Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszönöm a sok választ, de kicsit sok is volt. Először is a fordulatszám számlálót szeretném megcsinálni, talán az egy kicsit egyszerűbb aztán a fordulatszám mérőt. Akkor a fordulatszám számlálóhoz van egy ledes kijelzőm. 999-ig tud mérni. Tehát ahhoz kéne vezérlés. Igazából nem szeretnék nagyon vásárolgatni, mert nem lakok olyan környéken ahol könnyen be lehet szerezni alkatrészeket. A programozható ic-vel meg annyi bajom van, hogy még programozni se tudok és nincs is programozóm. Ha lehet olyan alkatrészekből kéne megcsinálni amit össze lehet szedni más készülékekből.
DC DC Ha az előzőt kiegészitem ezzel akkor már jó?
Köszi!
Ez nagyon érdekes Akkor én egyenlőre nem tudok vele mit kezdeni... Üdv!
Sziasztok!
A következő a problémám: épp olvasgattam Topi ventillátor szabályozásról szóló cikkét,(Bővebben: Link) s mikor láttam, hogy a kapcsoláshoz egy bizonyos LM317T nevü stabilIC kell, gyorsan kikapartam a fiók aljáról a stabilIC-imet...persze, hogy csak egy hasonló LM szériáju IC-t talaláltam, de ez LM340T, s csak ez van itthon...! A kérdésem a következő: megvalósítható Topi kapcsolása az általam talált IC-vel vagy nem? (az IC-k adatlapjai mellékelve) Üdv: Abu. :integet2:
Hello!
Természetesen egy StelUp konverter jó hozzá, csak az az érzésem nem érdemel ekkora felhajtást a dolog. Meg dezsavű érzésem is van a témával kapcsolatban. üdv! proli007
Elnézést szeretnék kérni minden kedve forumozotol!!
Azt hiszem inkáb feldobok egy ojan kérdést ki csinálná meg pénzért? Sok forumot náztem és mindenhol mások a rajzok! szerrintetek az anyag ár menyibe kerül! Olyan led kell hozzás ami erös fényü és 150-200 méter távbol is lehet látni!
Azt az egyet áruld el, légy szíves, hogy hogy a manóban van az, hogy hol tudod, hol meg nem, hogy az "olyan" szó ly-os, és nem j-s!
Idézem: Idézet: „egy ojan kérdést” Idézet: „Olyan led kell” Egy és ugyan azon hozzászóláson belül! Egyébiránt ennek az Apróhirdetésben a helye! :banplz:
Sziasztok!
Van egy tápegység kapcsi itt:Bővebben: Link és az "SZ1" sorkapocsnál bal oldalt van egy egyenirányító kapcsi 78,79-es IC-kel.A kérdésem az lenne,hogy ezt egy sima(nem középkivezetéses földelt) trafóval lehet működtetni és -+DC feszt előállítani?Azért tartom érdekesnek,mert a trafó a földre kapcsolódik,ez a DC föld is mert az IC-k is arra vannak kötve,szóval valaki tisztába rakná nekem pls
Hello!
Hát kérlek rám ne számíts, én csak segítek itt a drót végén, ha tudok. De azt tanácsolom, hogy jobb lenne, ha egyszerűen megírnád az alkalmazás célját, mert minden lépésnél újabb tisztázatlan dolgok jönnek elő. A probléma, pedig lehet igen egyszerű. - Látni valamit és világítani nem ugyan az. - A láthatósági szögnek és az egyéb zavaró fényeknek itt nagy szerepe van. - Meddig fogja bírni a telep. Mennyi lesz az üzemidő, míg világítani fog, meg míg készenlétben lesz az áramkör? Kikapcsolt állapotban is lesz önfogyasztás, ha másért nem, mert a legtöbb fényérzékelő, akkor vezet, mikor éppen fény van. - És így tovább. üdv! proli007
Kösz a gyors választ!
Igaz, nem tudom mire jó ez az egész, de a láthatóságról annyit, hogy pl piros -zöld felváltva 3Hz-vel villog, hamarabb észreveszed, mint, simán bekapcs kikapcs
Hát sok felé jár az agy helyem! Meg hát helyesirás egy K....... 1!!!
Azért megkérlek, legközelebb figyelj oda jobban! Köszönöm.
hello
lécci sgítsetek. olvastam vmikor egy karóratípusról, ami abból nyeri az energiát, hogy mozgatod a kezedet. ennek a nevét szeretném megtudni, illetve azt, hogy hogyan tárolja az energiát. ha tudtok kapcsolási rajzot is küldeni, akkor azt külön megköszönöm.
Szerintem egy nagy kondiban tárolja és egy mozgó mágnes van egy tekercs körul a mozgatás által a tekercsben fesz indukálódik ami tölti a kondit
1 bojárlo lenne szoó pecához ami a stégtöl ugy 120m-re van és ahoz kelenne egy ilyen kütyü!
Az a lényeg hogy északa tudjam hogy merre van a boja!
Szia!
Nekem van egy ilyen órám, de az nem elektromos, hanem mechanikus. Azt hiszem van benne valami súly ami ide-oda mozog és az húzza fel az órát. Van elektromosban is ilyen, de az az óra üvegén lévő napelemszerű valamiből nyeri az energiát, azt hiszem.
Hihetetlen egy tag vagy, alig szóltak és már most nem lehet elolvasni az írásodat. Ha firefox böngészőt használsz akkor tölthetsz le helyesírás ellenőrző plugint, megegyszerűsíti mindenkinek a dolgát hidd el.
Az a kérdésem hogy egy 4017 et "sorsolás céljából" véletlenszerűvé vagy a reset lábra kell lehet tenni ilyen módon.Az 1ohm nem valós.
Az az igazság volt némi zavar miután feltettem a kérdést. Nagyon eltolódott a dolog a frekimérő felé, én pedig most elsősorban egy fordulatszám számlálót szeretnék készíteni egy dc motorhoz. (A fordulatszámmérőt kicsit hanyagolnám). Van egy ledes kijelzőm ez 999-ig tud mérni. Valmai alap kapcsolási rajz kéne amit egy kezdő is fel tud fogni vagy pár jelmagyarázat nem ártana. Programozható ic-vel nem tudok mit kezdeni, olyan ic kéne amit ki lehetne szedni egy hártartási berendezésből. Valaki segítene? (Nekem még igazából az alapok annyira nincsenek meg így a számláló megcsinálásával kicsit bele is jönnék a dolgokba).
Bocs hegusp, hogy beleékeltem a kérdésem, de amúgy engem is érdekel mi történhetett. Én nem értek annyira ehhez. Lehet hülye kérdés és előre is elnézést érte, de elszállt a sütő és a mosógép ugye? Gondolom mialatt csináltátok nem voltak kihúzva a készülékek? Amúgy az nem világos nekem(gondolom nem), akkor is ha csak egy fázist kapnak 0-t nem hogy tudnak tönkre menni?
A kijelződ 3 vezetéke közul 2 a tápellátás a 3 ik a soros átvitel.Azez nem tudni hogy milyen jelsorozatra hogy fog realgálni a 7szegmentses ic je.Kéne egy adatlap de ezt szerintem uC nélkul nehéz lesz.
Akkor mégegyszer a tápellátást értem, de a soros átvitel? Az lenne amin a jelet kapja? De hogy kaphat egy szál vezetéken jelet? Nem 2 kell hozzá? Vagy nem egészen értem. Mi az a szegmens és mi az uC? Tudom ezeket illő tudni ezért itt az ideje, hogy megtudjam.
Logikai kacatokban általában a táp minusz vége számit az egyik drótnak, testnek, közösnek, stb. 1 számláló átadhatja azt az infót- egy impulzus formájában, hogy ő már megtelt, ezért számoljon már a következő IC; és igy tovább. Máshogy is át lehet adni ezt az infót, de azt most hagyjuk, Ennyi elég egyszerre.
Más: 7szegmenses kijelző, nem mond valamit?
Annyira nem. Ha most logikusan gondolkodnék akkor elvileg a kijelzőm megjeleníthatő számok pl: 1111111 azaz 7 számot jelenít meg. Nekem viszont csak 3-at tud mejeleníteni ezért nem kellene olyan ic ami 7-et is tud vagy nem tudom egyáltlán lehet e a kettőt együtt használni?
Most hagyjuk a ledeket. Az általában főleg számkijelzésre használt jószágok 7 szegmensből, állnak. A legkomplikáltabb szám a nyolcas, ami 4 függőleges és 3 vizszintes vonalkából, SZEGMENS-ből
áll. Hogy ezeken értelmes számok látszódjanak, kell a számláló, és a kijelző közé egy IC. Ha most VISSZALAPOZOL, akkor többször fogsz találkozni az erre való hivatkozással,és most talán jobban fogod megérteni, miért ajánlott a kolléga 2 fajta IC-t, azaz így fogod decimálisan látni a számlálód állapotát. (ha van ilyen kijelződ egyáltalán.)
Értem, de az ajánlott két ic-t hogy tudnám beszerezni anélkül, hogy megvenném? Nem lehetne kiszedni valamilyen készülékből?
Hali. Lenne egy kérésem. tudna-e valaki nekem küldeni, hogy hogy kössek be egy autórádióra, egy erősítőt, egy subwofert tá, és egy kondenzátort.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |