Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   381 / 3994
(#) zoly15 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

azaz a T2- BC182-re?

Üdv!

Oké köszönöm megpróbálom...
(#) Flatlander hozzászólása Jan 11, 2009 /

Sziasztok!

Azlenne a kérdésem h van egy 4700mikrós 40v-os pufferkondim és van egy teljesen ugyan ilyen értékű csak az sokkal nagyobb(mármint külsőre) és a kettő teljesen ugyanolyan vagy a nagyobb az jobb?vagy csak a mérete nagyobb de amugy ugyanolyan?
(#) Dempsey válasza Flatlander hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Ha ugyan az van mindkettőre írva akkor teljesen ugyanazt tudja!
(#) moltam válasza Flatlander hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Szerintem a méret mindegy legfeljebb a kisebb hamisitvány
(#) Flatlander válasza moltam hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Akkor fölös lenne lecserélnem.... Hát reméljük csaknemaz
(#) bitorlo válasza vizor hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Magyarítást nem tudsz hozzá?
Ezzel kapcsolatos topikban volt egypár link,de már egyik sem jó,vagy törölve van.
(#) vizor válasza bitorlo hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Sajna nem. Már én is csak nemlétező linkeket találtam. Nem olyan bonyolult az, angolul se...
(#) c27 válasza moltam hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Értem, de frekimérőt honnan szedjek?
A fordulatszám számlálóhoz visszatérve nem tudsz valami kapcsolási rajzot a ledes kijelzőmhöz. Valami olyan elekrtonika kéne amelyikkel szépen kijelez 999-ig és egy optokapuval minden impulzusra növekedne az érték. Csak azt nehéz megcsinálni, hogy először 1-nek kell látszódni aztán 2-nek, .... Valahogy vezérelni kéne a ledeket amelyek kiadják a számokat. Ezt hogy lehetne megcsinálni egyszerűen?
(#) hbarnus hozzászólása Jan 11, 2009 /

Hello.
Tudna valaki 1 olyan fénykapcsolo rajzot adni ami ceruza elemröl müködik és sötétre be kapcsol egy ledet???
Nagyon fontos lenne! Elöre is köszönöm szépen!
Minden jot!

Betettem oda a 10nF-ot.. még a graetz-re is tettem 1-1 kondit de még így is vacakol :no:
Lehet hogy tirisztorra kéne váltanom?

Üdv!
(#) Raymond87 hozzászólása Jan 11, 2009 /

Sziasztok!
Ledekből szeretnék szöveget formázni,de nem tudom, hogy kezdjek hozzá.(valami villogó "OPEN" táblához hasonlót)Lehetőleg 9 vagy 12 V-al működjön.Mekkora ellenállások kellenek a led-ek elé?Vagy csoportosítsam őket és úgy az ellenállás.Kell e bele kondi vagy valami.
Mekkora fesz.nek kell hogy essen 1 led-re?A villogtatóhoz kellene nyákterv beültetési rajzzal.
Amúgy valamikor régen még ált.suliba volt elektronika szakkör, de ott csak forraszottuk befele az senkit nem érdekelt, hogy mi mit csinál meg miért.Most meg csak szívok.Mer érdekelni érdekel de magamtól nem tudom megtervezni.
Előre is köszi a segítséget.
(#) tiggersoft válasza Raymond87 hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Ide
(#) fazksg válasza Raymond87 hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Szia! A ledek elé kerülő előtét ellenállását ÍGY tudod számolni. Ledes villogónak meg EZT tudom mutatni...
Ezekből szerintem egy kis gondolkodással tökéletesen összehozhatod, amit szeretnél!
Üdv: FazksG
(#) semetka hozzászólása Jan 11, 2009 /

Azt szeretném kérdezi hogy a pirossal bekarikázott saru az rá menne-e a zölddel bekarikázott csati másik felére úgy hogy rendesen érintkezzen ha összedugom? vagy annak van saját saruja??
http://kepfeltolto.hu/i/?335770

Kérlek válaszoljatok, nagyon fontos.
(#) moltam válasza hbarnus hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Van csak nemtudom hogy jó e.A ledelőtétet ki kell számolni.

opampled.JPG

(#) besi99 válasza c27 hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Kiskoromban frekimérőt akartam csinálni, a kiválasztott- akkor futó IC az 7226 ! Csoszogj oda a Googlehoz, írd be hogy 7226 számláló , és kedvedre túrkálhatsz. A 7 szegmenseseim megvannak, de az IC-t rég láttam, majd megnézem. Az biztos, hogy doksi kell róla, persze, azt is megnézem.
(#) besi99 válasza semetka hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Mit szeretnél??
(#) El_Pinyo válasza c27 hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Szia!
Itt nézelődj. CD4510 BCD számláló + CD4511 BCD to 7 segment decoder driver.
Üdv.
(#) Kera_Will válasza zoly15 hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

A 2 panel FM 301 rádiók építőelemei.

Rádiótelefon nem az új értelemben vett rádióteló hanem a régi klasszikus analóg rendszerű simplex / esetleg duplex üzemű fix csatornaszámú(max 12-24) adóvevőt értsd alatta.

A 2 ic-s panelen a vevőrész, vevő lokáljelhez 3szorozó, vevő keverő, 10.7 MHz kf szűrő,erősítő FM demodulátor van rajta.

CA és UA 3089es ic kf erősítő és fm demodulátorként működnek.

vételi frekije :130-170 mega közti.
De volt 80 megás rendszer is és 400 megaherzes is.

A kimeneti hangfrekis szintet trimmer potival tudod állítani ~100mV max szintre amit a mellete lévő fémtokos BCxyz tranzisztor illesztki a panelről.

A felül lévő dupla serleges tekercsek a freki 3szorozó alattuk a 1 db serleg az antena bemenő tekercse(fényes ezüst serlegek) Fet Gatejére.
A 10,7 szűrő mellett lévő pedig a 10.7 MHz kf tekercs(sárgás kisebbek).

Van ott 1 FET BF256/BF244 az a vevő keverő fokozat.
Gate-n antenna jel, Source-ra megy vevő keverő lokáljele.

10.7 MHz kvarcos sávszűrő sávszéle csak 15 kHz körüli.
A fokozatok közt 10,7 Mhz re hangolt rezgőkörök vannak a sárga serlegek alatt.

Az alsó kvarc az szintén 10.7 MHzes az FM demodulátorhoz szükséges.

Tápja 9,6V körüli érték. Többet nem érdemes rá adni mert a tantál kondik azt hiszem 10 Voltosak.

vételi frekijéhez a lokál soxorozó keverőjelet így határozhatod meg.

Fkeverő bemeneti = (fvételi-10,7) / 3 Mhz

Ennyit a vevő panelről.

Ez elé vevő bemenet antennához kell még 1 bemeneti sávszűrőt rakni . Eredetiben Nagy jóságú 4 körös hangolt szűrő kör van. Ez határozta meg a Távol szelektivitását.

Másik panelen fázismodulátor, adó többszöröző, adó meghajtó fokozatok vannak.

Hangfrekit kér 1 2 voltot és fki/töbszörözés értéke nagyságú frekvenciát és tápot 12V erre kb.:200-400 mW nagyfrekis fázismodulált jelet adki.

Ebből még nem lesz egyből adóvevő mert kell PTT, SQL vezérlő áramkörök, adó / vevő alapfrekis oszcik amiket a 2 különböző freki többszöröző fokozat sokszoroz ,HangFrekis, RádióFrekis végfok doboz táp stb ...

Röviden ennyit a 2 panelről.
(#) besi99 válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

a 7226 is ezt csinálja, csak 4 digiten és programozható
(#) besi99 válasza besi99 hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

megtalálod a www.intersil.com ban neve ICM 7226A
8 digites számláló idózítő, pdf adatlapot ad ingyen
(#) El_Pinyo válasza besi99 hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Szia!
Kicsit utánanéztem az általad javasolt ICM7226-osnak.
Annyi pénzért, amennyiért árulják, már tudhat is valamit 7000 jó magyar forint- kontha.
Azt gondolom, hogy azért az ide túlzás lenne, de tény, hogy a feladatot megoldaná az is.
Üdv
(#) MrGreko hozzászólása Jan 12, 2009 /

Sziasztok!

elősször használom az oldalt,remélem jó helyre teszem fel a kérdésem!

A következő lenne a problémám és a kérdésem:
egy olyan szerkezetet szeretnék megvalósítani,ami 2 sávon küld rádió jeleket két eseméyn külön-külön,vagy egyidejű bekövetkezésekor.
Konkrétan: horgászok számára ismert lehet az elektromos kapásjelző.Ennek az alján van egy jack csatlakozás,amelyen kapás esetén feszültség van.Ehez szeretnék egy adó- és egy vevő készüléket,h akár a sátroban is lássam és halljam,h ha kapás van!
Így télen nem lehet horgászni,de ezt a kis kütyüt szívessen összeraknám "peca" címén !
A válaszokat előre is köszönöm!
(#) Kera_Will válasza MrGreko hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

A te barátod a vezeték nélküli csengő.

1 2 ezer pénzért lehet kapni 50-30 métert tudnak.

Adórész nyomógombját kell kapcsoltatni azzal a kijövő jelel ami van a kapásjelzőn.

2 vagy több db bot esetén lehet közösíteni 1 1 diódával a kapcsoló tranzisztor bázisára. Remélhetőleg nem 10 méterekre rakod a botokat egymástól. .

Ennél bonyolultabban lehet próbálkozni , olcsóbb nem lesz .

Ha nem sajnálod rá ez értéket akkor minden botnak külön adó/vevő csengő párt veszel.

Sok sikert !

(#) Frankye válasza c27 hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Idézet:
„Értem, de frekimérőt honnan szedjek?”

Például itt is van egy.
Nem a legeyszerűbb, főként kezdőnek, de nem rossz. (Komolyabb gondot esetleg a PIC felprogramozása jelenthet, de ha megkérsz vaklakit, biztosan segít.)
(#) hbarnus hozzászólása Jan 12, 2009 /

Hello.

Erre azért nem kaptam választ mert nem lehet megvalositani vagy mert mindenki tojik a kérdésemre!?

Tudna valaki 1 olyan fénykapcsolo rajzot adni ami ceruza elemröl müködik és sötétre be kapcsol egy ledet???
Nagyon fontos lenne! Elöre is köszönöm szépen!
Minden jot!
(#) Moderátor hozzászólása hbarnus hozzászólására (») Jan 12, 2009

Ugye Te sem gondolod komolyan, hogy mind a 3000 fórum-tag, napi 24 órában azt lesi, hogy "No, vajon hbarnus fórumtárs mikor áll elő egy jó kis kérdéssel?", és hipp-hopp az ájszaka nekiát megkeresni a jó választ, megfogalmazni, és feltenni a fórumba?
Egyébként a Fórum Szabályzata ezt írja:
Idézet:
„VIII. Ha beírtunk egy kérdést és arra nem jön rövid időn belül válasz, nem írjuk be hogy a mi kérdésünkre miért nem válaszol senki. A tagok nem vakok, valószínűleg elolvasták amit írtunk, a hallgatásnak több oka is lehet:
- a kérdés érthetetlen volt és nem lehet rá válaszolni
- a kérdés túl nehéz volt és senki nem tud rá válaszolni
- a kérdés már milliószor elhangzott és senki nem akar újra rá válaszolni
Azt meg ugye nem várjuk el hogy a kérdésünkre ha nincs válasz, majd minden egyes fórumozó beírja: "én nem tudom".”

Mert látom, nem olvastad el, hát adok időt, hogy tanulmányozd!
(#) proli007 válasza c27 hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Hello!

Mielőtt bármibe belefognál...
- Azt tisztázni kell, hogy nem frekvenciamérőt, hanem impulzus számlálót szeretnél építeni. (A kettő között az a különbség, hogy míg a frekimérő, egy időegység alatt beérkező impulzus számot mutatja, addig az impulzus számláló, a beérkező impulzusok számát számlálja össze, míg le nem törlöd, vagy át nem fordul)
- Kérdés, hogy valóban 1-től akarsz-e számlálni. Mert ha igen, akkor vannak számlálók, ahol a kezdeti "Preset" értéket meg lehet adni, és nem nullától számlálnak.

üdv! proli007
(#) proli007 válasza hbarnus hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Hello!
Nem fogalmaztad meg a kérdést, elég egyértelműen.

- Alkonyat (szürkület) kapcsolóról van szó?
- Milyen Led-et szeretnél kapcsolni, hány darabot, mekkora a nyitófeszültségük, és a hozzá tartozó nyitóáramuk?
- Hány ceruza elemre gondoltál, mert 1db.-ról elég nehézkes, lévén, hogy a Led nyitófeszültsége magasabb 1.5V-nál. Tehát akkor pld. feszültség növelő transzverter is kell.
- Volt már hasonló jellegű dolog, a Led-es topikokban. Kerested?

üdv! proli007
Következő: »»   381 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem