Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Propeller Clock
Sziasztok
Nem tudom van-e itt valaki aki hajdanán nyomon követte Kaninjo fórumán a Propeller clock-ok fejlődését. Sajnos a szerverről törlődtek a felrakott fájlok, és szükségem lenne az ékezetes betűk kiíratásához az ékezetes CharGen file-ra. Ha megvan valakinek kérem tegye fel az oldalra, hátha kell másnak is. Köszönöm
Szia Kicsa!
A puffer tápfesz, és a tekercs közé kellene berakni azt a bizonyos biztit. Nem akarom lerajzolni, mert annál sokkal egyszerübb a bekötése. Szia.
Szia Tomi20!
Van itt egy CharGen amely tartalmazza az ékezetes karaktereket is. Ide rakom, ha erre gondoltál, akkor légyszi írd le, hogyan lehet alkalmazni a programban. Nem tudtam kiíratni vele az ékezetes betüket, mert hibával leállt forditáskor. Szia.
Azthiszem így már értem a bizti helyét.
Egyébként ha a Fet zárlatos lesz (ne legyen ) akkor a tekercs túl sok áramot venne fel és leégne?
Nagyon melegedne, leégne, mert csak pár Ohm az ellenállása. Folyna rajta vagy 2-3A.
Idézet Kaninjo fórumárol:
A használata: Jelenleg így néz ki a szöveg a progiban (prop.asm): Kód: ORG 0x2100 ; Start off EEPROM de " <=== This version of Bob Blick's Propeller Clock was build and programmed by Henk Soubry ",0x83,0x84,"===> " de 0x00 Ennek a szövegnek: árvíztűrő tükörfúrógép Pedig így: Kód: ORG 0x2100 ; Start off EEPROM de 0x85,"rv",0x87,"zt",0x8C,"r",0x8A," t",0x8D,"k",0x89,"rf",0x8B,"r",0x88,"g",0x86,"p" de 0x00 Tudom, rohadt macerás, de sajna jelenleg nem tudok jobban belemélyedni... A karakterekhez tartozó hexa-kódok: á = 0x85 é = 0x86 í = 0x87 ó = 0x88 ö = 0x89 ő = 0x8A ú = 0x8B ű = 0x8C ü = 0x8D A letöltött file-al írjuk felül a régit, írjuk át a szöveget a prop.asm-ben (ügyeljetek a vesszőkre!!) , fordítsuk le a progit pl. MPASM-el, aztán csak be kell égetni a mikrokontrollerbe...
Szia Tomi20!
Köszönön a nagyon "pontos" megfogalmazást az alkalmazáshoz. Amint látom, az ékezetes karakterek kóddal vannak helyettesíte, igy érthető lett számomra is végre, miként tudom használni. Mégegyszer köszi szépen. Szia.
Sziasztok!
Sikerült ékezetes kiírást alkalmaznom! Itt egy kis videó AVI-ban. Sziasztok.
szevasztok
mit szólnátok ahhoz, hogy ha éjjelre nem kellene mindig a távirányítóval kikapcsolni az órát hanem magától kikapcsolna?Van egy-két ötletem hogy hogyan lehetne megoldani ha érdekel akkor nekiállhatunk
Érdekes ötlet, de hogy fogja tudni a bázis processzora, hogy a propellerben futó program épp hol jár az időben? Vagy valami foto érzékelőre gondsz, és ha már elég sötét van, kikapcsol?
Sziasztok!
Én ezt a kikapcsolást a fotodiódás érzékelővel tudnám egyszerűen elképzelni...Mint anno a BigClock topicban volt egy kis kapcsolás bár nem építettem meg. Csak ott annyi módosítást kell eszközölni hogy a fényerőt ott folyamatosan csökkentette itt pedig egy szint átlépésénél le kell kapcsolnia. Megkeressem a kapcsolást?
Ha megtennéd, és megkeresnéd, megnézném. De én nem foglalkozom vele, jobb az nekem, ha akkor kapcsolom ki, amikor szeretném. De másnak biztosan hasznos lesz. :yes:
én úgy képzeltem el, hogy egy fotoellenállás ha sötétséget érzékel egy bizonyos távolságból akkor meghajt egy relét mely zárja az áramkört és kap feszültséget a transzformátor. Hát így képzeltem el , azért,hogy éjjel ne menjen feleslegbe, hogy ne melegedjenek a fetek, a tekercsek és a transzformátor meg hogy ne kelljen állandóan kapcsolgatni
Neked válaszolok, mindenkihez írok!
Ehhez hasonló kódokat én is felfedeztem az IC-progban. Szóval, ha valaki foglalkozik most PIC égetéssel a forgórészhez, akkor próbálja ki a mellékletben található hexa fájlt. Le van írva minden ékezetes kis és nagybetű, Illetve a fentebb említett nyelvtörő kis és nagybetűs változatban. Kérem, valaki próbálja ki és mutasson egy videót a végeredményről!
Ha jól értem, akkor a hálózati trafót szeretnéd kapcsolgatni azzal a fotoellenállással vezérelt relével. Ez nem jó! Ha nem kap áramot az bázis, ezáltal a propeller, akkor nem fogja számolni az időt.
Viszont az sem jó, ha a motorra teszed a relét, és azt kapcsolod ki vele, mert a LED-ek nem fognak világítani, ezáltal a nagy kitöltés miatt felszökik a fesz, sokat kell fűtenie a zenernek. Azt a fotoellenállást mindenképpen a PIC egyik bemenetéhez kellene valahogy csatolni, és leprogramozni, hogy ha sötét van, akkor azt csinálja, mintha a távirányítóval kapcsolnád ki (vegye vissza a kitöltést, kapcsolja ki az infra LED-et, kapcsolja ki a motort). De én ehhez a részhez nem értek, majd a programozók elgondolkodnak rajta.
nagyon köszönöm hogy egy kicsit segítettetek és így van min elindulnom. megpróbálom az ic-re rákötni és programot írni hozzá na ha valamire jutok akkor mindenképpen felteszem
Szia Zolee1209!
Megpróbáltam, de sajna nem índul a szöveg a távírányítóval, sőt, csak egy funkciót tudok kapcsolni! (Sejtettem, de égettem más progikat, igy ezt is kipróbáltam). Legközelebb az ASM filét rakd fel inkább, mert a keys.asm szerintem mindenkinek más és más lehet. Szia.
Szia! Az igazság az, hogy nem tudom, jó hex-et szedtem-e le innen az oldalró. De ha neked van egy működő propeller programod és abba írod be a szöveget? (lehet, hogy valami demo hex-et szedtem le... )
szerk.: Az ASM-ben nem tudok mit csinálni, AVR-t eszem!
Szia Zolee1209!
Bizonyára egy jó ...hex állományt szedtél le, csak az éppen nem megy nálam. Akkor játszuk ezt: rakok egy nálam jól működő prop...HEX filét ide, és próbáld meg azt átírni, majd tedd vissza. Igy talán jó lesz. Szia.
Nem írtam ki az összes karaktert, ha véletlenül ez jó, akkor majd beírom az összeset! :yes:
Sziasztok!
Készen van a propeller clockom de még nem működik mert nem tom de de nem mükszik valamiért voltak kavicsgondok de azok megoldódtak mer az mclr-t felkellet húzni tápra de nem működik úgy ahogy kén nem csinál semmit a távirányító jeleore a foto tranyó látja a z ir led-et de nem tom hogy a tsop... mükszike benne meg hogy a fototaranyó mit csinál neki írtam egy egyszerű progit hogy a ledeket villogtassa meg az műkszik de a normális hex nem. esetleg tudnátok javasolni valamit mert a nyák jó elméletileg és gyakorlatilagis de lehet hogy valamit elkötöttem . esetleg valami próba progi ami villogtatna egy ledet rajta ha jó a fototaranyó meg a távirányítóra csinálna esetleg valamit akár álló hezetbe külön tápról vagy valami kérdezzetek meg próbálok válaszolni ja meg meg mértem a fototranyó ellenállását alap helyzetbe amikor nem volt előtte a led akkor semmi de ha előtte volt az ir led akkor 15kohm körül mozgott enyinek kéne lennie?
A topicban találsz olyan próbaprogit, ami állóhelyzetben is működik, veszi a távirányító jeleit! :yes:
Helló. Lassan én is kezdek beleszeretni ebbe az "órába" így hát lehet én is belevágnék. Először az alap dolgokkal szeretném kezdeni, de mivel tényleg nem vagyok jártas a dolgokban legalább ezzel belejövök. Akkor én ott kezdeném, hogy kéne egy motor? Milyen motort kéne alkalmaznom hozzá?
Először arra gondoltam mindegy, de ez a propeller clock nagyon érzékeny a fordulatszámra ha jól gondolom így a motornak úgyis kell egy vezérlő így erre a célra van egy HDD motorom. Sajnos nincs vezérlés hozzá, így készíteni kéne. Tud valaki segíteni a kezdetekben? Idézet: „Tud valaki segíteni a kezdetekben?” Igen, ez a topic azért nyílt meg!!!
Akkor bele is vághatnánk. Akkor az mindegy milyen motor van rajta?
Hi!
Max 24V-ig valamilyen dc motort szerezz,aminek a teljesítménye legalább 3-4 watt.Persze ez attól is függ,mekkorában akarod megépíteni az órát. Azzal a HDD motorral is lehetne kezdeni valamit,csak egy jó 3 fázisú vezérlést kellene építeni hozzá. Üdv! Sziasztok! Dec elején készület el az órám és ígértem, hogy teszek fel róla képeket, ezt a hiányosságomat most utólag kompenzálom. (az óra esztétikailag még nem nyerte el végső formáját ) Üdv.: edison555
Ügyes vagy, gratula! Igényesen elkészítetted. :kalap:
De miért nincs a forgás középpontjában az első LED? |
Bejelentkezés
Hirdetés |