Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Víz és a PC, avagy vízhűtés házilag
Témaindító: (Felhasználó 518), idő: Okt 15, 2005
Témakörök:
Helló mindenkinek !
Tudom,hogy ez nem PC lap de a következő projectben kérném a segítségeteket A project lényege: Adott egy Duál Procis gék mely meg van pakolva az optimális belső hőmérséklet érdekében ventillátorokkal Ezen ventik már szinte a minimális feszen műxenek (szabályozást jelenleg termisztorok végzik ) de mégis zajosak A tulaj sok vízhűtésű topickot olvasottkitalálta a következőt! A Procikat hőcserélős eljárással hűtené ahol a hőcserélők peltier elemekkel oldaná meg namost a peltiert csakis vízzel hűtve érhetünk el optimális hűtést Mivel rendkívül veszélyes jószágok a peltierek kellene mellé egy kontroláló áramkőr (Pic-re vagy AVR-re gondolta) melynek feladata a víz áramlásának mérése,az optimális hőmérsékletek ellenőrzése és annak megfelelően történő beavatkozás.Mindezt egy kis LCD.n kellene megjeleníteni Ötleteket várnék mi módon oldható ez meg Előre is köszike By Johannes
nos, akkor egy PIC v. AVR a megoldás Hőmérők + LCD meg egy átfolyásmérő ami bazi drága ... vagy egy lapát ami szaggat egy infrakaput... nos akkor már csak a program hiányzik amit meg kell írni. És kész is, a csatolás mind két uC-hez egyszerű... pontosan miben kéne segíteni ?
Kézsítek majd egy móricka rajzot a rendszerről pontosabban arrol én mire gondoltam!A segítséget az irányban várnám,hogy mely PIC alkalmas ilyen feladatra és mi az a körítés(érzékelők stb.)amelyet mindenféleképpen illesztenem kell a PIC mellé
Az áramlást Trabant ,vagy Wartburg üzemagyag átfolyásmérő segítségével oldanám meg.
Nos a ha valaki nem ismerné a PELTIER-t az egy olyan eszköz mely a Peltier effektuson alapul ami a termoelektromos jelenség.
Az ezköz P-N átmenetű különböző szennyezésű lapból áll,melyeknek külső felülete kerámia.Ha feszültséget kapcsolsz rá az eggyik fele rendkívül melegszik a másik fele rendkívül hűl A két lap közötti hő fokkülönbség elérheti jó szigetelés esetén 50-60 C fokot (Nem elírás !).Olyan mint egy hőszivattyú ! Átlag 12 - 13 V feszültséggel működnek de van belőlle 24 V-os is viszont felvesznek 15-20 A is (Ez sem elírás ) Nos mostanába vízhűtésű PC-hez használják höszivattyúként.Viszont rendkívül veszélyes jószág (némely tipus felvesz vagy 300 350 wattot ! ).Semmiféleképpen nem lehet felügyelet nélkül hagyni (lásd vezérlés a topick célja is ez ),ezért szükséges mellé irányító szabályozó elektronika. Mivel a forró felületét leggazdaságosabban víz segítségével lehet lehűteni. Tehát a TO-PIC egy vezérléstechnikai kihívás is lehetne.Mivel 2 Db eggyenként 1800 MHZ-en járó AMD Procit kellene hűteni (plussz az alaplap Északi és Déli hídja plussz a Videókártya.) csakis a víz jöhet szóba annak érdekében,hogy a masina ne legyen olyan mint egy szélgép vagyis ne legyen nagy hangja !
Mondjuk szerintem, a trafó olaj is elég jó lenne... és akkor nincs para, hogy szétfolyik és baj lesz... (szigetelő anyag, csak folyékony), sajna a hővezetése rosszabb... de érdemes elgondolkozni.
Egyébként mondassz valamit Én is gondolta mrá .De a vezérlés szempontjából közömbös mi a hűtőközeg
Készülődik a Verzio 1 bár még csak papiroson
Egyszerűen nincs időm olyan sokmindenben benne kell lennem Bár ez csak YO mert ettől fejlődőm
Helló mindenki !
A következő problémám van a vízhütéssel !Nem redundáns !Vagyis ha valami böki akad a vízhütési rendszerben kikukázhatom az egész rendszert !!!!!! Bármennyire is csendes azt azért figyelembe kell venni, hogy a VÍZ és az ELEKTRONIKA nem negyon fér el egymással csak szűk szabályok közzé szorítva ! Van egy duál Xeon rendszerem és biza szeretném redundánsá tenni a vízhűtési projectet amin dolgozom.Én nem szeretnék drasztikus módszerekhez nyúlni,hogy egy Teljesítmény FET.tel ha gáz van elveszem a feszültséget !!!Mert azt meg a rendszer nem viseli el huzamosabb ideig !Mivel 3D Max-ban dolgozgatom muszály éjjel is menjen a masina viszont nem lehet mellete aludni !!! Tehát meg kell oldanom azt,hogy ha elhal a szivattyú akkor a ventillátorok kapcsoljanak be illetve meg kell oldanom,hogy a házban lévő ventik csak kakkor kapcsoljanak ha a házban lévő hőfok bizonyos szint felé halad Csak lövésem sincs hogyan !!!!!! Plíz segedelmet kérek mert megőrülök a zajtól !A megoldások egy egy kapcsolással megvalósíthatok de ha egyí integrált irányítási rendszert sikerülne kifejleszteni a segítségetekkel az jobb lenne ! Bizony az ördög sosem aluszik !!
Helló mindenki végig olvasva a következő topicot
Vízhűtés nagy szomorúsággal de szembesültem a tényyel,hogy a problémám még megoldatásra vár. Az összes vízhűtéssel rendelkező topikocskát végig bogarásztam de sehol sem találtam teljesértékű megoldást a gondomra. ! A probléma a redundanci !Mégpedig a biztonság kérdése !A legtöbb topicban azt irogatják ha vizet vezetsz a pC-be bizony nagy felelőséggel tedd ! A felelősség tudat nállam is megvan de vagy a MIG hangja vagy némi kockázat !Ha a rendszert jól megtervezik elméletileg minimálisra csökkenthető a kockázat.Csak,hogy egy Serverről lévén szó nem szeretném ha eggyik nap arra megyek haza,hogy Kihunyta magát mert elfoort a Procika ! Azza gondoltam megvalósítható e egy integrált rendzer ahol az első a biztonság.Tudom,hogy most olyan dologba vágom a fejszém ami biza nem olcsó de a szerver sem volt az és had ne legyek már a saját ellenségem ! Tehát azt kell megoldani,hogy ha megáll a víz keringése ne a TÁPOT ráncsam el szegénytől hanem a Vizes blokkokon lévő ventik kapcsoljanak be + a házikó ventijei !Az sem ártana ha küldene egy Sms-t hogy gáz van !És biza ha kiirogatná egy kis LCD-re mennyi a hőfok a házikóban,mennyi a hőfok a blokkokon a hűtőben.Ugye nem vagyok nagyon futurisztikus !!! mindez azért ilyen fontos mert néha van olyan melóm ami azt igényli,hogy éjjel nappal menjen a kicsike Valószínű ezt már tényleg nem uszom meg PIC vagy ATMEL nélkül ! Itt jöttök képbe ti szrintetek ezt hogyan érdemes megvalósítani ?Az áramlásmérőket a konrádnál nézegettem hát mit ne mondjak de ha már belefogok akkor legyen jó és redundáns !!! Hozzászólásotokat előre is köszönettel By Gipszi
A 21-ik században élünk!!!!!! Nehogymár 1 csatlakozás tömítettsége gondot okozzon !!!!!!!! Aki ezt a problémát nem tudja +oldani az menjen vissza a barlangba és használjon abakuszt...
Én a Metal Works által gyártott "C" tipusú légtechnikai csatlakozót ajánlom, amit szegeden a Entra-Sys-nél lehet venni(én is azt használom)
Elsősorban olyan bordát kell "gyártani" amiben mehet víz is de vannak neki lammelái is. És kell egy vízáramlás figyelő (mérő), ami áramlás megszünésekor elindítja a ventiket és kész !!
De szerintem jobban jársz ha hőcsöves (heatpipe) passzív (venti nélküli) bordát veszel !! (persze marha drága...)
Nem a csatlakozás és az összekapcsolás a problémám hanem a biztonságos üzemelteté s !!!
Itt leírtam pontosan miről is van szó ! Vezérlés
Heló!
Én nem mernék belevágni, mert ha megáll a víz a blokkban, akkor nagy lesz a termikus ellenállás a blokk alja, és a teteje között, tehát a borda 40fok, a proci meg 70. Szerintem jobban járnál, ha mégis lekapcsolná a gépet, ha baj van. De ha normális pumpát veszel, akkor nem fog csak úgy megállni a víz áramlása.(tudom, az ördög sosem alszik...)
Nem neked írtam azt a részt !!!!!!!!!
Neked a 2. hozzászólásom szól!!!!! (tudod a hozzászólásnak van fejléce ést ott van íra hogy kinek szól!)
- Mi lenne ha 2 vagy tőbb darabb pumpa lenne a rendszerbe.
- Lenne 1-2-3-4 (sok) áramlásmérő és ha a víz keringése nem megfelelő esetleg nincs is akkor bekapcsol egy második pumpát. - Az eldugulás ellen nem tom, hogy hogyan kéne védekezni, de szerintem a pumpa duplázása már elég redundanciát visz a rendszerbe. Speckó viz és léghűtéses blokkokat kéne gyártatni. - Ha megál a pumpa akkor hiába csinálsz a házba tornádót ha a kritikus helyeket (proci, gpu, chipset, stb...) nem éri megfelelő hűtés. - Én csináltam léghűtés vezérlést. (1Ghz Duron-t hűt) Normál körülmények közőtt OK, de amint teljes csőnd lesz azonnal hallom a venti zúgását. (nagyon érzékeny a fülem) 25 fok környezeti hőmérsékletnél szerintem nagyon csöndes, de ha beűt a 30 fok kánikula akkor már nem nagyon bír megbirkózni a dolgokkal. (nagyon hangos) De én a gépemet (hütőbordákat) furtam-faraktam. (Nem voltam szivbajos amikor a zalman passzív heat pipe-s hütőmet kellett kifúrnom vagy az alig 2 hónapos garis tápomat szétszedtem és kiheréltem a gyári venti vezérlést belőle) - Szerintem egy jó nagy ház + némi hangelnyelő szivacs sokat segít. - Ha komolyan akarsz egy jó vezérlőt akkor sok munka lesz vele.
Nézz szét itt hátha segít valamiben!moddin.net
És ha valamilyen barkácsolós kérdésed lenne akkor irány a HWSW fóruma mert ott nagyon magas szinvonalon ment a téma, Legalábbis egy éve amikor legutóljára ott jártam. Én is az ottani "öregekek" utmutatása alapján készítettem a vizhütésem. persze a harmadik verzió lett az igazi.
Sajna a vezérlésben nem tudok segiteni.... Mert az enyémben nics olyan Isa
A biztonságról annyit, hogy ha ioncserélt víz folyik a rendszerben amihez nem öntünk semmit, akkor ha elázik se lesz rövidzár a gépben. Amin nem szabad spórolni az a vízhűtés és a provi/videókártya kapcsolata. Mert ugye rá kell rögzíteni a hűtőt valahogy meg a hőcserélés sem könnyű dolog, főleg ha azt szeretnénk, hogy hatékony legyen. Ezt tehát gyárit vegyetek.
Szia !
Érdemes belemélyedni ebbe a témába,pontosan leírjátok hogyan kell a bolhából elefántot csinálni, és hogyan kell egy mezei PC hűtését a PC árának kétszereséből megcsinálni. Idézet: „Adott egy Duál Procis gék mely meg van pakolva az optimális belső hőmérséklet érdekében ventillátorokkal” Mi számodra az optimális ? 5 - 6 fok Passzív hűtéssel mennek 3.2GHz -es gépek, ha a te géped ennél jelentősen nem nagyobb, talán elég lehet neked is. Üdv!
én ezt a védelem dolgot 1*űen oldottam meg (régebbi gépemen, most nincs vízhűtésem (még))
mindig vákuum volt a redszerben, volt egy kis tartályocska, hengeralakú, (nagy fecskendő) és ráfeszítve két réteg lufi:yes: .mielőtt feltöltöttem és lezártam a rendszert belenyomtam a lufit a fecskendő aljába és így zártam le a cuccot. Mivel a lufi mindig feszült ezért ha kilyukasztottam vhol a csövet, akkor nem a víz folyt ki hanem a levegő ment bele a rendszerbe, szerencsére élesben ilyen nem fordult elő. a h őtáglás miatt is jó volt mert tudott mozogni a lufi ki/be. és a csövek nem hoyg feszültek, hanem össefele akartak menni.. :wave: ja és nekem nem gyári volt semmi, rézlap (2mm vastag) + gumigyűrűk, csavar és plexi volt az összes blokk a ti4400 videókarimon is 2 oldalt, a memóriákon is .a cpu eg y2000+os amd volt
Eggyáltalán nincsen igazad, bocs hogy ezt mondom, de amit mondasz abból semmi sem igaz.
1. 70.000 Ft-ért lehet a Zalmantól profi vízhűtést szerezni, külön radiátorral meg ultrahalk szivattyúval. Ez nem a pc árának kétszerese. 2. 5-6 fokra nem lehet ventillátorral lehűteni a pc-t csak a szoba aktuális hőmérsékletére. 3. 3 gigaherces gépem van, és alap futásnál 45 fokos a gépem, ha megy a ventillátor. Ha ezt lekapcsolnám, akkor elszállna a gépem, feltéve hogy a BIOS nem kapcsolná ki előtte. 70 fok fölött már hibáznak a processzorok, e hőmérséklet körül szokott jönni a kékhalál a nyári LAN partykon. Tehát egy erős kétmagos rendszert passzív hűtéssel csak megsütni lehet. A llegerőssebb proci amit passzív hűtéssel láttam egy különlegessen tervezett Via 1,7 Ghz-es volt.
Szia !
Te 1.7Ghz -est láttál az nem azt jelenti hogy nincs nagyobb Az 5-6 fokot azt csak kérdeztem tőled, mi szerinted az ideális. Én viszont láttam 3.2GHz -es PC-t amiben 1 ventillátor sem volt még a tápban sem, csak passziv hűtés, de mind egy. De nem vitatkozom Üdv!
én is láttam passzív hűtésű ~3GHz-es gépet, az egész oldala volt a hőleadó, + hőcsöves volt belül, asszem Zalmann volt..
Helló kedves mindenki !
Köszönöm a hozzászolásokat,de ugy látom nem értitek mi a problémám ! A gondom a következő ! : A dott a rendszer amit hűteni kell ! Jelenleg ventikkel van ellátva olyan mit a MIG !Melette dolgozni nem megy ! Tehát a gond a VEZÉRLÉS problémája ! Az áramlásmérőkkel lehet mérni a viz áramlását (Na ezt jól meg magyartam )Tehát ha nincs víz áramlás NEM a TÁPOT szertném megszakítani hanem a vízhűtésű bordákon lévő Ventillátorokat elindítani vagy esetleg pót szivattyút indítani ! A gondom a következő hogyan oldható meg ez persze külön tápról táplálva ! Amit mindenféleképpen jó lenne ha a vezérlés tudna A cél a hibatűrés !!!Redundancia ! : -Valamilyen eljárással sms-t küldene az adott helyzetről PL:átáltam léghűtésre (van egy régi nokia 3210-em ezt erre a célra használnám ) -LCD-n kijelezné az aktuális hőfokot a bordákon (2 proci,északi híd,déli híd,Vga,Tartályban) -A víz hőfokát is jó lenne ha kiírná ! -A külső hőleadó bordán lévő ventik szabályozása . Tudom,hogy ez futurisztikusnak tűnik de bizony szar dolog kikukázni jó néhány 10ezret A csövezést a bordákat megoldom!A tartály sem gáz ! A kérdés a vezérlés !
Szia !
Látogass el Paksra, az erőműben megkapod a reaktor hűtésének vezérlési áramutas rajzát csak le kell fénymásolnod
Hi
Már ne is haragudj, de szerintem egy nagy köszönömért nem fog neked senki egy komoly kapcsolási rajzot rajzolni, illetve több óráig/napig a PIC programot írni. 15 ezerért lehet kapni komlett vezérlőket, ami direkt PC-hez van, (két cd-rom-nyi helyet foglal) LCD kijelző, csomó érzékelő, stb stb. Keress rá neten. SMS küldés egy kicsit bonyolultabb. Szerintem inkább csörgessen meg a telefon. Egyik gombra berakod a számod gyorstárcsázásra, és arra a gombra forrasztassz két vezetéket, úgy hogy ha összeérinted őket, akkor felhív téged, és már tudod, hogy helyzet van. Tehát csak egy áramkör kellene neked, ami a ví áramlását figyeli. (azt szerintem még megrajzolják, nem nagy munka) És a részegységeket meg magad összerakod. Jah, és nem megsérteni akarlak.
Nos akkor tisztázzunk valamit !
Senkitől nem kértem,hogy jótékonyan ahogy te mondtad Ingyen dobjon egy kész működő panelt ! Némi segitségért folyamodtam volna,annak érdekében hogy had ne dobjak ki az ablakon 25-30 papírt csak egy csili vili vezérlőért ha megoldhatom magam.A segítség jól jön mindenkinek mint neked is ! Nem kész terméket kérek tölletek csak segítséget Ja és ami a Paksi erőmű vezérlését illeti lehet hogy jól jön még ha más nem paksifülesnek |
Bejelentkezés
Hirdetés |