Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   382 / 3994
(#) c27 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Köszönöm a sok választ, de kicsit sok is volt. Először is a fordulatszám számlálót szeretném megcsinálni, talán az egy kicsit egyszerűbb aztán a fordulatszám mérőt. Akkor a fordulatszám számlálóhoz van egy ledes kijelzőm. 999-ig tud mérni. Tehát ahhoz kéne vezérlés. Igazából nem szeretnék nagyon vásárolgatni, mert nem lakok olyan környéken ahol könnyen be lehet szerezni alkatrészeket. A programozható ic-vel meg annyi bajom van, hogy még programozni se tudok és nincs is programozóm. Ha lehet olyan alkatrészekből kéne megcsinálni amit össze lehet szedni más készülékekből.
(#) gerry válasza hbarnus hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Szia!

Első blikkre itt a fórumban is találhatsz megoldást, CSAK keresni kell.
Bővebben: Link
(#) moltam válasza proli007 hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

DC DC Ha az előzőt kiegészitem ezzel akkor már jó?

max856.gif

(#) besi99 válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Ha megtalálom, féláron adom
(#) zoly15 válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Köszi!
Ez nagyon érdekes
Akkor én egyenlőre nem tudok vele mit kezdeni...
Üdv!
(#) Abukodonozo hozzászólása Jan 12, 2009 /

Sziasztok!

A következő a problémám: épp olvasgattam Topi ventillátor szabályozásról szóló cikkét,(Bővebben: Link) s mikor láttam, hogy a kapcsoláshoz egy bizonyos LM317T nevü stabilIC kell, gyorsan kikapartam a fiók aljáról a stabilIC-imet...persze, hogy csak egy hasonló LM szériáju IC-t talaláltam, de ez LM340T, s csak ez van itthon...!
A kérdésem a következő: megvalósítható Topi kapcsolása az általam talált IC-vel vagy nem?
(az IC-k adatlapjai mellékelve) Üdv: Abu. :integet2:
(#) proli007 válasza Abukodonozo hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Hello!
Megvalósítható, csak az LM340 ha jól emlékszem 5V-os, míg az LM317 1,2V-tól indul. Azaz nem lehet leszabályozni a feszültséget csak 5V-ig. (És a 10kohm poti helyett 1,5kohm kell, vagy az ellenállás-potit újra számolni)

üdv! proli007
(#) proli007 válasza moltam hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Hello!
Természetesen egy StelUp konverter jó hozzá, csak az az érzésem nem érdemel ekkora felhajtást a dolog. Meg dezsavű érzésem is van a témával kapcsolatban.

üdv! proli007
(#) hbarnus válasza proli007 hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Elnézést szeretnék kérni minden kedve forumozotol!!
Azt hiszem inkáb feldobok egy ojan kérdést ki csinálná meg pénzért? Sok forumot náztem és mindenhol mások a rajzok! szerrintetek az anyag ár menyibe kerül! Olyan led kell hozzás ami erös fényü és 150-200 méter távbol is lehet látni!
(#) Moderátor hozzászólása hbarnus hozzászólására (») Jan 12, 2009

Azt az egyet áruld el, légy szíves, hogy hogy a manóban van az, hogy hol tudod, hol meg nem, hogy az "olyan" szó ly-os, és nem j-s!
Idézem:
Idézet:
„egy ojan kérdést”

Idézet:
„Olyan led kell”

Egy és ugyan azon hozzászóláson belül!

Egyébiránt ennek az Apróhirdetésben a helye! :banplz:
(#) sksporky hozzászólása Jan 12, 2009 /

Sziasztok!

Van egy tápegység kapcsi itt:Bővebben: Link és az "SZ1" sorkapocsnál bal oldalt van egy egyenirányító kapcsi 78,79-es IC-kel.A kérdésem az lenne,hogy ezt egy sima(nem középkivezetéses földelt) trafóval lehet működtetni és -+DC feszt előállítani?Azért tartom érdekesnek,mert a trafó a földre kapcsolódik,ez a DC föld is mert az IC-k is arra vannak kötve,szóval valaki tisztába rakná nekem pls
(#) proli007 válasza hbarnus hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Hello!

Hát kérlek rám ne számíts, én csak segítek itt a drót végén, ha tudok.
De azt tanácsolom, hogy jobb lenne, ha egyszerűen megírnád az alkalmazás célját, mert minden lépésnél újabb tisztázatlan dolgok jönnek elő. A probléma, pedig lehet igen egyszerű.
- Látni valamit és világítani nem ugyan az.
- A láthatósági szögnek és az egyéb zavaró fényeknek itt nagy szerepe van.
- Meddig fogja bírni a telep. Mennyi lesz az üzemidő, míg világítani fog, meg míg készenlétben lesz az áramkör? Kikapcsolt állapotban is lesz önfogyasztás, ha másért nem, mert a legtöbb fényérzékelő, akkor vezet, mikor éppen fény van.
- És így tovább.
üdv! proli007
(#) Abukodonozo válasza proli007 hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Kösz a gyors választ!
(#) besi99 válasza Abukodonozo hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Igaz, nem tudom mire jó ez az egész, de a láthatóságról annyit, hogy pl piros -zöld felváltva 3Hz-vel villog, hamarabb észreveszed, mint, simán bekapcs kikapcs
(#) hbarnus válasza (») Jan 12, 2009 /

Hát sok felé jár az agy helyem! Meg hát helyesirás egy K....... 1!!!
(#) Moderátor hozzászólása hbarnus hozzászólására (») Jan 12, 2009

Azért megkérlek, legközelebb figyelj oda jobban! Köszönöm.
(#) khad hozzászólása Jan 12, 2009 /

hello

lécci sgítsetek.
olvastam vmikor egy karóratípusról, ami abból nyeri az energiát, hogy mozgatod a kezedet. ennek a nevét szeretném megtudni, illetve azt, hogy hogyan tárolja az energiát. ha tudtok kapcsolási rajzot is küldeni, akkor azt külön megköszönöm.
(#) moltam válasza khad hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Szerintem egy nagy kondiban tárolja és egy mozgó mágnes van egy tekercs körul a mozgatás által a tekercsben fesz indukálódik ami tölti a kondit
(#) hbarnus válasza proli007 hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

1 bojárlo lenne szoó pecához ami a stégtöl ugy 120m-re van és ahoz kelenne egy ilyen kütyü!
Az a lényeg hogy északa tudjam hogy merre van a boja!
(#) huhuu válasza khad hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Szia!

Nekem van egy ilyen órám, de az nem elektromos,
hanem mechanikus. Azt hiszem van benne valami súly ami ide-oda mozog és az húzza fel az órát.
Van elektromosban is ilyen, de az az óra üvegén
lévő napelemszerű valamiből nyeri az energiát, azt hiszem.
(#) feki00 válasza hbarnus hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Hihetetlen egy tag vagy, alig szóltak és már most nem lehet elolvasni az írásodat. Ha firefox böngészőt használsz akkor tölthetsz le helyesírás ellenőrző plugint, megegyszerűsíti mindenkinek a dolgát hidd el.
(#) moltam hozzászólása Jan 12, 2009 /

Az a kérdésem hogy egy 4017 et "sorsolás céljából" véletlenszerűvé vagy a reset lábra kell lehet tenni ilyen módon.Az 1ohm nem valós.
(#) c27 hozzászólása Jan 12, 2009 /

Az az igazság volt némi zavar miután feltettem a kérdést. Nagyon eltolódott a dolog a frekimérő felé, én pedig most elsősorban egy fordulatszám számlálót szeretnék készíteni egy dc motorhoz. (A fordulatszámmérőt kicsit hanyagolnám). Van egy ledes kijelzőm ez 999-ig tud mérni. Valmai alap kapcsolási rajz kéne amit egy kezdő is fel tud fogni vagy pár jelmagyarázat nem ártana. Programozható ic-vel nem tudok mit kezdeni, olyan ic kéne amit ki lehetne szedni egy hártartási berendezésből. Valaki segítene? (Nekem még igazából az alapok annyira nincsenek meg így a számláló megcsinálásával kicsit bele is jönnék a dolgokba).

Bocs hegusp, hogy beleékeltem a kérdésem, de amúgy engem is érdekel mi történhetett. Én nem értek annyira ehhez. Lehet hülye kérdés és előre is elnézést érte, de elszállt a sütő és a mosógép ugye? Gondolom mialatt csináltátok nem voltak kihúzva a készülékek? Amúgy az nem világos nekem(gondolom nem), akkor is ha csak egy fázist kapnak 0-t nem hogy tudnak tönkre menni?
(#) moltam válasza c27 hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

A kijelződ 3 vezetéke közul 2 a tápellátás a 3 ik a soros átvitel.Azez nem tudni hogy milyen jelsorozatra hogy fog realgálni a 7szegmentses ic je.Kéne egy adatlap de ezt szerintem uC nélkul nehéz lesz.
(#) c27 hozzászólása Jan 12, 2009 /

Akkor mégegyszer a tápellátást értem, de a soros átvitel? Az lenne amin a jelet kapja? De hogy kaphat egy szál vezetéken jelet? Nem 2 kell hozzá? Vagy nem egészen értem. Mi az a szegmens és mi az uC? Tudom ezeket illő tudni ezért itt az ideje, hogy megtudjam.
(#) besi99 válasza c27 hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Logikai kacatokban általában a táp minusz vége számit az egyik drótnak, testnek, közösnek, stb. 1 számláló átadhatja azt az infót- egy impulzus formájában, hogy ő már megtelt, ezért számoljon már a következő IC; és igy tovább. Máshogy is át lehet adni ezt az infót, de azt most hagyjuk, Ennyi elég egyszerre.
Más:
7szegmenses kijelző, nem mond valamit?
(#) c27 válasza besi99 hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Annyira nem. Ha most logikusan gondolkodnék akkor elvileg a kijelzőm megjeleníthatő számok pl: 1111111 azaz 7 számot jelenít meg. Nekem viszont csak 3-at tud mejeleníteni ezért nem kellene olyan ic ami 7-et is tud vagy nem tudom egyáltlán lehet e a kettőt együtt használni?
(#) besi99 válasza c27 hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Most hagyjuk a ledeket. Az általában főleg számkijelzésre használt jószágok 7 szegmensből, állnak. A legkomplikáltabb szám a nyolcas, ami 4 függőleges és 3 vizszintes vonalkából, SZEGMENS-ből
áll. Hogy ezeken értelmes számok látszódjanak, kell a számláló, és a kijelző közé egy IC. Ha most VISSZALAPOZOL, akkor többször fogsz találkozni az erre való hivatkozással,és most talán jobban fogod megérteni, miért ajánlott a kolléga 2 fajta IC-t, azaz így fogod decimálisan látni a számlálód állapotát. (ha van ilyen kijelződ egyáltalán.)
(#) c27 válasza besi99 hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Értem, de az ajánlott két ic-t hogy tudnám beszerezni anélkül, hogy megvenném? Nem lehetne kiszedni valamilyen készülékből?
(#) jdani hozzászólása Jan 13, 2009 /

Hali. Lenne egy kérésem. tudna-e valaki nekem küldeni, hogy hogy kössek be egy autórádióra, egy erősítőt, egy subwofert tá, és egy kondenzátort.
Következő: »»   382 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem