Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi!
Ez tényleg jó kis példa. Ezt még nézegetnem kell, ahhoz hogy teljesen megértsem a működését!
Nem értem a Tabulátor hogy működik. Az értékeket, nem értem mi szerint kell beírni.
A bit und byt diszpécser kimenetei binárisan vannak
(1-2- 4 -8 stb) ha így írod be akkor bin sorrendben kapcsolnak ha pl így írod 0-1-3-7-15- 31 akkor mindíg csak 1 kimenet aktív , de próbálgasd nyugodtan a kombinációk száma "végtelen"
Sziasztok!
Bocsi hogy zavarok de nem tudom hogyan lehet Pl. a PIC16F628A komparátor bemeneteit konfigurálni parsicbe? Oda analóg jelet tudok kötni?
Analóg jelet biztosan nem tudsz rákötni ! A 628 nak nincs analóg bemenete (tudtommal)
De az adatlapja szerint komparátor bemenete van. Az pedig analóg jelet kér nem?
Szerintem logikai komparátorról van szó ,De ha tévednék majd a tapasztaltabbak biztosan kijavítanak.
Erre nem is gondoltam, lehet hogy igazad van. Így teljesen más az egész.
Szia.
A 16F628-nak és 628A-nak csak komparátor bemenetei vannak. Ezek valóban analóg jelet várnak, azonban nem igazi AD átalakítók. Vagy egy külső vagy a belső fesz. referencia beállításával módosítható a komparátor(ok) billenési szintje. Az analóg portok működési módját a CMCON regiszter állapota határozza meg. Ebben a regiszterben az alsó 3 bit ( 0-2) állítja be azt, hogy milyen módon kezeljük a komparátorokat. DATASHEET !!! A működési mód beállítása után a VRCON regiszterben tudod beállítani, hogy milyen fesz. referenciát akarsz használni, ill. az alsó 4 bit ( 0-3 ) állapota határozza meg, hogy belső fesz. referencia esetén mekkora bemeneti fesz.-ek esetén billenjen a komparátor. A számításhoz szükséges képletek, valamint a felbontás finomságának beállítása szintén benne van a datasheet-ben. Tehát ezek a bemenetek messze nem egyenértékűek Pl. a 16F877 analóg bemeneteivel. Üdv.: mgabesz
Igazad van. Nem néztem őszintén szólva Datasheet-et de úgy emlékeztem, hogy van neki.
Renben.
Még annyit fűznék hozzá a dologhoz, hogy azért nem kell lebecsülni ezeket a bemeneteket, mert nagyon sok esetben bőven elegendőek az adott feladathoz.(pl. gépkocsi elektromos ablak vagy motoros kapu végállás érzékelés, stb.). A fent leírt esetekben például sokkal célravezetőbb a komparátorok használata, mint a végállás érzékelő kapcsolók, optoérzékelők alkalmazása. Ugyanis így, elakadt ablak vagy kapu esetén is leállíthatjuk a működést, így a motor leégését, vagy ami még fontosabb balesetet előzhetünk meg. Persze a két módszer kombinálható is. Ez csak a kreativitáson múlik. Üdv.: mgabesz
kaqkk.. Kipróbáltam amit mondtál. Leírom, hogy értelmezem ezt az egészet és kérlek javíts ki ha valamit rossz logikával fogtam fel.
A Timerről és a számlálorol nem beszélek mert az egyértelmű. A Táblázatot megírom, és van ez a bizonyos CALL ami behívja a táblázatban megadott értékeket. A Multiplexernek annyi bemenet kell, ahány "programot" csináltam táblázatban. Még1 számlálóval változtatom a programokat az MX Select lábára kapcsolva. Már csak azt nem értem, hogy az MX miért csak az oda-vissza számláló kimenetét fogadja el?! Remélem érthető voltam . Csináltam ezek szerint egy programot, nézd meg kérlek, és szülj ha van benn hiba. Ha ez jó és a logikám is jó, akkor azt hiszem megértettem a Parsic ezt a részét is. Előre is köszönöm! üdv: aderka
Bocs, hogy én válaszolok...
Azért mert annak van byte-os kimenete ( az MX és számlálóra gondolok) Egyébként érdemes mindig azt használni, ha a bites kimenetekre van szükség, azt is be lehet rajta kapcsolni (negetivra kell kötni, ha csak előre akarsz vele számolni)
Értem köszi!
De egyébként jó így a program?
Szimulátorban működik , "szarvashibát" nem látok benne
valószínű hogy hibaüzenet nélkül lefordul és működni fog .
egyébként a program jó, csak a BV 1,-nek nem huztál lábakat, így nem fordítaná le az MPLAB...meg a külvilággal sincs így kapcsolat, abemenetet illetően is...
Azt hittem ezeket a progikat ki is próbálod, valamilyen panelon? Igy nem más mint valami ócska 10éves PC-s rajzprogram, amivel vonalakat lehet húzkodni... az igazi élmény szerintem, ha a valóságban müködő áramkört csinálunk, perceken belül. én ebben látom a lényegét, és a nagyszerűségét... bár lehet, maradi vagyok... az MPLAB-al fordítsd-le és kiderül, hogy jó-e, ha lefordítja akkor müködni is fog. és ha beletöltöd a PIC-be akkor megtapasztalod, hogy erre gondoltál-e valójában...
Csabi amit ajánlottál (és rajzoltál ) beleraktam a progimba
hibaüzenet nélkül lefordult , a hétvégén csinálom neki a nyákot köszi a segítséget .
szívesen, remélem összességében is jó lesz...
olyan dolgokat szoktam ajánlani, amiket már valamilyen formában használtam
És ki mondta hogy nem próbálom ki őket? Eddig amit parsic-ba összeraktam ki is próbáltam. Ha valamit összerakok, akkor mindíg izgat hogy megy-e élőben. De van egy olyan rossz szokásom parsic-ban hogy a lábakat mindíg a végén nevezem el. És nektek mindíg azt a fájlt- töltöm fel amiben még nincs elnevezve!
A végleges verzió amit kipróbáltam élőben az így néz ki.
Sziasztok.
Az lenne a kérdésem, hogy valaki használta-e már a parsic SLEEP funkcióját. Ha igen akkor kérem ossza meg velem, velünk tapasztalatait, mert a szimulátorban nem látszik a hatása. Előre is köszönöm. Üdv.: mgabesz
Üdv!
Van egy távirrányítom, azt szeretném megcsinálni, hogy a távirányító gombajival különböző feladatokat végezzek. Osszcilloszkopon, megvizsgáltam egy gomb-jának a kódját. "111011010101101101010110101011011011010110" Kérdésem az lenne, ezt a kódot, hogy tudom bevinni a PIC-be? Méréseim szerint 800Hz-es a jel frekvenciája! üdv: aderka
Van ilyen cucc forgalomban, hogy megtanitják, a távírányító jeleira a PIC-et.
Erre kell egy infra vevő TSOP1736 vagy ...38...stb... aztán nem tudom a távírányítód milyen frekin megy ezek általában 36khz 38khz 56khz stb ilyen infra vevő kell... ennek tudja fogadni a jelét a pic. Ezeknek a kódoknak vagy egy szisztémája a mi esetleg segít...nem csináltam ilyent, egyszer nagyon kellett valahova inkább megvettem a beégettett chip-et. kb2200ft-rt, lehetséges, hogy kellene egy asm rutint írni hozzá és beilleszteni a Parsicba az INC modullal...
Csináltam egy 7segmenses kijelző meghajtást parsicban, de valamiért nem megy a reset ugy ahogy szeretném. Életben sem és szimulációban sem.
0-9 is számol el a számláló és aztán reset kellene, de ha komparátornak azt adom meg hogy = ha 10 akkor a 10-et is egy pillanatra beleszámolja, és a táblázat már reklamál. Gondoltam ez annyia kis idő, hogy csak a szimulácionak nem tetszik, de életben sem tökéletes a reset. Feltöltöm nézze meg aki épp ráér. üdv: aderka
Növeld meg eggyel a táblázat elemeinek a számát 11-re.
A tízes értékhez pedig írd be a nulla 7szegmens kombinációját ( 63 ). Szia.
Hello!
Azért problémázik a táblázat mert a nulla is egy érték. Ebben az esetben 10 az valójában 11-nek felel meg mert a nullát is számolja. A táblázatban csak 0-9 van megadva érték. Amikor a 10-hez ér a számláló akkor a táblálzatban nem talál semmit, ami ehez az értékhez tartozna és ekkor reklamál. Ha a "komparátornál" 9-et állítasz be akkor jó lesz. Üdv.
Akkor azonban már a kilencre resetelni fog. Ez nem gáz ??
|
Bejelentkezés
Hirdetés |