Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Propeller Clock
Köszi a segítséget! Jövőhétre elkészül a dobozolás, aztán teszek majd fel képeket!
Szia Pet!
Azok a Keys.asm-ek, URC-22B távihoz vannak átírva! (552-es kóddal használva = RC5). Neked kell módosítani a megfelelő kódokra. Szia.
Sziasztok!
Egy kicsit kisérleteztem a propeller clock 5V-os áramellátásával is. Ha leválasztjuk a PIC-et egy diódával a 78(L)05-ről, ugyanakkor a 78(L)05 GND-jével is sorbakötünk egy diódát, majd 100 mikrós elkót ide is beépítünk, nem felejt az óra legalább 20-30 mp-ig. Igy a pillanatnyi áramszüneteket észre sem veszi. Egy egyszerű rajzot mellékelek az elképzeléshez. Sziasztok.
Szia Hp41C!
Köszönöm a gyors és hatékony segítséget. Megtörtént az átírása a programnak, működik! Szia.
Sziasztok!
Sikerült beállítani a távirit tökéletesre. Viszont lenne még két apró kérdésem, remélem amire nem találtam választ. 1. Ha a módosított bázist használom, kilences gombra lecsökkenti a trafó feszt. (És valahogy arrább forog az óra kicsit) Ezt szeretném eltakarítani belőle. Viszont az asm-es eredeti bázis amúgy sem megy. Nem forgatja meg a propot csak egy pillanatra megmozdítja. Mit írjak át benne? Bocsi ha volt már szó róla, de nem találom (2. Ha úgy érzem, elég a propelleren a fesz és feleslegesen fűti az áram a fetet, a kitöltéssel kisérletezzek, vagy tekercs előtétekkel?)
Szia!
Idézet: „az asm-es eredeti bázis amúgy sem megy” Miért ne menne? Csak arra vár, hogy a távirányítóval bekapcsold!Mint néhány oldallal ezelőtt írtam,ebből a szempontból kétféle asm létezik.Az egyik ha áramot adsz az órának rögtön indul,a másiknál pedig neked kell azt bekapcsolni a távirányítóval. Idézet: Mindenképp a kitöltéssel próbálkozz!„kitöltéssel kisérletezzek, vagy tekercs előtétekkel?” Üdv!
Tényleg, igazad van Csak más gomb van az eredetiben beállítva.
És... Sikerült is megcsinálni mind2-t. Simán ctrl+f és amit találtam num_9-re azt átírtam valami más gombra ez volt a legegyszerűbb. Ok próbálhozok.
Szia!
Nálam is van előrelépés... Az óra teljesen jól műkörik 16F876, 16F876A vagy 16F886 processzorral. Már működik a 20 db led-es (1 piros külső, 2 sárga óraosztás, 8 kék digitális, 9 kék analog mutató) változat. A karaktergenerátor az ékezetes betűknél 8 pont magas, a hét napja és (az itt olvasott ötlet alapján megépített ) hőmérséklet kijelzés 4 másodpercenként váltja a dátum kiírását. A hét napja is állítható a távirányítóval. Ami még nincs megírva az az RTC I2C-s kezelése.
Ez előbb kifelejtettem:
12 óránál dupla óraosztás.
Szia Hp41C!
Nagyon kiváncsi vagyok erre az új projektre, és készülök is a majdani megépítésére már most. Milyen motor hajtja a propot, mekkora a propeller mérete, hogyan vannak elrendezve az alkatrészek, milyen sok új funkciót tud majd, stb, ez mind-mind nagyon érdekel. Amit publikus lesz az órád, azthiszem sokan neki is látunk megépiteni. Szia.
Szia!
Motor: A prototípust egy zaja miatt kiszerelt 8cm 12V-os PC tápventilátor motor hajtja. Kicsit alacsony a fordulatszáma. (A LED-ek még nincsenek beforrasztva véglegesen, hosszú lábakkal IC foglalatba vannak bedugva - túl nagy a tömegük). Trafó: 120 - 150 menet 0.22 mm CuZ 4 - 5 sorban. Terheléssel elég a 1.5W -os zener, terhelés nélkül azonban jelentősen melegszik. A ZX15, ZL15 ormótlanul nagy. Tekercselés: Sokat dolgoztam rajta - a menetek a felső sokoknál gyakran leestek. Soronkénti szigetelőszalagos rögzítés segített. Meg kellett volna hagyni a ventilátor lapátok oldalából kb. 2 mm magas kiálló darabot az alsó és a felső peremen.... Ledek: 20 db 3 mm nagyfényerejű led 4 db 5 elemű, 2 sorosra kialakított ic foglalatban, az 4 db 5-ös egység kötött 1-1 raszter kihagyva, igy a 20 led egymáshoz ér. A kialakuló sugár 24-25 raszter. A kék ledekkel nem vagyok megelégedve: kicsi a szórási szögük. Index jel: A ledekkel átellenben egy résoptocsatoló van felszerelve alúlról, mely a ventilátor házában kialakított rést használ a pozíció érzékelésére. (Az index led elhagyása nem jelent gondot, mivel a propelleren az időt egy RTC tárolja/számolja majd. Az index led így az aktív állapotot jelzi a bázison.) Bázis: Csak annyi bővítés, hogy a RB7 -re kötött nyomóbomb felébreszi az órát (ha a távirányítót nem találnánk), az utolsó parancs után egy órával automatikusan kikapcsol (A motort és a tápot is). Mostanában a program módosítása elvisz minden időmet.....
Szia Hp41C!
Nagyon komoly, hatalmas munka egy ilyen program megírása, folyamatos alakítása, módosítása, bővítése. Minden elismerésem ehez a mérhetetlen feladathoz, amely szinte minden időd leköti. Szia.
Szia!
A munka nem olyan nagy, mint amire az elsőre látszik. A Pic processzorcsalád elég egyforma a programozást és a perifériák kialakítását tekintve. Nagy segítség volt, hogy itt a fórumon megtaláltam mind a három pic forráskódját. Ami már nehezebb volt, az a bővítések beillesztése. Az eddigiek még befértek a pic 2k programlapjára. (Nagyon sok változtatás kellett a program méretének csökkentésére, a szolgáltatások beiktatására.) A további bővítések megkívánják, hogy a karakter generátor táblázatot a 2k főlé helyezzem át. Tegnap feléledt az a változat is, ahol a karakter táblázat a 0xcff címen kezdődik.
Szia!
Idézet: „Tekercselés: Sokat dolgoztam rajta - a menetek a felső sokoknál gyakran leestek. Soronkénti szigetelőszalagos rögzítés segített. Meg kellett volna hagyni a ventilátor lapátok oldalából kb. 2 mm magas kiálló darabot az alsó és a felső peremen....” Ha elfogadsz egy tanácsot,én a tekercseket így szoktam tekerni:Akkus fúrógépre fogatom a csévetestet,és szépen végigtekercselek egy sort/nagyon gyors,és olyan mintha gyári lenne/.ezután beitatom pillanatragasztóval,majd a felesleget egy ronggyal letörlöm,és 1-2 perc száradás után már tekercselhetek is visszafelé. Így nincs szigetelőszalagozás,és a tekercs csatolása is szorosabb /és persze szebb is/. Egyébként én is gondolkodtam már a résoptocsatolós megoldáson,csak az volt vele a baj,hogy kicsit növelte a szélzajt. Üdv!
Szia Hp41C!
Amit Calibra írt, azzal egyet kell hogy értsek. Másik lehetőség talán, ha egy videófej-motort alkalmaznál a meghajtásra. Én már több ilyen propellert készitettem ilyen tipusú motorokkal, és igen jól kézben tartható az egyszerüsége folytán. Nem kell tekercselni, a teljesitmény-átvitele pedig maximálisan megfelel, ráadásul nem szór annyira, mint a légmagos megfelelóje. Szia.
Szevasztok!!
volna pár kérdésem : az LM2941-es IC-t helyettesítettem egy kapcsolással melyet itt a fórumon találtam. szerintetek ezzel is fog működni az óra a forgórészen a TP1-es csatlakozás mire van és hova kell kötni mekkora feszültség van a forgórészen mi lehet a baj ha nem világítanak teljes fénnyel a ledek az nem baj ha más fajta mosfetet használok mint ami a kapcsolási rajzban van ( teszek fel PDf dokumentációt róla ) melyik programokat használjam először a régieket vagy a módosítottakat mi lehet a baj akkor ha a forgórészen a stab ic nagyon felforrósodik és a 16F628-as ic vdd és vss lábain 17V-ot mérek ( lehet hogy 7805-ös stabot kellene betennem ) mit tegyek ha a mosfet nagyon hamar felmelegszik milyen vastagságú tekercshuzalt használjak nos ennyi lenne de lehet, hogy még valami felmerül mindenesetre a válaszokat előre is köszönöm Idézet: „a forgórészen a TP1-es csatlakozás mire van és hova kell kötni” Itt elvileg 2.5kHz-et kellene mérned, ekkor pontos az óra. Sehova sem kell kötni. Idézet: „mekkora feszültség van a forgórészen” Mérd meg! 12V felett illik lennie. Idézet: „mi lehet a baj ha nem világítanak teljes fénnyel a ledek” Nagy az előtétellenállásuk, vagy terhelésre (világítanak a LED-ek) leesik a propon a fesz. Idézet: „mi lehet a baj akkor ha a forgórészen a stab ic nagyon felforrósodik és a 16F628-as ic vdd és vss lábain 17V-ot mérek ( lehet hogy 7805-ös stabot kellene betennem )” Fordítva kötötted be a stabIC-t! Nézd meg az adatlapját, mert fordítva van a lábkiosztása, mint a TO220-as tokosnak. A stabIC valószínűleg elromlott, és esélyes, hogy a PIC-et is magával vitte. Idézet: „mit tegyek ha a mosfet nagyon hamar felmelegszik” Ennek a FET-nek szerintem túl nagy (1.5 Ohm) az Rds ellenállása. Nagy fesz esik rajta, így nem meglepő a melegedés. Idézet: „milyen vastagságú tekercshuzalt használjak” Azt hiszem 0.4mm átmérő megfelelő választás. Krisz
Szia!
Kérdések tömkelege! Bocs de én ezt ajánlanám:Bővebben: Link Szánd rá az időt,és olvasd végig! Minden kérdésedre megtalálod a választ!!! Üdv!
Szevasztok!!
itt van pár kép a távirányítómról. nagyon jól megy csak a bázist kell összeraknom és kész
Az este feléledt az I2C óra kommunikáiója is, most már csak az elemtartó hiányzik....
Sziasztok!
Néhány hevenyészett kép... Az RTC (PCF8583) nem csak az időre, hanem a beállított kijelzésre is emékszik. Az analóg órán másodperc kijelzése váltható a pontszerű és az íves (régi metro óra) kijelzés között.
Szia!
Szép lesz,persze ezek a vekkerek mindig sokkal szebbek élőben,mint fényképen. Az analóg óra mutatóin lehet változtatni?Mármint a formáján. Csak így tovább! Üdv!
Egy motor generán után lényegesen stabilabb a kijelzés, bár az RTC elemének beépítése után újrakezdhetem az egyensúlyozást.
Sikerült a motor fordulatszámán emelni. Három ventilátor darabjainak összeépítésével.
Szia Hp41C!
Megnéztem azokat a képeket, és nagyon tetszenek ezek az újabb megoldások, változtatások. Eddig nagyon jól megy az új projekt kifejlesztése, amihez csak gratulálni tudok ismét. A motor fordulattal sokan "szenvedtem" én is, mert kiegyensúlyozva is, csak 1000-1250F/min-t sikerült elérni ventis megoldással. Szia.
Szia Hp41C!
Engedj meg egy kérdést: ez a Real Time Clock melyik tipusa, ill. mit tartalmaz pontosan, és hogyan kell használni? (Én tudnám-e alkalmazni az óráimban?). Szia.
Szia!
Mint írtam ez az RTC a PCF8583, adatlapja itt. Az órán kívül tud még ébresztést is elég sok opcióval, valamint 240 byte RAM van még benne. A pic-hez két vezetékes I2C buszon csatlakozik. Az I2C busz szoftverrel / mssi-vel kezelése a Microchip honlapján az App notes között található meg. Az eredeti kapcsolási rajzon az RA4 ill. RA5 szabad (nem baj, hogy a RA4 open drain-es). Ami viszont problémás, hogy a 628-ban nincs MSSI, az I2C kezelését meg lehet írni szoftverben, de a 628 már így is elég tele van. A megoldás a 16F648A lehet, de ekkor is át kell írni egy kicsit a programot. Szia.
Szia Hp41C!
Megnéztem ezt az RTC-t, és az jutott eszembe: ha ilyennel működne, akkor nagyon sok mindent el lehetne hagyni az ...F628-ban. Dátum, idő, számítása, stb., igy lehet hogy beférne az I2C kommunikációs programja? Vagy az lényegesen nagyobb terjedelmü lenne. Javíts ki, ha ez nem igaz. Szia.
Sziasztok!
Szeretnék még kisérletezni a fordulatszám növelése érdekében. Az lenne a kérdésem, hogy nem került-e elő egy olyan prop. progi amibe mondjuk van egy funkció hogy távi gombhoz lehet rendelni az aktuális fordulatszám kijelzését. Vagy mégis hogyan lehetne megmérni?
Szia Pet!
A fordulatszámot én úgy tudtam megmérni egyszerű eszközökkel, hogy pl. egy 4 digites számláló bemenetére egy optó vevő diódát raktem előfeszitve 5V-ról, majd a külső kör vörös LED-jét számláltattam vele. Vigyázz, csak az egyik ilyen LED- működjön, hogy ne duplán számolja. Ezt azután egy percig mértem, többször, és átlagoltam az eredményeket. Nagyon "spéci" mérés! Szia.
Szia!
Átnéztem a programot. Az összes bőbítésem ellenére a program méretét sikerült leszorítanom 1440 szóra. Az utolsó használt cím az 5A0. Ez nem érheti el a 628-on a 4FF -et. 161 szót csak kitesz a bővítés. Itt már benne van az uart, az a/d kezelése, a hét napja és a hőmérséklet kiírása, az RTC kezelése mssi-vel, a 2K fölötti karaktertáblázat, a 2 byte-os kijelzés, stb. Nem tudom pontosan mekkora lesz az I2C szoftveres megoldása, de szerinem bezsúfolható a 628-ba. Egy csomó mindent ki lehet venni ! pl. Az FSR módosítását a ClearDisplay és a lUpdateDisplay rutinban is lekódolták holott a CheckIncrement rutin erre szolgál... Talán befér... |
Bejelentkezés
Hirdetés |