Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RF teljesítménymérő PIC-kel

Témaindító: Novak, idő: Jún 23, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Novak hozzászólása Jún 23, 2008 /

Sziasztok!
Megépítettem a csatolt RF teljesítménymérőt.
A problémám a következő:
Bekapcsoláskor megjelenik az LCDn 2 másodpercre egy rövid kis szöveg, valamint a szoftver verziószáma. Ezután az egész kijelzőn minden elkezd balra futni, telis tele -látszólag- random karakterekkel. Igazából alig látszik belőlük valami, olyan gyorsan futnak (felkiáltójel, kérdőjel, mindenféle betűk stb...). Ha az egyik gombot lenyomom, akkor az éppen futó felirat megáll, és kimerevedik... Itt nyomokban felfedezhető az a szöveg, melynek láthatónak kéne lennie (mint pl. 'mW'). Ha elengedem, akkor folytatódik a káosz.
Segítséget szeretnék kérni valaki nálam okosabbtól
Hogy esetleg van-e valami ötletetek? A kapcsolásban erdetileg PIC16F876A szerepel, de én PIC16LF876A-t vettem. Esetleg ez okozhat problémát, hogy a 16LF-et 16F-ként programoztam fel?
(#) Ferkógyerek válasza Novak hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

Szia!
Azt nem tudom mi okozhatja ezt a hibát. De ezt a műszert én is megépítettem pár éve és elsőre tökéletesen működött.
Én erről: http://www.webx.dk/oz2cpu/radios/miliwatt.htm
az oldalról töltöttem le az 1.03A verziót, esetleg próbáld meg ezt.
Egy pár szót azért ejtenék a műszerről. Ha a detektorokat még nem építetted meg akkor az AD8307-esek 5. lábát (internal adjust) ne földeld le hanem tedd állíthatóvá. Egy darab detektort még be lehet állítani a mikrovezérlő referencia feszének állításával, de ha a kettő között van gyártási szórás (márpedig nagy mázlid kellene legyen hogy ne ) akkor a két bemeneten más-más értéket fog mérni. Ez a szórás a katalógus szerint ha jól emlékszem max1dB de nálam sajnos meg is volt a max szórás
A másik változtatás pedig amit én mindjárt az elején megtettem hogy a PIC ref. feszültségét egy referencia feszültség forrásról adtam az ellenállás osztó helyett.
KB ennyi, remélem hasznosak lesznek az instrukciók mert ugye okos ember a más kárán tanul.
(#) Jossz válasza Novak hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

Szia!
A helyzet az, hogy a műveleti tápfesszel lehet a galiba szerintem, ugyanis az F sorozat 1,8-5,5V-ig működőképes, az LF sorozat 1,8-3,6V-ig. Nem tudom, milyen tápfeszt használsz, de ha 5V-ot, az gondot jelenthet, ugyanis ez olyan szegénynek, mindha Te ma délben 1-2 órára kiálltál volna a napra sapka nélkül... Valószínűleg a Te kijelződ is vibrált volna... Bocsi, ez csak vicc volt... egyébként mellékelném a PIC16F876A adatlapját, de nem fér be a keretbe, mert 4 Mb Az LF-et ebből nem is találtam a Microchip adatbázisában, valószínű már kifutott típus. Hát ennyit tudtam most...
(#) Medve válasza Jossz hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

Hello! Legmélyebb tisztelettel megjegyzem, az inicializálás, s a program eleje lefut, ott még működik a progi, később zavarodik meg, igy szerintem programhiba lehet, aminek persze lehet verzió oka is.
...Agyaltam ezen én is, hv.-re gyanakodtam, de az, hogy az eleje lefut, az csak valami sw. problémára utal!
(#) Jossz válasza Medve hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

Szió! Minden további nélkül igazad lehet, azért kerestem a két adatlapot, hogy összehasonlítsam, de az LF876 már nincs fenn a honlapjukon. Viszont az tudtam, és most más LF-es típusokon le is ellenőriztem, amit a tápfeszről írtam. Igaziból nem is tudom, hogy bírja ki az LF, ha az F-hez van méretezve a táp és így 5V.
(#) (Felhasználó 1947) válasza Novak hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

Szia !

Ezt a cuccot én is megépitettem.(OZ2CPU)
Kifogástalanul megy egy bontott EPSON LCD-vel.
A meglepi akkor történt mikor egy gyári új LCD-t
dobtam fel a régi helyett.Ugyanazokat a tüneteket produkálta mint nálad.Az a gyanúm hogy csak az eredeti
HD44780 meghajtós LCD-t kedveli a PIC.
A kinai sz..t nem.
A PIC tipusánál az F/LF jelölés nem kritikus, sőt az sem hogy A vagy sima végű.
Remélem segitettem valamit.

Üdv ! Luki
(#) Novak válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

Sziasztok,
köszönöm a sok hasznos és építő jelelgű hozzászólást.
Igazából közben sikerült megoldanom a problémát. Vagyis mint utólag kiderült nem is volt probléma, csupán én voltam figyelmetlen, és a kijelző 7-es lábát nem forrasztottam be... Igen, tudom nevetséges vagyok. Hát előfordul, na
Egyébként hagytam bekapcsolva a műszert úgy 4-5 percig, még csak langyos sem lett a PIC. Úgyhogy nemtudom mennyire kényes arra a 3,6 V-ra. Az enyém bírja Legalábbis tünetmentes.
Én csak egy szenzorral használom, nekem felesleges a két csatorna. Akkor is babráljak a referencia-feszültséggel? Vagy akkor nem lényeg?
A kijelzőm nekem is valami kínai, olcsó darab volt, viszont működik is, szép is, és még háttérvilágítás is van rajta (egyelőre XD).
Mégegyszer köszönöm mindenkinek, aki megosztotta a tapasztalatait, nem gondoltam, hogy ilyen népszerű ez a műszer!
Üdv
(#) Novak válasza Novak hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

Csináltam gyorsan egy képet is az elkészült műszerről.

RF pwm.jpg

Ha csak egy detektort használsz akkor elég a PIC referenciafeszültségével kalibrálni a műszert.
(#) Ferkógyerek hozzászólása Jún 23, 2008 /

Én most ezt a műszert építgetem: http://www.radioamatoriteamsviluppo.it/

Ebben is van teljesítmény mérő és még pár finomság, deszkamodell szinten már működik is. Az antenna analizátor részét egyenlőre kihagyom mert nem nagyon van rá szükségem.
(#) Novak válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Jún 23, 2008 /

És mi alapján tudom kalibrálni? Alapesetben ez nekem így most nem mér pontosan?
Mivel kell játszani, vagy mit kell állítgatni a pontos mérés érdekében?

A PIC 5. lábára adott 2,5V-os referenciafeszültség állításával kalibrálhatod a műszert az R22 vagy R23 1,5Kohmos helitrimmerre cserélésével. De mint már írtam én ezt kiváltottam egy TO92-es tokozású 2,5V-os ref fesz forrással (de ilyenkor is kell némi állítás). Kalibrálhatsz egy hiteles generátorhoz. Vagy ha ez nincs akkor kapcsolj a bemenetére tökéletes szinuszt, oszcilloszkóppal mérd a jelszintet. A csúcsfeszből kiszámíthatod az effektív értéket és erre állítod a műszert.
(#) (Felhasználó 1947) válasza Novak hozzászólására (») Jún 24, 2008 / 4

Szia !

Ha pontos feszültségreferenciát akarsz, felejtd el az
ellenállásosztót.
Használj külső fesz.referenciát,pl: MCP1525(Microchip)
vagy REF 192 ic-t (Analog Devices) ez valóban 2,5V.

A Microchip oldalán megnéztem mit takar a PIC-nél az "LF" jelölés: ezek a tipusok alacsony tápfesz esetén (kb2,5
-2,7V) is még stabilan működnek 4 MHz-es oszcival, mig a sima F-es már nem, ezek működése ilyen tápfesz esetén már instabil.
Tehát az LF-es controllert nyugodtan járathatod 5V-ról, nem fog baja esni.

Üdv! Luki
(#) Rover hozzászólása Dec 28, 2008 /

Üdv mindenkinek!
Tudna valaki segíteni a működésében! mw-ot és pw-ot akar mérni de a leírásban állítólag 1,5kW a mérés határ.
(#) (Felhasználó 1947) válasza Rover hozzászólására (») Dec 28, 2008 /

Szia !

Maga az alapáramkör 1W-tal terhelhető.
A nagyobb teljesitményű mérésekhez megfelelő
terhelhetőségű RF csillapitótagot kell használnod, a műszeren pedig ki kell választanod menüből a csillapitótag értékét( pl:20dB), igy kapod majd méréskor a valós teljesitményt.
Ez az eredeti leirásban szerepel:

http://www.webx.dk/oz2cpu/radios/miliwatt.htm

Üdv! Luki
(#) Ferkógyerek válasza Rover hozzászólására (») Dec 28, 2008 /

Szia!
A fénykép helyett jobban jönne egy rajz vagy egy link ahol bővebben lehet róla olvasni.
A 1,5kW-ot valószínűleg úgy tudja csak mérni ha teszel elé egy megfelelő teljesítményű csillapítót, ennek az értékét megadod a menüben és így a csillapító értékével megnövelt teljesítményt írja ki.
Luki gyorsabb volt
(#) Ferkógyerek hozzászólása Dec 28, 2008 /

Ha ez az a készülék amit Luki belinkelt, akkor a méréshatára 100kW. Mivel a műszer alapban 1W-ig mér (+30dBm), a maximálisan beállítható csillapító pedig -50dB. Tehát a méréshatár +80dBm.
(Már csak a 100kW terhelhetőségű csillapítót kell megépíteni, beszerezni )
(#) Rover válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Dec 28, 2008 /

Kedves Luki!
Gyakorlatilag csináljam meg ugyan azokat a csillapítókat amik a képeken vannak? Köszönöm a válaszodat és segítséged!
(#) Rover válasza Rover hozzászólására (») Dec 28, 2008 /

Köszi a segítségeket! Tök arik vagytok. A link: http://www.foxdelta.com/products/swr.htm

Szia !

Megnéztem a linket, ez is OZ2CPU koppintás, mind az összes amit eddig láttam.
RF csillapítót ha lehet vegyél készen,vagy spec. rf csillapítót szerezz be, amit csak hűtőbordára kell szerelni,és koax csatikkal ellátni. Ami a linken van
kivitelezve, gyakorlatilag használhatatlan.
Fém vagy szénréteg ellenállás teljesen alkalmatlan RF célra.

Üdv! Luki
(#) (Felhasználó 1947) válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Dec 28, 2008 /

Valami ilyesmi, mint a fotón.....
Sopronban amatőrtalálkozón 20dB/100W-ost tudtam venni, nagyon jó áron.

FL Atten.jpg

Akkor kérdések! Készen hol lehet csillapítót venni Budapesten? És külön rf csillapítót hol lehet venni? Ár?

Szia !

www.gigatechnik.hu

Keresd HA5BFN Lacit. Biztos tud segiteni.

Köszi a segítséget!
(#) pet hozzászólása Feb 10, 2010 /

Sziasztok!

Olyan RF teljesítménymérőt szereték építeni ami 2db 7 szegmenses kijelzőn írja ki a teljesítményt wattban. Tudtok mutatni ehhez kapcsrajzot?

Azon is gondolkoztam, hogy az első hozzászólásban levő szenzor rajzot építem meg és valahogy kijeleztetem de nem hiszem, hogy sikerülne egyedül...
(#) Medve válasza pet hozzászólására (») Feb 10, 2010 /

Hello, ha ilyen érzéketlen műszert akarsz, akkor elég volna egy közönséges diódás detektor, rajta egy DVM, wattra kalibrálva. pár tized wattól már biztosan lineáris.
(#) pet válasza Medve hozzászólására (») Feb 10, 2010 /

Szia!

Valahogy így?
Tudsz mutatni valami konkrét áramkört, vagy jó ez?

dide.JPG

(#) teodor válasza pet hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Minek a teljesítményét akarod kijelezni?
Az RF. végfok felvett teljesítményét, a vagy az antennán lesugárzott teljesítményt akarod kijelezni?
Még plusz kérdés, hány ohm-mos a tápvonalad az antennád?
Milyen az időjárás nappal van-é avagy éjszaka? Lehetne ragozni tovább és tovább.
A kérdés továbbra is az, hogy mire vagy kiváncsi?
A bemenő avagy a kimenő teljesítményre.

(#) pet válasza teodor hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Szia
Kimenő teljesítményre vagyok kiváncsi, 50ohmos tápvonalon.
(#) Medve válasza pet hozzászólására (») Feb 11, 2010 /

Igen, pontosan igy, kiegészítve a teljesítményhez illeszkedő 50 Ohmos terheléssel.
A cikk elég jól taglalja a módszer elméletét és pontosságát.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem