Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Hmm.. Ameddig személyesen, hallás útján nem bizonyosodom meg róla, én nem állok egyik oldalra sem.
Amikor azt mondták hogy a hálózat csatlakozó felől zaj szűrődik be a készülékbe, és ezt egy speckó szűrő kiszűri, sőt megváltoztatja a hangképet, én voltam a legszkeptikusabb. Aztán meghallgattam. Ma már nem nevetek, mert igaz. Majd ha erről a transzformátor kérdésről is megbizonyosodom személyesen, akkor mondok véleményt.
Ez komoly, hogy más trafóval más a hangja?? :eek2:
Köszi a választ
Egyébként egy labortápot csinálnék belőle,csak nem tudom, hogy ez a probléma stabilizálás után is jelentkezne-e, és ha igen akkor kiküszöbölhető e valahogy.Kár,hogy nem magasabb a (sz.fesz) így kb 15.5v -ot lehet vele max szabályozni.
Sziasztok! Van egy trafóm 150watt körül van és nekem azt mondták hogy 10A tud de én nem hiszem el elég vastag drótból van tekerve a szekunder.
azt elfelejtettem írni hogy akkumlátortöltöben volt 12volt jön ki rajta
Akkor már ki is tudod számolni.
izzóhoz kell kb hány wattos izzót bir el?
Ha a trafó 12v-os és 150 w-os akkor a trafód 12 voltnál 150 wattot bír
helló!
Mekkora vasmag kell 100A-nek 60v-on? a válaszokat előre is kösz
Hello
A progival nekem 1Teslával 93cm2 I lemez. 2*su150b hiperszil 38cm2 1.75T-vel, ha belefér a tekercs!!
kösz
hello
és ha nincs ekkora vasmagom és egy picit de nem nagyon tulterhelném és tenékrá hütést?
Bocs hogy beleszólok nem szoktam írni csak olvasok.
Persze hogy van különbség trafó és trafó között. Egészen egyszerűen más a frekvencia átviteli tulajdonsága. Ez függ a vastól, tekercselés módjától elrendezéstől, szóval mindentől. Ezen felül talán a különböző megoldások reakciója a terhelés változásra is más, és ez is befolyásolhatja a hangot. Azonban ezen kár agyalni. A toroidnak a legkisebb a mágneses szórása, vagyis ezzel és jó nagy pufferkondival építs tápot az erősítődnek akkor jól fog szólni, az a kevés ember akit ez zavar az pedig úgy sem épít erősítőt, hanem milliókért veszi meg a komponenseket. Amúgy meg ha hifi **** lennék akkor nem szórakoznék tápegységgel. Akkumlátorról működne az egész rendszer egy árnyékolt szobában. Annál tisztább áramforrást senki sem tud építeni Láttam olyan tápegységet amit laborban sejt kísérletekhez építettek, vagyis a sejtet árammal stimulálják. Roppant kicsi és precíz feszültségekre van szükség. Ott is olyan tápot használtak ami teli volt akkuval és alapból töltötte az akkut, de amikor bekapcsolták a kimenetet, leválasztotta a hálózatot és akkuról csinált mindent. mod.-szamóca Idézet: „Akkumlátorról működne az egész rendszer egy árnyékolt szobában. Annál tisztább áramforrást senki sem tud építeni” Az előerősítők a jobb rendszereknél, már így működnek egy ideje. A végfokozatok nagy teljesítmény igénye miatt nem akkumulátoros tápellátást használnak, hanem teljesen elszeparált tápokat, nagy szűréssel, kiváló paraméterű alkatelemekkel.
Sziasztok!
Van egy trafóm. Műterheléssel teszteltem, és ezek az eredmények jöttek ki: üresjárati feszültség: 39V terheléssel mérve: 20ohm - 32V - 1.5A - 48VA 10ohm - 28V - 2.6A - 72.8VA 6.6ohm - 26V - 3.6A - 93.6VA 5ohm - 23V - 4.45A - 102VA 4ohm - 22V - 5.2A - 110VA 2.5ohm - 19V - 6.9A - 130VA Mire következtethetünk erről? A trafó teljesítményére gondolok. 2.5ohmos terhelésre elég jól teljesített, csak nagyon esett a feszültség. Mekkora erősítőt keressek hozzá? Ha az erősítőt +-16V-ra (=32V - 1.5A) méretezem, Akkor esni fog a feszültség terhelés hatására A kérdés, hogy meddig, és hol van az aranyközépút? Ha úgy nézem, akkor ezt a trafót alacsony impedanciával kellene terhelni, mert akkor adja le a legnagyobb teljesítmény... ha mondjuk 8ohmmal terhelném (akár több csatornával), szerintem maximum 80VA-t tudna leadni a trafó... 4ohm esetén pedig minimum 100VA-t. (Itt arra gondolok, hogy mennyit tudna leadni a trafó.) A trafó szimmetrikus feszültséget ad le, én pedig úgy egyenirányítottam, hogy a tekercs két szélére raktam egy erős egyenirányítót, meg 1000µF/50V kondit. Utána jött a terhelés. Köszi!
Mivel?? tudnál tulterhelni egy 6Kw-os trafót? Sajnos elírtam, 2*su150b=76cm2. Bocs
Helló
Ha lekötöd a kondit és a diódákat, majd ugyanígy újraméred sokkal többet mondanak majd a mérési eredmények.
Igen, ha az tr. nevezetesen a kimenő tr. Egyébként ha a hálózati tr. minőségét valaki meghallja a kimeneten, akkor a táp többi része gyenge.
Üdv! Lajos
Szia!
Egyenirányítás nélkül mérd szerintem is! Pontosabban meg lehet becsülni a trafód teljesítményét, a vasmagkeresztmetszet, és a huzalkeresztmetszet alapján! A terheléses mérésnél sokáig kellene mérni, hogy lásd mennyire melegszik a trafód! Ha jól számoltam, 10 ohmos terhelésnél kb. 28% veszteség marad a trafóban, szerintem ez nagyon sok!
Egyenirányítás nélkül mit mérjek? AC áramot nem tudok mérni, nincs megfelelő műszerem...
Az ellenálláson nem is esik fesz, ugye?
Szia!
Kovidivi-nek: Tudod az ellenállás értékét, a rajta lévő feszültséget, innen már csak ohm törvénye! Megtudhatunk többet a trafóról?
Rendben Azt hittem , valami bonyolultabb dologról lenne szó
A trafóról már régen raktam volna fel képet, ha a telefonom nem lenne szervízben Viszont találtam egy képet: Bővebben: Link, amihez hasonlít az én trafóm, csak jobb állapotban van. sokféle feszültséget tudnék róla levenni szerintem, de a legterhelhetőbb az a +-14V-os rész. Középkivezetés van. A primer vezeték átmérője elég vékony... kb. olyan 0.2mm az átmérője. A sec. tekercs pedig kb. 0.6-0.8mm átmérőjű vezetékkel lehet tekerve. Műterhelésem csak 60W-ot tud elfűteni, úgyhogy a hosszabban tartó tesztek alatt lehet, hogy beleégne a parkettába Ha lesz időm, lemérem, hogy mit tud Mindenesetre szép szikrát húz 2.5ohmos terhelésnél ui: egy buta kérdés: az ellenálláson DC feszültséget mérjek? (most lebuktam... )
Szia!
A primer tekercs átmérőjéből már nagyjából vissza tudod számolni a trafód teljesítményét: általában 2.0-3.5 mm^2/A áramsűrűséggel lehet számolni. Ha tolómérővel meg tudod mérni az átmérőjét, már nyert ügyed van.
Primer tekercsen lévő huzal keresztmetszete maximum 0.4mm^2 lehet, most nem tudom pontosabban lemérni tolómérővel. A képleteddel számolva, a primer oldalon kb. 0.26-0.4A folyhat. Ami annyire nem is rossz adat, a mértekhez képest. Szerintem ezt a trafót elnevezem 80-100W-os trafónak, és kész Egy A osztályú erősítő után kiált Jövök JLH! (persze csak monóban)
helló
A vasmagot csak simán szét szehetem vagy oda kell valami más cucc is? |
Bejelentkezés
Hirdetés |