Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Lapozás: OK   18 / 72
(#) cleetus válasza vendelkiraly hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

8 ohmos,videoton 20 centis hangszóró,amiért nem kár,ha tönkremegy.
4700µF lesz majd,ez csak a beindításhoz raktam bele
(#) bakos13gab válasza cleetus hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Azért amúgy kár lehet, mert ha van hozzá dobozod, abba ugyanolyat már nem kapsz és akkor nem lesz azonos a hangkép...
Örülök, hogy lassan sikerül. JA, az ellenállásoknál nyugodtan rakd össze több darabból a kívánt értéket, aztán ha van időd, majd kicseréled 1 pontosra.
(#) bakos13gab válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Ha kisebb tápfeszről járatod, elképzelhető, hogy nem fog beállni a féltápfesz, nagyobb trimmer kellhet.
(#) CIROKL válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

/Ha kisebb tápfeszről járatod, elképzelhető, hogy nem fog beállni a féltápfesz, nagyobb trimmer kellhet. / Az alap kiépítésben nemkell semmi alkatelemet kicserélni , ez nem a jh .Egy párszor már betettük ezt a táblázatot ez az eredeti Ajánlás Úgyhogy Ezt az erősítőt nyugottan járathatod 30 voltal is csak a táblázatban szereplő adatok szerint!A féltápfeszt igy is bekell tudni állítani hacsak nincs vami probléma a megépített panelen? Én ezt a kapcsolást már kipróbáltam mindennemű szélsőséges helyzetben , és EREDETI kapcsolás alapján vagyis semmi alkatrész módosítás nélkül.Elmondhatom 30-50 voltig 0-3,5 amperig 4-8ohm , szóval ez igy ahogyan van eredetileg , ezeken a tartományokon belül működőképes!
(#) cleetus válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

A végtranyókat nem ellenőriztem le,gyanítom azok a ludasak,mert minden más ok.Más már csak az lehet a bűnös.De ma már nem foglalkozom vele,max csütörtökön,vagy pénteken,mert át kell alakítani a kéziműszert,hogy le tudjam ellenőrizni vele a végtranyókat,és sajnos ez a hét egy kicsit zsúfoltabb lesz.
A másik panelt átnéztem,azon nem volt hiba,de azzal majd akkor foglalkozom,ha a másik csatorna megszólalt rendesen,és mindent be tudtam állítani.Addíg is,ha tudok,akkor rakok fel képet a nyákról,egy jó közelit.
Nagyon köszönöm az eddígi segítséget,már nagyon-nagyon kíváncsi vagyok az erősítő hangjára,mert a tda-t már kinőttem.
(#) Akashi hozzászólása Dec 15, 2008 /

Tegnap sikerült szereznem hűtőbordákat. 10cm*10cm*7 cm-es blokkok, sok-sok lemezkével.(proci hűtők, ventivel) 4 darab van.
Minden blokkra 1 db 2N3055-öt helyezek el. A próbák alapján birnia kell. A ventillátorok halkak szerencsére (a bordára éptett hőérzékelőnek hála), de ezeket úgy állitom be hogy csak akkor menjenek ha kritikus a hőállapot
Remélem a héten lesz idő összerakni. Valamilyen dobozt is keritenem kell. (Tényleg a dobozolás a legnehezebb feladat...)
Olvastam hogy a mélyeket alapvetően meghatározzák a csatolókondik (be és ki), illetve a 470µF-es a visszacsatoló körben. Valahol azt irták, ha ez kicsi akkor kevés a mély... Valaki próbálta már a 470-es visszacsatolót nagyobbra cserélni?
(#) CIROKL válasza Akashi hozzászólására (») Dec 15, 2008 /

Igen ezt jó olvastad! a mély átvitelt meghatározzák Ezek az elemek is . De itt ennén az erősítőnél még egy dolgot szem előtt kell tartani ? a puffer elkókkal nemkell spórolni ?Ezt is csak tapasztalatból tudom neked ajánlani hogy minimálisan csatornánként ajánlatos 20000uf betenni . És ugyebár a trafót is ajánlatos minimum a duplájára méretezni! 40Volt 1,7 amp =68W att , Hő . Ha két csatornát feltételezve ez 136Watt X 2 =272 Watt , De ezt már igencsak kitárgyaltuk ennek a meglétét ? Ezt is csak ajánlásnak írnám ! Szerintem ezeknek a feltétele is befojásolja az emlegetett mélyátvitelt, ha nincs elegendő fesz utánpótlás akkor kereshetjük a mélyeket?Sokan beleesnek ennek a csapdájába , betesznek egy 4700 uf kondit és azt gondolják ezzel elvan intézve ? Hát itt ez nem elég ez A osztály !itt mindent túlkell méretezni!Aztán valószinű megleszünk elégedve talán még a hangzással is?
(#) Akashi hozzászólása Dec 17, 2008 /

Idő hiányában nem jutottam előrébb.. de amint elkészül beszámolok a fejleményekről.
Azon gondolkodom, hogy a "lepke" hangszinszabályzót hogy lehetne kiegésziteni egy hangerő potival, és valahogy "aktivvá" tenni kis tranyókkal, hogy erősitsen egy picit.
(#) CIROKL válasza Akashi hozzászólására (») Dec 17, 2008 /

Szia : van kedved meg fölös időd akkor építs egy ilyen előfokt, ebben van hangerő szabályozás !és közbeiktathatod a lepkeszabályozót!Ez csak egy ötlet S szerintem nem nagy meló ezt létrehozni? meg nem is olyan sok költség?Hangerő szabályozót! meg aztánn olyat tegyél , mármint potit ami neked "csak neked !megfelel? Itt ezért már igencsak volt vita !Én személy szerint nem szeretem ezt STB STB ?de várjuk a fejleményeket ? és az általad kialkotott véleményt?A végleges erősítődbe milyen végtranyók fognak kerülni? Mekkora a táp , Myennyi a puffer ?Meg ilyenek? Üdv. CIROKL
(#) CIROKL hozzászólása Dec 17, 2008 /

Ja bocs de az előbb rosszul fogalmaztam , nem benne van a hangerőszabályozás .Azt egyszerűen egy potival megoldhatod !
(#) Akashi válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 17, 2008 /

Köszi a segitséget. Természetesen megirom a fejleményeket ha sikerül összeállitanom.
olvastam a hangerőszabályzós "vitát" én személyszerint még nem próbáltam, de majd kiderül. A boltban annyit mondtam hogy kérek egy 10k-s potit hangerőszabályzásra
Este megirom mikből fog állni a cucc. Tranyók 2N3055 lesznek ez már biztos.
(#) Akashi hozzászólása Dec 18, 2008 /

Szóval a tranyók 2n3055-ök. A többi DB139, és db212b. A csatolókondik 1µF mkp, és 4700µF elkó--ezzel párhuzamosan egy 100n kerámia. A táp egy régi reciveré, pontosan nem tudom hány watt, de kb. 150-200 között lehet 6800µF-es kondikkal. (lehet hogy ettől érzem kevésnek a mélyeket.)
De azt nem értem hogy a táp puffer mérete akkor lenne érezhető hogy kevés, ha teljesitményt (hangerőt) is kiveszek az erősítőből. Ha halkan szól akkor elvileg át kellene jönnie a mélyeknek kissebb puffer elkókkal is. Ezeknek az elkóknak az lenne a szerepe hogy a hirtelen áramfelvételt, amit nem bír a trafó, meg az egyenirányitó, "pótolja".
Vagy A-osztálynál nem igy van?
(#) magery válasza Akashi hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Mivel hogy ez A-osztályú erősítő, a nyugalmi áram megegyezik a teljes kivezérléskor felvett árammal. Így nincs olyan hogy hirtelen áramfelvétel, tehát a puffereknek nem sok köze van a mély hangátvitelhez. Nemrég olvastam egy oldalon a pufferek méretezéséről ahol Amperenként 1000µF-t javasolnak. Bővebben: Link

Egy kis útbaigazítás hogy megtaláld amire utaltam. Link kattint, Műhely sarok/VFx audiofil végerősítő család/Rendhagyó elméleti alapozás - kb. a lap alján
(#) lamalas válasza Akashi hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Idézet:
„De azt nem értem hogy a táp puffer mérete akkor lenne érezhető hogy kevés, ha teljesitményt (hangerőt) is kiveszek az erősítőből. Ha halkan szól akkor elvileg át kellene jönnie a mélyeknek kissebb puffer elkókkal is. Ezeknek az elkóknak az lenne a szerepe hogy a hirtelen áramfelvételt, amit nem bír a trafó, meg az egyenirányitó, "pótolja". Vagy A-osztálynál nem igy van?”

A pufferek merete es a melyhangok mennyisege kozti osszefugges mar ingovanyos, nem egyertelmuen merheto es igazolhato jelenseg az audio vilagaban. Vigyazni kell ezzel, mert hatalmas vitak alakulhatnak ki emiatt
En annyit mondanek, hogy A osztalyu erositok eseteben mivel az aramfelvetel elvileg allando ezert az erosito nem rangatja ugy a tapot mint egy AB osztalyu erosito. A pufferek szerepe eltolodik inkabb abba az iranyba, hogy az egyenfeszre rarakodott 100Hz-es brummot csokkentse. Hogy milyen hatasa van a hangminosegre a nagyobb puffer azt kiserletezze ki mindenki maganak.
(#) Akashi válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Nagyon amatőr kérdésem lenne.. A lepkeszabályzót sorba kell kötni a jellel? Mert a kapcsolási rajz az mutatja, hogy van rajta egy BE... és egy FÖLD.. és erre elbizonytalanodtam..
Előerősitő elé, vagy után érdemes bekötni?

(bocs az amatőr kérdésért)
(#) CIROKL hozzászólása Dec 18, 2008 /

Hú : Nos azért én befizetnék ennél az erősítőnél csatornánként 1700uf ra! Aki ebbe kételkedne az proba ! biztos fölakadna szeme az illetőnek ?
(#) CIROKL válasza Akashi hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Szerintem a lepkeszabályzót az előerősítő és a végfok közé tedd !De viszont ha csak a végfokra akarod tenni akkor a lepkeszabályozó elé kell tenni egy impedencia illesztést PL egy emiterkövetővel?

ahamm.. huhh... emiterkövetö impedancia illesztés....

na asszem ha kész a végfok egy darab hangerőszabályozó potival, és szépen müködik akkor beleásom magam ebbe az emiterkövető dologba.

Ma vettem maratót (sósav) csak legyen időm befejezni..
Egyedül a tranyók nyákjai hiányoznak a próbához.
(#) CIROKL válasza Akashi hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Nemkell ezt olyan drasztikusan venni " Emitterkövető" Ez semmi különös Emitterkövető Ennyi az egész !
(#) vendelkiraly válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Amperenként 1000µF az valóban kevésnek tűnik. Vagy lehet hogy máshogyan gondolta? Vagy elírás? Inkább 10.000 akart írni? :pardon1:
(#) MolnarG válasza vendelkiraly hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Valahol én is hallottam ezt az amperenkénti 1000µF ot, de szerintem ez nem vonatkozik az erősítők tápjára. Talán a labortápok pufferére, de talán még oda sem biztos, hogy elegendő.
(#) lapose hozzászólása Dec 18, 2008 /

Sziasztok!

Ez az amperenkénti 1000ľF csak hasraütés szerinti méretezés!
Az AB osztályú erősítőknél a puffereket csak akkor rángatja az erősítő, ha jelentősen ki vannak vezérelve, részterheléseknél csak kis áramok folynak rajtuk!
De mivel az A osztályú erősítő folyamatosan nagy áramot vesz fel, komoly pufferek kellenek! Ráadásul nem sok különbség van a kimenő kondi és a puffer közt, csak ugye kimenőkondiból kettő van(sztereó esetében).
Azt is vegyük figyelembe, hogy a tápban csúcsegyenirányítás van, tehát csak a feszűltségcsúcsokban folyik áram a transzformátor felől a pufferbe! Amikor a transzformátor feszültsége kisebb, mint a puffer feszültsége, a diódák lezárnak, mintha a trafó ott sem lenne! Főleg nagyobb frekvencián sok-sok periódust kell az erősítőnek végig csinálni a pufferről, mielőtt a hálózatból megint delejhez jut!
Ha elemezzük az egytápfeszültségről működő erősítők működését, láthatjuk hogy a kimenő kondenzátor nem más, mint egy segédtápegység, ami kb. Ut/2-re van feltöltve.
Viszont ha váltakozó áramú szempontból nézzük, akkor meghatározza az erősítő határfrekvenciáját!
Ha jól emlékszem a -3dB-es pontnál Xc=Rt
Ha Rt=4 ohm, az alsó határfrekvenciát pedig 20Hz-re vesszük, akkor a kondi értéke közelítőleg 2000µF- re esik(Xc=1/(2*3.14*f*C))! De ekkor a kondin már jelentős feszültség esik, ráadásul fázistolást is okoz!
Szerintem ezért nem túlzás a 4700µF kimenőnek!
Mivel váltakozó áramú szempontból a tápkondival is sorba van kötve a hangszóró, vele szintén ugyanez a helyzet, illetve ha közös tápról működik az erősítő mindkét hangszóró árama átfolyik rajta(nagyobb puffer kell!)!
Ez a számítás nagyon le van egyszerűsítve, mert ugye azt is figyelembe kell venni, hogy működés közben az erősítő energiát vesz fel a pufferkondiból, és mivel a kondenzátor feszültségét meghatározza a tárolt töltés mennyisége, a kivett töltésből lehet meghatározni a táp
brumfeszültségét is(no meg a transzformátor belső ellenállásából!).
(#) Imi65 válasza MolnarG hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

A labortápokhoz elegendő lehet, mert ott "kiszabályozza" az elektronika a búgófeszt is. De jobb szabálynak tartom a 2200 µF /1A-t.

Nakéremszépen.. beüzemeltem a szerkezetet. A hűtés is jól müködik szerencsére, a ventiknek semmi hangja nincsen. Csak akkor pörögnek ezerrel ha túl meleg a borda, de ilyen nemfordul elő szerencsére. Kézzel meg tudom fogni a bordát. ..langyos.. Próbáltam 1,5 től 2 amperig. (hangzásbeli különbséget nem vettem észre a két érték között, bár hozzá kell tennem halkan szól, mert már alszik mindenki ) Gondolom nagyobb hangerőn érezhető az amperhiány. Most már pár órája 1,8 amperral müxik stabilan. Beállt.
Szép hangja van, de meg kell szokni. Legelőször Enyá-t (Only Time) hallgattam, majd DireStraits (You And Your Friend koncertfelvétel) stb.. Azt vettem észre, hogy hangszínszabályzás nélkül közel úgy szól mint hangszínnel. (PC-ről) Hangszín nélkül mintha tisztább lenne a hangja. Közvetlen Cd-ről meg még szebb. Hát igen. Ennyire számít a forrás.
Viszont azt vettem észre, mintha a mélyeket (kb. 100HZ alatt) és a magasakat (kb. 10khz felett) tompítaná. Egészen pontosan úgy érzem mintha a magasak inkább sziszegnének, mint csilingelnének benne. Mint egy régi bakelitlemezen.. Lehet hogy az emlegetett puffer kevés.(nekem 6800uF) A csatolókondik 1µF mkp, és 4700µF elkó a végén. Egyébként meg a gyári leírás alapján épült azzal a különbséggel hogy az egyik potit50k-s ra cseréltem.
Asszem ha nem oldódik meg ez a magas probléma addig nem épitem meg véglegesen.
Talán építenem kellene egy egyszerű 40watt körüli tranyós hifi végfokot, és összehasonlitani....
(#) MolnarG válasza Akashi hozzászólására (») Dec 19, 2008 /

Próbálkozz az MKP kicsatoló értékén változtatni 1-10µF között, az talán segít a magas tartományon.
(#) cleetus hozzászólása Dec 19, 2008 /

Egy kis mérés után,megleltem a végfokom hibáját:szakadtak voltak a végtranyók.Mennek kulcstartónak,meg táskadísznek.
Majd érdekelne,és egy kísérletben meg is nézem,hogy hogyan szól pl monitor sorvégtranyóval(bu250,bu406),és az itthon talált buw 24-esekkel.(Komolyan érdekel a dolog,remélem nem halnak meg az alkatrészek,vagy bármi más..)
De egyenlőre 2n3442 lesz benne.De az egyik tranyó motorola,a többi meg EI,és az előbbinek egy kicsit magasabb a bétája,olyan 17 körül,míg az EI olyan 7-et tud.Ez probléma lesz,vagy nem nagyon érzékeny a végfok ilyen eltérésre?
(#) vendelkiraly válasza Akashi hozzászólására (») Dec 19, 2008 /

Hangszóró kábelnek, pedig ne "tyukbélmadzagot" használj, hanem rendes tömör vastag rézvezetéket. Pl: tűzálló kábel, vagy sima villanyszerelős min 2,5-ös jó minőségű rézkábelt összesodorva. Tudom most sokan felkapjátok a fejeteket, de kis javulást ez is okozhat. Elég sokat kísérleteztünk ezzel a témával. Sokféle madzagot kipróbáltunk hangszórókábelnek, és tényleg volt különbség madzag és madzag között. Aki magas kiemelést akar hallani, az CAT7-es kábellel kísérletezzen. Aki mélyeket szeretne, az haggya meg a tyúkbél kábelt. Ja és most ne egetrengető különbségekre gondoljatok, csak kicsikre, de néha az is sokat számít. De ebbe a témába inkább ne mélyedjünk el jobban, szerintem mindenki próbálgassa, és a legmegfelelőbbet haggya meg magának.
(#) vendelkiraly válasza cleetus hozzászólására (») Dec 19, 2008 /

Milyen műszerrel mérted meg azokat a bétákat? Sima multiméterrel teljesítménytranzisztorokat nem lehet jól kimérni.
Egyébként számít, hogy párba legyenek válogatva a tranzisztorok. De csak ésszerű határok között. 5%-os eltérés nem fog számítani. Erre viszont létezik bétamérő kapcsolás, amivel teljesítménytranyókat lehet kimérni. Lamalas kolléga közzé is tette ezt a kapcsolást itt a honlapon: Tranzisztoros béta mérő
A tapasztalat azt mutatja, hogy az újonnan vett tranzisztorok, amik egy sorozatból származnak szinte kivétel nélkül 5%-os tűrésen belül vannak.
A régi tranzisztorokkal, viszont nem ez a helyzet. Az akkori gyártástechnológia még nem volt annyira fejlett. ezért kell. vigyázni a régi tranzisztorok párba választásával.
Csak halkan megjegyzem, hogy régen lehet, hogy nem volt olyan fejlett a gysártástechnológia, de legalább nem spórolták ki az anyagot semmiből, és talán kevesebbet hamisítottak is. Pár oldallal előbb erről már volt szó.
(#) CIROKL válasza Akashi hozzászólására (») Dec 19, 2008 /

Csak egy apró kérdés : milyen tipusú ill milyen hangfalon - hangszórón halgatóztál? Ez ami még egy lényeges dolog! Hol a magas? hol mély ?
(#) Akashi válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 19, 2008 /

Videoton DC2002-es. (20cm-s mély gumimembrános erősítet csillapított kávás kezelt membránnal, gyári középpel, selyem gyári dómmal, erősítet dobozal.)

Vendelkirály. A hangfalkábel 2*1,5-ös sodrott réz hangfalkábel.
A tranykhoz 0,75ös sodrott réz megy, és ugyanezek a tápok is.

Valahl az erölködőben lesz a "hiba" ha hiba egyáltalán, mert ugyanez a konfig (forrás, és hangfal) tök szépen szólt a mini orionnal, és a sansuival.
Sajnos éjjel mikor szedtem szét a cuccost hozzáérhettem a bemenethez, és búgás meg villanás kíséretében kivágta a 2,5-ös biztit a panelen... aztán nem is kelt életre ... Úgy mértem hogy a 2n-ek jók... leht hogy a bd-k mentek tönkre? Létezik?
Következő: »»   18 / 72
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem