Fórum témák
» Több friss téma |
Igy van ami nem kvarcal megy,vagy varicap hangolású/modulációju hangolódni is fog.Javaslom 5volt stab.ic vagy 3,3volt zener használatát 10-100ma.áramig jó,0,1-0,2Mhz nél többet nem mászik el 200Mhz-en sem,árnyékolás nélkül is lehet jó.Tapasztalat.
Valaki emlékszij +régi Tv.tuner hangolóegységre pl.Orion.nagyméretü kerámia kondit voltak benne,nem volt PLL.hangolású 1tranzisztor Vhf-re 1tranzisztor Uhf.re oszci-nak és kész.Nem hangolódott el kivittem a hideg műhelybe akkor sem.Taiwani vagy Sony Ic.alapú kisrádióval sem volt gond.Forgókondival hangoltuk nem volt kvarc se szintézer +is szólt nem mászott el.Árnyékoló lemezre nem emlékszem.Sikeres áthangolás után is fenmarad ez a helyzet pl.124-150Mhz.nem túl nagy freki 1rádiónak.Műszerész
Sziasztok!Nekem lenne egy kérdésem!Egy urh sávban működő rádióadó és vevő párra gondoltam egymástól független frekin működtetve (tehát két különálló frekin) lehetne e adatátvitelt megvalósítani??Pontosabban modemes kapcsolatot létesíteni kb 800 m távra optikai rálátás nélkül!Wifi sajna nem megoldható!A cégnél hol dolgozom van szabad freki mit a rádióink használnak úgyhogy ez nem lenne probléma csak ez az ötlet érdekelne,hogy lehetséges e egyáltalán,valaki esetleg foglalkozott már vele
Igen. Lásd még Bővebben: Link
a) (full) duplex: Mivel az ( mindkét ) állomáson egyszerre üzemel az adó és a vevő, olyan megoldást kell találni, aminél a saját adó adása nem süketíti le a saját vevőt. Lásd duplex szűrő. Két frekvencia kell, mert frekvenciaosztásos átvitel. b) Ha nem kell (full) duplex, akkor a félduplex összeköttetés javallt. Lásd csomagrádió. És ennek elég egy frekvencia is, mert időosztásos átvitel.
A duplex az lenne a jó és a rádiósávokat meg tudom csinálni egymástól függetlenül müködjenek csak ezt,hogy tudhatom a két gépre illeszteni??Meg milyen lenne így a sebesség vajon??Estleg ha járatos vagy bent és van egy kis időd kifelythetnéd,hogy tudjak elindulni!
A rádiókat modemmel ( keress rá ) lehet a számítógéphez kötni. Általában soros portra csatlakozik. További kulcsszavak: adatrádió, rádiómodem.
Van olyan megoldás is, hogy közvetlenül hangkártyára csatlakozik és program dolgozza fel. Konkrét feladat meghatározza az adatátviteli sebességet, tehát ahhoz kell megválasztani a modemet illetve a rádiót ( modulációs módot, sávszélességet ). Meg kell nézni, a cég rádióengedélyei megengedik-e a folyamatos adást és digitális átvitelt és milyent. Lehet, hogy új rádióengedélyt kell kérni, de az igénytől függ, milyen kell. Minél nagyobb adatátviteli sebesség kell, annál nagyobb sávszélességre lesz szükség…
Köszi!Esetleg nem ismersz valami másfajta megoldást a probémámra (nincs optikai rálátás 800m)
Kimondta hogy kell optikai rálátás,nem kell! akár 864Mhz-en is +lehet csinálni 100mWatt.elegendő lehet oda- vissza adni,akár városban is.De 250Mhz.egyszerübb lenne elkészíteni 12cm.hosszú antennával.VHF Sáv felett van nem zavar senkit sem.Duplex adó +Duplex szűrők 50,116Mhz kvarc,vagy közeli értékű adókvarcal építeni 3.-ik felharmonikusra kihangolni adót,aztán már csak a modem kell a cucchoz.Ja meg 2db. Fetes bemenetű vevő stabil frekivel.
Valami adatokat tudnál róla mit lehet kihozni belőle??Volt ilyennel már dolgod??Duplex módban nem kellene kapcsolgatni az adás/vételt de a csomagrádiósban csak olyat találtam!Ja a rálátás a wifire volt értve és ezért kellene ez!
Kvarcoszci +3tranyós adórajzot tudok küldeni,vevőt nem mert rossz a sz.gép.50,224Mhz ment 1ik.másik 48,126Mhz duplexben.Elég közel volt egymáshoz ezért nem zavarták 4-5.ik felharmonikusok a két vevőt.Sávszélessége jó volt modulációnak ,+felelően 35-18khz.Cd.vel zenékkel probáltam.A vevő 2Fet +2tranz.kf.+oszci stabilra.vevő kf.Tda1047 ic.zajzár térerő volt.Nem igen építek adóvevőt mert kvarcot lehetetlen szerezni amilyen kell.Néha bontásból börzén sikerül.Wifi-nél sem kell rálátás
Wifi-nél sem kell minden esetben rálátás,Nokia E51-el szoktam ÖMW.kutnál van hozzáférés 100mW.os 250méterről jól működik legalábbis errefelé.E51 ben Wlan benne van 3,6Mbit-el bír kommunikálni.
Üdv!
Az alábbi oldalon található egy FM végfok rajza. Bővebben: Link Egy kérdésem lenne ezzel kapcsolatban, a tekercset ha jól értelmeztem, ferrit csőre, (vagy gyűrűre) kéne elkészíteni, viszont a rajzon megadott adatok alapján (3T 20G, stb...) nem igazán találtam semmit, valami ötlet hogy mivel lehetne helyettesíteni, vagy a tekercset elkészíteni? Üdv: Petya
3 T = 3 turn = 3 menet.
20G = 20 gauge átmérőjű vezetékből American wire gauge. T13 a ferrit magra utal.
sziasztok!
dbase! ismerem én azokat a winampos bővítményeket. azaz pl a sound solution 2. meg van még sok hasonló plugin vagy önnáló program. és elég sokat ki is próbáltam. de jórészt ezek inkább csak játékszerek a hangkezelés terén. meg másrészről gyengén konfigurálhatóak is. és nem képesek akár 192khz-s mintavételen és 24 biten profi stúdió szinten dolgozni. én eddig csak 24 bit mellett a 96khz-s mintavételt próbáltam. és mér azt is alig bírta a gépem a laptopom bírta volna valamennyire intel core 2 duo 2,2-es procival 2giga rammal. csak hát az asztali gépemen birtam használni normálisan mivel abban van egy e-mu1212m stúdiókategóriás hangkártya. ez duplex üzemben fut és mellékesen be és kimenetileg is letudja kezelni a hangot 192-es minta és 24 bit mellett. ezt a kártyát asio módban használom egy szoftware-el. a laptopomnak van optikai kimenete. meg egyrészt ez is egy hd-s laptop ami képes kiküldeni 192-es minta mellet 24 biten a hangot. én jelenleg optikával vezetem a laptopról a hangot az asztali gépbe ahol az e-mu hangkártya fogadja majd szinkronizálja az optikán érkező mintavételhez a hangkezelési mintavételt. dx pluginokat használok egy console nevű futtatóprogramban. aki zenéléssel vagy stúdiómunkával foglalkozik az biztosan ismeri a vst pluginokat. ezek elég magas szinten tudnak dolgozni. rengeteg olyan figyelést és beavatkozást tudnak elvégezni ami fokozza aminőségi munkát. ebbe több ilyen plugint belehet tenni és tetszésszerint összekapcsolhatóak. képes több hangkimenetre külömböző pluginok pontjairól levett hangot leközvetíteni , meg persze több bemenetről is. és mindezt kis latencia azaz fáziscsúszás mellett ami ugye jórészt a gép teljesítmény fügvénye is. nekem eddig a gépemen 10ms-ot tudtam elérni stabilan. ezt is a core duo-s laptopon. ezzel a kis olvasmánnyal arra akarok utalni hogy már kinőttem a winampos pluginokból bár én is azzal kezdtem.
Én már sok zenét töltöttem le a netről E51-re,számitógépre de mind sz.r-ul szól.Különböző helyekről Mp3, Mp4,es formátum 256kbit,320kbit/sec.is.Semmi igazi magashang magasközép=0a középhangok hiányoznak.Nemtudom mit akarnak a mai fiatalok,számitogépen nem lehet jó minőségben zenét hallgatni,Hifi hez köze sincs,mint ahogy a 29ez.ft.os 5,1es műanyag házimozinak nevezett vacakoknak sem.Petőfi rádió 18éve szebben szólt az norm.zenéket adott.Videoton tuner Texas 2x4tranyos végfok.
Nem feltétlen az mp3-mal és társaival van a gond, hanem a gagyi hangkártyákkal. Hiába van ilyen-olyan tömörítetlen hangfájlja az embernek, ha a gépben egy vacak hangkari van. Azt utána kötheted akármilyen erősítőre, mindig gyenge minősége lesz.
Egyébként a legtöbb alsó- és középkategóriás mp3 lejátszó hangja is pocsék manapság. Még egy jó minőségű fülessel is élvezhetetlen, amit művelnek. Mobiltelefonokba integrált lejátszókról pedig jó ha inkább hallgat az ember... Még zajkeltésre sem használnám őket. Viszont az is tény, hogy egy-egy jobban összerakott mp3 lejátszó, egy minőségi fülessel igen kellemes minőséget tud produkálni. De ez sajna ritka. Tehát nem azzal van a baj, hogy mp3, mert attól hogy mp3 még feltétlen szar. Megfelelő eszközzel kell lejátszani, aminek a hangját utána még esetleg van értelme erősíteni.
sziasztok!
teljes mértékig igazat adok novak. sokan azt veszik alapul hogy egy alaplapi hangkártyán halgatják a zenét. nyilvánvaló hogy ezeknek nem mérvadó a hangja. vannak profi csöves dac-ok is. amik spdif jellel kapják a hangot a pc-ről. még csak a pc saját maga által keltett zavarok sem juthatnak a hangba. nagy dinamikájú igen alacsony alapzajú csipek vannak némelyikben. analóg-os hangzással képesek szólni. n ma abból induljunk ki hogy a mindennapi életben tömegcikkekké vált cuccokat vegyük viszonyítási alapnak. igenis szerintem is tud meglepetést okozni egy mp3-is ha megfelelő a lejátszó program is. ugyanis sokat számíthat az is hogy a lejátszó milyen codec alapján dekódolja a hangot. én foobar2000-t tudom ajánlani. vagy a winamp-ot mad plugin-el. önmagában winamp homályosan adja vissza a közép és magasakat. én asio módban használom jelenleg a foobar2000-et ezáltal megkerülöm a felesleges hangműveleteket ami egyrészt a lejátszó és a hangeszköz közti fázisidőt is növeli. és optikán küldöm ki a gépről.
Tény hogy nincs zaja az mp3.felvételeknek,haverom azt mondja a neten szarul vannak grebbelve,feltéve a különböző szerverekre a számok.Van qualiti mp3.oldal ezek fizetősek úgytudom.Mp3.nál digitalizálva van minden,különböző spektrumokat frekvenciájú hangjeleket mintavételezik majd összenyomják,adatcsomagokká tömöritik,megváltoztatják a zene szövetét természetes hangzást.Persze aklk gépzenéket hallgatnak,azok nem veszik észre ezt.Mivel csak mély +kevés magas van felvéve.
Sziasztok!
Hurokdipóllal nem értem el nagyobb hatótávolságot mint egy szál antennával. Próba szerencse, megpróbálom nyitott dipóllal. Jól értelmeztem a képet, képletet? Majdnem 2 méteres hurok kell? Előre is köszönöm.
Jól számoltad 93Mhz környékére 1,62m.kell félhullámú ant.nak.Ám létezik negyed hullámú antenna,söt 8adosra méretezett is.Csodálkozom hogy csak dipolról beszél mindenki.Ha nagyobb távra akarsz adni 1-2Wattal készits 4elemes yagit nyitott dipollal a sávra méretezve.Elegendő 1-2-3km.készits 4ed hullámra méretezett Gp.antennát 12es alucsőből 81cm.a sugárzórész hossza.Ez egyszerű és mindenirányban egyformán ad nem úgy mint a yagi.
Vevőantennát gyárit sávközépre szokták méretezni ez CCIR-sáv 100Mhz et jelent 3méteres hullámhossz.Sztereo adó,vez.nélküli mikrofon készítőknek javaslom ezt figyelembe venni.Lásd /antennasávszélesség/ mivel zsufólt ez a sáv adóantennánál is érdemes.
Köszönöm a megerősítést. Ma ki is próbálom. Ha lesz valami eredmény akkor beszámolok.
Üdv. Tudnátok egyszerű rádiós mikrofon kapcsolást?Lehetőleg Nyák rajzzal!
Link és a nyák hozzá: Link. A honlapon minden szépen le van írva, a Cx helyére is leírja, hogy mekkora kell, antennának valami hosszú drótot (nekem vagy 70cm volt). Ha jól emlékszem a nyék 215 DPI-ben van. SM0VPO honlapján van több külböző adó is, én ezt megépítettem, első pöccre ment, szépen szólt. Nem tudom, hogy neked mi lehet az egyszerű, nekem ez annak tűnt
Jó építést
Köszi Én is megcsinálom...
A vevőd milyen volt? Ha FM sávban lehet fogni egy zsebrádió jó?Hány Mhz-cen jön be?És mi kell a Cx helyére? Nem értem az angolt!
Egy 22ľF-os elektrolit kondi. Ha lehet 1%-os tűréshatárú ellenállásokkal dolgozz, és az alkatrészek legyenek minnél közelebbi értékűek, mint amit megadtak. A frekvenciád változhat, én 102.7MHz-en és 103MHz között mozgott, de nem túlzottan. Egy sima rádióval befogható. Az alkatrészek lábai legyenek rövidek, de túlzásba sem kell esni! A forrasztások legyenek szépek, minimális. ( Ne nagy csöpp legyen, hanem szép szétterülő. a lábakat ne vágd le azonnal, inkább forrasztás után, hogy véletlenül se legyen olyan, hogy nem érintkezik. A végén a gyantát érdemes lepucolni. (alkolollal pl.)
Az angollal meg kell barátkozni, legvégső esetben google translate...
22µF-ost ?
Teljes mértékben felesleges ennél a kapcsolásnál 1%-os ellenállásokat használni. Sem a minőséget, sem pedig a hatótávot semmilyen mértékben nem fogja befolyásolni egy-egy ellenállás 5-10 %-os névlegestől való eltérése.
Az alkatrészek lábai valóban legyenek a lehető legrövidebbek! (nem kell túlzásokba esni? miért, lehet? levágod teljesen a lábát? Akkor meg nincs mit beforrasztani, de ezen kívül nehéz túlzásba esni, hiszen szó szerint, minél rövidebb a megfelelő).
igen, de egyébként teljesen mindegy. 1-220 µF között minden jó lesz. Nem kritikus.
A tekercsnek mekkorának kell lennie?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |