Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Lapozás: OK   36 / 244
(#) Action2K válasza Mzolee hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Ez az intézményi hangosítás elég ingoványos talaj. Három lehetőség van:
1, Minden szép és jó legyen, ha ára van, ki kell fizetni.
2, Minden szép és jó legyen, de a legolcsóbból.
3, Mindegy milyen, csak "ingyen" legyen.
Sajnos leginkább az utolsó kettő a legáltalánosabb tendencia. Van ahol már a rendezvények is nyűgnek számítanak.
Volt olyan is, hogy az intézmény pályázat útján olyan hiper-szuper cuccost nyert, hogy csak ámultam. Viszont azt a
Idézet:
„be tudja otthon tenni a CD-t a a lejátszóba”
tudású emberkét alkalmazták "technikusnak", aki egyébként a mindenes volt. Fénymásolás, égő/neoncső csere az épületben ahol kiégett, udvar söprögetés... El lehet képzelni milyen lelkesedéssel és problémamegoldó képességgel kezelte azokat a technikákat.

Hogy érdemben is hozzászóljak, én is a driver-es magasokra szavazok.
A távolkeleti gagyikat meg hagyjuk. A lényeg, minél nagyobb legyen az érzékenysége, ne műanyag dobozos legyen. Akár oldalanként 2 darabot is tehetünk, s így a 2*100W 4/8 ohm-os erősítővel még a maximum is kihozható. 2*2db 120W-os 4 ohm-on dinamikusabban szól, mint egy 2*240W-os 8 ohm-on.
Tágak a variációk lehetősége. Nagyon számít a hangosítandó helytől is! A fenti 2*100W jó lehet egy kis iskola udvarán, de a kongó tornatermében alkalmatlan.
(#) sound.man válasza Action2K hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

A kongó tornaterembe milyen cucc jó?
(#) djyuri válasza sound.man hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Nagy tömeg,hogy elvegye az akusztikát

behívsz 100 embert és máris szobaként kezelheted

ms-os késleltetések leginkább....és a sarkokat kerülni
(#) Action2K válasza sound.man hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Afrikai dob Kongó-ból.

Viccet félretéve, semmi. Vittem én már ilyen helyre hat darab hangfaltornyot (nem kevés wattal), ami szépen elnyomta a visszhangot, de meg lehetett őrülni a hangerőtől. Ha halkabbra vettem, akkor meg úgy kezdett összezengeni, hogy akkor meg attól mászott az ember a falra. Hát igen a fal... arra kéne költeni.
Nagyon sokan nem értik meg, hogy egy tornatetem nem való ilyen rendezvényekre. Persze elfér az egész iskola rokonságostól (ballagás, évzáró ...), de hogy a hátsó sorban nyomorgók már semmit sem értenek a szövegből az nem számít. Az, hogy legyen az iskolának egy elfogadható akusztikájú színházterme, vagy aulája színpaddal már csak álom. Felsőoktatásban, gimnáziumokban előfordul, de általános iskolákban ritka mint a fehér holló. Sajnos a kulturális igény sincs meg rá. A mi 30000 lakosú idegenforgalmilag jelentős 1000 éves városunkban sincs már se művelődési ház, se filmszínház. Ami volt műv.ház a papságé lett (mert állítólag régen az övéké volt az épület) s iskolát csináltak belőle. A hatalmas, faburkolatú, akusztikailag jó minőségű színházteremből kirámolták a székeket, lehámozták a faburkolatot, s tornaterem lett belőle. A belváros szívében lévő mozi helyére meg társasházat építettek.
Ezek után papolhatunk, a kulturált minőségű akusztikai igény érdekében.
(#) Dióda válasza sound.man hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Ha a saját tapasztalatomat leírhatom neked, akkor azt mondom semmi más mókolás csak annyi hogy nem szabad egy helyről hangosítani az egész termet.
Magyarul ha lessz egy színpad, vagy egy oldala a helységnek ahová pakolod a ládákat, akkor a vele szemben lévő sarokba is kell két szélessávú ami a többivel szemben szól.Namármost itt jönnek az egymást kioltja és hasonló beszólások de ne higgy nekik. Azoknak a ládáknak amik a többivel szemben szólnak nem sok teljesítmény kell, de lessz egy kis kioltása a főládák felé, viszont mivel ugyanazt sugározzák csak a helység több pontjából így a kongást fogják kioltani. Sajnos ennek lessz egy rossz hátulütője hogy a főcuccnak hangosabban kell járnia.
Vagypedig amit előttemszóló mondott hogy a kongást hangerővel kell legyőzni, de ugye az lehet elviselhetetlen eredményű is.
Esetleg meg lehet próbálni hogy efektelve küldöd a végfokokat, ergo vagy megzengeted, vagy egy kis visszhangot használsz hozzá és az lehet hogy kioltja a kongást de lehet hogy még nagyobb förtelmet idéz.
Ezek a dolgok viszont csak a helyszinen dőlnek el a teszt során.
(#) Mzolee válasza Action2K hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Köszi az észrevételeket, egyetértek.

Hát mint pár hozzászólással ezelőtt írtam,nagy gondot okoz a keverő típusának kiválasztása a "laikus életunt technikus" várható képességeire gondolván, majdcsak rálelek a megfelelőre.

Na, jelenlegi helyzet:

Mikrofonok: IMG Stage Line DM-3 szett
Állványok: Millenium
MIC kábelek: XLR mama - XLR papa - 10m
Hangfalak: Castone 12"
Hangfal kábelek: Reloop - 10m
Egyéb kábelek: (insert, stb.) 2000 Ft értékben
Keverő: Castone (ez még talán elég puritán lesz nekik)
Erősítő: T.amp E-800
Lejátszó: (DECK, CD) bizományiból, olcsón, számlával

A végösszeg ~ 170 E Ft

Szóval mitszólsz/mitszóltok ?
(#) djyuri válasza Mzolee hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Szia

A T.Amp E-800-van a barátomnak. Minden ok vele.
Egy kis hűtést még elviselne,mert teljes terhelésen és/vagy rosszul összeépített hangládára küldve igencsak melegszik

Teljes terhelése 300W 4ohm-ra szkóppal mérve.
De ennyit is tudnak a tranyók benne,szóval jól be van lőve. A clip led is pontosat jelez,mert ezt is leellenőriztük.

A potik jók,nincs önálló zaja a rendszernek.
Csatlakozásai jók,nem lötyögnek és eddig nem érzékeltünk kontakt hibát.
(#) Mzolee válasza djyuri hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

OK ennek nagyon örülök, mivel elég olcsón hozzá lehet jutni, szerintem egy iskolának nem kell ennél jobb hangú cucc.

Köszi a választ!
(#) Action2K válasza Mzolee hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Két megjegyzésem lenne a listához. Az egyik, csak kicsit spórolós dolog. A hangfalkábelhez veszel két Speakon dugót (850/db) + 2*1,5-ös MTK kábelt (100/m), így 29 méter kábel hozható ki a 10 méteres árából. Igaz nem gumikábel, de ide nem is kell. Inkább a hossz a lényeg.
A másik az erősítő. Ha csak 2 darab 250W-os hangfal a terv, s nem lesz bővítés, akkor inkább 2*200W/8 ohm-os erősítőt ajánlanák. az is bőven elég. Ha netán a másikra párhuzamosan rákötik a két hangfalat, akkor ott 4 ohm-on 400W szaladhat ki, amit a 250W-os hangfalak nem díjazzák.
(#) Action2K válasza Action2K hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Módosítom a speakon árát, a HEStore-ban csak 665Ft: Link. A 4 darabon további 740Ft spórolás. Ebből kiszámolva 2*20m-es hangfalkábel összesen 6620Forint, szemben a 2*10m-es 9200Ft-al.
Az ilyen kiegészítők (csatlakozók, kábelek) nagyon drágák a "diszkós" botokban. És ismét kihangsúlyozom: nem kell szilikonkábel a hangfalakhoz.

Még egy nagyon fontos dolog. A bizományis dolgokat felejtsd el sürgősen. Szétkopott, lestrapált mechanikák, a CD már nem olvas mindent, állandóan ugrik...
XXI. századot írjuk. Már az ovibulin is MP3-as CD-n hozzák a zenét. Azt a pár meglévő kazettát (Himnusz, Szózat) átírod CD-re. De a jobb helyeken kiáll egy jó hangú kislány, és az Ő vezetésével, vagy egy énekkar kíséretével éneklik el az egybegyűltek. Többször is volt szerencsém templomi orgonán hallani a Himnuszt. Elmondhatatlan a hangzása.
Ha mégis kell valami, egy hordozható CD/MP3 lejátszó tökéletesen elég, vagy hozhatják MP3 lejátszón is. Csak rádugod a pultra és kész.
(#) Mzolee válasza Action2K hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Hát furcsállom, hogy pont a kábellel vannak kifogások. És az a szöveg, hogy "ezek nem HF-ra vannak hanem 50Hz-re?" Mondjuk, lehet hogy nem számít, tudván a zenei anyag várható mibenlétét.

Bizományi? Olyan rossz lenne? Hmm.. :wow3:
(#) Mzolee válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 18, 2009 /

Mit tudom én kapacitások meg ilyeneket olvastam. ITT
De szerintem hiszek nektek mert már találtam br. 390 Ft-ért is speakon-t meg br. 82/m-ért 1,5-ös MTK kábelt.
(#) Mzolee hozzászólása Márc 18, 2009 /

Ja tényleg rendeltem ezt a vezeték nélküli mikrofon szettet, így ahogy van 3900-ért.
Komolyan, csak kíváncsiságból már megéri nekem aztán lehet, hogy tovább adom a sulinak ha beválik; ha nem akkor tanulópénz volt

Jövő héten meg is jön és állítólag ilyen adatokkal bír:

- HF átvitel: 80Hz-12000 Hz
- Torzítás: 1%
- Dinamika: 80 dB
- Hatótávolság: kb. 10 méter
Adó:
- Működési frekvencia: VHF/FM
- RF kimeneti teljesítmény: 8mW (max. 50mW)
- Frekvencialöket: 75KHz
- 9V-os elem
Vevő:
- Impedencia: 600 Ohm
- Audio kimeneti csatorna: 25mV

Ha aránylag elfogadható lenne az RF átvitel; csak a hangja nem, akkor lehet, hogy beleoperálok elektret kapszulát (persze előfeszítem) de előbb lássuk meg. Ígérem beszámolok.

mikrofon.jpg

(#) takivoice válasza Mzolee hozzászólására (») Márc 21, 2009 /

Ha hallgatsz rám,megspórolsz plusz kiadásokat magadnak.Meg kell venni a Neutrik Speakon csatlakozót,ezen ne spórolj,mert a többi olcsó szarokkal már én is befürödtem.Volt olyan sal speakon,ami egyetlen egy csatlakoztatás után,a második diszkóban már nem érintkezett,úgy kelett befeszegetnek az aljzatba és szigszalaggal rögzitenem,hogy lemennyen a buli.Az aljzatokból is csak a Neutrikot vegyed meg.Ha megnézed az árát,700-800 ft körül mozog a Neutrik 2 pólusu dugó és 5-600 körül az aljzat.Megéri,tapasztalatból mondom,ezek már nekem évek óta gond nélkül üzemelnek mindenféle rendezvényeken és nem kell aggódnom a kontakthibákon,vajon most melyik nem fog szólni?Csak segitségképpen mondom a fiataloknak.
(#) Mzolee válasza takivoice hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Hát igen igen.
Most utánanéztem, ezvan:

neutrik-speakon: 860 Ft (4db - 3440Ft)
egyéb-speakon: 390 Ft (4db - 1560 Ft)

És annyival jobb tényleg?
Mondjuk hosszútávon talán megéri. Hmm rendben, akkor megfogadom a tanácsot.
Köszönöm!
(#) Pyte válasza Mzolee hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Az ilyen gagyi speakonnokal én már megjártam egy párszor tényleg nem érdemes megevenni amikor bedugod és elfordítod kattanásig és nem szól csak ha mozgatom én először vettem 4db ot de 2volt jó belőle azóta csak a Neutrik és már van belőle egy pár10 darab és nem volt még hasonló probléma vele mint a sok s...r dugóval!
(#) karpi válasza Dióda hozzászólására (») Márc 25, 2009 /

Kb az ilyesmire talaltak ki a tobsavos grafikus EQ-t.Vagy a parametrikus EQ-t.
Ezekkel szepen leszabalyozzak a "kongo" fekiket.
Erre valo egy EQ hogy a terem/kulombozo termek hangzasahoz pofozzuk a cuccot .(mar amennyre lehet.
Az egyenletesen osztott szisztemakba tobb kis erovel sugarzo hangszoroval oldjak meg az egyenletes de kongasmentes hangzast.EQ-t itt is kell hasznalni .
hangszorok elhelyezese es a sugarzasi irany sokmindentol fugg.Adott teremhez adott megoldas kell .
Kulonben terem hangositasi tanacsokat (is) a JBL oldalokon lehet talalni letoltve a JBL-Manual-okat .

Welcome to the JBL Professional File Library
(#) sound.man hozzászólása Ápr 9, 2009 /

RH Sound Lexon 1500XL. 2x680w-ot tud 4ohmon, szóval nem sokkal írtak rá többet.
(#) takivoice válasza Mzolee hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Én itt pécsen szoktam venni a Neutrik Speakon 2 pólusu csatikat,pont tegnap előtt vettem jó pár darabot 690 ft volt darabja és ugyanennyi az aljzat is.Most is elég szép összeget otthagytam a boltban,igy még ebből is szoktam kapni kedvezményt.Csak ezeket használd,ne menj fölösleges köröket,nem éri meg.Hosszutávon gondolkodj.
(#) fazksg válasza takivoice hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Nekem bejöttek az olcsóbb fajta Speakon-ok is. Egy pár darab van belőle, igaz, nem diszkózásra használom/tam, csak "hétvégi zenélgetésre". Bár az egy harmadik fajta, nem olyan, amit az előbb csatolt MZolee. Bejött=se kontakthiba, se semmi gáz (bár tényleg ritkán van használva).
Üdv: FazksG
(#) djyuri hozzászólása Máj 14, 2009 /

Üdv mindenkinek!

Megjött végre a suppressorom és a limiteres aktív hangváltóm.

Nos

Az még nem is gond,hogy összehozzam egymással őket,mert ugye XLR-XLR...
Az a bajom,hogy a limiteres hangváltómon csak XLR kimenet és bemenet van.
Így most a MID és LOW kimeneti jeleket át kell alakítanom. Azt hallottam,hogy sokkal hangosabb jel jön ki azokon,mint pl ugyanazon készüléken a JACK-en. Meg azt is,hogy nagyobb jel is kell nekik XLR bemeneten.

Ebben tudtok nekem segíteni?
Tulajdonképpen azt szeretném,hogy a PC-t kikötni az aktív hangváltóra és arról a HIGH-et be a suppressorba...onnan a magas végfokokba...és MID a közép végfokba...és LOW értelemszerűen a basszushoz való végfokba...

Hogy kell-e valamire figyelnem az összeépítés közben... Plusz,hogy ez a 3 pin az XLR-ben mit szolgál? Mivel MONO,tehát külön bal és külön jobb oldal van minden jelből,így az 1-2-3 pinből lévő HOT/COLD illetve TIP/RING elég-e nekem bekötésre? Mert ugye a Sleeve az a köpeny,azaz árnyékolás. Ha jól értettem a leírásokból.

Köszönöm!
(#) dbase válasza djyuri hozzászólására (») Máj 14, 2009 /

Nézd meg az alábbi link 19. oldalát:Bővebben: Link
A lényeg, ha nem szimmetrikus a jeled, akkor az 1-3 lábat össze kell kötni, az lesz a test,föld, árnyékolás egyben.Neked pc vel nincs szimmetrikus jeled!
(#) djyuri válasza dbase hozzászólására (») Máj 14, 2009 /

Szia

Ugyanez a könyvem van meg nekem,csak angolban
Illetve ennek a készüléknek a nagyobbik verziója a 3400-as széria.

tehát akkor ugyanúgy értelmezhetem,mint ezen,amit küldtél?

Ui.: nem szimmetrikus jel esetén nem fog gerjedést okozni,ha összekötöm azt a két lábat?...mert nálam jelen pillanatban a régi cuccokkal semmi gerjedés sincs.

Köszi
(#) dbase válasza djyuri hozzászólására (») Máj 14, 2009 /

Nem fog gerjedni,.Ez így van mindenhol, inkább még tisztább lesz, mert így a negatív bemeneten bemehet zaj a jelbe, mert se földön, se jel nincs rajta.
(#) djyuri válasza dbase hozzászólására (») Máj 14, 2009 /

Rendben
Beszerzem a csatikat...aztán majd hajrá
(#) csuli hozzászólása Máj 21, 2009 /

Sziasztok
Véleményt szeretnek kérni egy hangfal párol Phonic sem715 ről lenne szó
Használta e mar valaki innen kőzuletek ?
Menyire beválok ár / minőség alapon?
Vagy esetleg ha tudnátok valamit javasolni abba az ár kategóriába.
Előre is kosz
(#) Action2K válasza csuli hozzászólására (») Máj 21, 2009 /

Szia. Adatai alapján nem lenne rossz, csak én a piezo magasokat nem szeretem. De sima ünnepélyekhez jó lehet. Nem tudnád meghallgatni ott, ahol vennéd?
(#) csuli válasza Action2K hozzászólására (») Máj 22, 2009 /

Szia sajnos nem lehetséges a maghalgatas csak jókora befektetés mellet mivel a netről rendelnem.
Keresgéltem fórumokon mindenfele de se mit nem találok rola (se jót se rosszat) ezér gondoltam hogy rákérdezek hátha mar használta valaki.

üdv és kosz hozaszolasod
(#) djyuri hozzászólása Máj 25, 2009 /

Üdv mindenkinek

Hol lehet megkérdezni vagy meginformálódni arról,hogy a nálam lemért decibell értékek milyennek számítanak?

Köszönöm
(#) dbase válasza djyuri hozzászólására (») Máj 25, 2009 /

Mond hogy mennyi, és mivel lett mérve, milyen fekvencián!
Következő: »»   36 / 244
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem