Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi a segítséget. Valószínű én is meg fogom építeni a kapcsolást. De ha jól veszem ki a szavaidból, akkor első lépésben ki kell az aksikat sütni teljesen. Te ezt mivel szoktad megtenni?
Igen ki kell sütni őket.
Egy sima két akkumulátoros lámpával szoktam kisütni, mivel a kisütő automatikák vagy egyéb közkézen forgó kapcsolások nem igazán jók, mert ezeknek az öregebb celláknak már túl nagy a belső ellenállásuk és így túl gyorsan esik a kapocsfeszültségük. A kisütőáramkör pedig ezalapján kapcsolja ki a kisütést.Holott a cellában még lehet töltés. Én egyszerűen akkor tekintem üresnek ha az izzó már gyorsan elhalványul. De miután az izzó kialudt nem szabad a bekapcsolt lámpában hagyni az akksikat(még rövid ideig(10 perc) sem), mert az esetlegesen kisebb kapacitású cella átpolarizálódhat. Az viszont még előnyös is, ha miután kialudt izzó kikapcsoljuk a lámpát, majd néhány perc, óra vagy akár másnap újra bekapcsoljuk és megint megvárjuk mig kialszik. Ekkor már tényleg ki van sütve.
Szia Proli007!
Engem érdekel az általad tervezett kisütő, de 7 ill. 8 cellás akupackoknál alkalmazva, ugyanis 2db 8,4v-os 1200mAh-ás Ni-Cd és egy 9,6v-os 2100mAh-ás MiMh akkupack kisütésére szeretném átalakítani. Ha a gondolatmenetem helyes, akkor Kb.: 7 cellánál: R3=330ohm, R2-vel soros zéner 5,6v-os, míg 8 cella esetén: R3=375ohm, R2-vel soros zéner 6,8v-os. Csak azt nem tudom, hogy honnan szerzek ilyen feszültségértékű izzókat...
Szia!
Nagyon örülök az általad közzétett kapcsolásnak. De volna egy olyan jellegű problémám (lásd az előző hozzászólásom), hogy nekem 8,4 és 9,6v-os változatban kellene ez. Mit és hogy kellene módosítanom a kapcsolásban, hogy nekem megfelelő legyen? Köszi
Hello!
Jó az elképzelésed, csak a lekapcsolási feszültségnél, nem az aksi névleges feszültségét kell figyelembe venni, hanem azt a feszültséget amaddig ki akarod sütni. Tehát ez egyszer 7, és egyszer 8V. Nyugodtan használhatsz pld. 12V/4W-os izzókat is, úgy sem az a cél, hogy kisüsse a szemed, hanem hogy lemerítse, és jelezze. Egyébiránt azonos áramú izzókat is lehet sorba kapcsolni. üdv! proli007
Szia!
Köszi. Szóva R2 vagy R3 értékét kell a kisütési feszültségre számolni? Vagy a zénert is? Az igazság az, hogy elég kezdő vagyok és már legalább 4 éve nem terveztem át semmit.. Szóval elkel a segítség... Köszi mégegyszer.
Hello!
Az R2-őt. Zénert, csak azért érdemes használni, hogy a feszültségosztó osztása, ne rongálja a tranyók lekapcsolási könyökét. (Egyszerű feszültség eltolás) A maradék feszültséget, pedig az ellenálláson ejtjük le. (Az ellenállásra is szükség van azért - még ha ki is jönne a zénerrel a feszültség -, mert a bázisáramot azért korlátozni kell valahogy amikor az aksiban még a névleges feszültség van.) pld.: R2=(Umin-Ube-Uzéner)/Iosztó azaz (7V-0,65V-5,6V)/6,5mA=115ohm ez 110ohm, meg egy mérés, hogy a lekapcsolási feszültség, tényleg 7V-ra jön-e ki. Az R3-at, azért kell növelni, hogy a sokkal magasabb tápfesz ne növelje meg a másik tranyó bázisáramát annak maximuma fölé. üdv! proli007
Szia!
Ez az SN7400 azonos a 74LS00-lal vagy a 74HC00-lal?
Heló!
Ha több cellát szeretnél tölteni, akkor egyszerűen nagyobb tápfeszültség kell. 9.6 V (8 cella) akkufeszültség esetében pl 20 V-os tápfeszültség már elegendő. De fontos, hogy le tudja adni a 2 Ampert ! Ha a tápfeszt 20 Voltra emeled akkor viszont az R3-as ellenállást is meg kell növelni, hogy a Zener-dióda árama ne nőljön meg. 120 ohm-ról kb. 220 ohm-ra. Ez a módosítás ugyanúgy jó lesz akár egyetlen cellára is, de akkor a tranzisztorok jobban melegednek!
Heló!
A három IC funkcióját tekintve azonos, csak az egyik nagy sebességű a másik kis fogyasztású a harmadik pedig normál (nem ilyen sorrendben) 4-es 2-bemenetű NAND kapuból áll. Egyébként jó még :SN5400 és CD4011 is
OK.
Azért kérdeztem csak, mert ezeket lehet kapni. Normált nem is láttam pl. a Hestore oldalán sem.
SziaProli007.
A kisütődhöz 1.2v-os 220mA-os izzót kaptam. Ezzel megépíthető a kapcsolásod? A kisütés ebben az esetben hogyan változik. Üdv István
Hello!
Természetesen jó az izzó. Csak a kisütési idő fog arányosan nőni, ahogy csökken az áram. üdv! proli007
Hello!
- A tranyók jók lesznek, ha a bétájuk nem túl kicsi. Az ellenállás értékét, úgy is beméréssel kell megállapítani. - Ha feszültség alá helyezed, az izzónak egyáltalán nem illik világítania, csak ha a nyomógombot megnyomod. De akkor úgy is kell maradnia, míg a feszültség le nem csökken. - Azt a nyákot készítetted el, amit beraktam? Jól készítetted el? A nyákon lévő feliratnak olvashatónak kell lenni a fólia oldalról. - A tranyókat nem cserélted fel? - Nincs az aksi eleve lemerülve? Mérd meg a tranyók bázis és kollektor feszültségét, az emitterükhöz képest. üdv! proli007
Szia proli007!
Köszi a segítséged, én kötöttem be rosszul a tranyókat, most már működik a kapcsolás. Üdv:koczian79
Szia! Ha megkérnélek rá, készítenél nekem egy ilyen töltőt tápegység nélkül. Megmondod az árát és ha nem eget verő akkor postázom v. utalom érte a $. :gumicsirke:
Sziasztok!
Ki tudná megmondani,hogy az 1,2v os töltöselemet medig kell kisütni töltés elött? Csak hogy töbett tartson!
Bocsánatot kérek elgondolkoztam rajta ezután vigyázom mit írok.
Szia, a kisütés során 1 V-ig nyugodtan lemehetsz, viszont 0,9 alá ne nagyon vidd a cellákat, mert azt nem különösebben kedvelik.
Hello!
Köszönöm szépen ezt a remek kapcsolást nagyon nagy szükségem volt már rá. Viszont olyan kérdésem lenne, hogy te milyen 12V-os 2A-es tápot javasolsz? Labortáp kell vagy elég egy egyszerű adapter is ami tudja a 2A-t? Vagy te mivel bírod működésre a kapcsolást?
Sziasztok ! Azt szeretném megkérdezni hogy ezeknek az NiMH-akkumulátorokat maximum milyen nagyságú (mA) árammal lehet terhelni (kisütni) ? Van egy 3,6v 0,85A felvevő fogyasztóm - izzóm, ezt szeretném működtetni 3db. 1,2v 4500 mAh-s akkuval..
Szia!
A maximális kisütő áram értékét általában minden akkuhoz meg szokták adni. Mert lehet venni sokfélét, akkunként változik. Legtöbbször a kapacitás valahányszorosaként adják meg. Tehát ha pl van egy 4500 mAh-s akkud, és a max kisütőáram 5 C lehet, akkor az azt jelenti, hogy legfeljebb 5x4500 mA=22,5 A lehet a kisütő áramod.
Találtam egy cikket erről .Ez alapján a kapacitás (CA) 1/5 részével,(0,2CA) ,kisütve lehet kinyerni a maximális energiát.Tehát ha jól értelmezem ,az én példámnál:
CA: 4500 0,2CA : 900 azaz 900mA a javasolt kisütő áram.Javítsatok ki ha rosszul értelmeztem! A 22,5A-t egy kicsit sokallom egy gólit akkunál...
A hozzászólásodban a maximális kisütő áramot kérdezted, én arra válaszoltam.
Egyébként abszolút nem sok az a 22A. Modellezésben ma már abszolút nem ritka a 20-30 C-s kisütés sem...
Értem .Valóban nem volt szerencsésen megfogalmazva a kérdésem,csak arra voltam kíváncsi hogy az említett áram kihozható -e egy ilyen akksiból . De úgy látom bőven...
Köszönöm válaszod,és elnézést ha félreértettük egymást. |
Bejelentkezés
Hirdetés |