Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Témaindító: vendelkiraly, idő: Dec 17, 2007
Témakörök:
Hogy érted hogy hol a magas, hol a mély?
No igen az a bizonyos "hiba" adódhat sokmindenből.
Lehet, hogy csak megszoktad a régit. A szokás nagy úr tud lenni. Nekem is furcsa volt, amikor először hallottam meg a DoZ-t. Furcsa, hogy a magasakra és a mélyekre mondod, hogy nem elég jók, nálam pont fordítva van ez a dolog. Legalábbis azt mondta egy hozzáértő, hogy a közép hangok nem elég tiszták. Ja és ez nagyon hangszóró függő is tud lenni. Lehet, hogy más hangszóróval ez tetszene jobban, és az orion hangja lenne "hibás". Az ilyen próbaváltozatokkal csak óvatosan, könnyen zárlatos lehet elég egy rossz mozdulat. Nézd meg, hogy mi érhetett össze, úgy könnyebb lesz hibát keresni. Ha a biztosíték villámlott, márpedig vsz. az, akkor a tápgba lehet a hiba. De ezt így nehéz mgmondani
Sziasztok!
Bedobozoltam az erősítőt, de sajnos a búgást is beleépítettem pedig csillagpontos földelést alkalmaztam. Az RCA aljzat földjeit összekötöttem de nincs rákötve a csillagpontra, de a többi igen. Tanácstalan vagyok, már átkötöttem egy párszor, de még mindig búg.
Földhurok? a hangszóró kivzetések függetlenek? Egy tápról megy a két végfok ? Egy két képet dobj be
Az én végfokomba csak egyetleneggy ponton van a doboz rákötve a táp GND re ez a pont pedig az a bemeneti RCA aljzatok . Itt vannak gyakorlatilag összekötve a két csatorna GND je i, semmi más közös pont nincs !A hangszóró kivezetéseket természetzesen a doboztól függetlenül kell fölszerelni. Ezek Igy vannak? Ha van egy csillagpontod ! és még ezenkívül összekötöd az RCA kat akkor ott is lehet a gond? próbáld szétvállasztani a két RCA GND jét ?
Íme a képek amik minden kérdésedre választ adnak.
lenne egy kerdesem: ha az alabbi erositot 4 ohm hangfalal terhelem fogja birni vagy inkabb ne probalkozzak???
Holvan a doboz testelve, azt látom a kérről hogy a bal oldali kondin közösítettél mindent. Az RCA aljzatok szigeteltek?
Szia : itt a35 oldalon megtalálod ennek az erősítőnek az ajánlott beállításait / ajánlás/ Természetesen ezt lehet 4 ohm al is terhelni !
A bal oldali kondiról lóg egy sárga vezeték, azt kötöttem a trafó rögzítőcsavarjához. Az RCA aljzatok szigeteltek. Egyébként az öcsémnek dobtam össze szilveszterre buli erősítőnek. Ha nem is süketülnek meg, de legalább fázni nem fognak az tuti.
Csak az eggyik végfokkal is ezt produkálja , vedd ki a biztit az eggyikből . igy próbáld. meg azt látom hogy a pufferok fölvannak fűzve dea pluszt is egy közös pontról vezesd akét végfokra : itt nálad ez külön van kötve a két puffera ? Mit csinál ha a doboz nincs leföldelve? ekkor süketnek kelle lennie ? nagyon minimális zajt kelle hallani !
Szia!
Egy észrevétel, ha nem baj: szerintem a végtranyók vezetékei nagyon hosszúak! Ha meg tudod oldani valahogy, akkor mindenképpen rövidíts rajtuk! Az az alapvető probléma, hogy a pufferkondenzátorok töltőimpulzusai által keltett 100Hz-es zavarjelet így gyönyörűen össze tudja szedni (és biztos vagyok benne, hogy össze is szedi). Az én végfokomban is vezetékezve lesznek a végtranyók, de én törekedtem rá hogy 3 centinél ne legyenek hosszabbak a vezetékek (na meg a dobozom másik oldalán vannak a pufferek, jó messze a zavarérzékeny részektől). Habár még nem tudom hogy mit tud, de hétvégén remélhetőleg lesz időm végre egy első tesztüzemre...
Valóban ez is lehet baj! Bár nálam is hosszú kígyozó CAT7-es kábelekkel vannak a tranzisztorok bekötve, viszont relatíve messze a trafótól és a kondenzátoroktól, illetve felül a bordák alja és a fémház teteje között mennek el, így az árnyékolás megvan és semmi brumm sincs.
Bedobozolatlanul nem volt semmi brumm? Ha jól látom ha rárakod a tetejét, akkor azok a vezetékek és a tranzisztorok is elég közel kerülhetnek a trafóhoz. Bár amikor a próbaverziót összeraktam, akkor ott egymás hegyén, hátán voltak a vezetékek, és akkor sem volt semmi brumm.
Ja és még valami eszembe jutott. Én nemrég kötöttem csak rá a bemenet földjét a fémházra, és addig sem volt semmi gond, csak akkor volt egy kis zaja, amikor nem kötöttem rá bemenetet, így hogy rákötöttem a házra a bemeneti GND-t csak annyi változott, hogy ha nincs a bemenetre kötve semmi, akkor sincs semi zaj.
Gyanítom, hogy a hosszú kábelek lesznek a ludasak.
CIROKL a te DOZ-odban egyenirányító hídon az a nyák hűtés céljából van rajta?
Az nem nyák az egy 2mmm es réz lemez , ennek két célja van az eggyik az a greatz hűtése , bár itt 35 A greatzcok lettek alkalmazva az 1,7 átmenő amper csak szinte minimális melegséget okoz neki .Tehát ez kilőve, a másik pedig amiért beletettem az árnyékolás : Itt a doboz alja nekem nem fém !Egy műanyag lap lett fölhasználva .Összesítve még a sújt is nyomja ,de fölösleges . Már bennevan én ezt az életben már szétnem szedem .
A brummot már kiűztem az erősítőből, jött helyette a zúgás.
Milyen jellegű? zárt bemenetnél is van zúgás? Mivolt a brumm okozója?
A bemeneten nincs semmi, a potméter állásától függetlenül zúg. Átvezetékeltem a táp vezetékeit és megszűnt a brumm.
Egyből a végfokpanelen zárd össze a bemenetet ! Akkor ?
Ugyan úgy zúg akkor is ha összekötöm a bemeneteket. A bal oldal hangosabban zúg. Meghallgattam az erősítőt...hát...nekem nem jön be a hangja.
Nos most ezt nem éretem? ez a zúgás még valószinű az a 100 hz akkor viszont az egéssz beépítéseddel van probléma!A belső elrendezés és az igencsak hosszúra sikeredett vezetékek a végtranyókon ! Írod hogy meghalgattad ? Ezt már egyszer írtad !akkor ezek szerint csak szeretted volna meghalgatni? Eztsem értem? Hát viszont akkor nagy fába vágtad a fejszéd !Építsd át és megszűnnek a gondok , én ahogyan nézegetem a fotóid ? Nagyon gyorsan kiküszöbölném ezt a kialakult helyzetet. És még valami most fedeztem föl a tranyókon azt a gagyi műanyag ? szigetelőgyűrűket , ezt itt felejtsd el !pillanatok alatt kifog lazulni a csavarod ill elolvad a myűanyag és vége az egéssznek !Hűtés VÉGE
Szerintem a brutálisan hosszú vezetékeke miatt van zúgásod, bár így konkrétan nem tudom beazonosítani a zúgás fogalmát.
Amikor írtam hogy meghallgattam akkor még csak egy oldal volt kész, most hallgattam meg először sztereóban. Amit hallottam a magasabb hangoknál inkább hasonlított a csörömpölésre, ami az egyoldalas meghallgatásomnál is meg volt. Az a gagyi műanyag szigetelőgyűrű ahogy írtad, az erre a célra lett kitalálva, nem hinném hogy akár 100C fokon is egy kicsit is megolvadna. Azt hiszem szétszedem és isten veled DoZ. :yes: Keresek valami másik kapcsolást a fórumon, állítólag vannak ennél jobbak is.
Kérdezhetnék még valamit ? mekkorák azok a pufferk , azt látom jó nagyok de mennyi uf? Bár erre a célra vannak ezek a gyűrűk kitalálva de ennek már sokan áldozatává váltak .Már én is anno megjártam pont ilyen gyűrűkkel. Ezt csak javaslatként írtam!Hát igen a kedvedet szegte ez a project , talán majd a következő ! Nem kellene ilyen gyorsan túladni ezen ?
Ilyen hosszú vezetékekkel bekötött végtranyók akár nagyobb frekis gerjedést is okozhatnak, ami aztán eredményezhet akár zúgást vagy csúnya magastartományt is. Lehet, mégis jobb lenne átépíteni azt a jószágot, meg nem ártana műszerrel is megnézni, nem gerjed-e.
Valami nagyobb dobozba pakold át. Én megfogadtam, hogy soha többet nem zsúfolok össze semmit, inkább legyen kétszer akkora a doboz, de szépen praktikusan elférjen minden.
A következő erősítőmhöz (AB-osztályú) ugyan olyan hűtőbordákat fogok használni, mint te. Terveim szerint állítva lesznek a doboz hátulján és közvetlenül rá lesz erősítve a két panel. A toroid meg a pufferek, pedig a doboz elejébe fognak figyelni.
Sajnos csak ez a doboz állt a rendelkezésemre, ez volt kéznél. Az enyém is hasonló lesz mint amit te leírtál.
Lehet hogy kicsit áttervezem a nyákot(DoZ) hogy az 'L'-idomra legyenek felrögzítve a BD-k is, és csak pár centis vezetékekkel legyenek bekötve a 2N-ek. |
Bejelentkezés
Hirdetés |