Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezeték nélküli gyertya
 
Témaindító: vicsys, idő: Okt 28, 2008
Lapozás: OK   25 / 59
(#) Skip hozzászólása Dec 24, 2008 /
 
Elkészült az én művem is! És ezúton szeretném megköszönni a segítséget az ötletet és Kívánok Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

U.i.: Egy 4,5V s Lapos elemről meddig képes működni kb a cucc? Csak hogy mikorra várható nagymamától, hogy "Kisfiam elaludt a gyertya, biztos tönkrement!"
Jah és rétegelve csináltam a Zselét(melegítős cucc) de nem jött ki rendesen mivel a led is piros... úgy lett volna jó ha másik színű a Led mint a zselé! Dehát így sikerül!

Skip
(#) pipi válasza Skip hozzászólására (») Dec 24, 2008 /
 
Gratula!
az áramfelvétel nagyon függ a távolságtól, a tekercs "terhelésétől". Gondoltam rá hogy a lomexben kapható kapcsolóval ellátott 4*AA elemtartóba beépítem az egészet, aztán kiderült hogy a tekercset nagyon beterheli az alatta lévő elem (burkolata) és lerontja a hatótávot.
ha szines a zseléd, akkor az alá ugyanolyan ledet illik rakni, mert erősen szűri a színt. pl a kék zselével a piros nem látszik, a zöld meg halványkéknek látszik
(#) huba hozzászólása Dec 24, 2008 /
 
Jól megviccelt a gyertya. Ajándékbontás próba, nemmegy. KH-s volt a töltönek a vezetéke. Mostmár minden rendben.
(#) Skip válasza pipi hozzászólására (») Dec 24, 2008 /
 
azt én is észre vettem, hogy az elem ha közelbe van mocskosul elrontja a hatótávot. úgy készítettem el hogy fogtam két medvesajtos dobozt! felsőbe bele az adó, alsóba az elemet betekertem "Celluxal" a medvés dobozt meg alufóliával vagy 4-5 rétegbe "leszigeteltem"(faraday kalitka) köztük meg két drót. Így visszatért a megfelelő hatótáv. jah és raktam egy kapcsolót is hogy feleslegesen ne egye az elemet. Azt meg kivezettem oldalára. Végül egészet csomagoló papírba bele(ez volt a legutálatosabb része)
(#) Braf válasza Krisz03 hozzászólására (») Dec 25, 2008 /
 
Üdv!

Átírtam 12f629 -re is a programot. (nem 100, hogy működik mert nincs most épp itthon ilyen kontrollerem de 99 ). Zipben mellékelek mindent. A kapcsolás annyi , hogy 1 lábra Vcc, 5 lábra a kék led anódja, 6 lábra zöld led anódja, 7 lábra piros led anódja, 8 lábra GND.

Már két napja megy egy gyertyában .

mod lamp2.rar
    
(#) Krisz03 válasza Braf hozzászólására (») Dec 25, 2008 /
 
Nagyon szépen köszönöm a fáradozásodat!
Már csak egyetlen egy nagy gond van: még nem tudtam szerezni RGB LED-et (a helyi boltok nem tartanak). Na de majd megoldom...
(#) Braf válasza Krisz03 hozzászólására (») Dec 25, 2008 /
 
Én 3 külön ledből csináltam meg.
(#) Szergej86 hozzászólása Dec 26, 2008 /
 
az lenne a kérdésem hogy a szivárvány led meddig él?? mennyi idő alatt megy tönkre?? a gyertyám 6 napja egyfolytában világít.
(#) Braf válasza Szergej86 hozzászólására (») Dec 26, 2008 /
 
Életed végéig ha megfelelőek az üzemi körülmények. (megfelelő nagyságú áramerősség, feszültség, hőmérséklet)
(#) Szergej86 válasza Braf hozzászólására (») Dec 26, 2008 /
 
túláramra és túlfeszre gondolsz? mert az nincs. tehát akkor szinte végtelen az élettartama. a választ
(#) Kovidivi hozzászólása Dec 30, 2008 /
 
Karácsony óta elég kihalt itt a hangulat számoljuk össze, hogy összesen hány gyertyát adtunk! Én kettőt ajándékoztam el nagyon örültek neki
(#) Norberto válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Én 4-et ajándékoztam. Múltkor hajnal 2-től reggel 6-ig öntögettem a különféle színű zseléket, szép volt :vigyor2:
(#) Szebence válasza Norberto hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
6db gyertya... Le is akarom videózni és feltölteni youtube-ra, de nem sikerült kölcsönkérni se fényképezőt se kamerát...
Meg ha majd lesz egy kis időm...
(#) pittyu válasza Szebence hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Hello. Nagy odafigyeléssel olvastam végig a topikot. Nem épitettem ,mert nem volt rá időm. Minden elismerésem nektek , hiszen remekművek születtek. DE ,a baráti körben elhintettem hogy jövőre lessz egy asztal ahol a hat barátnak külön helye lesz és csak akkor lehet önteni, ha a pohár a helyére kerül.Hat pohár , hat különböző frekivel , különböző színnel.Az asztalos haverral megbeszéltem , hogy csinál egy külön asztallapot amibe el lesznek rejtve az adók beépitett táppal még a betáp kábelt is eltüntetjük . Erre van egy évem hogy megvalósítsam .És mivel nőnemű is van a csapatban (hajaj) Középre valami vázaféle is kell mikrohullámú sütő teljesitménnyel Ide szivárványledekkel virágok kellenek.
(#) Norberto válasza pittyu hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Csak aztán figyelj, nehogy meglássák a közel egy év alatt az ötletedet, ha mondjuk regisztrálnak itt véletlenül :crazya:
(#) pittyu válasza Norberto hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Ettől nem kell félnem ,mindannyian lámák az elektronikához.Attól olyan misztikus nekik a dolog . Ahogy előadtam csak csodálkoztak..(cukrász és épitőipari+ vasas ) Csak én nehogy elkotyogjam nekik a dolgot most szilveszterkor.De én tudok titkot tartani. De azért jól feltettem a mércét magamnak.Ezt meg kell csinálnom , mert nagy lesz a pofáraesés.
(#) Norberto válasza pittyu hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Egy év alatt tökélyre lehet azt fejleszteni, meglásd!
(#) pittyu válasza Norberto hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Kidolgozom a frekikiosztást, Hanggenerátor, frekimérő, oszciloszkóp Wobler leporolás , felélesztés. Megnézem hol érdemes járatni az adókat,hogy nehogy benne legyenek a rádióamatőr tartományokba. Valamikor én is irány mérőztem "rókavadásztam " van elképzelésem.De mindez még Pató Pál effektusban kérődzik. Először is B.U.É.K.
(#) Thowra válasza Braf hozzászólására (») Dec 31, 2008 /
 
Üdv!
Letöltöttem a 12F629 es programját amit írtál, de valami nem ok Lehet valamit elnéztem? A rajzot mellékelem.
Mi lehet a gond?
Előre is köszönöm.

rajz.JPG
    
(#) Braf válasza Thowra hozzászólására (») Dec 31, 2008 /
 
Szia!
Én minden ledhez raktam külön ellenállást de ez nem oszt nem szoroz.. (azért azt próbáld meg, hogy a pic táplábaihoz közel raksz egy 10-100nF kondenzátort)
Valószínűleg programhiba!
Azt hiszem lehet, hogy van valahol itthon mid-range 12F mcu tehát hamarosan kipróbálom vele és megnézem hol a hiba.
(#) Thowra válasza Braf hozzászólására (») Dec 31, 2008 /
 
Üdv!
Kondit tetem csak a rajzról lemaradt.
(#) san398 hozzászólása Jan 3, 2009 /
 
SOT-223-as tokozásban mi a BD139 megfelelője? TO-126 tokban lehet mindenhol kapni. Attila álltal tervezett nyákhoz kellene.
(#) Attila86 válasza san398 hozzászólására (») Jan 3, 2009 /
 
Üdv.!

Szerintem nincs olyan, hogy a "BD139 SOT-223-as megfelelője". Én BCP56T1G-t használtam, a Lomexben lehet kapni.

Üdv.: Attila
(#) san398 válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 3, 2009 /
 
Köszönöm! Akkor nem hiába nem találtam.
(#) Braf válasza Thowra hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Szia!
A programot kijavítottam (elméletileg) már működnie kell! (Szimulátorban tette a dolgát.) Mellékletként csatolom.
(#) Skori válasza san398 hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Lehet használni BD helyett BC639-et azzal is szépen működik 5V-ról.
Tegnap készítettem egy 12V-os verziót is amiben 3 menetes tekercs van, ez bázisellenállástól függően 30...45mA-t vesz fel (nem érdemes feljebb menni) és 9....12cm-ről már kigyujtja a ledet, és közelről jó fényereje is van.
5V-nál nagyobb tápfesz esetén gondoskodni kell róla, hogy a bázisra ne jusson vissza 5..6V-nál nagyobb jelfeszültség. Tehát vagy nagyobb kollektroköri menetszámot célszerű használni, vagy kapacitív osztót (B-E közé is kell kondi)
A 3 menetes verziónál a középső menetet egy részen kicsit beljebb húztam a középpont felé (deformáltam egy kicsit) ezzel gyönyörűen be lehetett állítani a pontos frekit. Ugyanis eredetileg 1,8nF-ot számoltam, de csak 2nF-ot tudtam betenni, és picit alacsonyabb lett a freki a kívánt értéknél.
(#) Müszi válasza Skori hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Én BC301-et használtam, és 9V-tal működött.
Így is stabilan működött, kicsit melegedett, de a hűtőcsillag adott neki hűvöst

üdv
(#) Skori hozzászólása Jan 6, 2009 /
 
Még egy érdekesség: a szinváltós RGBled (szivárvány led) pwm-ben szabályoz és úgy kevergeti a szineket. Ez önmagában még semmi különöset nem jelent, de ez a pwm hangfrekvenciás tartományban van, mivel a "gyertya" vevőrésze valamennyire visszahat az adóra ott létrehoz némi modulációt is. Egy rádióvevővel meghallgatva érdekes hangokat lehet hallani ahogy a ledbe épített pwm áramkör szabályoz.
Valószinüleg egy leddel sorbakacsolt hangszóró is érdekes hangokat adna - akinek van ideje próbálja ki!
(#) Skori válasza Müszi hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Ha viszont úgy csinálod ahogy írtam akkor nem melegedne.
A BC639 pici TO92-es tokban van és azzal is teljesen jó....
Még valami: a 4,7nF-os kondi minősége nagyon sokat számít, kipróbáltam párféle kondival (oszcilloszkóppal néztem a jelet) és némelyik kondival feleakkora volt a jel, mint azzal amit eredetileg használtam! Kerámia kondik között is volt amivel használható volt, de a többségük nem túl jó ebbe a kapcsolásba. A legjobb nekem egy régi stiroflex kondi volt, egy kis kocka fólia kondi, és egy régi (talán remix gyártmányú) ezüstszinű kocka alakú fóliakondi. De kipróbáltam pl. egy 1600V-os MKS kondival is, és azzal is gyengébben ment... (úgylátszik az sem 3,5MHz-re készült)
(#) Müszi válasza Skori hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Nemprobléma, kibírja
Ha jól tudom, fehér fóliakondit raktam asszem bele, Remix gyártmányt, amit TV-ből bontottam.
Következő: »»   25 / 59
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem