Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy olyan mérő műszert, aminek az adatait számítógépen tudom rögzíteni. Eddig nem is lenne olyan nagy probléma. A probléma ott van, hogy a mérőegység(ek) és a számítógép közötti kommunkikációt rádióval szeretném megoldani. Odáig eljutottam, hogy csináltam egy gagyi blokkvázlatot, amit szeretném, ha megnéznétek és segítenétek abban, hogy hogyan induljak el az építésben. Milyen alkatrészeket lenne jó használni. Kb. 5-6 mérőeszköz adatait kellene fogadni egyszerre. A segítségeteket előre is köszönöm!
Először is, tudni kell, milyen interfacen adják a mérőműszerek a kimenő jelet, az egyszerűség kedvéért tételezzük fel, hogy aszinkron soros, és a PC soros portjára kellene / lehetne kötni, ha kábellel kötnéd össze őket.
Ehhez a felálláshoz lehet kapni készen is rádiós cuccot, keress rá az RS232 vagy serial port + radio szavakra a google-n. Építeni sem nehéz, kész modulokat lehet kapni 1000Ft nagyságrendben amik képesek soros jelet átvinni rövid távra, fontos szempont, hogy a PC vezérli-e a műszert, illetve az kérdezi-e le az aktuális értéket, vagy triggereli a mrés magát. Ekkor könnyebb dolgod van, mert a PCs szoftverben meg tudod oldani a több műszer kezelését. Ha a műszerek folyamatosan mérnek és továbbítják a mért jelet ész nélkül, már nehezebb a helyzet, de nem reménytelen. Tehát, várjuk a további részleteket.
A felállás a következő:
A műszer ad egy analóg jelet, amit digitalizálok és soros interface-en kommunikál a pc-vel. Nem folyamatosan küldené a jelet, hanem a pc küldene egy jelet a kiválasztott műszernek és az válaszul a mért értéket küldené vissza. Tehát a pc sorban kérdezné le az összes, vagy csak a kiválasztott eszközt. Találtam egy IC-t: RXQ2-433 vagy RXQ2-868 Esetleg ezekkel mag lehetne oldani valahogy a dolgot?
Meg lehet, de választhatod az egyben adóvevő modult is. Ha A/D konverzió, protokoll kezelés, és RF link is kell, érdemes talán egy RfPIC-es megoldáson elgondolkodni, van itt pár ember aki ért hozzá, én nem PICben utazom, ha már mikrokontroller.
Szia!
Fontos, hogy a PC küldjön a műszer felé egy jelet? Én úgy oldottam meg, hogy mindegyik egységnek van forrás és célcíme, az adatokat meg bizonyos időközönként küldik. Így több olyan műszer is lehet a hálózatban, mely másodpercenként küldi az adatait. Érdemes megspékelni mindegyiket egyedi késleltetéssel, ha mégis fennlána olyan helyzet, hogy egyszerre küldene kettő vagy több műszer adatot. Én 10 bájtos adatokkal dolgozok, CRC8 ellenőrzéssel megfelelően működik. A gyakorlatban ritkán lenne így ütközés. Ha mégis eőfordul, majd a következő adatátvitel jó lesz.
Ez is jó megoldás, amíg nincsen sok műszer a rendszerben. A költség is kevesebb, mert a mérőegységek csak vesznek, a a PC csak vesz.
Nem tudom milyen célra kell, de ha adó és vevő egységet kezdetektől építesz a PCS és a mérő oldalra is, lesz későbbre fejlesztési tartalék a rendszeben. (több műszer adatait kell gyűjteni, esetleg méréshatárváltás stb)
433MHz-es modult használj egyébként, mert a 868-as európában nem engedélyezett tudtommal.
Az előző hszben elírtam,. helyesen: "A költség is kevesebb, mert a mérőegységek csak adnak, a a PC csak vesz." ... de ahogy írtam, én inkább az adóvevő megoldás híve vagyok.
Hahó,
En a következőt ajánlanám: nRF24L01. 2.4GHz-en müködik, éleg sokat tud meg viszonylag elég olcsó is. Egy hátránya van hogy csak külföldről lehet megvenni tudtom szerint. Leírás: Bővebben: Link Itt meg tudod venni: Bővebben: Link
Sziasztok!
Látom, már itt is foglalkozott valaki aa Telecontrolli RXQ2-433 intelligens transceiverével. Én most kezdek vele dolgozni (half-duplex feladat PIC18F4620-al) és ha esetleg valaki már közelebbről megismerkedett volna vele, megoszthatnánk a tapasztalatainkat egymással és persze a többiekkel is itt. Szerintem első látásra rendkívül komoly tudással rendelkezik, persze a "hasfájásait" csak az ismerheti, aki már végigszenvedett vele pár napot. Ezt leröviditendő, várom a hozzászólásokat...
Üdv!
Én megépítettem itt az oldalon található cikkből ezt a kis próbakapcsolást (tx4-msil, bc-nbk modulokkal). De nem egészen azt csinálja amit kellene. Alap helyzetből a vevőnél a ledek villognak. Ha megnyomom az adónál a gombot akkor egy fél másodpercig úgy marad, de azután elalszik és úgy is marad, amíg ki nem kapcsolom az adót. Vajon, mit nézhettem el? Köszi!
Üdv!
Én is megépítettem, és nálam is így működik ,sztem nem néztél el semmit.Ennek így kell működnie.
Hát ha így működik akkor nem lehet vele ledet kapcsolni úgy ahogy a leírásban van.....
vagy nem tudom de szerintem nem kéne villognia mint a félőrült
Pontosan melyiket építetted meg...
Ha jól gondolom,egy soros átvitelt építettél meg vezeték nélkül. Ez egy soros (Rs 232) kábel helyettesítésére való. Ha ledet akarsz kapcsolgatni, akkor még egy (vagy kettő) intelligens egységnek is kell lenni a rendszerben, pl: mikrokontroller. Ha ennél egyszerűbbet akarsz, - vezeték nélküli konnektor, egy adó és 4db vevő (konnektor) 10-30m hatótávolság és akár 2000w-ot is kapcsolhatsz vele. (kb 4500ft)
Sziasztok!
Most kezdtem el foglalkozni a vezetnék nélküli adattovábítással. Ezt a modul párost használom: Bővebben: Link . A problémám az lenne, hogy a vevő rengeteg zajt összeszed. Ezen lehet valahogy segíteni? Megpróbáltam már kondit rakni a vevő táp lábaira, de nem segített. Mindössze 300 bps sebességen forgalmazok adatot, így az esetek nagy többségében megérkezik az adat nagy része, de még ilyen lassú sebességen is sok a hiba.
Remélem, rosszul látok. Nálunk, a 315 MHz -es sáv erre a célra nem engedélyezett. Ugyanezt lehet kapni nálunk is, ráadásul engedélyezett sávra. Ha olvasod a többi hasonló rádiós adatátvitellel foglalkozó topikokat az oldalon, a kérdésedre is választ kaphatsz. Van még a témával foglalkozó cikk is. Vannak korszerűbb adó - vevő párosok, amelyekkel kevesebb probléma árán, jobb eredményeket érhetsz el.
Sajnos jól olvasod, 315 MHz-es jelről van szó. E-bay-ről vásároltam a modulokat és nem vettem figyelembe az itthoni szabályozásokat. De gondolom nem fogok vele nagy problémát okozni senkinek, kis teljesítményű adóról van szó, alig 5m a hatótávolsága, ha 3 V-ról hajtom. Közben egyébként sikerült a zajcsökkentés szoftveresen, Manchester-kódolás használatával.
De ha már szóba került, akkor szeretném megtudni, hogy milyen adást zavarhatok, ha 315 MHz-et használok? Természetesen, ha valami érzékeny vész frekvencia, akkor beszerzek 433 MHz-es modulokat.
A felhasználás nem polgári, NATO egyeztetett. De az ütközés csak szerencse kérdése. A kis teljesítmény is tud végzetes zavart kelteni, pusztán körülmények kérdése, amikről tudomásod sincsen. Én nem húzgálnám az oroszlán bajszát.
Üdv mindenkinek!
A minap olvasgattam egy amerikai, főként a mikrovilágban otthonosan mozgó cég honlapját és találtam egy cikket ami felkeltette az érdeklődésem. Viszont mivel én még igen csak csekély tudást birtoklok ilyen téren ezért a segítségeteket kérem. A kérdésem az, hogy van aki otthonosan mozog a mikroelektronikában, érthetően elmagyarázná és segítene megtervezni, illetve megépíteni a cikkben található terv alapján az áramkört? Egy bluetooth-on keresztül zenét lejátszani képes "minirádió"-ról lenne szó amihez ingyenesen biztosítottak nekem egy -Bluetooth kontrollert -Vezeték nélküli töltést fogadó IC-t -http://www.ti.com/product/pcm3070Sztereó audió kodeket[/u][/url] -15W-os sztereó erősítő IC-t -És egy alacsony fogyasztású 16-bites mikroprocesszort. Előre is köszönöm a válaszokat! A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2013
Kösz!
Magam szeretném építeni. Persze segítséggel A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2013
Sziasztok! Valakinek sikerült már adatátvitelt lebonyolítania nRF24L01 es modulokkal? Ha igen, mik a tapasztalatok? Adatlapját tanulmányozom (sajnos az angolom olyan 30% os) Elég összetett ez az IC.
Sziasztok, segítséget kérek, RF témában.
Házi adatgyűjtőt szeretnék építeni, PIC alapokon, RF kommunikációval. (Különálló hőmérséklet mérőt már építettem LM35-ből) Már van egy próba RF projektem BC-NBK vevővel, egy adóval, de HT12d-e kódolóval. Több adót szeretnék, amely adók rendszeresen életjelet adnak és adat (hőmérséklet stb) változás esetén is jelentenek. A vevő gyűjti az adatokat mintegy demultiplexer és felküldi egy PC-be az adatokat. (PC USB kommunikáció is rendben lásd icserny cikke). Természetesen nem kell gyors kommunikáció, az 1200 Baud is bőven jó. Mit javasoltok, milyen adót/vevőt használjak? Olyan eszközt keresek, amely alatta marad az 5-10$-os kategóriának, de megbízható hardver, mert én programozó vagyok, az elektronika újkeletű hobbi, abban nem vagyok erős. (A neten találni többféle, nagyon olcsó modult: pl. MX-FS-03V, MX-05V. Ennek használatára találtam blogot is.)
Szia!
Az én adatgyűjtőm RFM12B Megbízhatóan működik hónapok óta. Mivel adó és vevő egyben, mindegyik modul oda vissza működik. A PC USB portján keresztül mennek az adatok. Initkor beállítható, hogy milyen azonosító szám után kezdje el tölteni a fifot, tehát egy adó szépen sorban lekérdezhet több egységet. Nekem az adatgyűjtő részben van SRAM és napi 8560x3 byte adat jön a PC-re.
Mivel egyszerre csak egy adó működhet, a zavarok miatt, ezt garantálnod kell. Adó-vevő modulokat, és mester - szolga üzemmódot alkalmazz. A számítógép modulja a mester, az adatokat csak akkor fogad, ha megszólította az adattárolót.
Van erre kész rendszer, ZigBee, lagalább tanulmányozd a rendszert.
Köszönöm a választ, a ZigBee termékeket már megnéztem, de nekem ágyúval verébre kategóriába esik és túl drága. Akkor inkább IQRF termékek jöhetnének szóba, ez árban sem rossz, de gondoltam, akár tanulás/hobbi célból építenék magamnak egy ilyen rendszert.
Ezért keresek adó/vevőket. Egyébként hol lehet utánajárni, miként szűrik ki az általad is említett több adó ütközés helyzetet? A mester - szolga üzemmód rendben van, de ekkor sem lehet kizárni, hogy beesik egy másik adó, tehát a probléma élő.
Szia!
Tetszik a megoldás és tetszik az RFM12B is. Azon gondolkodom, hogy mit lehet majd csinálni, ha később bővíteni akarom a rendszert egy újabb adóval vagy meghibásodik egy és az a helyzet áll elő, hogy azt RFM típust már nem gyártják, mint ahogy most hagyják abba az RFM12B-443-D típust. A master nem fog tudni kommunikálni az új tipussal.
Én csak útmutatónak ajánlottam a ZigBee -t, mert neked is ugyanazt a feladatot kell megoldanod.
Külső, zavaró adót nem lehet kizárni, ezért is jó a mester szolga üzemmód, mert lehet nyugtázni a megtörtént adatátvitelt, ill. ha sikertelen, akkor lehet újraküldeni. Ez az üzemmód kizárja a rendszeren bellüli adók egyidejű működését, mert mindíg csak a megszólított állomás adója fog válaszolni. Nézz át az RFM12 topikba is, ott is folyik egy hasonló projekt. A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2014
Szia!
Szerintem 2db tartalék elég egy évtizedre...
Sziasztok!Kb 500métert szeretnék áthidalni.Két darab hőmérsékletmérést,egy páratartalommérést,plusz egy szivattyú állapotot!Persze úgy,hogy a számitógépen lássam ezeket a dolgokat!Tudtok segiteni?Köszönöm!
Az adatok forrásánál valamilyen mikrovezérlővel az adatokat feldolgozod, és a soros interfészén keresztül meghajtod bármelyik, neked tetsző RF modult. Jobb, tisztességes antennával az 500 m áthidalása szabad térben, rálátással menni fog.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |