Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Poloska avagy vezetéknélküli mikrofon
Lapozás: OK   14 / 48
(#) kipi0804 válasza Budai41 hozzászólására (») Márc 10, 2009 /
 
Akkor ezt a harcot nekem kell megvívni. Mérgemben újra összeraktam az egészet és ugyanaz a hibajelenség. Kérdésem a következő lenne, ha a rádión be tudom fogni az adót akkor az oszcillátor és valószínű a fetek is mennek. Elképzelhető, hogy a bc556b-ket (mikrofon erősítés ha jó gondolom) nem szereti, mert a bfr91 bázisra érintve a csavarhúzót akkor kristálytiszta a vétel.
(#) Budai41 válasza kipi0804 hozzászólására (») Márc 14, 2009 /
 
Urh műsorsávba csak 1helyen jön be az adó jele az jó,de ha csak akkor ha hozzáérsz,vagy több helyen akkor mászkál túlvan gerjesztve pl.menetszám sok táp.sok.kollektoráram és munkapont nem +felelő.Javaslom multimétert és 4,5Volt elemek használatát.P=UxI.fesz.xáram.
(#) Budai41 válasza kipi0804 hozzászólására (») Márc 14, 2009 /
 
Nem látom a kapcsolást,de elképzelhető hogy akkor működik a rádiód vételi sávján amikor hozzáérsz Bfr.tr.bázisához.Lehetséges hogy 2-3,3pf.kell a rezgőköri tekercsel párhuzamosan vagy a bázis +test közé és az oszci.frekvenciája lemegy 88-108Mhz közé,már ha ezen a sávon vételezel.Legjobb lenne frekimérős zsebrádió piaci is 2000ft.a mérési határ 20- 900Mhz kinai,de aránylag pontos érzékeny.
(#) kipi0804 válasza Budai41 hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
Mellékelem a kapcsolási rajzot. Egyébként észrevettem, ha a kezemben a csavarhúzó és hozzáérintem a bázishoz ahogy már írtam viszont a másik kezemmel pedig megfogom a szigetelt negatíz vezetéket teljesen tökéletesen működik. Foggalmam nincs, hogy ez a jelenség mit takar. Az adót nem csak egy helyen tudom befogni,hanem 100 és 105Mhz között kb 3 szor. Remélem igy egy kicsit jobban be tudod határolni a problémámat. Előre is köszönöm a segítségedet.

névtelen.JPG
    
(#) Novak válasza kipi0804 hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
Szia,
nagyon valószínű, hogy egyszerűen az adód nem a 87-108 MHz-es sávban ad, hanem vagy alatta, vagy ami valószínűbb, hogy felette. És amiket befogsz, azok csak harmónikusok, nem az adó legerősebb jele.
A skori féle mikiknél én is észrevettem, hogy a megadott értékekkel bizony eléggé a sáv felső részén adnak, nekem általában az L1-et szinte teljesen össze kell nyomnom, hogy "lejöjjön" az FM sávba az adó. (előtte persze gyengébb jeleket, össze-vissza lehet fogni, mint ahogyan Te is írtad)
Úgyhogy szerintem próbáld ki a két végletet, nyomd össze teljesen L1-et, és próbáld megkeresni. Ha semmi, akkor pedig húzd szét jól.
Vagy ehelyett L1-gyel párhuzamos kondi értékét növelheted 4-5 pF-dal, hogy lejjebb menjen a freki.
(#) kipi0804 válasza Novak hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
Köszönöm a gyors választ neki is esek a percen, bár megfigyeltem ,hogy a tekercs nyújtásával ill összenyomásával változott a freki 88-108 Mhz között ( persze 5Mz-n belül befogtam 3 szor) HARCOLOK és kitartok.
(#) Novak válasza kipi0804 hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
Még egy ötlet:
Ugye nálad is lényegében már működik az adó, csak valami felharmónikust fogsz, amik pár méterre az adótól már nem is vehetők. Erre egy jó megoldás, hogy mondjuk nem az adótól 2-3 méterre van a rádióvevő, hanem pár szobával arrébb, 8-10 méterre pár fallal arrébb, és megkérsz valakit, hogy üljön le a rádió elé. Te meg elkezded nagyon óvatosan összenyomni (vagy széthúzni) a tekercset, pl.: egy gyufaszállal. Akia rádió lőtt ül kicsit messzebb, az pedig szól, ha elhallgat a rádió, vagy meghall benne téged.
Így nagy valószínűséggel már nem egy felharmónikust fgosz megtalálni, mert azok általában csak viszonylag gyengén vannak jelen.
(#) Budai41 válasza kipi0804 hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
Látom működöképes a rajz de az emmiter,illetve source ellenállásokat kisporolták belöle ez 220-330ohm.lehet.Talán túl van gerjesztve az oszci ezért több helyen is ad egyszerre,termeli a felharmonikusokat rendesen,beraknám emmiter ell.st.Persze a vevőd se legyen túl közel 4-5méteren belül,az se nyerő.
(#) kipi0804 válasza Budai41 hozzászólására (») Márc 15, 2009 /
 
Hát én úgy döntöttem pihentetem ezt az adót egy kicsit, rengeteg éjszakám ráment már és hiányzik egy kis sikerélmény.(de a téma nincs lezárva) Az a helyzet, hogy már kezd egy kicsit kínai lenni a dolog és utána kell néznem és meg is kell tanulnom ezeket afelharmonikusokat, de a forumban közzétettél egy rajzot és ha a tekercsek adatairól írnál egy pár szót az megköszönném.
(#) Budai41 válasza kipi0804 hozzászólására (») Márc 16, 2009 /
 
L1 tekercs az oszcitek.szerintem 0,6mm.huzalból kellene és 3,5mm.átmérőn.9menetet laza csatolást +valósítani,vagyis nem összenyomni teljesen.Nem értem miért ragaszkodnak 0,2es huzalhoz 864Mhz es vez.nélküli teloknál is 0,5mm.használtak 3as átmérőn úgy 12éve.Végülis nem fojtótek.van szó.Egyszerre több mindent kell nézni a bázis-emmiter fesz.t áramot élesztéskor,ami legfontosabb frekit.Mert ha túl vezérli magát oszcillátor akkor frekimérő is ugrál nem tudja +mérni,milyen vevőd van?Küldjek 1fetest ami működött ccir-be hangolva?
(#) Novak válasza Budai41 hozzászólására (») Márc 16, 2009 /
 
A tekercsen igazából szerintem felesleges módosítani. Ha úgy készítette el, ahogyan a rajzon le volt írva, akkor működnie kell. Nagyon sokat megépítettem már én is a Skori mikrofonokból, mindegyik nagyon szépen működött. Azokkal a tekercsadatokkal, amik a rajzon vannak.
(#) kipi0804 válasza Budai41 hozzászólására (») Márc 16, 2009 /
 
Itt a vevőm képe kicsit viharvert de működik. A rajzot is szivesen fogadom. Egyébként az L1 tekercsre visszatérve úgy csináltam, hogy 8 menet és a közepét megcsapoltam. Az előző L1 tekercsem az 2 db 4 menetes sorba kötve és érdekes, mert ezzel volt a jobb.

DSC00025.JPG
    
(#) chipi hozzászólása Márc 16, 2009 /
 
Sziasztok!
Arra jöttem rá, nem babrálok ilyennel tovább, mert nem jól szól.
SAL nál találtam egy vezeték menteset. Szerintetek érdemes megvenni?

Bővebben: Link

A LINK gomb nem díszítő elem, nem harap, nem ráz, egyáltalán nem veszélyes. Tessék használni! Frankye
(#) Budai41 válasza kipi0804 hozzászólására (») Márc 16, 2009 /
 
Úgy látom ez 1Triasund rádióhoz hasonló vevő lehet gondolom Cxa 1238 van benne,amennyiben 50centis antennával fogja a fő műsoradókat sláger Mr1,Mr2,akkor +felelő,igaz frekit térerőt nem tudsz mérni ez pedig fontos mert nem tudod hol ad alapjelet az adó,tehát hova hangold.Előbbi oldalakon leadtam 2fetes 1tranyós rajzot Ccir-sávra tekercsadatokkal +sem meri +építeni senki pedig jó hangja van és stabil.Ráadásul régi 87es Rt.újságban le volt adva,Adó ccir sávra 88-110Mhz címen.
(#) kipi0804 válasza Budai41 hozzászólására (») Márc 17, 2009 /
 
Sikerült kapnom egy másik vevőt, ami kiírja a frekvenciát 5 százados pontosságig és 5 századonként lehet léptetni (Universum) . Foggalmam nincs, hogy miképpen használjam, honnan tudom, hogy az oszcillátor hány mhz-n megy, egyáltalán meg lehet vele mérni valahogy, segíthet a mikrofonok hangolásában? Az egyik mikrofonomat sikeresen befogtam vele a 102.45 Mhz-n, teljesen stabilan. Egyébként megtaláltam a tekercsek adatait is ha engedi az időm akkor hozzáfogok.

DSC00027.JPG
    
(#) Budai41 válasza kipi0804 hozzászólására (») Márc 18, 2009 /
 
Ez már jó csak térerőmérő nincs benne ugylátom,én tennék bele műszereset kb.5cm x2,5cm magnó kivezérlésmérő müszer.Ez messziről is látszik és nagyfelbontású lenne.2tranzisztor 4db.ellenállás a demodulátordióda 1n4148 Kf. Ic.bemenetére és kész.Igy bármely ezen a sávon működő adót,oszcit betudsz mérni.Érzékeny bemérő vevőt,de ha nem a tiéd akkor hagyjuk.
(#) T0m1c hozzászólása Márc 18, 2009 /
 
Hali,

Régebben már én is elkezdtem egy ilyesmit építeni, csak azóta se találtam a tekercshez megfelelő anyagot
Ha valaki tudja hogy hol lehetne ilyet kapni kisebb mennyiségbe nem ilyen 10-100méteres tekercsek érdekelnének hanem maximum méteres, akkor azt megköszöném! Ha valaki jártas akkor Debrecenbe!
Kösz előre is!

üdv!
(#) Novak válasza T0m1c hozzászólására (») Márc 18, 2009 /
 
Szia,
a tekercsekhez a rézhuzalt boltban nem egyszerű beszerezni, viszont rengeteg elektronikai dolog tele van mindenféle tekerccsel, induktivitással, amiket leselejtezett vagy rossz panelekből ki lehet termelni. Amiben például rengeteget találsz az egy közönséges PC táp. Nekem a rézhuzal készletem 90 %-a PC tápok bontásából van. De TV-kben, videókban, rádiókban is találsz kellő mennyiségűt. Úgyhogy ha esetleg van, vagy tudsz szerezni már rossz, kidobásra ítélt, vagy elhalálozott PCtápot, satöbbit, akkor azokból "ingyen" hozzájuthatsz több méternyi, különféle átmérőjű huzalhoz.
De régebben a közelünkben volt egy műhely, ahol motorokat tekercseltek, volt, hogy onnan kértem egy-két métert.
(#) Budai41 válasza kipi0804 hozzászólására (») Márc 19, 2009 /
 
Találtam a műhelyben pár régről +maradt frekvenciamérőt 9Volt megy 10-199,9Mhz ig mér,tized pontosságú nagy piros számokkal írja ki az adó oszci legererősebb alapjel frekijét.Oszcillátor beméréséhez is használható 4-5pf.kondin keresztül csatlakozik a bnc.bemenetre.A kész adót ugy mértem meg,hogy az antenna mellé raktam 30cm.drótot és fél mp.mulva kiirta a legerősebb jelnek +felelő frekv.értéket,ez neked sokat segítene.Műszer nélkűl nem mondja +senki hol dolgozik az adó.
(#) Budai41 válasza Budai41 hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Nyolcados antenna jeladó panelhez,illesztő taggal.1,80méter hullámhosszra.
(#) Hobbis hozzászólása Márc 31, 2009 /
 
Sziasztok
van egy majdnem kész adóm csak hiányzik a tekercs adata. Milyen lenne jó hozzá?
Huzal hossz:
Huzal Átmérő:
Menet szám:

Segítséget köszönöm előre is.
(#) titi válasza Hobbis hozzászólására (») Márc 31, 2009 /
 
Hali!
A tekercs magán a nyákon kapott helyet.
(#) Hobbis válasza titi hozzászólására (») Márc 31, 2009 /
 
Akkor csak egy darab drottal osszekotom es elég annyi.
De ha nem pontos az a rész akkor nincs nagy baj ugye?
(#) titi válasza Hobbis hozzászólására (») Márc 31, 2009 /
 
Pontosan úgy alakítsd ki a nyákot, ahogy ott látod, azon be van jelölve, hogy hová kell az átkötés és az antenna.
Minimális eltérés nem számít, mert a kondenzátorral lehet hangolni.
(#) Hobbis válasza titi hozzászólására (») Márc 31, 2009 /
 
OK. Kössz a segítséget.
(#) titi válasza Hobbis hozzászólására (») Márc 31, 2009 /
 
Szívesen!
(#) fejlong válasza mosomate hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /
 
hello csak az a kerdesem lenne,hogy az FmSpy-nak,hany V szukseges?
Kosz elore.
(#) chipi hozzászólása Ápr 13, 2009 /
 
Sziasztok!


Van egy vevőm ami 227 Mhz-n veszi a vezeték nélküli mikrofon jeladómról a jeleket. 13,5V a bemenő tápfeszültség és 300mAp-t vesz fel.
Szeretném mobilabbá tenni az egészet és ha 2db 9V elemet sorba kötném akkor 16V-t kapnék. Jelenete a vevő számára valami problémát a megnövekedett tápfesz?
(#) dbase válasza chipi hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /
 
Stabil 13,5v? terheletlenül mennyi?
Szétszeded, és ha nagyobb hatótávot akarsz elérni, csak a vég tranyóra kötöd a 16v-ot, és az előfokra és az oszcira meg stabilizált feszt. Lehet cmos IC-k vannak benne aminek 15v a max. Nem ajánlom rákötni egyből.
(#) Novak válasza dbase hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /
 
A kérdés a vevőre vonatkozott, nem az adóra!
A vevőben meg kell nézni, hogy van-e valami stabilizátor? Ha van, akkor mehet rá a 18v. Egyébként érdemes lenne megpróbálni egy darab 9 Vos elemről is, mert előfordulhat, hogy elég neki az is!
Következő: »»   14 / 48
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem