Fórum témák
» Több friss téma |
Arra gondoltam, hogy építek egy stoppert, ami 6db 4017-es icből áll, és csak 1 percig mér, de ezt ledekkel jelzi ki. Tehát sorbakötök 6db 4017-es ic-t, hozzájuk ledeket kötök, és lesz egy kapcsoló, amivel azt szabályzom, hogy menjen/megálljon, és egy, ami a reset.l az lenne a kérdésem, hogy a resetet hogy lehetne megoldani? meg úgy egyébként... mit javasoltok ehhez a hülyeséghez. jah és direkt nem pices stoppert csinálok meg még azis kérdés lenne, hogy milyen áramkörrel tudom elérni, hogy az 555-ös másodpercenként küldjön jelet a 4017esnek?
Hi, a 4017-es adatlapján megtalálod, hogy hogyan kell sorba kötni őket.
Az 555-öt szerintem felejtsd el, mert nem lesz pontos, és nehéz beállítani az 1Hz-et. Órajelnek inkább használj 4060-as IC-t 32.768KHz-es órakvarccal. Az IC adatlapjában benne van, hogy hogyan kell bekötni. Üdv.B.
Ha már nem pic-es, akkor nem lenne egyszerübb mondjuk valamilyen BCD-s fel számláló icvel?
Egyébként sok sikert!
Igy igaz pl.: CD4518 as számlálóval a
http://bss.freeweb.hu oldalon van is 1 ilyen számlánc oo:pp:mm kijelzéssel bináris formában . Ha CD4518ban 2 darab számláló van akkor 3 db kell belőle ha meg 1 akkor 6db .... plusz a 4060 mint kvarcos másodperc generátor. no meg itten a rajzon van 4 db és kapu is van . Íme : http://www.freeweb.hu/bss/index.php?id=60 de ha ez nem jöün be akkor a digitális szekcióban Exkluzív digitális óra néven fut a dokumentum. leírása: Egy különleges óra készíthető 4518-as IC segítségével a kapcsolás alapján: Hat oszlopban egymás fölött négy-négy LED, mindegyik binárisan mutatja a megfelelő számot az időből (2x4 LED óra, 2x4 LED perc, 2x4 LED másodperc). Reset van rajta amint látom. most már csak a start / stop kell rá ... és így órás stoppered lesz másod perc pontosággal. De el is hagyhatod az órás digiteket utolsó 2 tagot. Akkor marad a mm:ss kijelzés binárisan. És csak 2 darab 4018 kell .
nem ! másutt keressél
ahogy irtam feljebb
Szerintem ebben a 4518-as bináris órában van néhány hiba.
Ebben a kapcsolásban ez hülyeséget fog számolni. Szerintem.
Jogos az aggodalom .. most én is ezt nézegettem mit is csinálhat ...
Elég borzalmas logikája van !!! Ez rémlet hogy itt láttam ... aztán linkeltem ..
Sziasztok!
Ha én ugyanezt akarom megcsinálni, csak gyorsabban, direktben ráköthetem a 4017-re a kvarcot? Táp az egyik lábán s a kvarc a 4017 clock lábára?
Sziasztok.
4017 –el szeretnék csinálni egy stoppert (perc, másodperc) és 7 szegmenses kijelzőt szeretnék használni. Keresgéltem a neten de „decimal to 7 segment decoder” nem találtam sokmindent, csak a csatolt képet (pirossal belejavítottam ahogy nekem kéne). Sajnos az oldal már nem él ahova a kép mutatna, így nem tudom mi lehet ez az icé. Létezik ilyen icé, vagy csak a rajz elméleti? Segítsetek.
Miért pont 4017? Annyi számláló van, mint a nyűvek. Egy bináris, vagy BCD számlálóhoz könnyebben találsz hétszegmenses dekódert. Ráadásul azokkal könnyebben elszámolhatsz 60 percig, 60 másodpercig.
Hello.
Nem feltétlenül ragaszkodom a 4017-eshez. Szívesen várom az aránylag egyszerű, de jó megoldásokat. Amúgy szerintem ez sem vészes, egy pár dióda és a 5411 és kész is. Spórolnék vele, ha létezne olyan icé. Amúgy létezik?
A megoldásod jó is lehetne, de láthatóan gond van a dekódolással. Csak nem akarod a dekódolást kapukkal megoldani, mert azt is lehet.
Viszont gondold meg, két digitre két 74HC390, ebben van 2 db BCD számláló, ráadásul úgy. hogy a számlálók egy kettes, és egy ötös számlálóból állnak. Tehát egy digitre egy tok, a benne levő egyik számláló 10 -ig, a másik 5 -ig számlál, és semmi külső dolog nem kell hozzá. Ráadásul megfejelheted két CD4028 -al, vagy CD4511 -el, és akkor a pörgést sem kell látnod. De, hamár mindenáron Johnson számlálót szeretnél, akkor a CD4026 lenne jó, abban benne van a 7 szegmenses dekóder is. Bár ezt egy kicsit nehezebb megállítani 5 -nél.
Akkor az elgondolásod ilyen lenne?
Amúgy a 4017 után 1-9 (15 dióda) 1-5 (7dioda) és tovább a 4511 bemenetére. (bár lehetne elegánsabb megoldás is mint a dióda)
Csak elegánsabban néz ki amit rajzoltál. A rajz szerint a dekóder a TIL -ben van. Helyettesítheted egy mezei hétszegmenses LED kijelzővel, és CD4511 -el
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2015
Oké, köszi a tanácsokat.
Bár azt még nem értem, hogy „a benne levő egyik számláló 10 -ig, a másik 5 -ig számlál” de csak rájövök.
Nézd meg az adatlapját (kattints az aláhúzott típusszámra). Ez két riple számláló, ebből mindkettő két részből áll, az első bistabil kimenete ki van vezetve, és neked, külsőleg kell a számláló második részének a bemenetére kötni. Ez egy 5 -ös számláló, így jön ki a 2 × 5 = 10 számlálás. Minkét esetben, a másodperc, és a perc számlálónál is a tizes számláló egy 5 -ös számlálót kell hogy hajtson, mert 59 után nem 60, hanem átvitel, 01 perc, 00 másodperc jön.
Bocsánat, elszámoltam magam. az 5 -os számlálóban 4 után nem 5, hanem 0 jön. Tehát a tízes számlálót kell megállítani 5 után. A 49 után nullázódik, és nem 59 után.
Hello.
Kicsit nézegettem a 74HC390 adatlapját, valami már kezd derengeni, de. Azt írtad, hogy egy digitre egy icé. Viszont azt nem értem, hogy az icé 2db ABCD kimenetéből hogy-vagy kössem egy digitre, (az általam feltett ora nevű képen egy icé 2 digittet hajt meg). Valami képet nem tudnál feltenni, (még ha skicc is az). |
Bejelentkezés
Hirdetés |