Fórum témák
» Több friss téma |
Igen....
1 trafom van De a 16DC az sajna kevés De én egy ilyen erölködőt szeretnék hajtani vele, kb 60-70W-on 4ohmon De a 2 DC az sorban 32, szal az 32single, de ha csinálok még egyet, akkor az 32+- azaz 4dioda 4 kondi ===>2 áramkör Csak kérdés hogy ez lehetséges-e, nem lesz gond?
nem is tudom, de egy 120W (!)-os erősítő, azért már megérdemelne egy normális (szimmetrikusan tekert) trafót! Egészen addig jó mindenféle szedett-vedett tápmegoldás, amíg ránem jöttök, hogy egy erősítő nem csak a végfokból áll...Sőt!
(hülye példával élve: a porschedba is majd étolajat-ukrán benzint tankolsz?) csatoltam 1 képet mire is gondolok... (12e Ft.)
megkérdezhetném, hogy ilyen toroidokat hol lehet venni? pl ehhez az erősítőhöz?
pl hqvideo, de sztem ott vegyél ahol gyártják olcsóbb..
toroid-trafó- gyártás neked már kész a 2 panel ? nekem még nincs, nincs időm rá üdv
Nekem már készen van, raktam is fel róla képeket! Csak még be kell szereznem valami normális hűtőbordát, meg a hiperszil trafót le akarom cserélni toroidra! Tudsz ajánlani valamit, ahol érdemes csináltatni toroidot, és olcsó? jah, és persze olyat, ahol csak egyet is legyártanak!
szvsz előerősítő tápja búg, akkor sztem tök 8, hogy hiperszíl vagy toroid
De ez csak az én véleményem... én használt trafót vettem(2800huf/~280VA), nem toroidot.. s nem búg csak már lenne kész a sztereo nyákom... tranyókat kellene rádobni + a kondikat.. még hangfalam úgy sincs "ráér" üdv A 2x60W-os hexfetteddel mi lett ?
nincs előreősítőm, mert keverőről üzemeltetem! A hiperszilem alapból búg, meg marha nagy..
[OFF]Megvan még a hexfetesem is, csak most az egyik oldala nem szól. nem tudom mi van vele, felvesz így is 50mA-t, bár az elég kevés, és a munkapont állítgatásra nem reagál..még nem volt időm szétszedni, de az egyik tranyóra gyanakszom. [OFF]
Szevasztok!
Szerintem a trafó nagyon kis mértékben okozza a búgást! Ha meg nem is torroid, akkor egy jó árnyékolással ki lehet küszöböli azt a kis zavart is (és/vagy távolabb tenni az erősítőtől) NA hali Peti.
Igen, de lehet az mechanikai zaj is (nem hangfrekis) azzal meg nem nagyon lehet mit kezdeni...(toroidnál nem zizegnek a lemezek)
igen, nekem a hiperszil trafómmal a mechanikai zajjal van gond! Ezzel tényleg nem lehet mit kezdeni, max. jobban meg kell húzni a csavarokat, de én ennél jobban már nem tudom.. meg a toroid sokkal kevesebb helyet foglal! A hiperszil talán 3U magas rackbe férne bele, a toroid meg simán elfér egy 2U magasban is!
Hát pedig azt kell jobban meghúzni a csavarokat, vagy láttam már olyat is hogy (ha már nem akarod többé szétszedni) belakkozzák, kend körbe valami lakkal, az majd a lemezek közé folyik rögzíti, és teljesen csendes trafód lesz!
Peti.
persze, meglehet 1x próbálni...Nekem voltmár olyan, hogy a lakkozás után sem lett jobb. (aztán fel lehetett használni a trafót-nyúldobálásra)
hja értem...
nekem gyári erősítőből való van....
Milyen vastag drótot használtál az átkötéseknél?
pl az r18 és az r19 között ami van? Én csak 0,5mm -es raktam szépen felmelegedett 20 perc után eldurrant és a tranyókat is vitte.. picit a panel is megbarnult.:rinya::rinya::rinya: sebaj, nem írta senki, hogy oda nem lesz elég a 0,5mm-s hanem jóval vastagabbat kell tenni..! Már ezt is tudom, ezért közlöm! Gondolom ettől felfort aztán szétrobbant, mert ott nem 1 Amper mozgott hanem jóval több.. útolag már könnyű.. mindig tanul az ember... Ami van benne védelem az csak a végtranyókat védi a túláramtól vagy mit véd ez a benne lévő védelem? üdv amugy jól tolja.. lehet kellene valami limiter, túlvezérlés jelző ami 1 ledes stb :yes: bár nem ettől volt a hiba
Én 1mm-es rézdróttal kötöttem át őket, de szerintem nem az lehetett a gond nálad, mert attól nem szabadna megbarnulnia a panelnek, meg ha elégett a vezeték, akkor nem tudom, hogy hogy vitte a tranyókat is.. Bár lehet, hogy ahogy felhevült, megnőtt az ellenállása, és az lehetett a gond, bár az sem biztos, azért érdemes átnézni az egészet! Az enyém is elszállt, valami miatt 35V lett a kimenetén, és hazavágta a 15"os mélyemet. :rinya: Még nem néztem utána hogy mi lehetett a gondja, de remélem nem fogok vele még egyszer így járni.
[link=http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/_vedo_aramkorok.html]http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/_vedo_aramkorok.html[/link]
ezt csináld meg... király cucc :nemtudom: ami rossz volt nálam azt kijavítom majd.. aztán megláttom.. üdv
Szabi, Miklosch!
Sztem nagyfrekisen gerjed a cucc. Hasonló felépítésű az un. texas végfok, bár ott op hajtja a végtranyókat. Annál is ezzel a problémával küzdöttem és a megoldást az jelentette, hogy a trimmerrel párhuzamosan beraktam egy 100nF~1µF kondit. Miután megszűnt a gerjedés, már nem is melegedett annyira és a hangja is szebb lett. Aztán persze lehet, hogy nálatok más probléma van, de Szabi, ha nálad elégett a 0,5-ös vezeték akkor ott szerintem közel rövidzárlati áram folyhatott (!) Idézet: „de Szabi, ha nálad elégett a 0,5-ös vezeték akkor ott szerintem közel rövidzárlati áram folyhatott (!)” bocsi, de kifejtenéd egy kicsit? Idézet: „trimmerrel párhuzamosan beraktam egy 100nF~1ľF kondit.” fuu ezt hogyan is? melyik két lábára? :nemtudom: megnéztem nem égett el a 0,5mmes átkötés.. amugy az volt, hogy bekapcsoltam ~5 percig mellete voltam, nem volt semmi baj.. ott hagytam utána még jó 15 percen át hallotam, h müxik... aztán fura volt, hogy nincs hang.. gyors mentem megnézni mi van, de már a lakásban jött az égett szag..(vmi gáz van ).... lekapcsoltam a trafót, nézem a borda(30cm*11cm*4cm -es) tűzforró meg a trafó is... szóval a 2 db 1 ohm 9W-os ellenállás pörkölte meg a panelt... kár hogy a bizti nem oldott ki.. nem volt otthol se 4A-s se 5A -s bizti(csak 2A-s), így raktam bele 5A-s gépkocsiba valót.. bizti-bizti egyre megy nem..? hát ezek szerint annyira nem.. mert a kocsiba való nem oldott.. a trafó meg izott asszem végleg megadta magát.. a primér ellenállása 400k! (igen 400 000ohm... ) és nől...., ha jól emléxem csak 20ohm volt eredetileg.... szal van egy vasmagom sec oldala jó.. de akkor... "Sztem nagyfrekisen gerjed a cucc" hmm A legelső pár amit beraktam azért purcant meg?? ott 2A-s biztit használtam alacsony hangerőn, (kevéss basszussal a bizti miatt) ekkor a "-40VDC"-s bizti "villant -fény kisérettel-" amikor kivágta. mielött kipróbálltam a két használt alkatrészt kicseréltem újra 40mA-r volt a nyugalmi árama...kb 90 sec működött, után oldott a bizti.. de ha a biztit kivágta miért ment el a két tranya... hmm eddig ez a két pár amit beraktam és tönkre is ment vmitől. A második pár berakásnál mindent megmértem újra, de ott 30mA-t állítottambe.. így tovább bírta hmm "mindig a saját hibájából tanul az ember" használj olyan biztit amilyet kell és tegyél a trafó primér oldalára is! miklosch létszi te is írd le, hogy-hogy volt szedjük össze a tapasztalatokat, neked is vitte a tranyókat? bocsi, hogy hosszan taglaltam
Csatoltam...
Ha szkóp közelébe tudsz kerülni, ránézhetnél a MHz-es tartományban....
okés, kipróbálom majd 100n-val.
Szkópom továbbra sincs.. mhz -es tartomány?? annyin dolgozik?? Nem a hangfreki nyítogassa a tranyókat??
Ha jól nézem a végtranyók adatlapját 10V,1A mellett akár 10MHz-ig is képes elmenni. Anno pl a 2 tekercses quadom 3MHz-en gerjedt.
Amúgy nem is csodálnám mert ezek a végtranyók darlington kapcsolásúak és 1000-es áramerősítési tényezővel rendelkeznek-így nagyon érzékenyek. A gerjedés egy nem kívánatos önrezgés (oszcilláció) aminek a saját frekvenciája általában a gerjedékeny eszköz felső határfrekvenciája amin még kielégítöen tud üzemelni. Jelen esetben C7 és C8 hivatott ezt korlátozni. Ezeket a kondikat rá szokták forrasztani közvetlenül a tranya lábára. (a paneltervet nem néztem)
értem!
tranyótól fél centire van, de az eredeti rajzon a tranyóra van forrasztva közvetlen... szóval odébb rakom és a 100n-t is berakom. de nem rakom oda maxra, de ha visszi akkor visszi.. de reméljük nem! még van 8 párom...5 kész panelem jah, a trafó az szted is leégett? 400k az ellenállása primér oldalon, meg olyan jó éget amperszaga van ennek a trafóját használtam: akai erősítő nem a 280VA-st... szerencsémre üdv
sztem a primer off...De ha mákod van akkor a hőbizti nyúlt meg. Meg kell nézni....(a primer alapban 1-200 ohm max kb)
hátha volt benne hőbizti akkor nem szabadott volna tűz forrónak lenni a bazinagy bordának se meg a trafónak semm bár kézzel néztem és tudtam fogni a trafót, de nem volt olyan hűde meleg a trafó, de a borda az 80 fokos biztos volt ..
A primér oldalon 3 kivezetés van 2-ő vastag akkor van benne, de ha nincs 3om kivezetés akkor nincs bizti :yes: meg nézem..
nahát nem kell szétszedni a trafót!!
csavarhúzóval kitudtam húzni belőle a biztit.. és megvan a 20 ohm újra.. szóval király
Mi a pálya Szabi?
Röfög már a cucc? Kíváncsi vagyok mire jutottál?!
vmien freki kijut a hangszóróra..
de nem a 100n-tól a trimmeren.. nem tom mitől...
Kicsit konkrétabban is leírnád?
Hogyan jutottál ide? Mivel mértél és hogyan? A bemenet le volt zárva? Nem a Kossuthot fogja?
háát a c7, c8-at rádobtam a tranyóra, beraktam 2 új és jó tranyeszt és a 100n-t a trimmerre,átnéztem minden jó, nincs zárlat...
rádoptam a tápot égőn keresztűl, kopp.gátlóval a zenét erősítit, de a hangszóró szépen ki-be jár közben..:nezze: amugy az r17 és a hangszóró kimenet között zárlat van.., de nem fizikailag.... vmeik tranyó megsinylette sztem, de egyiksem úgy fest peddig.. 28-as csapdája :yes: |
Bejelentkezés
Hirdetés |