Fórum témák
» Több friss téma |
Kis pici 6 labu PIC-cel csinalnam, 10f206 vagy a kistestvere, ez micro6-os tokban van, oszci benne, gyakorlatilag ramadzagolod a tapfeszt es a ledet es kesz. kb 200Ft
A progi bele talan 10 sor max.
Sziasztok!
Eléggé kezdő vagyok a témában... Azt szeretném kérdezni, hogy van-e valakinek olyan kapcsolása ami két vagy két-két smd ledet villogtat? Persze a lehető leg apróbb méretben és a leg egyszerűbb módon... Köszi újjonc
SMD alkatrészekkel szerintem eléggé le lehet zsugorítani >>> EZT <<< a rajzot.
A Kapcsolások-ban mikor fogjuk látni?
Nagyon köszönöm!
Ennél a kapcsolásnál lehet változtatni a villogás sebességét? Már úgy értem, hogy valamelyik alkatrész cseréjével?
Igen, az R1-C1 és az R2-C2 párosok értékeinek változtatásával tudod a villogás sebességét és a váltás sebességét szabályozni. (R1-C1 a váltás gyakoriságát, R2-C2 a felvillanások időtartamát változtatja.)
Ha visszaolvasol, írtunk konkrét értékeket is, többen megépítettük ezt a kapcsolást.
Köszönöm a segítséget!
Így már fog menni!
Neked is Köszönöm a segítséget!
Persze azért a tapasztalatoknak utána olvasok...
Szívesen!
Nyugodt szívvel merem ajánlani a kapcsolást, mert én már megépítettem, és kitűnően működik.
[OFF] S ahogy a hozzásólásokból kiderül, már sokan utánépítették azt a "kis" kapcsolást.
Hali! Olyan villogót szeretnék épiteni ledekből, mint a repülők (azt hiszem) leszállófénye. 2 led, felváltva villan, ez nem is lenne gond, hiszen egy sima astabillal megoldható lenne. A komplikációt az okozza, hogy úgy szeretném hogy a villanás rövid legyen, és ne azonnal lépjen tovább hanem kis szünettel. > Ez < a kapcsolás jó lenne, de sajnos nem lehet belőni pontosan. Ami azt illeti próbálkoztam már mindenféle megoldással, 4017-es, 4093-as, 555-ös IC-vel de nem lett sehogyse az igazi. Lehet hogy rossz irányból közelitem meg a dolgot. Némi ötlettel tudnátok segiteni? Köszi előre is.
A 4017 tel mi bajod volt? 1,4 kimenet led 7 kimenet reset ,esetleg hosszabb szünet esetén 1,5 kimenet 9 reset .
Igen, de a bemenő órajel függvényében számol. Ahhoz hogy rövid legyen a led villanása, ahhoz az órajelnek is gyorsnak kell lennie. Ha gyors az órajel, az IC is gyorsan számol illetve lép tovább, így nincs meg a két villanás közötti szükséges idő.
Na hátha ilyen igényes vagy...
Négy monostabil egymást indítgatva Szinte minden igényt kielégít (cd4538 talán 2X ,555 4X ,logikai kapukból is építhetsz ,analógba lm324...) Bonyolultabban 555 megfelelő jel szünet beállítva kimenetre egy flipflop és annak a kimenete az 555 tel kapuzva. 4017 kimenetére soros kondi (ez határozza meg a felvillanás hosszát (lehet a tranzisztor BE közé kell ellenállás/vagy dióda, hogy a kondit a jelszünetben az ic ki tudja sütni,ez fogja a felvillanás hosszát adni, ütemet meg az órajel. Ua flipfloppal meg 555 tel.
Pedig roppant egyszerű a megoldás! :yes:
Kell egy alap oszcillátor (AMV), és ennek a kimenő jelével kell vezérelni egy élindításos késleltetést (MMV). De ezzel még csak egy "felvillanó LED-ünk" van. -De két LED-et kell felvillantani egymás után! Mondhatnád. Ehhez egy D-tárolót hívunk segítségül. PL 4013. Az adatbemenetét a negatív kimenetre kell kötni. Az órajelet az AMV-ről biztosítjuk. Ezzel tulajdonképpen már ketté is választottuk az alaposzcillátor jelét. Már csak egy pár ÉS (AND) kapuval (PL:4081) egyesíteni kell a D-tároló kimenőjeleit az MMV kimenőjelével. (LÁSD mellék.) S készen is vagyunk... Ha a D tároló helyett 4017-es alkalmazunk, akkor akár 10 egymásután felvillanó LED-ünk is lehet. Az AMV-MMV -s áramkört tovább lehet egyszerűsíteni 4093-as alkalmazásával. De ez majd egy másik kérdés lesz...
Ha az 555-ös AMV TÖLTÉSI - KISÜTÉSI idejét diódákkal kettéválasszuk és független ellenállásokkal lesz beállítva, akkor talán az MMV el is hagyható. De ezt alaposan át kell még gondolni.
De ez nem ma lesz!!! :no: Kicsit fáradt vagyok hozzá... :unalmas:
S elkészült egy terv ami 1db: 4093-ast és 1db: 4013-as tartalmaz.
Kicsit költséghatékonyabb mint az elődje. DE! :felkialtas: Még nincs tesztelve próbapanelon!
S ha már ilyen jól elbeszéletek magammal,
akkor valamelyik nap talán össze is dobhatnám a kapcsolást próbapanelon. ...
... aztán megállapítanád, hogy jó, terveznél hozzá NYÁK-ot, kifotóznád/felvasalnád, kimaratnád, fúrnád, beültetnél, kipróbálnád, és örülnél...
Persze! De akkor a kérdezőnek mi dolga lenne ?
Semmi, csak megépiteni a kapcsirajzot
Köszi szépen, csak mostanában nem néztem ide, de most sem otthonról vagyok. De ki fogom próbálni.
Én kipróbáltam! S hozza a tervezett paramétereket.
A 4013-as második tárolóját is felhasználva, (ami csak kihasználatlanul ott lenne,) kicsit lehet kombinálni a villogásokat. PL: két villanás felváltva, STB. Megéri kisérletezni !!! A meglévő rajzommal és az IC-k adatlapjából könnyedén megépíthető bármelyik változat...
Talán végig kellene nézned az előző hozzászólásokat !!!!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |