Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Témaindító: vendelkiraly, idő: Dec 17, 2007
Témakörök:
Mindket borda fel fog melegedni ugyanarra a homersekletre, csak a rez hamarabb, az alu kesobb. Innentol kezdve pedig mar csak a borda es a kornyezete kozti hoellenallas hatarozza meg melyiknek lesz a jobb holeado kepessege. Ezt a hoellenallast pedig az anyag felulete, szine es merete hatarozza meg.
Mindenesetre (a temat reszemrol lezarva) van nehany osszefoglalo gondolatom az A osztalyu erositok hutesevel kapcsolatban: - legyen a hutobrda anyaga rez v. alu (mindegy) torekedni kell a minel nagyobb feluletre - ha lehet valasztani akkor inkabb fekete szinu (eloxalt) alut valasszunk (ha masert nem akkor csak azert mert olcsobb mint a rez) - torekedni kell a minel kisebb hoellenallasok eleresere! Ennek erdekeben a tranzisztor es a hutoborda felulete minel simabb legyen a megfelelo kontaktus elerese celjabol. Ha nem muszaj ne hasznaljunk szigetelo lemezt a tranzisztor es a hutoborda kozott (egy tranyo egy hutoborda parositas johet itt szoba ugy, hogy a hutobroda elektromosan el legyen szigetelve mindentol!) - ha van lehetosegunk akkor tobb parhuzamosan kapcsolt vegtranyot hasznaljuk amivel jelentosen lehet csokkenteni a hoellenallast a tranyo es a hutoborda kozott - a hutoborda ugy alljon az erosito oldalan mint otthon a radiator a szobaban. Igy erhetunk el egy bizonyos foku termeszetes levegoaramlast a bordak kozott ami szinten nagyon fontos a jo hoelvezeteshez es a minel kisebb hoellenallashoz!
Szia!
A KD nem Cseh véletlenül? Amúgy nekem nagyon pozitív tapasztalataim vannak a KD sorozatú tranyókkal!
Kíváncsian várjuk a képeket!
Az említett tranzisztorokat nem ismerem. Az árambeállítással vigyázz, csak óvatosan tekerd a trimmert! Az előerősítődről esetleg írnál bővebben? Egyébként a tapasztalatok azt mutatják,hogy ehhez a végfokhoz nem feltétlen szükséges előerőősítő. Persze ezeregy okod lehet, hogy miért akarsz használni, ezért is érdeklődök oly lelkesen! ![]()
Eltünt a hozzászólásom?
Szóval.. én úgy tudom hogy a Kd cseh. A képen is látszik hogy Tesla ![]() Elkészült a nyákom, lézernyomtatós, vasalós technikával. Az alkatrészeket holnap beszerzem és a hűtőbordát meg hétévégén... Ahogy nézegettem a képeket, és ránéztem a radiátorunkra (ami 2,2kw-os) gyors számitás után rájöttem, hogy az erősítőre körülbelül egy JÓ BAZI NAGY hűtőborda kell majd ![]()
Szia: Én azért a két tranyóért nem szedném szét azt a pici orion véget?KD607
Nem a tranyókért szedtem szét az Oriont
![]() ![]() Szerintetek a KD607-est helyettesithetem a 2N3055-tel?
Ez ígyvan a 2n3055 jó választás a DoZ esetében! olcsó és ide ez pont jó, minden féle szempontból. (#325527) Katt rá a KD 607 re
A paraméterei alapján bírnia kell! Illetve A HQ- videóban is a 2N3055-öt megjelölték helyettesítőnek. Teljesítményben leamarad a 2N-től, de attól még bírni a kell, ha megfelelő hűtést alkalmazol, azt pedig már elég jól kitárgyaltuk, hogy milyen is. Ahogy írtad: "BAZI NAGY". Azonban a többi szempontot (elhelyezés, festék, eloxálás) érdemes figyelembe venni. Aztán már csak szerencse kell hogy találj megfelelőt.
![]()
Egyébként ha valaki olcsón és jól akar építni DoZ-t tényleg a 2N3055 a legjobb választás.
A sokat kritizált CDIL márkájú is teljesen jól és szépen működött nálam. Pár száz forintért lehet kapni.
Szia! Ha mégse jönne össze a passzív hűtés és nagyon ki szeretnéd próbálni az erősítőt, akkor a képen látott ventillátoros hűtést ajánlom. Ez az én próbaverziós DoZ-m 2N-es tranyókkal, az erősítő "kartonnyákra" szerelve, ahogy kell. Alkotó féle 40V-os áramkorlátos fesz szabályozóval. A képen látható kis bordákat könnyen be lehet szerezni. Ráraktam egy-egy PC táp ventillátort, ezek fordulatszámát egy LM317-es feszültségszabályozóval állítottam be. Kb. 8V-os feszültséggel pörögtek. így alig volt zajuk, de a hűtést tökéletesen végezték.
Szia!
A 2N3055 tényleg nagyon jó, csak sajnos abból is ki kell fogni az eredetit! Kérdes: melyik az eredeti?!
Puff : Erre aztán tehettünk volna rezet is meg alut is , ennek mindeggy lett volna!
![]()
A jobboldali tranyo lapkaja nagyobb, igy kisebb lehet a lapka es a tok kozotti hoellenallas erteke, feltetelezhetoen nagyobb aramot/homersekletet is elvisel mint a masik. Ettol fuggetlenul mindketto lehet eredeti v. hamis is ezert tovabbi ismeretek nelkul felelotlenseg lenne kijelenteni, hogy a jobb oldali az eredeti pedig biztos sokan arra tippelnek elso ranezesre
![]()
Szia!
Mindkettőre csak simán 2N3055 volt írva! A jobboldali egy békebeli tranzisztor, egy BEAG erősítőben volt! A másik egy nemrég javított erősítőben volt, javítás után kb. fél órát ment! Sajnos látszik rajta, hogy sokkal kisebb a chip benne, mint az eredetiben! Szerintem egy kisebb teljesítményű tranzisztort szitáztak át! Hasonló volt a chipek aránya, mikor egy régi MEV-es BD249C-t berheltem szét, meg egy JAPAN feliratút! ![]()
A múltkor egy ismerősöm hozott egy marék tranzisztor, hogy építsek neki erősítőt!
Időm sem volt, meg megláttam a tranzisztorokat, ezért nem vállaltam! Nem tudom honnan szerezte őket, de volt benne JAPAN, ST, és MEV feliratú is, de mindegyiknek azonos volt a tokozása! Lefényképeztem őket(sajnos a MEV-eset nem találtam!), ezekből szedtem szét a múltkor egyet. Műszerrel mérve igen jók voltak a paramétereik, nem is volt nagy a szórás köztük, minőségileg jók voltak! Csak ugye egy lényeges gond van velük: Nem az van a tokban ami rá van írva, hanem egy kisebb teljesítményű tranzisztor!
Még eddig 2N 3055 ből nemvolt szerencsém találkozni hamisítványokkal , Csupánn csak azért mert még mindig van belőle egy pár darabka raktáron .Ezekmeg egy jópár éve ittnyugszonak a dozbann! Viszont a BD 249 C vel már én is ráfaragtam ,volt ami egy csere utánn 5 percig muzsikált !Először még csak azt voltam bátor feltételezni hogy más gond akadt, de szembesültem ezzel a gondal? gyorsan rákellet jönnöm hogy sz.r a BD
Itt vannak a képek a mostani állapotról,és hogy hová kerül mindez:
Bővebben: Link Ez a tápegység része, a trafóval,és a többivel. A nyákok: Bővebben: Link (Ezek a tüskesorok nem túl egyenesek,de nem sok nyákot csináltam eddíg,ahogy haladok,jobb lesz.) Tranyók a bordán: Bővebben: Link Maga a borda,és hozzá a viszonyítási alap: Bővebben: Link És ahová kerülnek: (Ez amúgy milyen rádió volt?) Bővebben: Link Szóval ez lenne,majd később jönnek hozzá egyéb kiegészítők,majd kiötlöm hogy mik...Azt az előerősítőt meg rosszul fogalmaztam,mert olyan áramkör lesz,amivel hangerőt lehet szabályozni,tranyós lesz. ![]() Linkek javítva, legközelebb használd az URL gombot. -- kobold
Ma összeraktam a DoZ-t, a második javitott nyákost, az ajánlott módosításokkal. (MKP stb..)
42 volt a tápja, és már 0,5 is ampernél szépen szól. Igazából 1 amper felett már sok javulást nem vettem észre a hangján. Talán olyan 1,6 körül lehet az optimális beállítás. Azt hallom hogy minden hang szépen és tisztán szól, csak valahogy nem vagyok megelégedve mégse a hangzásával. Olyan mintha a közepet jól felnyomták volna. (Igaz nagyon szépen szól) A mélyek szépek, de kevésnek érzem, ( a 20centis mély alig mozog, ellenben a kis orion majd kiugrasztja a helyéről) A magasak lehetnének csilingelősebbek. Lehet hogy a BD tranyók miatt ilyen? A kis mini orionom hangzásképe valahogy jobban tetszik, pedig az is "vérszegény"
Ha a "kis orion tornyod" hangja jobban tetszik akkor hallgasd azt, tapasztalatnak meg jó volt ezt megépítened, így legalább tudod, hogy jobb az orion neked mint az A-osztályú DOZ.
Egy tranzisztorcserét azért még próbáj ki! A osztályú erősítőknél sok változást okozhat a végtarnzisztor! BD tranzisztorral rajtad kívül még senki sem építette meg ezt a kapcsolást! Próbáld meg az MJ15003-at vagy a 2N3055-öt, ha még van kedved foglalkozni a DoZ-vel, ha nem, hát egy próbának jó volt!
Az én DoZ projectem idő hiányában sajnos elég lassan halad, de a kis SE1025B Orionnal én is össze fogom hasonlítani - kíváncsi leszek rá, hogy milyen hangzásbeli különbségek lesznek.
Egyébként engem nagyon hamar lebeszéltek a DoZ-fanatikus kollégák a BD tranyókról - Vendelkirálynak igaza van, ha van még hozzá kedved, talán érdemes lenne megfontolni egy végtranyócserét.
Szia!
Az a kis Orion erősítő nagyon pöpec! Azon kevés gyári erősítők közé tartozik, amelyeken ki lehet kapcsolni a hangszínszabályozást! Annó még én is gyártottam őket az Orionban! ![]() De a BD-ket én is kicserélném 2N-re, vagy MJ-re!
Szia!
Idézet: „Az a kis Orion erősítő nagyon pöpec!” Hát igen, én is nagyon szeretem ![]() ![]() Neked viszont gondolom nem annyira történelem, ha még anno gyártottad is őket ![]() De hogy ne csak offoljak: Akashi: ha esetleg nem akarsz TO-3 -as tokozásra váltani, akkor ott van még esetleg pl az MJL21194, TO-264 -es tokban.
Mindeképp megejtek egy végtranyó cserét. Megvannak a 2N3055-ök. Hűtőborda hiányában raktam be próbából a bd-ket. Holnap nézek a piacon bordát
![]() Ha sikerül összehasonlítanod az orionnal, ird meg a véleményed, nagyon kíváncsi vagyok rá. Egyébként most restaurálom a kicsikémet, mert szétégett a panel. Legyártottam a nyákot, ki leszcserélve. Ha beválik, csinálok még pár ilyen végfokot... (bocs az OFF-ért)
Szia : ebbe a meghalgatsos dologba én is belekontárkodok. Ezt már itt sokszor kitárgyaltuk ,23-24 oldal Pl De ez legyen már mindenkinek a saját szubjektív megítélése ? Ha ez neked nem jönnebe akkor lépj tovább ,írod kevés a mély a kis orionba több akkor halgasd azt. Csak csupán ennyi!Nekemis van itthon kis orionom nekem meg aznem jön be , de ez egyéni vélemény!Ahány ember annyi megitélés , mit mihez hasonlítasz azsem mellékes?
![]()
Az első panelomat bkötöttem,elsőnek biztosítékkal,és hármat kicsapott.Mind 5-6 amperesek voltak.Utána eszembe jutott az izzós módszer,Nem nagyon lehettett a nyugalni áramot állítani,a féltápfeszt meg sehogysem.Szerintem én a még ki nem javított nyákot csináltam meg.Ha ráadom a rendes tápfeszt,az áram felugrik 10 amper fölé,a végranyók még nem haltak bele,de nem füstgépet akarok építeni.Meg tudná nekem mutatni valaki,hogy mit kellene átkötni a nyákon hogy jó legyen?Vagy más a hibája ennek az egésznek?
Ha a bemenetére nyomom az ujjam,akkor kijön a zavarjel a hangszóróra,
Cleetus:
Idézet: „Szerintem én a még ki nem javított nyákot csináltam meg.” Az a nyák nem hibás, csupán van egy újabb verziója, amin egy-két dolgot megváltoztattak. De ettől még az eredeti is 100%-ig működőképes kell hogy legyen (csak magát a nyáktervet tekintve). No de ha 10A az áramfelvétel, akkor ott biza valamit nagyon eltoltál... Esetleg fényképet tudsz mutatni a forrasztási oldalról? Akashi: Huh, az a nyák tényleg elég csúnyán megpörkölődött...csoda hogy még így is szólt valahogy egyáltalán... ![]() Egyébként ha rám hallgatsz, én megőrizném bele a KD607-eseket - szerintem azokkal van a legjobb hangja. A DoZ-ba pedig szerintem simán jó lesz a 3055-ös. (Egyébként némi utánaolvasgatás alapján kiderült, hogy a legtöbb külföldi fórumon az MJ szériás tranyókat favorizálják leginkább. Én azért is döntöttem mellettük.)
végtranyók E-B ? Én így égettem szét a jlhban ezt-azt...
Ha meg a végtranyók nem égtek le, lehet előttük van valami zárlat... nem is melegednek? |
Bejelentkezés
Hirdetés |