Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 120 W-os HF erősítő TIP tranzisztorokkal
Lapozás: OK   4 / 16
(#) KeserűCukor válasza vicsys hozzászólására (») Júl 28, 2006 /

Igen....
1 trafom van
De a 16DC az sajna kevés
De én egy ilyen erölködőt szeretnék hajtani vele, kb 60-70W-on 4ohmon
De a 2 DC az sorban 32, szal az 32single, de ha csinálok még egyet, akkor az 32+- azaz 4dioda 4 kondi ===>2 áramkör
Csak kérdés hogy ez lehetséges-e, nem lesz gond?
(#) vicsys válasza KeserűCukor hozzászólására (») Júl 28, 2006 /

nem is tudom, de egy 120W (!)-os erősítő, azért már megérdemelne egy normális (szimmetrikusan tekert) trafót! Egészen addig jó mindenféle szedett-vedett tápmegoldás, amíg ránem jöttök, hogy egy erősítő nem csak a végfokból áll...Sőt!
(hülye példával élve: a porschedba is majd étolajat-ukrán benzint tankolsz?)

csatoltam 1 képet mire is gondolok...
(12e Ft.)

toroid.jpg

(#) miklosch válasza vicsys hozzászólására (») Júl 28, 2006 /

megkérdezhetném, hogy ilyen toroidokat hol lehet venni? pl ehhez az erősítőhöz?
(#) szabi83 válasza miklosch hozzászólására (») Júl 28, 2006 /

pl hqvideo, de sztem ott vegyél ahol gyártják olcsóbb..
toroid-trafó- gyártás

neked már kész a 2 panel ?
nekem még nincs, nincs időm rá

üdv
(#) miklosch válasza szabi83 hozzászólására (») Júl 28, 2006 /

Nekem már készen van, raktam is fel róla képeket! Csak még be kell szereznem valami normális hűtőbordát, meg a hiperszil trafót le akarom cserélni toroidra! Tudsz ajánlani valamit, ahol érdemes csináltatni toroidot, és olcsó? jah, és persze olyat, ahol csak egyet is legyártanak!
(#) szabi83 válasza miklosch hozzászólására (») Júl 28, 2006 /

szvsz előerősítő tápja búg, akkor sztem tök 8, hogy hiperszíl vagy toroid
De ez csak az én véleményem...
én használt trafót vettem(2800huf/~280VA), nem toroidot.. s nem búg
csak már lenne kész a sztereo nyákom... tranyókat kellene rádobni + a kondikat..
még hangfalam úgy sincs "ráér"

üdv
A 2x60W-os hexfetteddel mi lett ?
(#) miklosch válasza szabi83 hozzászólására (») Júl 28, 2006 /

nincs előreősítőm, mert keverőről üzemeltetem! A hiperszilem alapból búg, meg marha nagy..
[OFF]Megvan még a hexfetesem is, csak most az egyik oldala nem szól. nem tudom mi van vele, felvesz így is 50mA-t, bár az elég kevés, és a munkapont állítgatásra nem reagál..még nem volt időm szétszedni, de az egyik tranyóra gyanakszom. [OFF]
(#) Peti_85 válasza miklosch hozzászólására (») Júl 29, 2006 /

Szevasztok!

Szerintem a trafó nagyon kis mértékben okozza a búgást! Ha meg nem is torroid, akkor egy jó árnyékolással ki lehet küszöböli azt a kis zavart is (és/vagy távolabb tenni az erősítőtől)
NA hali
Peti.
(#) vicsys válasza Peti_85 hozzászólására (») Júl 29, 2006 /

Igen, de lehet az mechanikai zaj is (nem hangfrekis) azzal meg nem nagyon lehet mit kezdeni...(toroidnál nem zizegnek a lemezek)
(#) miklosch válasza vicsys hozzászólására (») Júl 29, 2006 /

igen, nekem a hiperszil trafómmal a mechanikai zajjal van gond! Ezzel tényleg nem lehet mit kezdeni, max. jobban meg kell húzni a csavarokat, de én ennél jobban már nem tudom.. meg a toroid sokkal kevesebb helyet foglal! A hiperszil talán 3U magas rackbe férne bele, a toroid meg simán elfér egy 2U magasban is!
(#) Peti_85 válasza miklosch hozzászólására (») Júl 29, 2006 /

Hát pedig azt kell jobban meghúzni a csavarokat, vagy láttam már olyat is hogy (ha már nem akarod többé szétszedni) belakkozzák, kend körbe valami lakkal, az majd a lemezek közé folyik rögzíti, és teljesen csendes trafód lesz!

Peti.
(#) vicsys válasza Peti_85 hozzászólására (») Júl 29, 2006 /

persze, meglehet 1x próbálni...Nekem voltmár olyan, hogy a lakkozás után sem lett jobb. (aztán fel lehetett használni a trafót-nyúldobálásra)
(#) szabi83 válasza miklosch hozzászólására (») Júl 30, 2006 /

hja értem...
nekem gyári erősítőből való van....
(#) szabi83 válasza miklosch hozzászólására (») Aug 20, 2006 /

Milyen vastag drótot használtál az átkötéseknél?
pl az r18 és az r19 között ami van?

Én csak 0,5mm -es raktam szépen felmelegedett 20 perc után eldurrant és a tranyókat is vitte.. picit a panel is megbarnult.:rinya::rinya::rinya:
sebaj, nem írta senki, hogy oda nem lesz elég a 0,5mm-s hanem jóval vastagabbat kell tenni..!
Már ezt is tudom, ezért közlöm!
Gondolom ettől felfort aztán szétrobbant, mert ott nem 1 Amper mozgott hanem jóval több.. útolag már könnyű..
mindig tanul az ember...

Ami van benne védelem az csak a végtranyókat védi a túláramtól vagy mit véd ez a benne lévő védelem?

üdv
amugy jól tolja..
lehet kellene valami limiter, túlvezérlés jelző ami 1 ledes stb :yes:
bár nem ettől volt a hiba
(#) miklosch válasza szabi83 hozzászólására (») Aug 21, 2006 /

Én 1mm-es rézdróttal kötöttem át őket, de szerintem nem az lehetett a gond nálad, mert attól nem szabadna megbarnulnia a panelnek, meg ha elégett a vezeték, akkor nem tudom, hogy hogy vitte a tranyókat is.. Bár lehet, hogy ahogy felhevült, megnőtt az ellenállása, és az lehetett a gond, bár az sem biztos, azért érdemes átnézni az egészet! Az enyém is elszállt, valami miatt 35V lett a kimenetén, és hazavágta a 15"os mélyemet. :rinya: Még nem néztem utána hogy mi lehetett a gondja, de remélem nem fogok vele még egyszer így járni.
(#) szabi83 válasza miklosch hozzászólására (») Aug 21, 2006 /

[link=http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/_vedo_aramkorok.html]http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/_vedo_aramkorok.html[/link]
ezt csináld meg... király cucc

:nemtudom: ami rossz volt nálam azt kijavítom majd.. aztán megláttom..

üdv
(#) vicsys válasza szabi83 hozzászólására (») Aug 21, 2006 /

Szabi, Miklosch!
Sztem nagyfrekisen gerjed a cucc. Hasonló felépítésű az un. texas végfok, bár ott op hajtja a végtranyókat. Annál is ezzel a problémával küzdöttem és a megoldást az jelentette, hogy a trimmerrel párhuzamosan beraktam egy 100nF~1µF kondit. Miután megszűnt a gerjedés, már nem is melegedett annyira és a hangja is szebb lett. Aztán persze lehet, hogy nálatok más probléma van, de Szabi, ha nálad elégett a 0,5-ös vezeték akkor ott szerintem közel rövidzárlati áram folyhatott (!)
(#) szabi83 válasza vicsys hozzászólására (») Aug 22, 2006 /

Idézet:
„de Szabi, ha nálad elégett a 0,5-ös vezeték akkor ott szerintem közel rövidzárlati áram folyhatott (!)”

bocsi, de kifejtenéd egy kicsit?

Idézet:
„trimmerrel párhuzamosan beraktam egy 100nF~1ľF kondit.”

fuu ezt hogyan is? melyik két lábára? :nemtudom:

megnéztem nem égett el a 0,5mmes átkötés..

amugy az volt, hogy bekapcsoltam ~5 percig mellete voltam, nem volt semmi baj..
ott hagytam utána még jó 15 percen át hallotam, h müxik... aztán fura volt, hogy nincs hang.. gyors mentem megnézni mi van, de már a lakásban jött az égett szag..(vmi gáz van ).... lekapcsoltam a trafót, nézem a borda(30cm*11cm*4cm -es) tűzforró meg a trafó is...

szóval a 2 db 1 ohm 9W-os ellenállás pörkölte meg a panelt...
kár hogy a bizti nem oldott ki.. nem volt otthol se 4A-s se 5A -s bizti(csak 2A-s), így raktam bele 5A-s gépkocsiba valót..
bizti-bizti egyre megy nem..?
hát ezek szerint annyira nem.. mert a kocsiba való nem oldott.. a trafó meg izott asszem végleg megadta magát.. a primér ellenállása 400k! (igen 400 000ohm... ) és nől...., ha jól emléxem csak 20ohm volt eredetileg.... szal van egy vasmagom sec oldala jó..

de akkor...
"Sztem nagyfrekisen gerjed a cucc" hmm

A legelső pár amit beraktam azért purcant meg?? ott 2A-s biztit használtam alacsony hangerőn, (kevéss basszussal a bizti miatt) ekkor a "-40VDC"-s bizti "villant -fény kisérettel-" amikor kivágta. mielött kipróbálltam a két használt alkatrészt kicseréltem újra 40mA-r volt a nyugalmi árama...kb 90 sec működött, után oldott a bizti.. de ha a biztit kivágta miért ment el a két tranya... hmm

eddig ez a két pár amit beraktam és tönkre is ment vmitől.
A második pár berakásnál mindent megmértem újra, de ott 30mA-t állítottambe.. így tovább bírta hmm

"mindig a saját hibájából tanul az ember"
használj olyan biztit amilyet kell és tegyél a trafó primér oldalára is!

miklosch létszi te is írd le, hogy-hogy volt
szedjük össze a tapasztalatokat, neked is vitte a tranyókat?

bocsi, hogy hosszan taglaltam
(#) vicsys válasza szabi83 hozzászólására (») Aug 22, 2006 /

Csatoltam...
Ha szkóp közelébe tudsz kerülni, ránézhetnél a MHz-es tartományban....

okés, kipróbálom majd 100n-val.

Szkópom továbbra sincs.. mhz -es tartomány?? annyin dolgozik??
Nem a hangfreki nyítogassa a tranyókat??

Ha jól nézem a végtranyók adatlapját 10V,1A mellett akár 10MHz-ig is képes elmenni. Anno pl a 2 tekercses quadom 3MHz-en gerjedt.
Amúgy nem is csodálnám mert ezek a végtranyók darlington kapcsolásúak és 1000-es áramerősítési tényezővel rendelkeznek-így nagyon érzékenyek.
A gerjedés egy nem kívánatos önrezgés (oszcilláció) aminek a saját frekvenciája általában a gerjedékeny eszköz felső határfrekvenciája amin még kielégítöen tud üzemelni.
Jelen esetben C7 és C8 hivatott ezt korlátozni. Ezeket a kondikat rá szokták forrasztani közvetlenül a tranya lábára. (a paneltervet nem néztem)

értem!

tranyótól fél centire van, de az eredeti rajzon a tranyóra van forrasztva közvetlen...
szóval odébb rakom és a 100n-t is berakom.
de nem rakom oda maxra, de ha visszi akkor visszi.. de reméljük nem!
még van 8 párom...5 kész panelem

jah, a trafó az szted is leégett? 400k az ellenállása primér oldalon, meg olyan jó éget amperszaga van
ennek a trafóját használtam:
akai erősítő

nem a 280VA-st... szerencsémre
üdv

sztem a primer off...De ha mákod van akkor a hőbizti nyúlt meg. Meg kell nézni....(a primer alapban 1-200 ohm max kb)

hátha volt benne hőbizti akkor nem szabadott volna tűz forrónak lenni a bazinagy bordának se meg a trafónak semm bár kézzel néztem és tudtam fogni a trafót, de nem volt olyan hűde meleg a trafó, de a borda az 80 fokos biztos volt ..

A primér oldalon 3 kivezetés van 2-ő vastag akkor van benne, de ha nincs 3om kivezetés akkor nincs bizti :yes:

meg nézem..
(#) szabi83 válasza szabi83 hozzászólására (») Aug 22, 2006 /

nahát nem kell szétszedni a trafót!!
csavarhúzóval kitudtam húzni belőle a biztit..
és megvan a 20 ohm újra.. szóval király
(#) vicsys válasza szabi83 hozzászólására (») Aug 23, 2006 /

Mi a pálya Szabi?
Röfög már a cucc? Kíváncsi vagyok mire jutottál?!
(#) szabi83 válasza vicsys hozzászólására (») Aug 24, 2006 /

vmien freki kijut a hangszóróra..
de nem a 100n-tól a trimmeren.. nem tom mitől...
(#) vicsys válasza szabi83 hozzászólására (») Aug 24, 2006 /

Kicsit konkrétabban is leírnád?
Hogyan jutottál ide? Mivel mértél és hogyan? A bemenet le volt zárva? Nem a Kossuthot fogja?
(#) szabi83 válasza vicsys hozzászólására (») Aug 24, 2006 /

háát a c7, c8-at rádobtam a tranyóra, beraktam 2 új és jó tranyeszt és a 100n-t a trimmerre,átnéztem minden jó, nincs zárlat...
rádoptam a tápot égőn keresztűl, kopp.gátlóval a zenét erősítit, de a hangszóró szépen ki-be jár közben..:nezze:
amugy az r17 és a hangszóró kimenet között zárlat van.., de nem fizikailag.... vmeik tranyó megsinylette sztem, de egyiksem úgy fest peddig.. 28-as csapdája :yes:

freki.JPG

(#) vicsys válasza szabi83 hozzászólására (») Aug 24, 2006 /

A C3 és R6 a visszacstolás (sztem) és megpróbálhatnád ezt az értéket növelni. Sztem kezdd 10 kohmmal. (lehet, hogy túl nagy a vcs. aés azért gerjed)
Következő: »»   4 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem