagyis? ellszállnak a lézerek.
Azért mert mi találtuk fel a gyufát, a Rubik kockát, a Neumann elvű számítógépet amit mai napig használunk, és még sorolhatnám, ne legyünk már ilyen beképzeltek, hogy a lézerhez is csak mi értünk. Továbbá attól mert a magyar nép egy buherátor nép, és mindenhol megoldást keres és kiskapukat, kerülőutakat, és sokmindent feltalál, nem hiszem hogy egy kedves honfitársunknak jutott először eszébe a DVD lézert pointerként használni. Annyit kérdeznék, hogy van egy 9V os tápom. ha arra teszem rá az LM317 et akkor sokkal nagyobb áramot fog generálni mint 3 akkuról (mert a 3 akku eléggé alsó küszöbön van amitől még megy a 317)? tönkre elvileg nem mehet, mert 1,8A ig bírja.
Szia!
Ha változik az áramod azt jelenti, hogy nincs elég feszültség a stabilitáshoz! A Szupepés áramgenerátorhoz: Bármilyen logikai vezérlésű FET jó hozzá, nem csak az IRL540!
Na igen ez meg a másik. A szupepe féle áramgenerátor szerintem nem is magyar.
De még mindig nem értem hogy miért az LM317-et használtok
értem a fetes dolgot. mindegy, már szét szedtem, az alkatrészek felét meg beépítettem már máshova. különbenis nagy fizikai méretei voltam. 317 el sokkal kisebb. különben a szupepés lehet hogy jó meg minden, de abban van egy fet, meg műveleti erősítő meg minden. az LM 317 meg egy komplett integrált áramkör, ami direkt szabályzásra lett kitalálva. tehát nekem ne mondja senki hogy nem jó
A feszültség mértéket hogy állítsam be úgy hogy zsebben is (nem mondom hogy könnyen) elférjen, de legalábbis elég kicsi legyen hogy egy kézzel meg lehesen fogni, ne egy orbitális méret legyen? az elektronika pici a táphoz képest, mert 4 akku is elég nagy darab már, 6-8 akku meg végképp. 9V os akkut meg nem akarom venni mert hamar kimerül mert kicsi a fizikai mérete, és drága.
mit használjunk ha nem 317 et? minenhol hasznáják, mert jó minőségű cucc. használjunk 7805t?
taáltam valamit, amivel kapcsolatban kiváncsi vagyok véleményekre: I run my 16X's at 300mA.
??Magyar?
Ha én építem magyar, ha egy Német srác: német! Lényegtelen! LM317: Egyszerű 2-3 db alkartész, akár panel sem kell hozzá: felforrasztod az ellenállásokat az IC lábára! |
Bejelentkezés
Hirdetés |