Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   232 / 1386
(#) SALáta hozzászólása Jan 11, 2009 /
 
Sziasztok!
Alkottam barátnőmnek nyákból egy egyszerű dolgot.
Körömdíszítéshez való mintakorongot, jó lett nyákból is azt mondja.
Mivel 2 oldalas így egy 100x100 asra jó sok minta elfér.
Képek nincsenek, még nem csinált ha lesz felteszem.
Mi mindenre jó a nyák.. Nem hittem volna h beválik.
(#) gulasoft válasza SALáta hozzászólására (») Jan 11, 2009 /
 
Most ezt nem értem. Hogy lesz ebből dísz? hogy kerül a minta a körömre? Ráragad? Ahhoz baromi drága. Hogy jön a képbe itt egy merev nyák, amin itt ott marad rézfólia.
(#) Attila86 válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 11, 2009 /
 
Én sem értem.
Nem tudom hogy mi köze lehet a körömnek a P20-hoz, főleg nem a vasalóhoz...
(#) lmao hozzászólása Jan 11, 2009 /
 
12 miles (0.3 mm-es) vezető- és szigetelőtávolságú nyákot elsőre sikerült vasalnom, működik is:

http://img168.imageshack.us/img168/5042/photo0085id1.jpg

Most viszont szeretnék egy LQFP-208-as alkatrészt használni. Első közelítésben csináltam egy tesztpanelt TQFP-64-es chiphez, amin egyelőre direkt derékszögű 5 miles (0.127 mm-es) vonalak vannak. Harmadik próbálkozásra is ilyen lett:

http://img513.imageshack.us/img513/8991/photo0114dz3.jpg

Elég göcsörtös, néhol hiányzik a vonal. Azóta sikerült teljesen egyenletesen rávasaltatnom a barátnőmmel (), de így is girbe-gurba, meg néhol összeér.
Sikerült már valakinek ilyen rajzolatfinomságot elérni? Szerintetek mi a baj? Én a smirglire gyanakszom (K600-asat használok), szerintem túl durva.
(#) Frankye válasza lmao hozzászólására (») Jan 12, 2009 /
 
Az első linken lévő képen az a "szmötyi" micsoda a forrasztások/vezetősávok körül? (Elég gusztustalanul néz ki, a nélkül, hogy meg akarnálak sérteni... )
Idézet:
„n a smirglire gyanakszom (K600-asat használok), szerintem túl durva.”

Ha visszaolvasol néhány hozzászólást, akkor látod, hogy én 2000-es papírt használok, de pl. Attila86 barátom a 600-ast preferálja. (Megjegyzem, én a 600-as papírt faanyag csiszolásra szoktam használni...)
(#) niedziela válasza lmao hozzászólására (») Jan 12, 2009 /
 
Idézet:
„Sikerült már valakinek ilyen rajzolatfinomságot elérni? Szerintetek mi a baj? Én a smirglire gyanakszom (K600-asat használok), szerintem túl durva.”


1000-es csiszoló vizesen már mondható jónak.
Hiba nem ettől lesz, de látni kellene egy közelebbi képet hozzá.
(#) gulasoft válasza lmao hozzászólására (») Jan 12, 2009 /
 
Hát egyszer láttunk itt egy nagyjából jónak tűnő ilyen vasalást, de az vinyetta hátuljáról ment.
Ezért fotóznak.
Próbáld még meg azt, hogy nem hidrogénperoxidos maróval marsz, hanem a sima gyorsmaróval a tn1xx valami, most nem jut eszembe a neve, az nem olyan agresszív a vékony vonalakhoz.
Ez a vasalás sajnos tényleg egy sufnituning megoldás, nagyon sok változótól függ a siker. Tinta, hőfok, nyomás, papír, vasalótalp egyenesség. A fotózásnál a gyári lakkos panelnél 2 változó van, a levilágítás, illetve az előhívás.
Van itt egy plotter a cégnél egyszer lehet hogy megkérem őket, hogy plottoljanak nekem egy maszkot a nyákhoz, meg egy maszkot a festéshez 3-4 ilyen sűrű tokozáshoz, és akkor azokat a fotózásnál 100000* fel lehet használni, de ezt persze már kitárgyaltuk.
A vasalás egyszerű, gyors ha sikerül egyáltalán, de olyan pontosságot, azért ne várjon tőle senki, mint a fotózástól.
Ma egy fórumtársunktól kapok olyan műnyomót amivel neki megy a vasalás, azzal még megpróbálom újra a vasalást, csak az érdekesség kedvéért, de ha azzal sem megy (pedig videó alapján csináltam mindent) akkor feladom, és ha egy fél nyákot kell csinálni, akkor is maradok a fotózásnál.
(#) lidi válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 12, 2009 /
 
Én 3x5cm nyákot is fotózok
(#) gulasoft válasza lidi hozzászólására (») Jan 12, 2009 /
 
Én is, de gondoltam csak kipróbálom ezt a vasalást, olyan könnyűnek írták le. Most olyan hideg van kint, kimenni, berakni a fóliát a levilágító alá, azután 10-15 perc után megint ki és kivenni alóla az minusz 10 fokban kevésbé jó móka, mint a vasaló talpa alatt barnuló papír szagát szagolni a jó meleg szobában. Csak hát ez utóbbi a 10. sikertelen kísérlet után már a nyák dühből falhoz csapkodását eredményezi. Na majd ma este! Hivatalosan már működő papírt kapok.
(#) magery válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 12, 2009 /
 
Szia!
Ha esetleg az a hivatalosan működő papír sem lenne jó, akkor küldök neked egy általam a legjobbnak vélt papírt. A képen látható nyák ezzel a papírral készült. A maratási idő az kb. 3 perc volt ezért kicsit megkapta a szélét.

LCF meter.jpg
    
(#) Action2K válasza magery hozzászólására (») Jan 12, 2009 /
 
Szia! Nagyon szép! Az IC-k egyes lápát jelölő pozicionáló pontot Te raktad oda, vagy az eredetin is szerepelt? Amúgy jó ötlet, akárki is találta ki!
(#) gulasoft válasza magery hozzászólására (») Jan 12, 2009 /
 
Szép, főleg a dátum, ott azért látszik, hogy nem lehet olyan rossz ez a vasalós dolog, lehet hogy csak az elvárásaim nagyobbak, Én fotózással ilyet tudok, és valahogy ezt várom el, és lehet, hogy túl nagyok az elvárásaim.
.

nyak1.jpg
    
(#) zoly15 hozzászólása Jan 12, 2009 /
 
Sziasztok!
Régebben fotózással is csináltam nyákokat de a fotólakkom bedöglött.. Most éppen vasalgatok...
Nem régen tudomást tettem egy helyről ami nekem is jó és tudok onnan szerezni GYÁRI fotónyákot... Arra lennék kíváncsi hogy ki meddig világítja? A levilágítóm egy 125W-os HgLi lámpa.. Aki ilyen égővel világít gyári nyákot kérem ossza már meg velem a "menetidőt" és a világítási távolságot...

Üdv!
(#) zsogab hozzászólása Jan 12, 2009 /
 
Sziasztok!

Tudom, hogy már ezerszer le volt írva a dolog, de én szeretném kipróbálni ezt a vasalásos technikát, de sehol sem lehet kapni (135 grammos) fényes műnyomó papírt! Ilyenkor mit lehet tenni? Milyen papírt lehet még használni amivel jól rá tudom vasalni a nyákra a rajzot? Biztosan kell lennie más megoldásnak is... Várom a válaszaitokat! Köszönöm!

Üdv, zsozso
(#) Frankye válasza zsogab hozzászólására (») Jan 12, 2009 /
 
Lehet más papírral is próbálkozni, több-kevesebb sikerrel. Próbálgatni kell, nincs más megoldás. (Fotópapír, fényes újságlap, fényes felületű egyéb papír, etikett-címke védőpapírja, stb.)
(#) zsogab válasza Frankye hozzászólására (») Jan 12, 2009 /
 
Köszi!

Bár ez a végleges megoldás lenne, hogy válasszak egy alternatívát a műnyomó helyett... Egyelőre még próbálkozok szerezni ilyen lapot, hátha..., mert van egy nyomdás ismerősöm, remélem onnan tud nekem hozni!
(#) Sir-Nyeteg válasza zoly15 hozzászólására (») Jan 12, 2009 /
 
Üdv!
Saát tapasztalatom szerint kb 1,25-1,4-szeres szorzóval kell megnövelni a levilágítás idejét. Bár nem hgli-t használok!
Idézet:
„Nem régen tudomást tettem egy helyről ami nekem is jó és tudok onnan szerezni GYÁRI fotónyákot”
Ez olyan sejtelmesen hangzik, léci oszd meg velünk, hogy mi ez a hely!
(#) magery válasza Action2K hozzászólására (») Jan 12, 2009 /
 
A pöttyöt már én szerkesztettem oda.
(#) brezinajanika válasza zsogab hozzászólására (») Jan 13, 2009 /
 
Én Nyíregyházán lakom és itt az Renoméban van príma 120grammos...tökkéletesen megfelel a célnak és nem is kell sokáig vasalni csak 1-2percig,mert egyből rátapad a nyákra minden

Anno próbálkoztam matt műnyomóval is...hát enm ajánlom senkinek sem :buck:
(#) gulasoft válasza zoly15 hozzászólására (») Jan 13, 2009 /
 
Még mindig a kis csík a különböző vastagságú vonalakkal, és 2-3 perces odébb mozgatási módszert tudnám javasolni, ezzel te magad belőheted max. 15-20 perc alatt mi a legjobb idő.
(#) gulasoft hozzászólása Jan 13, 2009 /
 
Na. Megkaptam a hivatalos papírt. Hét ez tényleg fényesebb mint amit én kaptam, szóval a néni nagyon rossz papírt adott, amivel addig próbáltam az tuti a matt műnyomó, szóval azt senki ne használja.
Mindenesetre majdnem mindenhol jó lett, a zsebkendős átmaszírozást nem végeztem el, és az egyik oldalon lett rossz, gondolom ott nem vasaltam le eléggé, de a papír olyan kasa barna lett, hogy csak na. Mindenesetre ez már megér még egy próbát a fővasalás előtt. A legvékonyabb (nyák keret vonal) viszont nem marad a nyákon, azért látszik a határa a vasalásnak. Na most megyek vasalok még egyet, azután bedőlök az ágyba.
(#) lmao válasza Frankye hozzászólására (») Jan 13, 2009 /
 
A lakk, amivel lefújtam, meg a gyanta, amit rátettem
Szóval azt mondod, hogy lehetséges 5 miles rajzolatfinomságot elérni a vasalással?
(#) lmao válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 13, 2009 /
 
Sósavval marattam, de sajnos nem azzal volt gond, hanem a vasalással. Már a vasalás után is ilyen volt, a maratás semmit nem rontott a helyzeten.
(#) gulasoft hozzászólása Jan 13, 2009 /
 
Bent hagytam egész éjjel ázni a nyákot a papírral, de reggel sem jött le nagyon róla, ha meg nagyon megdörzsölöm, akkor itt ott megy vele a rajzolat is. Mi az oka annak, hogy nem ázik le, pedig egy réteget már le is hántottam róla?
(#) lmao válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 13, 2009 /
 
Milyen papirt hasznalsz? Megtisztitottad es lecsiszoltad elotte a nyakot? Nekem a finom papirral csiszolt nyakrol meleg vizsugar alatt 30 mp alatt lejon a munyomopapir nagyobbik resze, a maradek pedig egy perc szappanos vizes fogkefezes utan. A rajzolatot akkor sem tudnam lekaparni, ha akarnam. Vasalni 2-3 percig szoktam maximalis hofokon gyenge ranyomassal. 10-12 miles vonalakra ez nagy biztonsaggal mukodik (bar en szeretnek lemenni 6 milig, hogy ne kelljen fizetnem a linuxos boardom nyakjaert).

Attila86 keszitett egy remek videot a folyamatrol. Pontosan kovettem az utasitasait, es elsore sikerult. Nagyon halas vagyok erte.

Bővebben: Link
(#) gulasoft válasza lmao hozzászólására (») Jan 13, 2009 /
 
Hát az lehet hogy tovább vasaltam, mert a papír már elég barna bolt. Az lehet gond? 90 grammos fényes műnyomó.Olyan mintha a műnyomó ráragadna a nyákra ott is, ahol nincs rajzolat. Azt sem értem igazán, hogy a fenébe nem ázott szét 5 óra vízben állás után.
(#) lmao válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 13, 2009 /
 
Ha mindent pontosan a leirtak szerint csinaltal, akkor szerintem nemigen lehet mas kulonbseg, mint a nyomtato festeke.
(#) lmao válasza lmao hozzászólására (») Jan 13, 2009 /
 
Bar az is lehet, hogy jobban le kellene csiszolni a rezet az elejen (nem szabad megtorolni utana, csak hagyni kell megszaradni). Lehet, hogy zsiros volt a rezfelulet, es azert kellett ilyen sokaig vasalni, hogy egyaltalan ratapadjon valamennyire. Nem tudom, hogy okozhat-e ilyesmit, ha nem volt eleg meleg a vasalo talpa. Attila86 videoja szerint 200 fokosnak kell lennie.
(#) niedziela válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 13, 2009 /
 
Idézet:
„viszont nem marad a nyákon, azért látszik a határa a vasalásnak.”


Szerencsére a vasalás határa nem ott van mint ahol a te próbálkozásaid eredménye
(#) Doncso válasza lmao hozzászólására (») Jan 13, 2009 /
 
nem a smirgli, azért girbe gurba mert van ahol szétlapul a festék, van ahol nem, nekem sikerült hasonlót elérni vinyettával.
ÜDv.
Következő: »»   232 / 1386
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem